Mám 17 a túžim po miminku
Dobrý večer. V októbri minulého roku, som sem písala o mojej túžbe po miminku. Čoskoro budem mať 18 a táto túžba trvá cez rok aj pól. Stretla som sa tu hlavne s kritikou,a dnes som sa opäť rozhodla prispieť sem. Od októbra som toho zažila pomerne veľa. Tvrdo som na sebe pracovala a snažila sa ovládať svoje emócie. Bola som na konzultácií s psychológom, kde mi bolo povedané že tieto pocity sú úplne v poriadku a niekto ich má skôr a iný zasa neskôr. Začala som športovať, vypomáhať v sociálnom zariadení ako dobrovoľník (čo mi moje pocity ešte zhoršilo), dokonca som mala doma 2 dňové mláďatko mačičky ktoré bolo treba každé dve hodiny dokrmovať. Ak mám pravdu povedať, moju situáciu to nezlepšilo, a momentálne som dospela do bodu, kedy už nedokážem myslieť na nič iné. Myslím že moje pocity pochopia hlavne tie z vás ktoré túžite po dieťatku a nedarí sa vám. Viem že si možno myslíte že je to neporovnateľné ale v podstate sme na tom rovnako keďže nemáme svoje dietky ani v brušku, a ani v náručí a je jedno z akého dôvodu. Veľa s vás mi písalo o tom ako som nezodpovedná a hlúpa a že neviem o čom materstvo je. Preto som za posledné mesiace tvrdo pracovala na tom, aby som sama sebe dokázala že nezodpovednou naozaj niesom, a dokonca aby som zistila o čom to materstvo je. Pomáhala som matkám ktoré utiekli od tyranov spolu s ich deťmi a bola som tam, keď 5 detí (najstaršie málo 7) bolo chorých a každé jedno plakalo a malo teploty. Vtedy ma veľmi mrzelo že väčšina z vás ma odsúdila a považovala ma za hlúpu pubertiačku ktorá nemá čo na práci. Ale dnes som za to rada pretože som sa naučila veľa nových a cenných poznatkov. Zvážila všetky pre a proti a prišla na to, že po dieťatku stále túžim. A i keď viem že s odretými ušami ale viem že by som to zvládla a spolu s mojim priateľom by sme boli fajn rodičmi. A dnes sa vás už nejdem pýtať na názor na moju situáciu, chcem len vedieť ako sa vyrovnať s mojou situáciou, prípadne či ste zažili niečo podobné a ako vám to dopadlo. Ďakujem.
@denisden priprava na dieta nespociva v praci v kdejakych centrach, ale v zodpovednom vybere otca - manzela a zabezpeceni zakladnych materialnych predpokladov pre jeho vychovu - (relativne) stalą praca, predtym primerane vzdelanie, vlastna strecha nad hlavou alebo stabilny podnajom, uspory. A to su naozaj len tie najzakladnejsie veci. Este nemas ani jednu! Tomuto hovoris zodpovednosť?
@denisden najskor zmaturuj a potom si urobte babo, alebo maturuj ako tehulka. ale ver mi, babo je velmi casovo narocne, ja mam dvojmesacne a ledva stiham sprchu, zehlenie,varenie. Som rada ked ho mama vezme pokocikovat na chvilku. Neviem si predstavit ucit sa na skusky este. Inak co na to tvoji rodicia ze chces dieta? A myslis ze su povinny ti snim pomahat? Si pripravena nespat cele noci, mat placuce dieta lebo su bolesti bruska, koliky, reflux. Nedajboze nebudes mat mlieko takze mas 90€ mesacne na umele? k tomu kozmetika, lieky, kvapky na brusko, mesacne 60€ na plienky. Len za detsku vybavu das 1000€. No neni to len o peniazoch, tvoja mama nebude sediet o druhej rano na posteli s placucim dietatom. Budes to ty, zufala, urevana lebo mu nebudes vediet pomoct, nebudes vediet co chce, co ho boli. Si neviem predstavit mat dieta v tvojom veku. Kup si radsej steniatko, to ta zabavi aspon a odreagujes sa od myslienok na dieta.
