Mám si dať urobiť dieťa od cudzieho muža alebo od kamaráta?
Ahojte,manželovi pred časom zistili aazospermiu a stále túžime po spoločnom dieťati...ale na CAR nemáme momentálne financie- prerábame dom a ja som teraz bez práce. Manžel minule povedal len tak medzi rečou,že nech to spravím tak,aby on o tom nevedel....Mal na mysli,že ma niekto "len " oplodní. Keď to povedal,mal dosť skleslú náladu,lebo sa stále s tým nevie zmieriť,že je neplodný a mne to pravdaže prišiel ako šialený nápad a ušlo už pár týždňov odvtedy a ja som sa v hlave začala pohrávať s myšlienkou,že možno niekedy...keď sa na to budem cítiť psychicky pripravená,že by som sa na to dala. Brzdí ma viacero dôvodov: 1.-je to nevera a ja svojho muža milujem nadovšetko. Po 2. Bojím sa,čo by to spravilo s našim vzťahom a či by to dieťa bral ako svoje Po 3. Bojím sa,že to celé praskne pred rodinou,lebo oni už možno niečo tušia-rsp. vedia,že sme plánovali dieťa a že tehotná nie som ani takmer 2 roky po svadbe 4. Neviem,či to nie je trestné-alebo čo môže urobiť ten darca,keďže ma bude poznať a stretneme sa minimálne raz . Rozmýšľala som že oslovím dobrého kamaráta zo strednej. On je gay,ale kedysi mal normálne frajerky. Ale bojím sa,že by tomu darcovi napr. raz mohlo napadnúť domáhať sa svojich otcovských práv...... Rada si prečítam vaše názory,či skúsenosti s niečím takým.
baby viete co je aazospermia????? ze v ejakuláte nie sú ziadne spermie.... preto tato kocka pise to co pise.....
Nech to znie akokoľvek bláznivo a nehorázne, napíšem niečo opačné ako všetky príspevky predo mnou. Tým ale nechcem povedať, že mám ten "chorý" názor, to vôbec nie - iné chcem povedať, že takýto prípad poznám z reálneho života a ďaleko horší na normálne rozumné pochopenie. Nikto nemá právo súdiť, osočovať, kým si to neprežil. Poznám manželský pár, ktorý zotrvával dlhé roky v bezdetnom manželstve. Hlavne tá žena bola takmer posadnutá tým, ako veľmi chcela vlastné dieťa a celé roky to nešlo...podrobnosti nepoznám, neviem, či rozmýšľali o adopcii alebo či využili ďalšie možnosti CAR, atď...Dôležité je to, že ja i všetci naokolo poznáme výsledky. Dnes má tento manželský pár 3 krásne detičky - dvoch chlapcov, jedno dievčatko. Žena si na to "najala" akéhosi známeho, bol to slobodný pán v rokoch. Najviac zarážajúce je to, že on chodí k nim domov ako ku vlastnej rodine, pomáha s deťmi, finančne podporuje.... viem, zvrátené. Samozrejme manžel s tým všetkým cirkusom okolo toho súhlasil, inak by sa to nedalo. Čo všetko je za tým, čo si tá rodinka prežila, čo je tam teda za manželský trojuholník, na základe akých duchovných princípoch rodina funguje, či ako sú vychovávané deti, to netuším, ani sa o to nezaujímam, určite je tam veľmi veľa nezodpovedaných otázok, no manželka je spokojná a šťastná, pretože začula som názor, že ak by si deti adoptovali, boli by cudzie, človek netuší, aký je tam genetický kód, predispozície, a tak sú ich aspoň z polovice..... ja som taktiež tomu dlho nemohla uveriť, že to takto je, ale skutočne to takto je. Takže Tvoj nápad zrejme vyznieva ako z vymysleného filmu, no samozrejme aj filmy vznikajú často na základe skutočných udalostí..... samozrejme moja rada je taktiež taká, ako píšu baby predo mnou, v prvom rade by moja cesta smerovala do CAR. Prajem veľa šťastia, ale nič nie je nemožné a nikdy nehovor nikdy!!
Toto je velmi tazka tema, a kazdy par by si ju mal prehodnotit sam. Neviem, co by som robila, ale su aj moznosti, ako napr. Spermobanka, alebo adopcia a pod. Nemyslim, ze dat si urobit dieta byvalym kamaratom je to najlepsie a jedine riesenie 🙂
@bandikovajana toto: "A s vlastnej skúsenosti adopciu NIKDY viac mam 2 adoptované a ideme ma poraziť su uz väčšie a strašne nevďačné drzé a nikdy k ním nebudeš mat vzťah ako ku svojmu vynosenemu porodenemu dcéra je moja a ked nieco spraví hnevam sa ale rychlo odpustim ak robia zle chalani co niesu moji tažko sa odpúšťa a ak chytíš takých ako mam ja koniec je to na slučku denno denne su problémy a krik lebo neposlúchajú nepočúvajú ani na 10te slovo."
