Mám 30 a mama mi vraví, že mám na dieťa ešte čas
Ja už neviem ako mám reagovať...nepomáha krik ani ignorácia, ale ide mi to už poriadne na nervy.....stále keď sa doma s mojou mamou len tak bavíme o deťoch, (ktoré máme v našej rodine) a ja medzi rečou spomeniem, že aj my by sme už chceli s manželom bábätko tak jediné čo z mojej mamy vypadne je veta: ,, Veď ty máš na deti ešte čas...tak rok, dva´´ mimochodom máme vlastné bývanie (samozrejme s hypotékou na krku, čo ale neberiem ako prekážku)....proste ja už neviem ako sa mám v takejto situácii zachovať a čo jej na to odpovedať...prosím poradte niečo čo moju mamu uzemní a aby sa popritom neurazila....lebo raz sa nezdržím a bude to lietať...ďakujem 🙂
@katecameron To čo vravela moja mama, myslela zo srandy...preto som tam dala tých smailíkov....Napísala som to len ako také odľahčenie od témy. Asi som to mala viac upresniť 🙂 Určite by som počet svojich detí neriešila s mamou a už vonkoncom nie so svokrou, ale hlavne s mužom.
@miku1 vsak ani ja nie len moja mala pocit ze to potrebuje riesit no z mojej starny n epochodila
@bibsy manželova mama má tiež také reakcie, väčšinou hneď hovorí o tom, čo by sa mohlo nepodariť, alebo ako by sme to mohli nezvládnuť, atď. On ju väčšinou jednoducho ignoruje, dáko sa to za život naučil, je to taká jeho stratégia ako to zvládnuť. Mňa také reči mrzia viac, lebo ja som taká naučená chcieť, aby boli všetci, hlavne rodičia, spokojní a aby som v nich nevyvolávala nesúhlas...
Vtip je v tom, že sa nedá na to rozumne reagovať, kým si neurobíš odstup. Ty sama v sebe. Máš na to už dosť rokov. Ide o to, že na toto môže každý reagovať inak, záleží, ako vníma svojho rodiča. Ak je to stále pre teba mama, ktorú máš v podstate "poslúchať", teda ak si voči nej stále v detskej pozícii, tak sa ti na to reaguje ťažko a viem si predstaviť, že máš problém nevybuchnúť. Ak sa vnímaš ako rovnocenná dospelá osoba, môžeš jej názor vziať na vedomie, ale urobiť si po svojom. Ale viem, že ľahšie sa to napíše, ako urobí...
Ja som toto (a ďalšie súvisiace veci) nevedela vyriešiť inak ako odstupom (myslím teraz od mojej mamy, ale aj od svokry si vlastne držím taký zdvorilý odstup).
@bibsy ja som sa ti len snažila povedať, že je to na tebe a tvojom partnerovi, či a kedy budete mať dieťa, a na to ti narástli dve uši, aby si takéto reči púšťala jedným uchom dnu a druhým von...prípadne jej môžeš povedať to, čo som ti napísala ja... mne keď sa nepáči, čo mi moja mama hovorí, tak ju rýchlo uzemním a je to...
@bibsy Inak aj mňa by rovnako zarazilo, keby mi niekto v relatívne vysokom veku povedal, že na bábo mám času dosť. Sú aj takí, tak si myslím svoje a robím po svojom, lebo väčšinou mám celkom iné hodnoty ako oni. Ale keď to človeku povie niekto blízky, od koho to nečakáš, tak to zamrzí. Ja rozumiem napr. tým svokriným rečiam tak, že ona sa stále obáva, čo by sa mohlo všetko nepodariť a nezvládnuť, a pre syna chce to najlepšie, tak stále takéto negatívne veci hovorí, asi aby bol opatrný alebo len preto, že sa stále o neho bojí? Ale samozrejme, vôbec to nepomáha, skôr naopak.
@bibsy možno sa bojí, že bude stará mať 😀 . Či už je? Lebo aj tej mojej sa to nepáčilo v zmysle : že už je akože stará.
Ja by som jej asi povedala: "ak bude hneď budeš si ho užívať o dva roky dlhšie a on bude mať o dva roky dlhšie babku.
Veď to predsa chce každá babka, Ty nie?"
Normálne by som to obrátila takto proti nej, nech musí ona zdôvodňovať.