Jaaaaj ty si veľmi, veľmi, ale naozaj veľmi naivná a hlavne mladá (čo naozaj nemyslím v zlom)
Túžba je jedna vec a realita druhá, nevieš si ani len predstaviť ako veľmi sa ti zmení život, po tom čo privedieš na tento svet dieťatko, je to obrovská, naozaj obrovská !!! zodpovednosť. (už len tvoj výrok, že škola sa dá dokončiť aj popri dieťatku je prejavom nezodpovednosti). Čo je zodpovedné na tom, ak chceš priviesť dieťa do nepripraveného prostredia (bez dokončenej školy, bytu, zázemia a finančného zabezpečenia) a ani nevieš čo bude ďalej?
To čo si "okúsila" je nič v porovnaní s naozajstným životom rodiča, nemáš ani len predstavu.... ach jaj.
Píšeš, že budete fajn rodičia, ale dať dieťaťu život a lásku nestačí (čo nepochybujem, že by ste mu dali), musíte ho vedieť zabezpečiť- sami, bez pomoci kohokoľvek, pretože za dieťa ste zodpovední v prvom rade vy, hľadieť na budúcnosť, vedieť sa oň postarať... mať kde bývať, mať za čo platiť účty (s tým majú často, v tejto dobe, problém aj dospelí, zamestnaní ľudia)... a kopec iných vecí.
Priviesť dieťa na svet je "ľahké" ale postarať sa oň to už veru nie...
Ak túžiš mať bábätko...priprav najprv pre neho krásny život..dokonč si školu, zamestnaj sa, osamostatni, niečo si zarob a našetri, cestuj, okús život, vybuduj pevný vzťah a potom.... maj dieťa, jedno, dve a kľudne aj 5 🙂
@sissy27 ja si nepýtam váš názor a ani ten svoj nepotrebujem od vás udobriť. Prečítajte si ešte raz môj úvodný príspevok. Ani som sa nevyjadrila, že ideme plodiť. Ja nechápem za čo ste sa do mňa pustili. Ani raz som sem nenapísala že mi má škola vyjde v ústrety. Ako čo ? To že mám trochu iné priority a túžby ako možno moji rovesníci, mám hneď cigánske zmýšľanie ? Riadne chodím do školy, cez leto brigádujem a cez školský rok som v hypermarkete za pokladňou, nemyslím si že takto sa správajú cigáni. A opäť opakujem že táto diskusia nebola zameraná tým smerom, ktorým sa uberá.
@denisden drzim ti palce nech sa ti splni to po com tuzis! Sice si mlada, nemas skusenosti ale ako nezodpovednu by som ta urcite nepovazovala - tych su plne porodnice, ci su alebo nie mladsie od teba, ale na svoje dieta nemyslia, fajcia, piju a novorodenca sa zrieknu...budes to mat narocne, hlavne co sa skoly a financii tyka, ale nic nieje nemozne...
precitala som asi polovicu z toho co si napisala a mozem ti povedat ze nechapem..... Podla mna je sebecke ze chces silou mocou mat dieta a ratas s tym ze ti tvoji rodicia pomozu, inak by podla teba "neboli normalny" .... Mas 17 rokov nemas skolu, ziadne zazemie ani pracu, tvoj priatel to iste... Uver ti nedaju ani ked bude tvoj priatel robit, to nieje take jednoduche..... Ja mam 22 tiez som vzdy chcela babo ale myslela som na to ze musim naprv dospiet a postavit sa na nohy aby som mohla riesit babo.... Mas 3000 nasetrene, a co potom ked sa minu? Ved to ti bude stacit na prvu vybavu dietata a nejake drobne ti ostanu .... Ja mam pracu, byt a skveleho priatela ktory pracuje od rana do vecera aby sme sa mali dobre.... A aj tak sa bojim ze nam nieco bude chybat.... Vidis to prilis ruzovo na to aby si mohla mat dieta.... POKIAL SI NECHCELA ABY TI PISALI BABY SVOJ NAZOR, NEMALA SI ZAKLADAT DISKUSIU
@denisden ahoj ja som tuzila po dietatku keď som mala 18 rokov nasla som si priateľa láska na prvý pohľad a sme spolu dva roky a máme dve krásne dcerky mam už 20 rokov zachvilu 21 rokov a som šťastná že mam svoje vytuzene deti všetko zvladam na všetko sme boli sámi a sami sa o ne starame len musis zvážiť ci máte bývanie dosť peňazí na babo je to krásne niečo ale aj nakladne mas zodpovednosť za život nový . Drzim ti palceky , pokiaľ chce aj tvoj priateľ babo tak prečo nie pokiaľ vies ze to zvladnete nedaj sa odradiť tehotenstvo je najkrajší pocit v živote
nechcem utocit, len ti chcem povedat ake to budes mat tazke ked nebudes mat nic....
