icon

Kedy vlastne môžete otehotnieť?

cervenykon
4. sep 2012

takze som sa dnes po dllllhom case rozhodol prispiet aj ja svojim nazorom, respektive diskusnou témou.
pozeram na svoju zenu ako vysedava na modrom konovy a z toho som sa stal "cervenym konom" bavite sa tu na rozne temy a sirite medzi sebou ako cenne rady a informacie spolu s totalnymi dezinformaciami a hlupostami z ktorych sa mi niekedy ani ten moj cerveny kon nemá chut na pracovani na nasom buducom potomstve....
tak napriklad pisat ze zena je schopna otehotniet len 12- 24 hodin po ovulacii je asi najhrubsim zrnom ake som sa dozvedel od svojej zeny ktora modreho kona berie ako alfu a omegu informacii o gravidite. ovulacia je proces pri ktorom sa vajicko dostane vonku z "ovaru" resp. vajecnika. samozrejme pred tym ako sa vajicko dostane vonku zena nemoze otehotniet pretoze este vajicko stoji "za dverami". v tomto termine zeny vacsinou boli prava alebo lava strana podbruska pretoze nato aby sa vajicko dostalo vonku musi ovar prasknut (a ako vieme akekolvek rany cloveka bolia) v tom momente sa vo vas zenach spustia hormonalne procesy (kedze ludska nervova sustava funguje na principe stimulova a ovladacim prvkom je hormon tak niektore hormony sa dvihnu aby mozgu dali znamenie ze "mame tu otvorenu ranu treba ju dat do poriadku" druhy hormon oznacuje " na runway mame dozrete vajicko pripravte proces oplodnenia, zacnite tvorit hlien a maternica nech sa pripravi na moznost gravidity"... ano preto sa vam zeny dvihnu hormony pretoze su to len obycajne komunikacne procesy medzi mozgom, hypofýzou a vasymi pohlavnymi organmi. co sa ale stane za tych vasich 12- 24 hodin? za tento cas vajicko putuje vajcovodom od Ovaru smerom do maternice (na jednej z vasich muuuudrych stranok som sa dozvedel ze vajicko putuje do brusnej dutiny - tam su creva a spol - zaujimalo by ma ci ta zena dieta porodila alebo vykadila...) po 12 az 24 hodinach sa vajicko dostane do MATERNICE kde si pekne v jej makkych stenach hovie a caka na oplodnenie. na tychto strankach som sa dozvedel aj to ze spermie putuju do vajcovodov kde sa stretnu s vajickom a tam ho oplodnia a oplodnene vajicko putuje do maternice. ANO! moze sa to stat ale automaticky sa po oplodneni vajicka vysle hormonalny stimul aby sa vajicko zahniezdilo a ak sa vajicko oplodni uz vo vajcovode moze nastat tzv. MIMOMATERNICOVE TEHOTENSTVO (su dva typy k druhemu sa dostanem). moja manzelka mi po precitani N diskusii a n odkazov na ine materske stranky dnes povedala ze spermijky sa do maternice vooobec nedostanu... ze oplodnenie nastava vo vajcovode. aj po letmom pohlade na obrazok zenskych pohlavnych organov je nam jasne ze ak sa ma spermia dostat do vajcovodu musi prejst "brusnou dutinou" zvanou maternica ktora vyzera pre spermie tak ako niekolko futbalovych ihrisk vedla seba. ak muzov vtak beha v posve hore dole a chlap po orgazme ejakuluje tak spermie putuju krckom maternice (uuuuzka trubicka plna hladkeho svalstva) a zrazu sa dostanu na "futbalove ihrisko" kde sa "rozlezu" a cakaju na "prichod hviezdy - vajícka" a to dopadne do maternice cca po tych 12-24 hodinach po ovulacii - teda ak ste sa milovali pred ovulaciou tak spermie cakaju na vajicko ako štamgasti na pivo v preplnenom lokále. a to ked dopadne hned maju moznost sa do neho opriet rovno hlavou proti muru. Ale neznamena ze ked vajicko dopadne a spermie tam este nie su ze je vsetko v prdeli? po dopade vajicka do maternice si tam vajicko este niekolko dni pocka a zreje (do 10 dni - podla dlzky cyklu) ked pokles hormonov da hypofýze a mozgu znamenie ze vajicko uz je prezrete a asi nic z toho. vtedy sa zacne maternica pripravovat na ocistu ked sa z nej zacne uvolnovat tkanivo a hlien - co opat sposobuje bolesti (ako akekolvek odstranovanie tkaniva v tele - alebo hojenie) co sposobuje ten vas znamy PMS syndrom lebo to vo vas vo vnutri vrie. ale aj vtedy je este vajicko oplodnitelne ale uz je obalene dost hrubou vrstvou hlienu a tkaniva. no ak sa k nemu dostanu spermie moze sa oplodnit s tym ze sa pravdepodobne oplodnene uvolni a vymenstruuje. ale ak sa aj v PMS oplodni vajicko a zacne sa vyplavovat smerom tym istym ako prisli spermie moze nastat (s velmi nizkou pravdepodobnostou ale stava sa) zahniezdenie oplodneneho vajicka niekde v krcku maternice alebo v posve a vtedy vznika mimomaternicove tehotenstvo - alias pruser jak svina... najcastejsie sa tak stane ak je pouzity tampon a vajicko sa oprie o stenu posvy a tampon sa dlho nevyberie vznikne dostatok casu na to aby sa uhniezdilo aj v tak neprajnych podmienkach. ak sa to nestane vajicko opusti vasu maternicu ako sucast tej cervenej emulzie ktora z vas vyteka a vtedy ste neprijemne jak vred na zadku (sorry milacku). po opusteni vajicka vase telo je az do najblizsej ovulacie neplodneeeeeee. AMEN
ocakavam reakcie ze "nieeeeee tak tomu nieje" a potom vam zacnem posielat odkazy na stranky na ktorych su "spravne informacie"
s pozdravom vas cerveny kon
ps. keby som dlhsie nereagoval tak prosim o strpenie nie som tu tak casto ako moja zenuska 🙂

