Mali by sme sa rozhodnúť pre tretie dieťa?
Ahojte maminy ...mam po 30tke 🙂 ktoré máte 3 deti, ako to zvládate psychicky a finančne ? alebo ktoré ste mali dve a túžili ste po treťom, tak ste si svoju tuzbu naplnili ? Mame dve deti, mladší ma uz 4r, ja mam taky pocit ze nam nieco chyba, moje vnútorné ja túži este po malom clovieciku 🙂 s mužom sme sa bavili ze by mozno aj sme mohli skusit :]
Ale predsa aj sa troska bojím budúcnosti, zatiaľ finančne sme natom ok, ale tak celkovo, tato hnusná doba :( dakujem z prečítanie 🙂
@anonym_autor nebudes mat ten pocit potom ajtak seriovo? Je materstvo to jedine co ta dokaze naplnit? Co by si dokazala so zivotom robit keby si deti mat nemohla? Neskusis sa chvilu venovat tomu?
@martinmmartin no ale mozem mat, to je ine 🙂 a uz mam dosť po 30tke tak preto rozmýšľam, kym este nie som ,,moc,, Stará 🙂
@martinmmartin no ale mozem mat, to je ine 🙂 a uz mam dosť po 30tke tak preto rozmýšľam, kym este nie som ,,moc,, Stará 🙂
@anonym_autor len aby to nebolo na ukor toho ze ak deti odrastu tak nebudes vediet co so zivotom lebo jedine co ta bude definovat ako cloveka je materstvo a budes s tym robit nevedome peklicko vsetkym okolo.
So zivotom zmysluplne nakladat sa musime ucit kym je cas inak je zadelano na pruuser
Mas pocit ze ti nieco chyba, to je uplne validne a normalne. Ale zaplnat tuto dieru iba jednym sposobom je velmi nebezpecne
Vždy bola ťažká doba, vždy sa zdražovalo, vždy sme prežili. Ak máš kvalitného partnera s ktorým zdieľaš rovnakú túžbu a pocity, máš dosť miesta v srdci, potom naplň svoju predstavu o úplnej rodine, daj na svoj vnútorný hlas a choďte do toho. Tam, kde sa pri stole najedia 4, najedia sa aj piati. Rodina je to, do čoho sa vždy oplatí investovať. 🙂
Ja som mala tiez tieto pocity, mladsi ma 3 roky. Ale uz ma to preslo, ja uz chcem mat cas aj pre seba, tzv svaty pokoj uz chcem a tie deti budu este velmi dlho stale nieco chciet, hlavne odo mna ako mami, netuzim si to este predlzit dalsim dietatom. Ale to som ja, teba ked to naplna a bavi, tak ja neviem preco by ste do toho nemali ist. Doby budu vzdy v urcitom sposobe tazke.
My sme momentalne v rovnakej faze. 2 deti. Ja cerstvo po 30. Financne ok. Ale aj tak sa bojim. Co ak sa mne ale muzovi nieco stane. 2 deti mi pride ok a 3 deti strasne vela😁 ja asi najviac vaham ohladom toho ze do buducnosti si tie vydavky neviem tak uplne predstavit . Mna najviac “pri zemi” drzi to ze si hovorim ze mozno tuzim len po tom vonavom babatku. Ale co potom napr 2 rocne co bude potrebovat vacsiu pozornost a starostlivost.
A mam pocit ze keby poviem muzovi aj dnes ze podme do 3 tak suhlasi 😁 ale viem ze ta starostlivost bude najviac na mne…nech sa muz akokolvek zapaja tak vzdy to zena najviac odmaka.
My nemame prehlad o vasej financnej situacii, pokial zarabate slusne a viete bezproblemov zabezpecit potreby kazdeho clena vasej rodiny, tak kludne majte aj 5 deti, ak po tom tuzite a naplna vas to 😁. Ja som tak troska sebec, ja rada investujem aj do seba, svojich konickov...a to nehovorim iba o financiach, ale hlavne o case pre seba. Nam aj z tohto dovodu staci jedno dieta, nase rodicovske potreby su "plne naplnene".
