Mám si dať urobiť dieťa od cudzieho muža alebo od kamaráta?
Ahojte,manželovi pred časom zistili aazospermiu a stále túžime po spoločnom dieťati...ale na CAR nemáme momentálne financie- prerábame dom a ja som teraz bez práce. Manžel minule povedal len tak medzi rečou,že nech to spravím tak,aby on o tom nevedel....Mal na mysli,že ma niekto "len " oplodní. Keď to povedal,mal dosť skleslú náladu,lebo sa stále s tým nevie zmieriť,že je neplodný a mne to pravdaže prišiel ako šialený nápad a ušlo už pár týždňov odvtedy a ja som sa v hlave začala pohrávať s myšlienkou,že možno niekedy...keď sa na to budem cítiť psychicky pripravená,že by som sa na to dala. Brzdí ma viacero dôvodov: 1.-je to nevera a ja svojho muža milujem nadovšetko. Po 2. Bojím sa,čo by to spravilo s našim vzťahom a či by to dieťa bral ako svoje Po 3. Bojím sa,že to celé praskne pred rodinou,lebo oni už možno niečo tušia-rsp. vedia,že sme plánovali dieťa a že tehotná nie som ani takmer 2 roky po svadbe 4. Neviem,či to nie je trestné-alebo čo môže urobiť ten darca,keďže ma bude poznať a stretneme sa minimálne raz . Rozmýšľala som že oslovím dobrého kamaráta zo strednej. On je gay,ale kedysi mal normálne frajerky. Ale bojím sa,že by tomu darcovi napr. raz mohlo napadnúť domáhať sa svojich otcovských práv...... Rada si prečítam vaše názory,či skúsenosti s niečím takým.
@bandikovajana Nie som psychológ, ani expert na takéto situácie, nemám ani vlastnú skúsenosť. Ale tak tu zo skúseností profi mám, či mamičiek osvojených detí som pochopila, že traumatické zážitky detí - či už je to ústavná výchova, alebo zážitok, aký popisuješ ty, sa deťom z mysle a srdca tak ľahko nezmaže, zostáva v nich. A vysvetľovaním sa to nezmení. Nechcem vyznieť pateticky, ale rodičovstvo nie je o vysvetľovaní, ale o bezpodmienečnej láske. Ak si nevedela byť pre deti matkou, akú potrebovali, asi nebudú ani oni deti, aké by si si želala. Je mi vás ľúto všetkých, nikto asi nie je šťastný v pozícii, do ktorej sa dostal, dúfam, že neskôr si k sebe nájdete cestu, možno práve dcérka, ktorá vás spája, k tomu pomôže.
@bandikovajana Hold, naozaj to takto v zivote chodi, ze vacsinou az v dospelosti a hlavne ked si ludia zalozia rodinu a maju vlastne/nevlastne deti pochopia co to vlastne ta mama ten otec od nich chcel, preco bol taky a taky. Nuz je to tak.
@zeleny_cajik No možno som nahovno matka ale určite sme im s mužom dali maximum lásky aj všetkého iného
@alica1980 Váš problém, resp. tvoj problém a dilema je dilema medzi manželom a túžbou mať vlastné dieťa. Ono, aj keby ti manžel túto možnosť odsúhlasil, nedá sa na to pripraviť, tak z tvojej ani jeho strany, nemôže ti sľúbiť, že bude mať otcovské city k tomu dieťatku, že bude teba stále rovnako milovať.... A tá skúsenosť je veľmi subjektívna a neprenosná, takže aj keby sa s tebou iné ženy podelili o svoju skúsenosť, to, že u nich to nejako vyšlo a funguje (či už od kamoša, alebo z darcovských spermií), vôbec nič neznamená pre vás. Si ochotná riskovať, že prídeš o manžela? Stojí ti za to biologické materstvo? Ak nie, tak na túto možnosť zabudni a hľadaj takú, ktorá zahŕňa rodičovstvo vás oboch. Poznám osobne veľmi šťastných adoptívnych rodičov, aj tu na fóre je dosť mamičiek, čo majú osvojené detičky a z ich riadkov je cítiť úplne rovnocenná materinská láska ako u bilogických matiek. Ak chceš mať prioritne dieťa s manželom a nie "len" svoje biologické dieťa, skús pozrieť do diskusií o adopcii a zamyslieť sa týmto smerom.