aduskatt
10. sep 2012

@helka193 tak pockaj, kedykolvek pocas mesiaca a bez ovulacie je trochu dost velky rozdiel. S tym, ze kedykolvek pocas mesiaca bezvyhradne suhlasim, ale s tym, ze bez ovulacie, to som sa este nestretla.............

helka193
10. sep 2012

@lucia2505 však toto všetko mi je jasne a lekar to myslel asi presne tak ako to pisala kočka vyššie 🙂

lucia2505
10. sep 2012

@helka193 Presne tak ako píše aduskatt

lucia2505
10. sep 2012

@helka193 no presne...

aduskatt
10. sep 2012

nuz zeny, to je tak, ked sa lekar nevie vyjadrovat sposobom blizkym nam, nelekarom a este z nas urobia debkov🙂)

aduskatt
10. sep 2012

uz som sa zlakla, ze som na prednaskach z genetiky nieco prespala🙂

lucia2505
10. sep 2012

No ja som sa stretla už s takými bludmi u lekárov, že toto ma ani neprekvapuje.

helka193
10. sep 2012

@lucia2505 tak tak mne sa niekedy až rozum zastavuje ked hovoria také bludy 😒

katey
10. sep 2012

oooo moj bozeee!!!! tolko bludov. to som asi nemala docitat do konca.

andelka
10. sep 2012

@helka193 dokáže otěhotnět téměř kdykoliv během cyklu, ale pouze tehdy, kdy je vytvořené oplodněníschopné vajíčko, když praskne folikul a vajíčko se uvolní. To může být vskutku skoro kdykoliv, záleží na konkrétním cyklu. Může mít žena ovulaci 9Dc stejně jako 50DC, ale otěhotní vždy při ovulaci, nikdy jindy. Ve středu cyklu je to jen při pravidelných cyklech cca 18 dní a podobně dlouhé luteální fázi jako je ta první (např. ovulace 12DC a LF 12dní při cyklu 24dní - jinak to uprostřed cyklu vůbec být nemusí např. ovulace 20DC a LF 11dní při cyklu 31dní)

helka193
10. sep 2012

@andelka hej hej však tak to asi aj lekar myslel ked mi to povedal 🙂

helka193
10. sep 2012

@katey jaké bludy máš na mysli ? 😉

katey
10. sep 2012

@helka193 ved tie co tu ten majster sveta napisal v uvode..