@bandikovajana co ta viedlo k adopcii smiem vediet?
@1martincanka1.ja len tolko chudata chlapci . chlapci viac hnevaju ako deti ale preto sa k nim nebudem na fore tak to vyjadrovat a ani vo fotobloku ich nema no ja neviem.
Ja osobne by som do toho možno šla, keby som nemala manžela. On ti možno teraz povie, že je to v poriadku, pretože sa cíti previnilo ale ver mi, že neskôr by to bol problém, hlavne keď keď budete z dieťaťa obaja vynervovaní, nevyspatí, budete mať málo peňazí atď...začne ti to vyčítať, že veď to dieťa nie je jeho. Radšej si nešetri a urob to cez lekára.
Čo sa týka tej adopcie, neviem či to zvažuješ, ale povedzme si úprimne....bábätko sa dá adoptovat len veľmi ťažko, väčšinou sú to rómovia alebo už väčšie deti, ktoré vyrastali v sociálne zlom prostredí. Viem, že tá pani čo tu prispievala to pomenovala nie šťastne, ale ak má také deti tak sa jej ani nečudujem, že je z nich na prášky. Bohužiaľ aj niektoré moje známe majú s takýmito deckami problémy, ale nechcem všetky tie deti (ktoré vlastne za to ani nemôžu- za to môže spoločnosť) hádzať do jedného vreca, ale to už som trochu odbocila.
@skaredekacatko ja som stale v soku.. to sa mi tu este asi nestalo.. neviem, ci to, ze mi je do placu je sposobene tehotenskymi hormonmi, ale toto je aj na moj ironickosarkasticky humor privela..
@sheila72 myslim, ze su ludia, ktori by NIKDY nemali adoptovat deti.. alebo to nie je logicke, ze nebudu nimi vynosene, a teda, ze budu mat uplne ine geny a pod.? Nechapem, no dufam, ze nikdy nepochopim, lebo to by znamenalo, ze zmyslam rovnako ako oni..
Ono určite to uškodí vzťahu toto by som neriešila vôbec mať dieťa od druhého nie a nie!! Ak ozaj sa inak nedá a nie je iná možnosť čo tak si adoptovať dieťa áno zložitá cesta, ale myslím že určite lepšie riešenie ako toto čo si tu písala..
@bandikovajana chúdence deti? asi toto ma zaráža, fakt sa nedivím, akí sú keď sú neprijatí vo vlastnej rodine
@1martincanka1 je to moja skúsenosť tak ju napíšem to je moj zivot ak by som sa mala rozhodnúť opäť nešla by som do toho preto jej radim adopciu nie co je na tom radšej nech investujú do umelého
@skaredekacatko Co ma k tomu viedlo ? Zamilovala som sa. Neskôr som sa dozvedela ze je vdovec s dvomi malými detičkami tak som si povedala no a co milujem ho sak sa o ne postarám ako o vlastne milujem deti starala som sa uz od mala o susedove deti v dedine a v dospelosti som sa starala seriózne o babatka za plat cely den niekedy od 8 do 20hod. Ale mat cudzie deti neradim nikomu sama mam veľkú túžbu po dieťati mam za sebou aj pôrod aj potrat a keby som mala riešiť adopciu radšej nechcem deti ak to niekomu vadí tak sory to je moj slobodný názor nikoho nenútim aby sa podľa neho riadil
@tortelinka Ked nevieš nerieš nevieš o našej rodine a prijatí do nej tak nesúd ale určite chúdence niesu maju nadštandartný zivot a ked neposlúchajú dohovoriť im treba
mna by hlavne zaujimalo, ze keby si do toho sla, ci by si sa neobavala, ze by priatel gay si nezacal robit naroky na dieta.. predsa len - on tak lahko deti mat nebude, ale tiez po nich mozno tuzi.. takze z toho dovodu by som urcite nechcela ziadneho kamarata na oplodnenie..
na vasom mieste by som sa zamerala na adopciu.. ak ste vnutorne dospeli a vyrovnani ludia, ktori maju v sebe kopu lasky pripravenej na rozdavanie, urcite ju uspesne date nejakemu dietatku, ktore tu lasku velmi potrebuje.. o adopciach som videla jeden dokument na hbo, kde bolo krasne vidiet ako aj adoptivni rodicia zazivaju tu nefalsovanu rodicovsku lasku..