@bibsy keby si mala 18 rokov,tak by som tvoju mamu chapala.Mas 30rokov,stan sa matkou,ked budes ty chciet 😉 Na tvojom mieste by som necakala......
@bibsy Ja som toto tiež zažila. Asi má nejaké negatívne skúsenosti s pôrodu svojho dieťaťa, z výchovy, manželstva a pod, o ktorých vôbec nevieš. No keď budeš mať dieťa a nejaké problémy s dieťaťom, v manželstve, peniazmi a pod.,, tak asi najskôr pôjdeš za mamou v prvom rade, tak to vnúča sa týka aj jej, ona to berie zo svojho pohľadu. 30-ka u ženy je taký normálny vek na prvé dieťa v dnešnej dobe. Ale nemusí sa to hneď podariť, aj tehu trvá 9 mesiacov. Je pravda, že s dieťaťom je veľa práce a pomoc od rodiny Ti potom dobre padne.
@bibsy možno, že to mama hovorí len preto, aby si sa netrápila kvôli dieťaťu. Nezávidím ženám, ktoré do materstva tlačí rodina a okolie a všetci sa stále len vypytujú kedy budú mať dieťa a či už nečakajú a prečo ešte nečakajú a načo čakajú - to by mi viac liezlo na nervy ako slová, že ešte máte čas.
@evabb35 hej, asi áno, ale je to iné, keby jej @bibsy povedala, že má z dieťaťa obavy, a mama by sa ju tým snažila upokojiť.. ale ona jej hovorí, že by ho chcela, a mama jej hovorí, že nech sa s tým neponáhľa. Tiež mi to pripadá, že mama má nejaké skúsenosti, kvôli ktorým to hovorí. Niečo na štýl, že nechce aby jej dcéra mala rovnaký život ako ona. Ale netreba sa tým príliš nechať zväzovať.
@bibsy no veď počkaj, až to vnúča bude reálne, tak sa z neho s najväčšou pravdepodobnosťou bude tešiť. Možno ju to samu prekvapí 😉
@sonice och 😀 😀 😀 😀 😀 no to ešte čakám ako tá mojmu muzovi povie ako ju má volať...asi aby ju ani babicka ci babka nevolal ale skor menom aby si nepripadala staro...proste sa musim nad to povzniest (i ked to ide tazko, lebo si myslím že úctu voci mame by mal mať každy nech je akokoľvek starý)) a reagovat na to ako som cítala vyššie jedným uchom dnu a druhým von asi to budem musiet nejak obratit proti nej ked zas hodi ten svoj koment 😅
kazunomiya ja netusim preco to hovorí,....ale aspon sa ma nepýta vetu: ,,kedy aj ja budem konecne babka??´´ 😀 ja mam problem s tým protikladom
@bibsy ja by som jej povedala na rovinu, že mi je ľúto, že tak rozpráva, lebo to vyzerá, že sa na moje dieťa vôbec neteší.
Ja nesúhlasím s tým - že nechať ľudí, abyy ti robili to, čo sa Tebe nepáči. Treba si povedať, že takto nie. Slušne, milo, aby sa protistrana necítila zle - aj keď Ty sama sa tak cítiš - ale treba povedať.
Čo si furt niekto myslí, že Ti môže vravieť hoc čo! Tiež to druhým nerobíš.
Neboj sa, slušne ale povedz, že ťa tieto reči mrzia.
@kazunomiya podľa mňa je to určite lepšia situácia ako by jej mama mala vyčítať, že sa nedožije pravnúčat a podobne...
moja mamina stále naznačovala že už by aj brala vnúčatko..... keď sme prišli s tým že čakáme tak ostali v riadnom šoku že to nečakali :D ale potešili sa...a teraz sa len a len vytešujú aj mamina aj tatino..... akurát mamka má depky z toho, že v 45 bude babkou 😀
@bibsy tak to je citlivá téma a obe verzie môžu byť dosť nepríjemné aj od blízkych.
Kamoške sa stávalo, že si stále niekto myslel, že čakajú ďalšie, a furt sa na to niekto pýtal alebo jej rovno gratuloval, lenže zrovna v dobe, kedy ďalšie rozhodne neplánovali, tak to pre nich bolo dosť nepríjemné. Vyzerala trochu ako tehotná, lebo mala kvôli tráviacim problémom nafúknuté brucho.