Počkajte, pokým nebude tvoj priateľ mať po skúšobnej dobe v novej práci. Potom by som to brala tak, že po finančnej stránke si môžte povedať že je to v poriadku. Ty v prvom rade zmaturuj. Nie je to sranda študovať a učiť sa a hlavne, ak sa to týka strednej školy, ktorú musíš mať (VŠ je a bude dobrovoľná vždy).
Ja som otehotnela pol roka po 18ke. Rodila som po 19ke, mesiac pred koncom 4ročníka. Maturovala som so spolužiakmi a mama mi dala ultimátum, že mám 4 mesiace na odsťahovanie sa od nich. Po dvoch mesiacoch som našla podnájom a odišli sme. Priateľ pracoval, po škole mal už dávno (mal 23 takmer 24r). Ja nič neľutujem, my sme si mladosti, dovoleniek a výletov užili strašne veľa, keďže sme začali žúrovať ako veľmi mladí takže ja mám odžúrované a mne nič nechýba, ale na tvojom mieste by som počkala.
Však čochvíľa končíš a bude to aj pre teba ľahšie, no nie?
Naozaj si nechaj poradiť. Ak chcete bábätko, bude sa dať počkať aj o rok, keď už budete mať čo to za sebou a hlavne obaja ukončené školy a priateľ bude zabehnutý v práci. My sme bábo neplánovali, proste sa to stalo aj napriek ochrane, ale vy máte tú možnosť plánovať a tak by som to využila a zabezpečila si lepšie možnosti.
Nám rodičia nepomáhali a síce to bolo o hubu, ale v pohode sme to zvládli, ale to nemusí byť každého prípad.
Plne si uvedomujem o čom je byť rodičom a myslím že som mala veľmi dobrý príklad. A ešte jeden uvediem, známa nikdy nemala dosť. Malá 3 manželov a vždy to stroskotalo lebo oni chceli deti a ona ešte nie. Mala podnájom, chcela byt, mala byt, chcela dom. Keď všetko čo považovala za potrebné mala zistila že má 47 rokov a dieťa jej nemá kto urobiť. Neexistuje tak materiálne zabezpečenie aby bol niekto pripravený 100% priviesť na svet dieťa. V dnešnej dobe by potom nemal deti nik. A toto je môj posledný príspevok nakoľko sa už viac mimo tému baviť nebudem. Dobrú noc prajem.
@denisden ak mas suhlas rodiny,ze vam pomozu.. Tak sa nepytaj tu a zariadte sa podla toho,ako to citite....aj ked..asi by som predsa trosku pockala a v dnesnej tazkej dobe mala premyslene aspon trochu,comu sa budes venovat po rodicovskej.. Zabudni na matersky prispevok,budes dostavat tak rodicak.. A jedine este to "kocikovne" pre babo...lahke to nebude..ale ked si trufate,vies sa obracat aj ty,aj priatel.. Ja inak tiez vyuzivam pomoc rodicov.. Oni pridu radi,ja som si aspon v klude porobila ci mohla ist k dr.so sebou alebo len 1 dietatom a netrepat obe,aj ked som bola chora,aspon som mohla lezat.. Takisto i teraz,ked robim tak 1-2xdo tyzdna pridubpo deti stari rodicia,plus choroby ci prazdniny,ked pridu,spolieham sa na nich.. U nas to tak bolo zauzivane.. Im pomahali ich rodicia - prazdniny,niektore choroby..aj za socika sa na chybajuce matky pozeralo cez prsty...
Mne to sice pride veelmi skoro-dieta v 18 ci 19 (inak-mat dieta v 18tke som tuzila,ked som mala 12r.🙂 ,potom ma to preslo a ani frajera som vtrdy nemala takeho vazneho), v tom veku a aj neskor som sa citila skor este ako decko,hoci som od detskych cias velmi rada kocikovala a tuzila po vlastnych detoch..