@bandikovajana nič také som nepovedala. Verím, že si robila maximum, čo si vedela.
@alica1980 no takáto akcia by nemohla dobre dopadnúť pre nikoho... tvoj muž to povedal v návale emócií, je sklamaný, že ti nemôže dať to, po čom väčšina žien tak veľmi túži, nechápem, že si vôbec mohla uvažovať nad tým, že by toto bola cesta...
1. nemáte peniaze na car - a vieš o tom, že dieťa je oveľa "drahšia" záležitosť?
2. tvoj muž povedal, že to máš spraviť tak, aby on nevedel - ak vie, že je neplodný a ty otehotnieš, myslíš, že mu nedocvakne??
3. jedna vec je oplodnenie darcovskými spermiami, druhá vec je, ako k tomu príde... nevera je strašná zrada, strašná bolesť a darmo to bude "s požehnaním" alebo účelovo - bude to nevera a budeš to mať pravidelne na tanieri, váš vzťah na 99.9% pôjde do sračiek... a to ani nehovorím, že vôbec sa nemusí podariť otehotnieť na prvý či druhý pokus...
4. do konca života nebudeš spávať kvôli tomu, či si náhodou biologický otec nezačne nárokovať na svoje práva...
5. do konca života nebudeš spávať kvôli tomu, že sa tvoje dieťa dozvie pravdu - a že sa ju raz dozvie, to si môžeš byť istá...
6. čo genetika? ak by sa predsa len dieťa narodilo a zdedí nejakú chorobu po biologickom otcovi, ako sa k tomu postavíš ty, tvoj manžel (keby sme aj chceli veriť, že sa zmieri s neverou)?
a ešte by sa dalo napísať X ďalších dôvodov, prečo nie... a nevidím jediný dôvod prečo áno...
nech sa na to pozrieš z hociktorej stránky, je to úplne blbý nápad... dostavajte dom a potom riešte čo ďalej - car, adopcia, alebo sa zmieriť s bezdetným manželstvom a užívať si spolu s manželom jeden druhého ... akokoľvek sa rozhodnete, bude to lepšie než nechať sa oplodniť druhým mužom...
@bandikovajana nemôžeš si to takto brať...too všetko by chlapci možno robili aj keby boli biologicky tvoji... nikdy nevieš ako puberta zalomcuje tvojou dcérou. A ešte niečo, veľa krát sa práve z takých "neposlušných" detí stanú dobrí chlapci, keď dospejú samozrejme a všetko pochopia....karta sa môže obrátiť, takže nelám nad nimi palicu 😉
@bandikovajana určite je to náročné, človeka musí štvať keď dáva maximum a nedostáva naspäť, ja mám dve adoptované deti, neviem čo bude keď budú veľkí, dúfam, že minimálne v ich dospelosti nám dajú najavo, čo pre nich znamenáme
@zeleny_cajik tlieskam. Pekne si to vyjadrila
Okrem ineho tu uz spomenuteho, preco nie...predstav si svojho muza vkrcme a staci jeden trosku zakernejsi spolusediaci a uz by to mal na tanieri (take veci aj ked stoj co stoj chces aby boli tajne, tak ano-su verejne ,, tajne") ze ty si .... aj decko ti musel iny spravit... nechcem sa tym nikoho dotknut len viem ako to v takychto panskych , kluboch, chodi a aj ked sa s tym trebarc na zaciatku vyrovna tak po case (a to nevravim, ze musi ist prave o takyto , krcmovy, pripad) ho to zacne skriet a skor ci neskôr ostanes s dietatom sama..a ano je pravda ze vela muzov vychovava cudzie dieta dokonca to dieta ineho otca ani nepozna ale predsa doslo k tomu zauplne inych okolnosti...ovsem, ak tvoj muz neni ten Jano Bucko zo Sihly ;)