Takze je to cisto vase rozhodnutie ☺️👍.
Dám ti dva negativne priklady z mojho okolia.
Jedna žena má vcelku neisty vztah s otcom svojich deti a hovori, že má len dve ruky pre dve deti. Ak by dostala sama, zvládne dve s prehladom. Tretie už nechce.
Moj partner je vdovec. Do tretieho dieťata ho "dotlacila" žena, myšlienku stvrteho už radikálne zavrhol.
Teraz má 3 pubertakov a je pre neho extrémne náročné byť na nich sám. Pretoze toho druhého rodiča nikto nenahradí. 90% zvláda s prehladom, ale tych poslednych 10 dáva fakt tazko. A otvorene hovori o tom, ako by to s 2 detmi bolo lahsie.
Vždy bola ťažká doba, vždy sa zdražovalo, vždy sme prežili. Ak máš kvalitného partnera s ktorým zdieľaš rovnakú túžbu a pocity, máš dosť miesta v srdci, potom naplň svoju predstavu o úplnej rodine, daj na svoj vnútorný hlas a choďte do toho. Tam, kde sa pri stole najedia 4, najedia sa aj piati. Rodina je to, do čoho sa vždy oplatí investovať. 🙂
@amazonka13 Toto je zensky pohlad kde sa najedia 4 najedia aj 5. Je to ale nespravne. Dieta potrebuje viacej ako 1 rezen navyse v nedelu... My sme si tu v EU zili posledne roky v blahobite pokial neprisla vojna ( Rusko napadlo Ukrajinu) Zle sa mame na SR preto lebo ludia 4x zvolili hranateho. Kde su tie lacne potraviny co vam tu xy rokov sluboval? Kde je pan Blaha??? V EU pobera kraaaalovsky plat. Ovecky skuste rozlepit oci a pozriet sa na svet inymi ocami. Ako mozeme davat 13 dochodky ked sme chudobna krajina?? A len z praktickeho pohladu odovzdavali dochodcovia 13 plativ do socialnej poistovne? Nie 3 dieta by som nechcel. Osobne ani 2. Ale to je moj pohlad na svet.
@anonym_autor zatiaľ ste finančne na tom ok, budete, aj keby sa na rodili deti dve? Kým máš deti malé, premotajú sa aj v teplákoch z bazárika, kúpiť zimné bundy a topánky trom stredoškolákom vie už zamávať rodinným rozpočtom, alebo platiť dvom internát. Nechcem niečo privolávať, ale polovica manželstiev sa rozvádza, keby sa o päť, desať rokov niečo medzi vami niečo stalo, dáš to sama s tromi deťmi?
@amazonka13 tieto drísty milujem, kde sa najedia štyria, nakedia sa aj piati, pri troch pubertiakoch by som to až tak vehementne netvrdila. A dieťa predsa neznamená len jedlo. Ošatenie, obuv, školské pomôcky, internát, stačí ísť zubárovi s jedným, koľko tam necháš a krát tri? A to nepíšem o tom, ak by potreboval strojček. A čo ak sa narodia dvojičky, alebo dieťatko choré, s ktrým bude musieť ostat mamina doma a bude rodina odázaná na príjem muža a oaptrovateľský. Je tu príliš veľa tém na to, aby som radila, choďte do tretieho dieťaťa. Poznám rodinu, kde majú štyri deti a piate si adoptovali, tá rodina je dávno za vodou, kľudne päť detí zvládnu. Každá žena má mať toľko detí, koľko je schopná sama zvládnuť, keby sa niečo prihodilo.