Ktovie,kedy by som tie deti mala,kebyze stretnem toho praveho skor? Ale..moj otec by bol rozhodne proti skoremu materstvu.. Moj,hoci je inak dvojnasobny hrdy dedo a vnucata miluje, sa bal kvoli tomu,ze mame uver a pod..radsej nech deti nemame ...v tomto som ho teda naozaj nepocuvla,lenze ja som nakoniec mala prve dieta v 35 a uz aj nieco odpravovane a odstudovane..
jaj dievca. podla mojho nazoru si este velmi mlada. tuzbu ma kazda z nas. aj ja som mala. ale preslo to rychlo, lebo som si uvedomila, ze to nieje lahka vec. 1. najskor si dokonci skolu. lebo bez vzdelania si nic. ..
2. dospej..3. uzivaj si zivot pokial mozes..4..naspor si peniaze. 3000e je nic...to je len na prvu vybavu dietata.
5. najdi si zamestnanie, byt a potom zacni uvazovat realne a triezvo. ja som si najskor uzivala zivota, kamosou, partiu. mala som 24r spoznala som uzasneho cloveka...mojho muza.., citila som, ze je to ten pravy...nevahala som. po 8m chodenia sme sa vzali. nelutujem to. sme manzelia 4r, cakame 2 babo a uzivam si zivot total naplno... na vychovu dietata musis byt pripravena. uz nebudes mat cas behat si na vecere, na rande, na vylety. dieta ta bude potrrebovat 24h denne. az teraz mozem povedat, ze ked som mala 26 a narodilo sa mi moje dievcatko,az vtedy som pochopila, ze byt mamou je krasne. vtedy som pocitila to dozretie, ze mam dieta, uz om dospela a uz som mama.
ja ti chcem len dobre. uzivaj si zivota dievca..
@denisden tak potom načo táto diskusia, keď nepotrebuješ naše názory? 🙂 ako sa vyrovnať s tvojim "chtíčom" ? no sú len dve možnosti - buď si to dieťa spravíte a nejako bolo nejako bude, rodičia pomôžu, štát pomôže, nebudete prví ani poslední, ale túžba bude naplnená, alebo si spočítaš všetky pre a proti - verím, že ako študentke OA ti matematika ide - a chuť mať dieťa "teraz a tu" ťa prejde aspoň do doby, kým budeš pani manželka a budete bývať vo vlastnom...
cestuj, pracuj, spoznávaj, vzdelávaj sa, uč sa, zaži, pouč sa, bav sa, uži si, zarob si, našetri a mnoho iných možností máš, prečo ich nevyužiť?
a ešte jedno ti poviem - dávaj pozor na to, čo si želáš, mohlo by sa ti to splniť... ak dostaneme to, po čom túžime, ešte neznamená, že nás to urobí šťastnými... jasné, rozhodnutie mať dieťa asi len máloktorá oľutuje, ale mnohé oľutovali, že mali dieťa práve s týmto chlapom alebo v takýchto podmienkach a podobne...
@denisden a ešte jednu vec ti poradím - vyskúšaj si so svojím priateľom spoločné bývanie, úplne samostatne, aké to je utiahnuť podnájom, spoločnú kasu, postarať sa o všetky výdavky, vydržať spolu 24/7, žiadne oduť si papuľku a ísť k rodičom ale vydržať spolu aj keď ste sa pohádali a nejako si poriešiť starosti všedného dňa, navariť oprať ožehliť upratať naučiť sa na skúšku venovať sa partnerovi utekať na brigádu a niekde pomedzi to sa akože stihnúť postarať o dieťa (vyčisti napr. akvárko alebo daj so psom kolečko okolo domu), daj si 2x za noc budík, vstaň a 20minút niečo rob ale tak, aby si nezaspala a zároveň nezobudila frajera, ktorý ráno vstáva do práce, ideálne pusti nejaký heavy metal nech si natrénuje spánok v hlučnom prostredí...