Keď mi také skúsenosti niekto hovorí, tak si vždy uvedomím, že s tými rečami to nie je také jednoduché a na niektoré témy a otázky si treba dávať pozor. Dosť som sa už naučila 😀
@bibsy Zober si to tak, že ja mám 18 to je skoro 🙂 V 30-tke nemáš čo riešiť. Čím skorej tým lepšie. Čo ak by si chcela mať viac detí ? Dôležité je to čo chcete vy a nie tvoja matka. Nebude ona jeho matkou ale ty. 🙂 Možno si pomyslíš, že som ešte mladá na radu, ale ja som ti len napísala to čo si myslím a hlavne v dobrom 🙂) Držím palčeky 🙂 aj s malinkým/ou 🙂)
tiez som mala cas mala som 18 neboli nadseny ale su stastny z vnuciek...cas no na prvorodicku uz ani nemas takze cim skor sa rozhodnite ma babatko...a neboj sa...tu nezalezi na tvojej mame ale na tom co citis ty a tvoj partner takze smelo do toho a uvidis aky budu radi 🙂
@bibsy mam dojem, ze tvoja mama chce mat z teba vecne dieta a podvedome si mylsi, ze by si materstvo nezvladla....
nepresviedcaj ju o opaku, nechaj ju zit jej myslienky.. ked nabuduce bude prilezitost k povzdychom.. a ona ti povie vetu, ze mas este cas.. tak jej povedz kludnym tonoom, ze ma pravdu.. ze si si to prehodnotila, a zistila si ze si chces este " uzivat" a dieta najblizsich minimalne 5 rokov nechces.. ze dnes matky rodia aj tesne pred 40 tkou... ze aj tak chces len jedno dieta......
sleduj jej reakcie... som velmi zvedava ako sa zachova...
samozrejjme, to co naozaj ches si nechaj pre seba..... nech je to vas emale tajomstvo s manzelom a ked sa podari babatko, tak bude prekvapko , a nikto to nebude nejako extra ocakavat.. 😉
mam v rodine podobnu situaciu. ked sa okolo mna motaju male babatka a obcas casto sa ma niekto popyta , kedy budeme mat druhe.. myslis, ze im poviem presne co a ako chcem a kedy ? 😅 😀 aaale co by.. poviem im teoriu, ktora je na mile vzdialena od toho co naozaj chcem.. nech si lamu hlavu 😀 😀 😀
posnažiť sa s manželom o dieťa a onedlho mama na to povedať, že má spolu, lebo bábo príde o 9 mesiacov a hotovo. Veď si svojprávna, dospelá, je to tvoje rozhodnutie, je to medzi tebou a manželom, ak sa vy cítite pripravený, tak by som to vôbec neriešila. myslím, že na dieťa máš najvyšší čas
@bibsy: no aj ja mám 30, a moja najstaršia dcera má 11 rokov a nemenila by som za nič na svete, mne to tak vyhovuje, mám 30 a 4 deti, ktoré za 5 rokov budú už večšie a ja sa môžem naplno venovať práci, a rodine, nechcela by som mať deti v neskôršiom veku, to hovorím samozrejme za seba, je na každom ako sa cíti, ak sa cítiš ty byť pripravená tak nie je čo riešiť, veď to bude tvoje dieťa a nie tvojej matky............a na to čo hovorí na tvojom mieste ju ignorujem a len si v duchu pomyslím že budem mať dieťa kedy ja budem chcieť
tak to nepocuvaj, na dieta mate cas vtedy, ked to tak citite vy dvaja. Mozno si mysli, ze sa va, nedari a len ta utesuje. Moja svokra kedysi ustipacne vravela mojmu muzovi, ze jaaaj otec v tvojom veku uz mal teba.... no a ked 5 rokov nato sa nam narodila, povedala ze sme mali este cas.
@bibsy no ked v 30 tich rokoch nevies mamke nato odpovedat niako inak ako krikom, ignoraciou atd, tak fakt mas este rok dva cas na dieta. Dievca ja mam tiez 30 a z mamkou sa uz riadne dlho rozpravame ako kamaratky a nie ako matka/dcera a poviem si svoj nazor aky mam bez kriku a ignoracie.

@anexis hm o baby obleceni budem básnit len mojmu muzovi :D....a ked raz budeme mat babo a bude ho chciet moja mam do náruce poviem jej ze na toto ma este čas 😝