Polož si otázku, či by si sama zvládla 3 deti, keby si tvoj muž našiel inú, alebo keby si náhodou ostala vdova. V žiadnom prípade ti to neprajem, ale život prináša rôzne príbehy a stať sa môže hocičo. Načo ti sú 3 deti? Ja osobne by som 3 deti nechcela v žiadnom prípade.
Mám dve deti. S rozdielom 6 rokov. Druhé má čerstvo 4 roky. Milujem ich. Veľmi. No rozhodovať sa teraz v tejto celosvetovej situácii a aj domácej situácii (čisté zúfalstvo, čisté, možno naše vnúčatá sa budú mať tu na SR dobre a aj o tom pochybujem) či počnem nový život - rozhodnutie by bolo nie.
Reči - deti sa rodili vždy neberiem do úvahy. Rodili aby mal kto makať ma hospodárstve. Rodili a končili v koncentrákoch, rodili a aby boli zachránené tak ich rodičia posielali do iných rodín a pod. Dnešná doba je šialene hrozná. Dnes máme mať možnosť deti naozaj pre radosť nie pre povinnosť.
Druhé dieťa malo cca 2 mesiace keď vypukol konflikt Rusko - Ukrajina. Ak by to bolo o rok skorej tak by sme si ho neurobili. Považujem to za sebecké rodiť deti do takto neistej doby.
A to sme na prvé čakali skoro 4 roky.
Moje rozhodnutie by bolo teraz v tejto situácii nemať ani jedno. Nie pre peniaze. Ale pre pocit, že ho privediem do sveta, ktorý všetko ničí. Aj deti.
@anonym_autor zatiaľ ste finančne na tom ok, budete, aj keby sa na rodili deti dve? Kým máš deti malé, premotajú sa aj v teplákoch z bazárika, kúpiť zimné bundy a topánky trom stredoškolákom vie už zamávať rodinným rozpočtom, alebo platiť dvom internát. Nechcem niečo privolávať, ale polovica manželstiev sa rozvádza, keby sa o päť, desať rokov niečo medzi vami niečo stalo, dáš to sama s tromi deťmi?
@amazonka13 tieto drísty milujem, kde sa najedia štyria, nakedia sa aj piati, pri troch pubertiakoch by som to až tak vehementne netvrdila. A dieťa predsa neznamená len jedlo. Ošatenie, obuv, školské pomôcky, internát, stačí ísť zubárovi s jedným, koľko tam necháš a krát tri? A to nepíšem o tom, ak by potreboval strojček. A čo ak sa narodia dvojičky, alebo dieťatko choré, s ktrým bude musieť ostat mamina doma a bude rodina odázaná na príjem muža a oaptrovateľský. Je tu príliš veľa tém na to, aby som radila, choďte do tretieho dieťaťa. Poznám rodinu, kde majú štyri deti a piate si adoptovali, tá rodina je dávno za vodou, kľudne päť detí zvládnu. Každá žena má mať toľko detí, koľko je schopná sama zvládnuť, keby sa niečo prihodilo.
@anonym_8c3548 ved saty bude nosit po starsich, zuby ostanu krive, more nikdy neuvidi a kruzky ziadne. Ale nevadi, to nie je dolezite, hlavne ze je laska. (Ironia)
Najhorsi scenar - co ked sa nenarodi zdrave... "znici" to zivot 4 dalsim ludom... za mna - v najlepsom prestat... mate 2 deti, to je tak "akurat" na vsetko (aj materialne aj citove)... aby ste sa im mohli naplno venovat...