andelka
10. sep 2012

@helka193 já ty doktory fakt nechápu. něco kecnou a pak takové zmatky. 😅
no ovšem můj taky perlí..vždycky mi tvrdí, že kojení funguje půl roku antikoncepce (když s ekojí aspoň 5x denně) a že ji budeme řešit až přijdu půl roku po 6nedělí na kontrolu. Kdybych mu věřila tak nevim nevim. Sice u mě to tak fungovalo, aspoň po prvním porodu (teď asi taky, ale nespoléhám na to), ale jisté to rozhodně není, že. 😅

vrs
Odpoveď bola odstránená
helka193
Odpoveď bola odstránená
ivv
10. sep 2012

expiracii 😉

ivv
10. sep 2012

a inak som sa dobre na teme pobavila 😀 😀 😀

vrs
10. sep 2012

@helka193 nechala som ho namoceny 3sekundy ako bolo pisane..ale akoby ten moc vobec nepresiel cez cely test..druhy som nechala trosku dlhsie,ale stalo sa to iste..datum som pozerala a bol ok..tak neviem..asi som ozaj taka blondina,ze ani test neviem spravit :D

helka193
10. sep 2012

@vrs mamatest 10 by si mala nechat namočený 10sekund 🙂 a čo myslíš že si?

helka193
10. sep 2012

@ivv mýliť sa je ľudské 😉

vrs
10. sep 2012

@helka193 ok, kupim dalsi a vyskusam znova..a neviem ci som..ale chcela by som byt ;)

helka193
10. sep 2012

@vrs ty si jak ja 🙂 ja len čakam na dve krasne čiaročky a nasledne na kontrole u lekara ultrazvuk s gestačným vačkom a vnom fazulka 🙂

awalancha3
8. mar 2013

@cervenykon .....tak som sa cez tuto diskusiu preluskala....... blahosklonne mavnem rukou nad zabijackovou specialitou, a namiesto ovar som sa tvarila ze je tam napisane ovarium. Sama seba sa vsak pytam , kolko tych naozaj odbornych clankov si cital, ked si si pojem vajcnik- ovarium nezapamatal. Napisal si o svojom uvodnom prispevku, presne to, proti čomubol zamerany- napísal si totiz demagogiu a bludy. A mám silné podozrenie, že si nepisal, to čo naozaj je, ale to, čo si o tom vsetkom myslis ty.
Zena je oplodnitelna zhruba plus minus 1-2 dni po ovulácii. Nastastie sa k tomu dá prirátat aj doba este pred vypudenim vajíčka z ovária, kedy sa hlien stáva plodnym, tj ma konzistenciu vajecneho bielka, resp aj vodnaty sa este rata- co znamena, ze spermie prejdnu krckom a cakaju na vajicko. Najcastejsie prichadza k oplodneniu vo vajcovodoch, pretoze vajicko v dobe kedy prechádza vajcovodom je v najlepsej kondicii pre oplodnenie, ako aj preto, ze na uhniezdenie v sliznici maternice je potrebné uz iste stadium delenia buniek v oplodnenom vajicku. Preto sa napriklad do maternice pri umelom oplodneni nevklada cerstvo oplodnene vajicko, ale az vajicko v istom stadiu delenia buniek. Oplodnene vajicko vo vajcovode ma cas delit sa a pride do maternice uz uhniezdenia schopné. Vyplýva z toho, že muz so zdatnymi spermiami a zena s pravidelnym cyklom a zdravymi vajickami je dajme tomu zo standardneho 28 dnoveho cyklu oplodnenia schopná tak 5-6 dni. Alebo lepsie povedane, 5-6 dni je sex. styk "nebezpecný". Stava sa, že žena ma aj dve ci viac ovulacii v jednom cykle. Ale to uz je pre teba zrejme vyssia liga. Otázka preto znie, prečo aj zdraví manzelia nemozu mat dieta, ked vsetko ide ako hodinky. Dovody su mnohé. Napríklad zena je vo velkom strese a vylucuje stresove hormony, ktore tvoria antikoncepcnu barieru v plodnom hliene, alebo vylucila vajicko, ktore je vsak slabe a menej zivotaschopne a jeho oplodnitelnost je doslova par hodin, alebo ma zena vajicko z velmi odolnym vajecnym obalom a treba vascie mnozstvo spermii, teda ich chemikalie, aby naleptali obal, alebo vajicko sa zabrzdi na zaciatku vajcovodu a kym ho stena vajcovodu dopravi dalej, uz prilis zostarne... proste dovodov je velmi vela. Jedine v com mas pravdu, a aj to asi nahodou je skutocnost, ze k mimomaternicovemu tehotenstvu moze prist aj v v krcku a posve (horna cast)- a to vtedy ak ma zena endometriozu a ma vystelkove bunky zavlecene v posve ci krcku a vajicko sa uchyti tam- to su vynimocne pripady. Písem ti to tu doslova laicky, bez odbornych terminov. Ty si proste nakukol do zahadneho sveta zenskej plodnosti, precital par viet, pozrel par obrazkov a mas pocit, ze tomu rozumies. Ale mozno sa proste len takto nevhodne zabavas na reakciách zien.

