Mám 21 rokov a mám silnú túžbu byť mamou
Ahojte. Idem sa sem poradiť. Mám 21 rokov, študujem prvý ročník VŠ. Priateľa mám uz 4 roky. Problém mám taký, že mám strašne silnú túžbu mať dieťa... HAK neberiem, chránime sa prezervatívmi, a rodičia ešte určite nechceme byť. Ale moje podvedomie si robí čo chce.. Stále mám sny o brušku, stále na to myslím, akoby to bola jediná vec na svete. Dokonca som si pozerala v obchode veci pre deti... Neviem sa toho zbaviť. Trvá to už rok, no teraz to je ešte silnejšie.,,Na poslednej gyn prehliadke som sa pýtala na názor doktorky. Povedala že to je prirodzené, no to mi moc nepomohlo, kedže neviem ako sa toho zbaviť :( strážievam deti, študujem pedagogiku, a aj v rodine máme veľa detí... Možno ma to okolie tak ovplyvňuje; neviem :(
@stardust a práve to je to. Aj naši rodičia žili vo veľkej chudobe.. A prežili . Prečo? Lebo minulá doba sa nedá porovnať s tou dnešnou.....je to ako scifi...My sami žijeme tak, že obraciame každá jeden cent, častokrát si musíme veľa odriekať. Nezdedili sme nič. Teda áno. Ja nič a manžel dlhy. Platíme ešte poistky za svokru a donedávna jej exekútora, dom a podobne. Tak si viete predstaviť..A prečo ste sa odťahovali do Nemecka? Lebo na Slovensku sa nedá prežiť predpokladám....ja od svojich cca 21 -22 rokoch som sa odsťahovala od rodičoch , a starala sa sama o seba. ledva som prežila.To isté moj manžel. Doštudoval strednú školu len vďaka pomoci jeho brata. Inak by ani tu nezvládol. A od svojich 15tich sa staral sám o seba...jeho rodičia tiež žili v chudobe, hlavne kvôli chlastu....Preto sa nedá porovnávať.... Žiaľ, autorka tejto diskusie si myslím, že nerozlišuje realitu od sna. Žije v nedospelej bubline.
@sykorkauhliarka A prečo si myslíš , že niektoré ženy v 40tke plačú? Niektoré ženy, rodiny, rodičia "plačú" aj v svojom mladšom veku, čo sa im nedarí otehotnieť, potratia, majú rakovinu, su neplodní a podobne ... ! Nenadarmo sa "vraví"že dieťa je dar. netreba ho brať ako samozrejmosť, treba si vážiť tento dar. Len podaktorí beru dieťa ako by sa vyrábalo v nejakej továrni na výrobnu detí. Chcem ho mať, budem ho mať!!!! A podobne názory...To , ako si sa dostala k domu je ďaľšia vec. Hypotéku ti žiadna banka nedá len tak, bez stáleho príjimu !A to nevravím, že sa teraz ešte sprísňuju pdomienky. Ty , ako študentka, si mala maximálne nejaké brigády, prácu na dohodu.... Veľa ľudí neprezradí , čo je za tým - niekto zdedí pozemok, niekto dostane postavený dom na klúč, niekto auto, niekto ma prachatú rodinu zo strany manžela/ky a podobne......Táto slečna sa však ani nezmienila o tom, či je "v "zabezpečená"A vôbec sa nezmienila ani o svojom partnerovi, aký ma názor na túto "vec"...Myslím si, že dieťa je otázka dvoch ľudí,a nie jednej strany. Potom bude jej partner čo, inseminátor? Pokiaľ nepodstúpi IVF....
@dominika_klara nastastie nemam ziadne dlhy a pre pripad nudze mam nasetrene. Keby som sa mohla vratit spat v case do obdobia, ked som sa vydala, bola by som ovela egoistickejsia a nerobila by som opatrovatelku zdarma exmanzelovi, aby on mohol pracovat a ja nic. Znie to divne, ale do Nemecka som sa odstahovala z lasky. Proste mlada, blba a plna idealov.
ale autorka temy si je vedoma, ze si teraz dieta dovolit nemoze...hlava je hlava a hormony su hormony...a ona sa pyta, co na tie hormony 😀
Dakujem vsetkym za nazory a rady. Dieta teraz nechcem lebo VIEM co to vsetko obnasa, a ze mu NEMOZEM dat vsetko. Budeme o tom reálne uvažovať s priateľom ked to VSETKO mat budeme. 🙂
Nie som posrate vyhukane decko, a nekupim si ziadnu babiku, naco ? Prečítaj si co si mi napisala, ani jedno normlane pekne slovo a radu. Fakt velka hanba ze zena co caka dieta pise nieco taketo...Aj teba by to zamrzelo keby si mala taky problem a takto prudko by niekto reagoval. @dominika_klara
A dakujem ostatnym zenickam, vidim ze dobro stale nevymrelo, dakujem !