@bandikovajana Na margo toho sklamania z adopcii, hlavne ked ma clovek s cim porovnavat, ma aj svoje a to "vyslo". Ina vec je ze mozno vyslo uplne nahodou. Mam dva take prikaldy. V detstve sme mali na nasom sidlisku o par bran vyssie rodinu, ktora mala uplne zdrave dievcatko v mojom veku, boli sme rovesnicky a kamosky a potom sa im narodil este dalsi chlapec, mentalne postinuty, nejak sa mu pri porode nedostalo kyslika na kapku dlhsiu dobu, kazdemu sa moze stat, blba nahoda chcelo by sa povedat. Bolo by to na dlho, ako prebiehal boj rodiny s tymto chlapcom, ktory nebol len tak obycajne ako si predstavime ze kuka do blba nepritomne, ale mal zachvaty agresivity casto, bil aj svoju setru, ktoru o par rokov fyzicky prerastol, v puberte sa mu zacal prebudzat velmi silny sexulany pud, ktory bez nejakych zabran casto manifestoval na verejnosti...bolo by toho na roman. Tiez samozrejme casto nepocuval, ale to bolo este to najmenej. Zazivala som to cele optikou dietata, neskor pubertacky. Co mi zostal hlavny emocionalny dojem z toho celeho ako velmi ti jeho rodicia boli opotrebovani, zniceni, sklamani, vyhoreti. Evidentne o rad viac nez ostatni ini dospeli okolo mna. Bolo na nich vidno taku strohu vaznost, kazen, to rozhodnutie vytrvat za kazdu cenu napriek permanentnemu sklamavaniu sa...A to prezivali so svojim vlastnym dietatom. Druhy priklad mam len "obycajne" ADHD&hyperaktivita dieta tuto z nasho okolia. Nevidim im pod pokrievku tolko co som cez kamosku videla v detstve, ale uz na ten pohlad zvonku vidim, co ti chudaci rodicia zazivaju. Ako tazko sa im indentifikuje s vlastnym dietatom, vlastnou krvou, ktora len trochu menej vysla. Chalan ma tiez agresivne sklony na ihrisku, je ako neriadena strela, o problemoch s ucenim som s jeho matkou zbezne hovorila, z normalnej skolky ich vyhodili, museli do specialnej, teraz su integrovani ale nie je to med lizat, ta zena sa musela komplet vzdat kariery, aby ho udrzala nad hranicou specialky..atd. bolo by to opat na dlho. Chcem ti len povedat, ze lahko sa sudi cloveku co ma jedno svoje vydarene a adoptivne nevydarene. Co by si ale robila keby si sa ocitla na mieste tychto mnou menovanych realnych pripadov. skratka by vam vase tepreticky druhe biologicke vyslo kapku menej. To iste co pises o adoptivnom + este nekonecne spytovanie svedomia, kde ste spravili vy chybu, zrazu by to bolo o kus osobnejsie, a ako to ze vas vlastny geneticky material sa takto zbrhol. A tak isto nic by ste s tym nemohli spravit, ba dokonca ani hodit na margo adopcie a tym ulavit vlastnemu svedomiu tak, ze to od seba akoby oddelite v zmysle ze to nie je vasa chyba, to nie je vas problem, vas sa to akoby netyka. Takyto polahcujuci trik by nebol mozny, museli by ste si to vyzrat viac na dren. Presne tak ako je realita tisicok rodicov bio deti, ktore len snad trochu uhli, aj podla lekarov mali byt v pohode a ups...nepochadzaju ani z rozvrateneho prostredia pochybnych bio rodicov ani ine faktory ako napr. zle stravovanie, stres v tehu ci alkoholimuz, narkomania apod tam neboli, ani start do zivota kde si dieta prehadzovali institucie ako horuci zemiak.