awalancha3
8. mar 2013

@aduskatt ...ako to, ze si sa nestretla s pripadom, ze bez ovulacie zena otehotnela..... miliony ludi na svete tomu veri tak, ze by dalo ruku do ohna 😀 .......sice len jedna Zena, ale aj tak.... 😀
No, ale nechajme Panenku Mariu tak, zena bez ovulacie nemoze splodit dieta, ak uz toto niekto spochybni, tak uz je asi ten koniec sveta alebo doba kyborgova.... 😅 (ale moze otehotniet- IVF, to je snad jedina vynimka. )

adebi
20. sep 2013

@cervenykon Ja som sa dočítala, že to je takto: Žena je plodná najviac 12-krát 12 hodín do roka. To znamená, že k ovulácii (uvoľnenie ženského vajíčka z vaječníka) dochádza raz za mesiac, väčšinou medzi 10. a 14. dňom menštruačného cyklu. Ženské vajíčko je schopné oplodnenia do 12 hodín po ovulácii. Toto krátke obdobie plodnosti sa teoreticky predlžuje o životnosť spermií v ženskom genitálnom trakte. Predpokladá sa, že spermie sú schopné oplodniť vajíčko 24 až 48 hodín po pohlavnom styku.
Po ovulácii vajcovod zachytí vajíčko a za normálnych okolností sa tu stretne so spermiami. Spermie sa sem dostali nielen svojím aktívnym pohybom, na svoju cestu za vajíčkom potrebujú aj pomoc ženského organizmu. Táto pomoc je najúčinnejšia pri ženskom orgazme (vyvrcholenie pohlavného styku). Splynutím vajíčka a spermie vzniká zygota, zárodok budúceho jedinca, jeho ďalším delením a vývojom vzniká embryo. Oplodnené vajíčko, teda vlastne už embryo sa potom transportuje (presúva) vajcovodom do maternice, kde po uhniezdení nachádza vhodné podmienky pre svoj ďalší život a vývoj. Cesta embrya vajcovodom do maternice trvá asi týždeň, niekoľko dní trvá jeho uhniezdenie v maternici. V tomto období sa začína tvorba hormónov bunkami budúcej placenty, čiže graviditu možno zistiť citlivým tehotenským testom asi 10 dní po počatí.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/4116818/pocatie.html#ixz...