ahoj, tiež som veľmi túžila po bábätku v tvojom veku, potom to nejako prešlo otehotnela som v čase keď som dieťa skôr nechcela než chcela. Som z malej šťastná, ale je mi ľúto, že som ju nemala neskôr. Som domased, takže chodenie von s kamarátkami, krčmy či diskotéky to mi nič nehovorí, som rada, že mám s kým byť doma, malá mi vlastne dala zmysel života. Mám len jeden problém - Stihla som si dokončiť vš na bc ale čo mám? hovno, keby mi rodina nepomohla, keby priateľ nepracoval a nemal byt kde by sme preboha boli? Niekedy nemám ani na základné veci pre malú, šetrím každý cent, nič si nekupujem, aj tak žijem "od výplaty do výplaty". Priateľ mudroval ako sa on o nás postará ale "skutek utek" Chcela som si dokončiť školu a aspoň dva roky pracovať, zarobiť si a odložiť na dieťa, teraz som závislá od pomoci iných, od nikoho nič nepýtam, a je mi to trápne keď mi niečo dávajú ale pravdou je, že bez ich pomoci som proste v pi...Hneď ako bude môcť, začnem si hľadať brigádu, aby som malej mohla dať všetko čo chcem. A ty máš len 18, čiže máš ešte väčšie hovno než ja. Najlepšie spravíš ak si urobíš zoznam čo všetko dieťa potrebuje (vrátane strechy nad hlavou), čo bude dieťa potrebovať každý mesiac (porozprávaj sa s nejakou mamičkou) pokecaj aj s takou čo nemala mlieko koľko stojí umelé mlieko. Na dieťa láska nestačí, z pusinky sa nenaje, z pohladkania sa neprebalí....
Tiež som chodila do krízového strediska ale jediné poučenie čo mi dalo, bolo ako môže žena skončiť s deťmi ak nemá poriadneho chlapa, ak nemá prácu a hlavne, že jej deti môžu vziať. Rodičom raz dôjdu nervy to mi ver, nebudú vládať naháňať tvoje dieťa. Kým budeš v škole priateľ ti dieťa nepostráži veď ide do práce nie? A hypotéku nedostaneš len tak, lebo si si našla prácu. Musíš mať istú prácu a nebude stačiť odpracovaný jeden mesiac. Pamätám si ako chcela mama zobrať hypotéku mala odpracovaných aspoň 15rokov a ledva jej ju dali. Na svadbu môžeš zabudnúť, iba že by si ju urobila na dvore "za 5korún". A ak by ste splácali hypotéku či pôžičku, byť, podnájom z čoho by ste sa starali o dieťa?
nik ta tu neodsudzuje dobre ti radia len to nechces pocut..realitu nechces vnimat len svoje sny a tuzby
starat sa o maciatka alebo vidiet niekoho chore deti v krizovom centre z teba dospelu a pripravenu na materstvo neurobia.
Nema zmysel sa porovnavat s inymi niekomu to dopadlo dobre ale lahke to nemali inym to dopadlo tak ze si znicili zivot a ziju zavysle na svojich rodicoch..chces to riskovat?
Spravne by bolo najprv poriesit svoj zivot a az potom vyrabat novy.
treba zit v realite.To dokoncene vzdelanie je minimum co mozes pre seba a svoje buduce deti urobit. Dalej praca bolo by lepsie nieco si odpracovat nez budes mat dieta.Nie len koli materskej ale aj koli skusenosti praxi a tomu ze po 3rokoch doma budes musiet znovu pracovat.Pokial nevyhras Lotto..
Kopec bab zvladlo skolu a tehotenstvo ci babatko -lebo museli..No nevies ake bude tvoje tehotenstvo nemusis mat ani komplikacie a moze byt aj tak tazke.Moze ti byt zle non stop prve 4mesiace neskor ti mozu opuchat nohy nezajdes nikam.Skola nepocka a ujde ti rok.
3tisic euro je nic to da clovek na jednu exoticku dovolenku...ked uz ma svoj dom svoj zivot vsetko co treba mat
Chciet dietatko nestaci treba aj chcet byt schopna mu dat vsetko co potrebuje a to je aj tvoj cas-byt tam prenho od zaciatku 24h 7dni v tyzdni a nie ho niekomu dat strazit lebo ty musis ist na skusku..alebo sa musis ucit.Chces odkladat svoje dieta ako psika?K tomu kto bude mat prave cas a ochotu?