@bandikovajana aha, takže ty si si tie deti neadoptovala dobrovoľne, boli len súčasťou "balíčka", no deti to cítia,takže sa správajú tak ako sa správajú
@alica1980 a nerozmyslali ste nad adopciou? preco rovno take extremne riesenie ze dieta od cudzieho cloveka? nezamyslala si sa nad tym, ze okrem psychickych nasledkov mozes si ako bonus doniest pohlavnu chorobu ?ved nikdy nevieme, ci ti druhy clovek, ktoreho nepozname je zdravy a nemusi to vediet ani on..
a co ked sa ti dieta nepodari na prvy krat? to budete skusat kolko??? rok dva s tym druhym ??
viem, ze zufali ludia robia zufale veci ..ale mnoho ludi tuzi tak prehnane po dietati, ze su ochotni zajst az kde? za hranicu?? mozno to tvoj muz povedal len tak, urcite to nemyslel vazne ..bol smutny a sklamany a nestastny... manzelstvo je v dobrom aj zlom..viem ze chces dieta , ale podla mna tudy cesta nevede 😖 skuste riesit ine moznosti ..
adopciu ..a ked nechcete adopciu taka inseminacia darcom ked si ty zdrava nestoji vobec vela tusim 100 eciek..takez to take hrozne nie je..a pri darcovi si mozes vybrat a vyberaju aj tak aby bol co najvaic podobny muzovi myslim tak fiktivne - farba oci, vlasov, este aj rovnaku krvnu skupinu..takze su aj ine, schodnejsie cesty a mozno nie az take drahe ..ako extrem, ktory by vas stal velmi vela ..a raz by si toto musela vysvetlovat svojmu dietatu..kym to ze si bola na iui alebo ivf mu povedat ani nemusis.. taketo skutky nikdy do manzelstva nic dobre neprinesu..
a keby ste aj dieta nemali..co svet sa zburi? viem ze je to tazke ..ale kazdy mame nejaky ostud a trapenie a neikedy treba nejake veci vediet a musiet prijat ..ale je fatk tolko moznosti a cesty lasky tak preco si zvolit len jednu cestu klamstva a podrazu ...ale to je len moj nazor..
@bandikovajana nadštandartný život ešte neznamená šťastný život, a nesúdim, len sa čudujem
@1martincanka1 to je myslím, ťažko posúdiť. Každý od toho čaká niečo iné. Poznám jednu pani psychologičku, ktorá si adoptovala rómku a nevedela si s ňou dať neskôr rady, rozviedla sa s manželom, pretože ju chcel dať späť do domova. Proste tie gény zvíťazili, ale s tým treba rátať. Mňa skôr zarazilo, že pani na fóre priznala, že robí medzi deťmi rozdiely. To je skôr pre mňa viac zarážajúce...
určite to nerob, zabiješ tým vašu lásku. On ti to povedal, lebo sa cíti vinný za svoj zdr. stav. Chce aby si vedela, že z lásky k tebe tú obeť prinesie,ale v kútiku duše určite dúfa, že ty to z lásky k nemu odmietneš. Ak dieťa, tak radšej sa dať oplodniť na klinike, ísť tam spolu a tak...nikdy nevieš, ako by sa zachoval po tom, ako by si to urobila, či už k tebe alebo dieťaťu. A na druhej strane, by tu bol stále jeho biologický otec, ktorému by v ťažkej chvíli mohlo prepnúť a kontaktoval by potomka, hoci aj v dospelosti, bolo by o ťažké aj pre dieťa to zistiť. Takže podľa mňa určite nie!!!
@tortelinka dobrovoľne nedobrovoľne kým nezačali školské povinnosti bolo krásne nosili sme sa na rukách spali v jednej posteli kŕmili sa kazdy víkend na výlet v lete dovolenka v zahraničí a pod , od nástupu do školy išla poznámka za poznámkou v skole nadával bil ostatných vyrušoval a podobne prvák a pokarhanie riaditeľa cim vyšší ročník tým väčšie klamstvá podrazi az to prešlo k takému ubližovaniu ze spolužiak skončil so zasivanou hlavou a nám začal kradnúť peniaze a na otázku prečo ? Ja neviem. Každodenne rozhovory ze to sa nerobí nepomohli psychológ vyšiel na smiech a nechce sa mi to tu vlastne ani rozoberať to neni moja téma otázka v hlavičke je o inom.
@bandikovajana dakujem.. isla si do adopcue s tym, ze partnerove deti prijmes ako svoje?.. lebo z toho, co si napisala to tak nevyzera.. Nie je dieta odrazom svojich rodicov? na margo tej drzosti a nevdacnosti.. Nezda sa ti, ze nemas rovnaky meter na dceru a na "synov" (?) ? Tvrdenie, ze k adoptovanemu dietatu nikdy nebudes mat taky vztah ako ku svojmu by som si tiez nedovolila napisat - ak by to bolo formulovane, ze JA nikdy nebudem mat k adoptovanemu dietatu rovnaky vztah ako ku svojmu, tak ok..