@anonym_autor tiez si myslim, ze by si si mala najprv ujasnit, co chces tretim dietatom vyplnit…lebo dieta by clovek nemal mat preto, ze mu este „nieco chyba“, ale preto, ze ma este financnu, aj emocnu a casovu kapacitu, vychovat a starat sa o noveho cloveka. Po druhom dietatu sme s muzom chvilu mali pocit, ze este chceme tretie. Potom som si uvedomila, ze mne len chyba ta babatkovska faza, ktoru si uz idealizujem a ze sa mi pacilo mat chvilu pauzu od intelektualne narocnej prace. A pacia sa mi velke rodiny…Mat dieta ale nie je iba o tom, ze „kde sa dve najedia, naje sa aj tretie“. Vnimam, cim su moje deti vacsie, tym vacsie su aj ich potreby, hlavne potreba exkluzivneho casu len s jednym rodicom. A mat teda skolaka, skolkara a babatko sa zvladnut da, ale ja by som uz teda nechcela. Ty sama musis zhodnotit, ci mate materialne aj casovo priestor a energiu na tretie dieta. Na mna by to uz bolo privela…
Tiez mam priklady z blizkeho okolia-jeden: krasna rodina, dve rozkosne deti, chceli este tretie. Narodili sa im dvojcata. Urevane, kolikove, nespave dvojcata. Vysledok-po osmich mesiacoch skoncil muz v tazkou depresiou, ani po roku este nie je schopny pracovat. Ona taha vsetko ako tazny kon, jej rodicia pomahaju s detmi, aj so splacanim hypo. No vyzera to na rozvod, kedze ako mi povedala, uz nezvlada 4 deti a 5. v podobe muza…jasne, mohol to byt iny scenar, zial clovek nikdy nevie. Druhy priklad: tiez krasna rodina, mali dvojcata. Chceli tretie. Narodilo sa s tazkym postihnutim. Jeho rodicia sa pristahovali k nim, aby mohli pomahat. Ziju krasne, stavaju dom, uzivaju si zivot si vsetkym, co im priniesol. Ci by sa este raz rozhodli pre tretie, netusim, ale vyzeraju stastne..
To je jedna z otazok,ktorú by som sa nikdy nepytala cudzich ľudí. Ja tri deti mam a keby som mala dnesny rozum,tak mame aj stvrté. Viac starosti,mozno...ale aj viac lasky,smiechu,radosti.A s mojim zivotnym postojom sa nebojim ani o ich buducnosť.
@anonym_autor mala som 2 deti a veľmi túžila po 3. Muž uz velmi nechcel, ale nakoniec tiež povedal ano. Narodila sa nám dcérka po 2 synoch a dnes by ju nedal za nič. Ja cítim ze moja túžba je naplnená, po dalsom dieťati netúžim. Minule sa mi snívalo ze som tehotná, zobudila som sa celá dopotena 😀. A ze mame 3 deti neľutujem. Chcela som ich stihnúť do 35, podarilo sa do 33.
V dobrom závidím veľkým rodinám, nie je nič vzácnejšie pre mňa. Túžbu po treťom dieťati sme si naplnili a aj viac detí si viem predstaviť, ale túžim už aj po tom svojom čase, keď už budú všetky deti 5+ a ja sa môžem viac venovať svojim záľubám a sebe.
Záleží čo znamená, že ste na tom finančne ok. Máte auto, ktoré odvezie 3 deti alebo máte financie na také? Dokážete z platu muža plus tvojho rodičáku plnohodnotne uživiť 3 deti a aj niečo odložiť? Máte rezervu? Malé dieťa často stojí najmenej, ale na vysokoškoláka dáš kľudne 500€ mesačne v súčasnosti. Zvládneš to x3? Ak budú chcieť deti chodiť na športové krúžky, jazykovky, lyžiarsky, koncoročný výlet tak im to viete zabezpečiť? Zvládnete zafinancovať deťom okuliare či strojček? My chceme 3 deti, najlepšie aj 4. Zatiaľ sme sa zhodli na 2 lebo tým vieme dať taký život, aký chceme. Ale máme menej rokov ako ty, takže verím že ešte aspoň jedno časom pribudne.
Ja som po druhom dieťati mala stále pocit neúplnosti rodiny, až po treťom potomkovi som cítila, že kruh sa uzavrel. Dnes, keď sú už všetci dospelí, sme s mužom veľmi radi za ten niekdajší vnútorný hlas.