@miadi ale odsudzuje... napriklad aj ja
@denisden figu borovu si ty uvedomujes, co je to byt rodicom. Si nezospovedne decko, ktore zufalo tuzi po hracke. Len nerozumiem, preco ta hracka ma byt zivy clovek. Ale vsak kludne si decko sprav, vsak tvoja mama sa o vas postara.... pane boze, to je fakt "zodpovedny" a "dospely" pristup.
Keby tvoja mama chcela na krk zavesit dalsie dieta, tak si hadam dokaze nejake zaobstarat aj sama. Porozmyslaj nad tym. A psychologa zmen, ak ta presviedca, ze byt posadnuta myslienkou na dieta (resp. cokolvek) je normalne, tak je to debil.
Uz to bolo spomenute chces dieta tak si nechaj spravit ked sa rodicia postaraju a priatel zabezpeci.....
Ale odporucam pr3dtym uz to tu bolo tusim spomenute byvat sama s priatelom alebo este lepsie nastahun si priatela k vam domov (aby ste predisli potom hadkam kvoli strate sukromia) al. Chodte na polroka do podnajmu vsetko platte sami o vsrtko sa starajte sami abten budik odporucam nastavit na kazdu hodinu a potom definitivne na piatu rano kedy uz spat n3budes vobec....lebo ano su aj nespavci deticky aj deti s refluxom kolikqmi atd...a ked to takto polroka zvladnes s usmevom na tvari tak potom mozes napisat som pripravena
Ako potlacit tuzbu po niecom ti jikto presne neporadi kazdy po niecom tuzime len niekto chcem mat vsetko hned a niekto popracuje na tom aby boli pre tuzbu lepsie podmienky...
Este by ma zaujimalo co na toto vsetko vravia tvoji a priatelovi rodicia a ako sa k tomu stavaju....
Ahoj. Tiez som chcela mat mimco v 17. Aj sme sa zasnubili, o rok a pol zobrali a zacali spolu byvat. Vtedy sme dieta z materialnych dovodov nemali. Podriadili sme sa tomu. Teraz mam pomaly 35 a dieta stale nikde. Jednoducho sa neda. Stale sa zamyslam nad otazkou, ze ci by sme v tom mladom veku nemali vacsie na otehotnenie. Takze teraz by som kaslala na vek a dieta mala. Je to dar v kazdom veku. A s pomocou rodiny sa to da zvladnut. Ved mnohe pary nebyvaju vo vlastnom, nemaju ani auto, ani neviem kolko penazi na ucte a deti maju. Materialna stranka je dolezita, ale su aj dolezitejsie veci, ako laska, rodina ...
Tak otvorene: dietatko sme s MANZELOM (s priatelom by som do toho nesla), velmi chceli a cakame ho. Jednu VS mam, prax mam, druhu VS si robim - a to som este len tehotna. Je to o hubu, prve mesiace som prezvracala a travila v nemocnici, skola musela ustupit. Po porode to bude zrejme rovnake. A to som v situacii, ze vobec nemusim premyslat, ci mozem vobec nechat 100 eur v lekarni alebo ist na masaz.
Urcite by sme dieta vychovali aj s mensimi platmi a bez financnej rezervy, ale to by som mu a nam proste nespravila umyselne. Rovnako by som nechcela mat doma 4 rocne dieta, na ktore je mama nervozna, lebo uz 2 roky si nevie najst inu pracu ako dokladanie tovaru - ak nie si extremne sikovna, zamestnavatelia fakt radsej vezmu cerstvu absolventku OA ako teba s dietatkom a zabudnutymi vedomostami spred troch rokov.
Poznam ludi, dobrovolnikov, v nemocniciach, centrach, pri bezdomovcoch. Maju upratane vo svojich zivotoch a chcu dat spolocnosti viac, lebo na to maju (intelektualne, financne). Nenahradzaju si tym ziadne prazdno.
Tuzba po dietatku je krasna vec a skvely hnaci motor, a byt v tvojom veku s tvojou intenzitou tuzby, okamzite to vyuzijem - skusim VS a popri tom hned pracu, svadbu a budovanie domova. A za 3 roky, v 20tke, privediem dietatko do bezpecia a lasky. V opacnom pripade, budem uprimna, mi to evokuje nezrelost a sebectvo (ja som vedela prebalovat a starat sa v 10 rokoch, co ale neznamena, ze som bola na dieta zrela).