@stardust
@hanicka31
No presne to tu vidim aj ja. Uplne jasne si napisala, ze vies, ze je to nerealne, nechcete este bt rodicia a to, co riesis je len fakt, ze nevies ovladnut tu tuzbu byt mamou, aj ked vies, ze to teraz nejde. A uplne ziram, ako sa do teba obuli niektore, naozaj ako do toho nerozumneho decka. (co sa mi zle pise, lebo ani tie si to nezasluzia, ked uz sme pri tom :D). Ono sa to asi tazko da len tak potlacit, proste asi to ber tak, ze obcas to pride, skus hlavu zamestnat inymi vecami, aktivitami, no a ked si obzries detske veci v obchode, no boze, tolko sa nestane :D. Mozno domace zvieratko, o ktore sa budes starat, sa da nateraz riesit, ale to kto ako chce. Na niektore veci sa oplati pockat, zatial sa mozes na to tesit, aj to byva pekne obdobie 🙂.
@hanicka31 moje zlate.Evidentne si v euforii pubertalnych hormonov. To si mohla skor napisat, ze prijimas iny nazor, ako ten svoj. A to, že si urazené, pubertálne dieťa o tom svedčí tvoja reakcia a hlavne riešenie tvojho "problému " . Prečo to neriešiš so svojím priateľom? mamou? S tebou treba jednať len rečou mamičkovského plurálu...
@dominika_klara a co sa da povedat o cloveku, ktory takto reaguje, ako vy? To je komunikacia vyspelej osoby pristupujucej s respektom k ostatnym? Ja si myslim, ze nie. Tak asi je to fifty fifty.
Kto ako reaguje svedci o tom kto je aky clovek 🙂 znova sa to raz ukazalo 🙂
@lauricka To že som jej nepotlapkala po pleci,nezdielala jej názor, neradila jej zatrtkanie si s jej priatelom a nech si spraví dieťa je nevyspelosť? Schválne. Len mi nájdite , čo je tak hanebné napísala. To že je nevyspelá? A Vám sa to nezdá nevyspelé? Už len z jej úvodného príspevku vychádzam, že je doslova decké.... však nech si slečna spraví dieťa, potom však nech neroní slzy...
PS : pre boha kto to videl si provnávať domáce zvieratko s dieťaťom? Potom chápem, prečo mate sama deti...
@hanicka31 ved ked mas take tužby tak rob niekde dobrovolničku s detmi. Iste su možnosti. Pojdete na prax a tam uvidiš aka je praca s detmi, alebo v rodine ked mate deti mozno nejaka sesterka, staršia kamaratka, susedka...
Sak sny su fajn ale treba ich trošku prepliest s realitou. My sme v poslednom ročniku mužovej VŠ mali zasnuby a po promociách sme sa brali a prve dieta sme mali do roka. Manzel uz počas študentských čias mal pracu kde po škole nastupil na plny uväzok takze sa to dalo.
Osobne si myslím, ze rodina nepotrebuje hned ,,všetko,, na to aby mohla dobre fungovat...potrebuje zaklad ako je byvanie, praca....a kopa veci prišla postupne.
Ja som pisala pod prispevkom uz asi 4 krat ze dieta teraz nechcem, lebo viem aka to je zodpovednosť a viem ze mu teraz dat vsetko nemozem. Pisala som ze mam problem lebo na to podvedomky stale myslim, lebo sa mi o tom sníva, atd. Nerozumiem co je nevyspele na tom sa pytat na radu ohľadom ženských veci v skupine kde su same ženy.
A asi ste aj menej vyspelá ako ja, podla reakcii.
@dominika_klara nerozumiem o com pisete, ked moja prosba o radu bola ina, a nie ze idem si robit dieta poraďte mi co a ako 🙂
a este sa aj skaredo vyjadrujete.
@sardinka336 dakujem za rady a napisanie Vasich skusenosti. 🙂 este mame s priateľom cas 🙂)
@hanicka31 tak čo si sa chcela vlastne spýtať? :D O čom bola táto vyčerpavajúca diskusia? Podaktoré ti asi nerozumieme.Ako som už písala v uvodnom príspevku. Staň sa opatrovateľkou, pôrodnou babou, učiteľkou v materskej škole... pokiaľ máš takú veľkú túžbu. Ale nepleť si to s povolaním matky. Nerozumiem....
Máš túžbu, ale nechceš mať teraz deti . Uvedomuješ si,akú zodpovednosť dieťa prináša, ale už si pozeráš oblečenie pre bábatko. Tak čo vlastne chceš???Nerozumiem ti. Vravíš, že s dieťatom teda počkáte, celá diskusia bolá asi zbytočná, či? Vôbec to nemá hlavu ani pätu ...