adebi
20. sep 2013

@cervenykon Priebeh oplodnenia
Pri každej ejakulácii je vystreknutiu až päť mililitrov semena, pričom v každom mililitri pláva až sto miliónov spermií. Iba jedna jediná spermia ale dosiahne oplodneniu vajíčka. Pri pohlavnom styku sa spermatická tekutina dostane po ejakulácii k vonkajšou maternicovej bránke, odtiaľ putuje do maternice a ďalej do vajíčkovodov, kde dôjde k oplodneniu vajíčka. Vajíčko je pritom oplodněníschopné iba niekoľko hodín, kým spermie až tri dni. Preniknúť obalom vajíčka však dokážu len tie najsilnejšie spermie. Spermie nachádza vajíčko s pomocou svojich tepelných senzorov.

Ovulácie
Maternicovej bránka ženy je väčšinou uzavretá hlienovou zátkou, aby zabránila prieniku choroboplodných zárodkov a spermií do maternice. V čase okolo ovulácie získa tento hlien tekutú podobu, takže ním môžu spermie preniknúť. Niekoľko hodín pred ovuláciou sa lievik vybraného vajcovodu pripraví, aby zachytil vajíčko a zabránil tomu, aby zmizlo v brušnej dutine. Vajíčko potom putuje smerom k maternici a piaty až siedmy deň potom sa usadí v sliznici maternice. Ak bolo vajíčko cestou cez vajcovod oplodnené, začína usadením vajíčka do sliznice maternice vlastné tehotenstva.
http://www.osobne-zdravie.sk/

adebi
20. sep 2013

@cervenykon Ovulácia
Ovuláciou nazývame uvoľnenie zrelého vajíčka z vaječníkov. Ženské vajíčko je schopné oplodnenia len určitú dobu po ovulácii. Z vaječníkov sa spravidla uvoľní jedno vajíčko,
ktoré je potom približne 24 hodín vo vajíčkovode, pripravené na oplodnenie. Ak pri pohlavnom styku dôjde k uvoľneniu spermií a ich následnému presunu materským hrdlom do maternice
a potom do vajíčkovodov, môže dôjsť k splynutiu vajíčka a spermie, čiže k oplodneniu. Schopnosť spermií oplodniť vajíčko trvá asi 24 až 72 hodín. Z dĺžky oplodnenia-schopnosti vajíčka a životnosti spermií teda vyplýva, že najvyššia pravdepodobnosť otehotnenia je vtedy,
ak k pohlavnému styku dôjde v rozmedzí 2 dní pred a 1 deň po ovulácii.

Ak máte pravidelný menštruačný cyklus (t.j. 28 dní), dochádza u Vás k ovulácii medzi 12. a 16. dňom cyklu, najčastejšie sa udáva, že k ovulácii dochádza 14. deň cyklu. Niektoré ženy však majú ovuláciu aj pred 12. dňom alebo naopak až po 16. dni a občas môže medzi mesiacmi dôjsť
k posunu ovulácie až o niekoľko dní (vplyvom stresu, choroby a pod.).

Hladina LH hormónu, ktorá je v ženskom moči normálne veľmi nízka, sa spravidla 1-2 dni
pred ovuláciou, výrazne zvyšuje. Zvýšená hladina LH hormónu spúšťa tzv. ovuláciu,
tj. proces, pri ktorom dochádza k uvoľneniu vajíčka z vaječníkov. Ak ovulačný test detekuje zvýšenú hladinu LH hormónu (na ovulačnom teste sa objavia dve zreteľné čiarky a ovulačný test je vyhodnotený ako pozitívny), nastane ovulácia v priebehu nasledujúcich 24 - 48 hodín. Toto časové obdobie od vykonania ovulačného testu je najvhodnejším obdobím na pohlavný styk, ak sa žena snaží otehotnieť.

lenicak
23. sep 2013

cervenykon prosim a tie odborne clanky, mozem ta poprosit o link?

1234lubka
27. mar 2014

@cervenykon bombastickejsi zaciatok temy som este v zivote necitala :DDD velmi ma to pobavilo a potesilo :D dakuejm ti cerveny kon🙂