@denisden
prepacte ale ja ked citam tieto "tuzby"nast rocnych o detoch pride mi to ako keby si chcela to dieta vychovavat zo vzduchu...moj syn ked bol novorodeniatko chcel mesacne priblizne 500e a ako rasatie sa to len stupnuje..ak si myslis ze to zvladnes chod do toho/ a na priatela sa nespoliehaj ..ty musis byt schopna zabezpecit to dieta nielen po citovej ale zial aj po materialnej stranke tak by som nestavala zbytocne zamky vo vzduchu kedze ako cerstva 18cka urcite nemas dokoncene vzdelanie, dostatocne pracovne skusenosti a financ.zabezpecenie...aby si tu o par mesiacov ci rokov nenadavala aky je nespravodlivy statny system kedze nemas narok na prispevky atd...treba si zvazit aj atieto veci..vela stastia
@denisden neviem co robi alebo nerobi tvoj priatel ale
vidim tu same prispevky ako je to nezodpovedne ako to nejde a neda sa a ono sa to da
ked sme sa brali ja som prave skoncila skolu a mm nemal boh vie aku pracu v tej dobe zarabal velmi malo dieta sme mali dva roky po svadbe lebo on sa este nan necitil financne sme si mierne polepsili ale nikdy sme neboli zvyknuty mat vela tak nam to ani nechybalo
ja som sice mala dieta neskor ale nemali sme dom ani uspori ani bohatych rodicov aj ked je pravda ze nejake peniaze sme od rodicov dostali ked sme kupovali dom ale hovorime tu o drobnych v porovnani z cenou domu
prvu dceru som mala v 23r. pracu som mala no pocas MD som o nu prisla tzn ze matersku som dostavala len pri prvej, ked mala mala rok zacala som chodit na VS je pravda ze je to 6rokov a ja mam zatial len Bc. ale pocas studia som stihla dalsie dve deti, pre rizikove tehu som stratila rok a dalsi pre velmi zakernu skusajucu ale to je iny pribeh, stihli sme prerobit dom a stihli sme ho predat a znova sa prestahovat, teraz mam doma prvacku a dve deti mam stale doma, je pravda ze som sem tam utahana ako stena ale takto som to chcela a takto to mam, je pravda ze penazi nemame na rozhadzovanie a najdu sa dni kedy naozaj nemame nic ale este nikdy sme nehladovali a mojim detom nic nechyba, sice este neboli pri mori ale to ani ja a zijem som zdrava a normalna
ak mas taku silnu tuzbu a veris ze to zvladnete je to tvoje rozhodnutie a tvoja zodpovednost drzim ti palec nech sa rozhodnes spravne
@denisden kľudne si dieťa urob, keď to tak cítiš. Je pravda, že by sa to hodilo neskor, keď budeš mať aspoň po škole. Minimálne si buď istá, že s tým súhlasí aj partner a všetko si premyslite. Či z finančnej stránky kde bývať atď. Je to určite lepšie akoby si dieťa nechcela a pošmyklo sa vám a ty by si to mohla riešiť. Si mladé dievča je veľký predpoklad, že sa podarí hneď a zvládnuť sa dá všetko. Veľa šťastia nech si už konečne šťastná.
Ja som mala na strednej spoluziacku, co tiez fnukala od druheho rocnika za babom a nakoniec si to vypocitali tak, aby sa narodilo po maturite 😀 takze este par mesiacov vydrz a skuste aspon nejake auticko kupit. Kludne starsie okolo 1000€ 🙂

@jeennyv áno možno si to idealizujem ale tak to cítim. Mám priateľa s ktorým v septembri budeme spolu 3 roky. Máme spoločné priority, záľuby a mnoho ďalších vecí. Je to človek ktorý mi je oporou a viem že tomu tak bude vždy. Môžem sa na neho spoľahnúť v každom smere, a viem že ma nesklame. Chceme sa vziať (do konca roka) bez ohľadu na to, či to miminko budeme mať alebo nie. Aj tu na MK sú príklady kde mladé maminky majú šťastné detičky a rovnako aj manželstvá, a to všetko si vybudovali síce s pomocou rodičov ale sú šťastní. @moniciak je toho dôkazom.