Preto si myslim ze ked uz sa adoptuje, malo by sa "v dobrom aj zlom"
. To ze robis rozdiely (aj ked iba v mysli - pocit sklamania) a podla toho ze tvoja je dobra a ti netvoji zli, len stavas este vacsiu hradbu medzi svoje, lebo vsetky su tvoje aktom adopcie, deti a este viac im poskodis. Je mi luto tych deti, ktorych rodicia si mozu povedat: oni nie su nase. Nakolko tie deti to vycitia, bars by sa to takto neformulovalo, oni vycitia ako ich vnimate, vase myslienky a postoje. Chapem ze u problemovych deti to casto nevydrzia aj ich vlastni bio rodicia, typicky priklad, muz to nezvaldne a zbali kufre..ale ked raz chce clovek dieta, ci uz vlastne alebo adoptovane, musi s tymto vsetkym ratat. Dieta nie je len prechadzka ruzovou zahradou a naplast na vlastne sebavedomie v podobe uzasnych potomkov. Je to casto napr. plno stratenych rokov pri boji s rakovinou dietata, ako mame v sirsej rodine kde matka nateraz zda sa vylieceneho dietata, ale nikdy nemaju istotu stravila kompletne 2 z poslednych 3 rokov v nemonicnici. Az na vynimky zriedkavych "opustakov" denno dennne, leto, zima, prazdniny kupanie vonku ini dovolenky, ona zatvorena v nemocnicnych izbach s dietatom s holou hlavickou na hadickach.
____
A tohto vsetkeho si musi byt vedoma aj autorka diskusie, ci uz svoje vlastne zbuhcnute od ineho, ci uz z CARu ci uz adoptovane, musia si byt isti ze to moze vystrelit aj takto a musia to chciet napriek tomu. A fakt ze ten argument ze namju na CAR lebo dostavavaju dom, to ako ked nahodou ich buduce dieta bude potrebovat specialnu starostlivost tak mu povedia sorry, ale dostavujeme dom? Nie, kludne ten dom aj predaju a pojdete do garzonky, len aby ste na to mali. A takyto podobny typ zmyslania by mali vyvinut uz teraz, lebo mozno toto je ta ich skuska v zivote, nie potom v podobe buducich problemov ale teraz na zaciatku, ci dokazu obetovat peniaze na CAR, a uz tu su rozkyvani a chcu setrit uplne zbytocne tym ze pouziju nejakeho cudzieho obrabaca. Nerobte to, uz ten dovod preco to robite (usetrit prachy) bude nejak posobit a uz to je vyjadrenim ze dom je vam prednejsi nez vase buduce dieta. Akoby ste ho chceli ako dalsiu polozku, dom, dieta, dovolenka v zahranici, len nejaka polozka medzi inymi milnikmi co maju byt odskrtnute pre vysnivany zivot.
Radim autorke uprimne zahlb sa do hladania prace, vybuduj poziciu, aby si neskor neodchadzala na MD ako nezamestnana, obrat tam cele svoje usilie a energiu, nebudes mysliet na prazdne kocare ale zvysovanie vlastnej kvalifikacie a ani sa nenazdas aj na CAR zrazu bude.
@alica1980 Ahoj, mňa len zaráža, ako sa tu všeobecne predpokladá, že sa "pôjdeš s niekým vyspať" a hneď otehotnieš. Tuším len 2 baby to tu len tak, na okraj, spomenuli, že sa Ti nemusí podariť hneď otehotnieť. Napríklad my s mužom sme obaja zdraví a aj tak nás splodenie dieťaťa stálo rok a pol intenzívneho úsilia. 😀 V Tvojom nicku je číslo 1980, predpokladám, že rok Tvojho narodenia, takže máš (alebo čoskoro budeš mať) 35, keď sme sa my začali pokúšať o dieťa, mala som 34. Ale to Ti píšem len tak, pre informáciu, aby si mala ďalší dôvod nerobiť to, o čom uvažuješ. Tie ostatné dôvody už Ti ostatné baby napísali viac než podrobne.
