icon

Má plodnosť u žien a mužov rovnaký časový limit?

14. aug 2025

Plodnosť a jej vymeraný čas.

Pri jednej téme my napadla otázka, či to nie je trochu nespravodlivé, že žena môže mať deti len do určitého času a muž prakticky do smrti? A hovorím teraz o prirodzenom počatí.

Muž môže splodiť dieťa aj v 80tke, ale žena tak do 45ky. Jasné, sú prípady, že aj v 48 či 55ke, ale je to neskutočne ojedinelé. Už aj vo veku 40-45 rokov, je to niekedy problém.

Veľa chlapov vyčíta ženám, že ich tlačia do svadby, do dieťaťa, že veď majú čas. Ale čas má len chlap, žena veľmi rýchlo prepásne mať dieťa. Ona je po 45ke prakticky neplodná, a mužovi stačí len nájsť si mladšiu partnerku a dieťa bude mať aj v 50tke, 60tke či 70tke....

Vraví sa, že tehotenstvo je "jednou nohou v hrobe". Aj keď je žena zdravá, mladá, každý organizmus reaguje inak, aj na tehotenstvo. A aj u ženy je každé tehotenstvo iné. A aký zaberák to musí byť pre ženu vo vyššom veku, okolo 40tky...

A takisto, nestačí len splodiť a porodiť, ale aj sa postarať, vychovať a pripraviť do života. Je to záväzok na 20 rokov. A najťažšie sú prvé roky, keď treba aj niekoľkokrát za noc k dieťaťu vstať, čo už po 40tke nie je také ľahké pre organizmus...

A chlapi si žiaľ absolútne neuvedomujú... Je to nespravodlivé, že oni majú nekonečný čas. Bavíme sa o prirodzenom počatí, nie zmrazených spermiách či vajičkach, ani o umelom oplodnení, či náhradnej matke a pod... ale o prirodzenom počatí.

Prečo nemajú aj chlapi vymedzený čas do 50tky, tak ako my?

Strana
z3
jamidea
15. aug 2025

@anonym_autor a aku odpoved cakas na tvoju otazku? Ci len rozprudenie prazdnej diskusie a scifi vymyslov?

autor
15. aug 2025
@janetinka27

@anonym_autor ano, rozumiem. Ja tiezcitim, ze som unavena, nechce sa mi tolko zohynat, ale ja mam aj ine dg,ktore sposobuju zvysenu unavu ci vecnu bolest atd,cize to suvisi aj s tym.
A takeho chlapa treba poslat kade lahsie, co ma na vsetko cas.jasne, ze si netreba zakladat rodinu na tretom rande a treba sa dobre spoznat, ale zbytocne odkladanie nema vyznam. Mas pravdu.

@janetinka27 👍🏻🙂

autor
15. aug 2025
@jamidea

@anonym_autor a aku odpoved cakas na tvoju otazku? Ci len rozprudenie prazdnej diskusie a scifi vymyslov?

@jamidea ehm, rozprúdenie debaty 🤷🏻‍♀️ pohľad druhých?

Strana
z3