@pribinak ... Nám sa mala narodila keď som ja mala 23r a priatel 27 ( vek v pohode) ale bývali sme u mojich rodičov v nie zrovna idealnych podmienkach pretože bytovka do ktorej sme sa nasťahovali keď dcerka mala 5mes.sa dokončocala. Do toho prišiel priatel o robotu takže cele zle. Teraz tu byvame dva roky a mame sa super a vieš prečo? Lebo dieťa je hnaci motor, ktory ťa posuva dopredu chceš všetko spraviť pre to aby sa tvoje dieťa malo dobre
Zas to netreba brat tak tragicky ze dieta nie je domace zviera a pod vyjadrenia, sak to snad vsetci vieme,.. niekedy je lepsie mat dieta neplanovane ako si ho planovat a cakat na tu najvhodnejsiu dobu....nemusi to byt prechadzka ruzovou zahradou ... ja mam 22, som vydata a mam pracu ... hypoteku mi dali ani som nemala zmluvu na dobu neurcitu... postavili sme si s manzelom dom, splacame to a teraz cakame babatko... noa? ved to je realita dneska...ked to pride,tak sa clovek nejak zariadi, odriekne si napr. 50 eurove vecere v sushi bare a da vsetko dietatu... najdolezitejsie je ze clovek vie ze to dieta chce.. nie je to najdolezitejsie?? ved kolko ludi ma deti a ani si nie su isti ze ho chcu...ona aspon vie ze ho chce a aj keby ho mala, noa kolko dievcat bolo takych, ze boli tehotne aj pocas skoly...samozrejme treba mysliet na to, ze zas ked nemam ani na chlebam, tak si asi dobrovolne neurobime dieta, ale ked ma clovek urcity standard tak preco nie, dieta nemusi mat kociar za 800 € a vsetky druhy hraciek, co existuju, prezije to aj s jednym cumlikom, kociarom po sesternici a satami po bratrancovej malej ... (obrazne povedane) takze ja s osobne myslim, ze ak priatel, manzel, otec dietata ma pracu, tak sa to vykryt da....a ak nieko po dietati tuzi, tak preco nie ... treba si ujasnit priority... co chcem najviac... ak pojde robit opatrovatelku k malym detom, tak jedine co tym dosiahne je, ze este viac bude po detoch tuzit 🙂)) ...
@riri123 hypotéku dali Vám ako manželom, nie tebe. Tebe , ak by si bola slobodná, ti ju vôbec nedajú, maximálne menší úver , aj to pochybujem,nie to na celú chalupu. A to boli ešte "jemné" podmienky. Od nového roka sa sprísňujú podmienky...A kde sa vzal , tu sa vzal, či z neba spadol, pozemok ste ako splatili?( Tu sa vždy zamlčujú tie okolnosti s ktorými sa človek nikdy nezdôvery. Ale hlava nehlava, bude sa tváriť, že pri minimálkach dokáže postaviť chalupu ) Museli ste aj niečím ručiť. Kde ste za ten čas bývali? U rodičoch? V nájmoch? To ste splácali aj nájom a stavbu chalupy? My chvala bohu s manželom nemáme minimálku.Spadáme ešte do tej "normálnej strednej vrstvy" Aj to sme kúpili byt a nešli stavať, nakoľko by nám to na pozemok nevychádzalo. Nič sme nezdedili, nikto nám nič nedal....Inak, kto ide normálny na večeru v sushi bare za 50eur? Však to máme my týždňovú stravu a to vrátane kávy a iných blbostí.Inak, aj ja som mala také obdobie, že som obzrelala všetko, čo sa spájalo s dieťaťom. Našťastie ma to po pár mesiacoch prešlo. Nikto nevraví, že to nie je normálne. Však, treba si, ako píšeš, ujasniť priority....A ako píše @pribinak ... zdielam jej názor....Autorka je vôbec pripravená, že ak príde do toho, že nebude mať čo na seba, že bude tlačiť do seba maximálne chleba s maslom? O tom to je.... Obeta, o sekáči, o roztrhaných bundách, o tovare z bazáru a podobne.
@hanicka31 ako vidis vela zien ta nechape :D asi nevedia citat s porozumenim ...ak som ta ja nejako urazila tak ma to mrzi lebo som to myslela v dobrom lebo viem ako vedia zozierat sny ...iba sa nad tym pousmej a chod dalej..nemysli na to pocas dna a ked sa ti zase bude snivat tak to ber ako uplne iny svet
@sykorkauhliarka dakujem velmi pekne za pochopenie 🙂 budem sa snazit to obchadzat a nevsimat si to, v hlave a vsade. Dakujem 🙂
@hanicka31 Zle si podla mna formulovala ten prispevok, preto sa to tu tak zvrhlo na kritiku. Vsetky sme to pochopili, ze dieta teraz chces.
Ale Tvoja otazka mala zniet- ako tuto tuzbu teraz "potlacit" resp. minimalizovat, kedze si uvedomujes, ze teraz pren nemas podmienky.

@dominika_klara praveze nie. Mala som dostudovaneho bakalara, prestahovala som sa do Nemecka k manzelovi, vzniklo prve dieta, v studiu som pokracovala aj s detmi a potom si manzel nasiel nejaku Rusku, ku ktorej sa aj odstahoval. Medzi studentami sa tiez hovori, ze najlepsie obdobie k splodeniu potomka je prave pocas studia....potom to praca ani moc nedovoluje...teda u tych, co chcu mat lepsie pozicie, ale nie v statnej sprave. Zial, taka je doba. Moji rodicia zili prve roky vo velkej chudobe, ked nas splodili, ale boli obaja na to, aby sa vypracovali a tak som si myslela aj ja, ze to tak u nas bude. Zial nie.