Aj my mame 3 deti a nelutujem.Aj ked je to casovo naozaj narocne.Stari rodicia su 500km od nas,takze na vsetko sme sami.Ale mame dom,kde ma kazdy svoju izbu,chodime na lyzovacky,dovolenky,deti chodia na kruzky,ktore chcu.My mame po 2 babach 3.chalana.
@anonym_autor Práve uspavan malú, dnes sa mi narodil syn (a ešte som ho nevidel) a už takých pár týždňov mám myšlienky na 3 dieťa. Určite v dohľadnej dobe (2 až 3 roky nie). Štyridsiatka na krku, no neviem... Žena radikálne odmieta čo i len premýšľať o treťom. Keď sme spolu chodili, dohoda bola na 2 deťoch, čo sme si splnili. Takže 3. zostane len nesplneným snom. I keď cesty Pána sú nevyspytateľné.
@anonym_autor Práve uspavan malú, dnes sa mi narodil syn (a ešte som ho nevidel) a už takých pár týždňov mám myšlienky na 3 dieťa. Určite v dohľadnej dobe (2 až 3 roky nie). Štyridsiatka na krku, no neviem... Žena radikálne odmieta čo i len premýšľať o treťom. Keď sme spolu chodili, dohoda bola na 2 deťoch, čo sme si splnili. Takže 3. zostane len nesplneným snom. I keď cesty Pána sú nevyspytateľné.
@pr85 blahoželám k synovi, veľa zdravia a šťastia celej rodine
Dve deti je viac ako dosť. My sa máme vysoko nadštandardne a viac ako jedno ani bohovi. Neriešim čo keď sa mi niečo stane a podobne….len nechápem ako ľudia žijú napr. z ledva 2 tisícok a majú dve deti, chcú vlastné bývanie a dve autá. Ja by som sa posrala, však to vkuse treba sledovať koľko čo stojí. To vás nejde yebnuť z toho, že treba stále niečo prepočítavať? Čo je to za život? Budeš mat choré dieťa (nedajbože, neprajem nikomu) a si v riti, budú sa robiť zbierky aj na základné veci…dieťa nie je kočík z druhej ruky a pár handier. Kvalitná strava vzdelanie cestovanie záujmy…..no na tri deti musíš byť milionár a hovoríme v eurách. Neviem si predstaviť mať tri deti, ktorým neviem dať poriadny život….psychika bude nasledovať hneď druhá, keď nebudete mať z čoho žiť….
@anonym_autor my máme jedno dieťa 3r. A možno zmeníme názor človek nikdy nevie, ale momentálne prichádzame s mužom na to,ze rodičovstvo nieje naša cesta
Moja túžba po dieťati je naplnená. Ale obaja sme na tom pocitovo rovnako.
Finančne sme na tom dobre ale nieje to len o peniazoch.
Mame radi svoj čas, svoje záľuby, milujeme cestovanie.
Ja chápem keď niekto povie ze túži po dieťati. Samozrejme po prvom dieťati, že chce mať deti. Ale nechápem, keď ma niekto už dve deti, a povie ze "túži" po treťom. Neviem, môj názor.
Dve deti je viac ako dosť. My sa máme vysoko nadštandardne a viac ako jedno ani bohovi. Neriešim čo keď sa mi niečo stane a podobne….len nechápem ako ľudia žijú napr. z ledva 2 tisícok a majú dve deti, chcú vlastné bývanie a dve autá. Ja by som sa posrala, však to vkuse treba sledovať koľko čo stojí. To vás nejde yebnuť z toho, že treba stále niečo prepočítavať? Čo je to za život? Budeš mat choré dieťa (nedajbože, neprajem nikomu) a si v riti, budú sa robiť zbierky aj na základné veci…dieťa nie je kočík z druhej ruky a pár handier. Kvalitná strava vzdelanie cestovanie záujmy…..no na tri deti musíš byť milionár a hovoríme v eurách. Neviem si predstaviť mať tri deti, ktorým neviem dať poriadny život….psychika bude nasledovať hneď druhá, keď nebudete mať z čoho žiť….