naše babičky vravievali: Zena by sla 2x krát do pekla. Prvý, keď nechce dieťa a druhý krát, keď chce! Chápem tvoje úvahy! Nedaj sa znechutit niekym, kto má dieta a odsudzuje tvoje myslienky. Vobec to nie je hluposť, je to jedno z mnohych riesení. J a by som to spravila uz dávno- mám totiz rada rychle riesenia,ale len v prípade, ze by bolo jediné. Najlepsia moznost ale je podla mojho nazoru, vziat nejakeho chlapa ( najlepsie niekoho koho poznás, aby si mala ako taky prehlad o genetickom fonde otca) a ziadala od gynekologa IUI. Bude schodiť mesiac na folikulometriu a na urceny den pridete aj s cerstvymi spermiami a sup, za 50 eur mozes byť tehotná. Pravdepodobnosť je 13 - 15 percent, ale je to stále vyššie ako pri prirodzenom styku🙂 Vobec nebud z toho nestastná, nie si jediná. Len si sadnite s mužom a preberte vsetky moznosti v klude a podrobne. Nesmiete to riesiť len tak medzi recou. Pamataj, ze chces,aby vase dieta malo stastny zivot a k tomu vás potrebuje oboch, inak to nejde. A najvzácnejsie co zena moze dat svojmu dietatu je okrem zivota a zdravia DOBRY OTEC! tak daj pozor,aby vase rozhodnutie dokázal prijat ako súcast svojho stastia! Drzim palce aby ste sa rozhodli správne. A nikoho sa nepytaj, nesmie ta nikoho názor zaujímať. Je to len a len vás zivot, vase rozhodnutie, vase stastie. A do toho ti nesmie nik hovorit ani ta ovplyvnovat!
@lanugo Kedze sa aspon teoreticky vyznas v tychto rychlych cestach, zaujimalo by ma ako je potom pozadie v pripade ktory si opisala. Vstreknutie materialu od konkretneho darcu sa udeje pod dohladom, v nemocnici. Predpokladam ze udaje su teda zaznamenane, kto je bio otec sa eviduje? Ako je to dalej pravne? Ten darca sa nejak formlane musi vzdat naroku na pripadneho potomka, alebo sa otec berie automaticky manzel zeny, napriek tomu ze darca je priamo znamy? Alebo sa pred nemocnicou budu nebodaj tvarit ze spermie su od manzela, ktory ich ale nema a je to vysetreniami podlozene a zaznamenane tento jeho stav, takze to asi nie, vsak?
Ked bude vybrany chlap taky ktoreho zena pozna, si si ista ze nemoze neskor v zivote vzniest na dieta narok, rozmysliet si a prihlasit sa k nemu? Alebo naopak dieta, ktore sa skor ci neskor dozvie ze jeho otec nie je jeho bio otec, ze nebude samo patrat kto je jeho otec a ze tato znalost im nerozvrati rodinu?
Ako je to potom s dedenim. Moze take dieta, aj vacsie dat teoreticky na zaklade testu otcovstva "znameho" od neho pozadovat narok na dedicstvo?
A co si myslis o vnimani manzela zeny, teraz v zufalstve ked vidi zenu trpiet, tak privoli, ale neskor, ked sa dieta zacne vizazou aj povahou podobat na znameho, mat jeho gesta a sposoby reakcii, si si ista ze to unesie? Ci to uz je danej zene co ide iba za pudom suma fuk? Nazdavam sa ze tych chlapov beru niektore fakt len ako chodiace spermobanky, prispievajuce ho rodinneho rozpoctu, bez citov. Ved keby to bolo naopak, dajme tomu ilustracny priklad: ty si neplodna, suhlasila by si s tym - uplne sci fi teoria, viem ze prakticky nie mozne, ale ciste na zamyslenie - aby to tvoj muz nastriekal do inej a ty by si dostala svoju "polku" vysnivaneho dietata - skrze manzela, ale od cudzej zeny, dokazala by si mu dat svoju lasku a city?
@horana neviem aku spojitost ma moj nazor na adopciu a tvoje priklady postihnutych deti. Ak nemas adoptovane dieta tak nehovor o tom ake to je. Ja viem co to je bolest prist o dieta viem co je vychovavat nevlastne aj vlastne a aj napriek tomu ze neposluchaju dostavaju plnu starostlivost mame pozicky na byvanie skolu na vsetko aby mali dobre vzdelanie kazdy svoje sukromie nikto nich nezavrhol ani nevyhodil ani nic tak neviem preco ich lutujes ked ich nepoznas ked nevies co maju a co sa im dava. Neviem ci je namieste lutovat dieta ktore dostava vsetko a rodicovy za to sere na hlavu rodic sa mu snazi dat aj oosledne sebe nekupi len aby .alo dieta blaho a za to ho treba lutovat ? Preco lutujes rodicov ktori maju postihnute dieta. Ved robia to iste co my davaju do vychovy a starostlivosti vsetko a ich lutujes a ja som spina lebo dohovaram detom co sa nerobi a za to su chudatka ?