@alica1980
Ja sa chcem len spytat, ci Vas nebrzdi v takomto, podla mna maximalne nevhodmom napade aj samotne dieta, ktore tym vznikne? Nebrzdi Vas, ze co ono po tom na to ? Ked bude starsie, budu otazky, bude hladanie biootca. Aky priklad vernosti partnerovi mu tymto date? Aky priklad zotrvania v dobrom aj zlom v manzelstve mu tymto date ? Nie je za tymto naozaj len Vasa sebecka tuzba po dietati ? A okrem ineho, hned v prvej vete pisete ze tuzite po SPOLOCNOM dietati. Taketo dieta bude spolocne ? Asi po inak spolocnom dietati tuzite nie po takto spolocnom, ci ? Chapem ze ta tuzba po dietati je veeeelmi veeeelmi silna. Ale riesit to takto...ani by ma nenapadlo. Teda mozno napadlo. Ale urcite by som to nerobila. Osobne si myslim, ze je potom s tym viac problemov a nielen vo vztahu manzelov ale hlavne narobite problemy dietatu ani neviete ako. Moj nazor.
hmm... aj v dobrom aj v zlom. deti by mali byť vaše, keď ste sa rozhodli zobrať, takže buď sa podarí alebo si adoptujte. nie všetky majú zlé skúsenosti s adoptovanými deťmi- ja poznám jednu, čo ich vychovala 6 a všetky sú výborné a šikovné. tiež nemohli mať vlastné deti.
@bandikovajana v poriadku vies mna to len zarazilo. Mozno ked do toho nevidim tak neviem mozno su chlapci fakt ze zly a mozno je to tym ze prisli v malom veku o mamu. Nebudem sudit mozno si fakt skusila vela toho a uz nemas sil. Ja zas poznam jednu co si adoptovala dievcatko od babetka a maju sa super. Baba ide teraz na vysku.
@1martincanka1 nemyslela som to Zrovná na tu pani ze nebude mat dobrý vzťah ak si adoptujú ale ze ja ho nemám zle som sa vyjadrila. I ked si myslím ze ten vzťah bude vždy rozdielny ale česť výnimkám. dovolím si ale napísať ze u mna ten rozdiel je myslela som si ze nebude zbožňovala som ich do chvíle kým som si nevynosila svoje . Aj ked nechcem robiť rozdiel nejde to. chalani maju 15 rokov a dcéra 4 viem ako sa žije s adoptovaným aj vlastným . Ano išla som do toho s tým ze budu ako moje biologické ale bohužiaľ nestalo sa .
Ja len,ze... Predstav si to opacne - ze deti nemozes mat ty a tvoj muz to vyriesi s nejakou kamaratkou...
@bandikovajana Ja neviem, podla mna je normalne, ze ked zena vynosi a porodi babo, tak naozaj ma k nemu ine puto ako k adoptovanym detickam. Mozno si to nechce pripustit a mozno su take co dokazu mat uplne uplne uplne rovanko radi aj vlastne aj nevlastne deti Ale ja by som to asi tiez citila trosinku ten rozdiel aj ked by som urcite vedome nechcela robit rozdiely. Ale tak podvedome to nejako asi je v kazdej zene, ze citi ci vlastne ci nevlastne. Mozno sa mylim, ja mam chvalabohu len vlastne. Ale chcela som povedat ze sa mi vobec nezda take nenormalne co ste z uprimnosti napisali. Proste tak ako je to u Vas, Vasa skusenost. Neviem preco sa do Vas tak obuli. A myslim ze aj vlastne su vela krat drze a protivne poriadne. Ono mozno aj ta Vasa vlastna bude casom s narastajucimi rokmi taka, ale tak to uz je asi vec vychovy, pristupu, prostredia, vplyvu zlych kamaratov a kopou inych faktorov. Mozno casom ked budu dospelí, mudrejsi zistite ze ich mate rada ako vlastnych 🙂 A budete v konecnom dosledku stastna ze ich mate🙂
@skaredekacatko Mali tažké detstvo jeden bol aj priamo pri nehode prešli si sudmi prešli si výchovou u babiek aj opatrovalkami ked otec musel byt v práci aby prežili a mali kde bývať menili školku mali to tažké ale uz su veľa rokov v úplnej rodine dávalo sa im vsetko aj to co nebolo treba neustále sa vysvetľovalo my sa s mužom nehadame nepijeme nefajčime nekradneme a im sa stále vysvetľovalo a naprik tomu idu proti nám všade nas ohovárajú vymýšľajú si kradnú i ked maju vsetko a nemajú dôvod byt zlý lebo doma taky vzor nemajú.
@bandikovajana tak to je potom fakt na prasky vela sa toho na nich podpisalo. Skoda ze si nedaju povedat .

@1martincanka1
@tortelinka Co vas konkrétne zaráža