@anonym_e47b6c keď sa na deti divas čisto z finančného hľadiska, tak ťa chápem. Ale ak zoberieš do úvahy aj iné skutočnosti, mať 2 a viac deti je obohacujúce aj pre to prvé dieta, lebo jedináčik sa nemusí o nič deliť a celá pozornosť rodičov je len na ňom. Mám v rodine také dieťa a je tak rozmaznané, že až.
"Táto hnusná doba" nezačala pred 4 rokmi kedy ste mali aj to druhé. Už sa prestaňte vyhovárať na dobu, či chcete sa vrátiť o 100 rokov späť? Vtedy to bol raj na zemi 🤦 keď chceš ďalšie len aby si nemusela do práce tak povedz rovno. Len či to chlap potiahne všetko.
@anonym_autor u mna to je zlozitejsie ,ale skusim v skratke opisat . Mam 38 .. mam 3 deti .6 tehotenstiev 4 porody za sebou. A posledny rok mame v pestunskej starostlivosti dieta ,takze mam 4 deti vkastne .
Prvy chlapce .druhy porod bol v 39 tyzdni .mrtve dievcatko( pupocnikom udusena ) , potom som otehotnela cielene a bol z toho chlapec .
A uz som nechcela vuac deti .ze dve mi stacia .a ak ma prist tretie ,tak nechcem aby to bolo nasilu ,ze opat budem sledovat ovu testy a brat hornony . Ale vnutorne som citila ,ze nie je to tak ,akoby to malo byt .ale prikladala som to strate dcerky . Otehonbela som tyzden pred prijimackami na skolu .a v case ,kedy som to najmenej cakala , ochrana bola len prerusovany styk ,a evidentne nestacil .
Po prichode dcery som zazila to ,ze som sa citila naplnena ,ze mam viac ako som si kedy zelala .
Avsak aj rozpocet to samozrejme citil .sla som do prace ,ked mala dcera 1,5 roka .na ciastocny uvazok vtedy ,aby som sa mohka stale detom venovat podla predstav .
Dcera bude mat uz 4 roky . A je u nas naviac 7 rocne dievcatko z rodiny ,ktoremu sme nahradni rodicia .
Takze 4 deti .a ano financne je to velky zasah .najma ak nechcem ukrojit z narokov . Deti chodia na platene kruzky .mam pubertaka ktory pojde na strednu . Treningy 5x tyzdenne on .8 rocny 3 x tyzdenne plavanie . 7 roc a tanecna umelecka skola ... k tomu nejaky predlzeny vikend na sk .plus dovolenka v lete . Vylety zo skoly , cestovatelske zazitky, divadlo,kino , etc .....
Uprimne mam dva ciastocne uvazky , z casti mam pracu z domu . Muz je 4 dni z tyzdna mimo sk . No na vianoce ho mam doma 3 tyzdne napr .rovnako na ine sviatky ci prazdniny .
Za mna takto ... hoci som nikdy neplanovala mat 3 toboz 4 deti , a obcas su sakra tazke dni zladit pracu ,domacnost , deti , a moje hobby pre moje mentalne zdravie , ked nas vecer pride objat 8 detskych ruk , a pocujem ako nas lubia ,vidim ako z nich rastu uzasne bytosti . Tak si poviem ,ze by som sla do toho znovu

@anonym_autor nebudes mat ten pocit potom ajtak seriovo? Je materstvo to jedine co ta dokaze naplnit? Co by si dokazala so zivotom robit keby si deti mat nemohla? Neskusis sa chvilu venovat tomu?