@horana nechcem ta uraziť,ale som rada, ze ta nepouznám osobne. Musís, byt velmi smutny a negativne naladeny clovek. Mozno sa mylim,ale ono to je jedno.¨
aby som odpovedala na tvoju hromadu otázok,to nemám chuť ani volu, pretoze vo vsetkom zrejme hladas chyby, negatíva a komplikácie. Pekny den
@bandikovajana vies ja ta chapem, ja osobne by som radsej bola bez deti ako adopcia, ale ja si to uvedomujem. Je mi ta luto, lebo chapem ze si deti vyvydala a ak si sa snazila co sa dalo a chlapci to maju v ... je to frustrujuce. Povedala si nahlas nazor ktory sa velmi nenosi, nie si s nim jedina, bolo viacero medializovaných pripadov kedy sa adoptivne matky vyjadrili ze to lutuju.
Ja mam deti 2 vlastne z toho starsia v zacinajucej puberte... za posledne 2 mesiace som od nej 2x musela odist lebo by som jej taku pribila zeby ma zavreli... a to je moja vlastna krv, vykazujuca ciastocne moje spravanei takze ju viem pochopit a korigovat.
@bandikovajana Dostali vsetko, okrem pochybnosti rodicov o ich hodnote, to ze ti rodicia maju nazor ze dobre teraz ked ste uz u nas, to uz nejako dobojujeme, po tych rokoch, ale keby sme mali moznost sa rozhodnut este raz, uz by sme vas nechceli.
Nelutujem rodicov postihnutych deti, akurat ze oni maju casto este vacsie trapenie s nimi ako adoptivni rodicia s detmi ktore dobehla minulost a geny.
@horana No nedá mi to🙂 kde si vzala, ze by sa "vstreknutie materialu" malo odohravať inde ako v nemocnici alebo ambulacii? Pri IUI nie su zaznamenávané žiadne údaje- zle predpokladáš. A na ostatné otázky sa mi nechce odpovedat, pretoze by som ti musela vsetko vyvrátiť a nechcem ti pokazit uz tak uprsany a smutny den.
Ale aby si mala trosku predstavu: pri IUI nie je potreba aby bol manzel. Vieš, ono masturbácia neprebieha pod dohladom komisie zlozenej z lekára, primára, sestry a sanitárky,aby sa predislo nezelanej zámene "materiálu"
Staci to spraviť kdekolvek súkromne a priniesť biele zlato k lekárovi v sterilnej nádobke. Nepodpisuje sa ziadne cestné prehlásenie komu patrí "materiál"
Lekár semeno hodí do centrifugy, kde slabé súčasti "materiálu" odpadnú a po case si zena lahne na kozu, lekár vezme pipetu a sup ho dam. A ako sa dvaja dalej dohodnú na dedičstve, vychove, citoch to už naozaj ty ani ja nemusíme riesiť.
Takze co keby si sla niekam inam diskutovať a netrápit tu zeny, ktoré majú aj bez tvojich negatívnych a nesprávnych názorov beztak dost bolesti na strdci.
tento prispevok je posledny, viac nereagujem na tvoje otázky a názory
@lanugo To je v pohode, nemusis odpovedat, mozno vela tych odpovedi ani nemas/nevies, alebo si nad nimi nepremyslala, ved naco, ze?! To by mozno prilis naburalo taky ten jendoznacne vesely obrazok a udajnu lahkost celeho postupu..Ja ta tym nechcem provokovat ani urazat, len ked to vykreslis v takych superlativoch ake je to jednoduche, tak treba dodat ze niekedy aj to zamyslenie sa nad inymi aspektami,pochybnosti od ktorych odradzas sa nimi zaoberat, nemusia byt na skodu...lebo nahovorit niekoho na nieco je lahke, to robia vacsinou taki ti dealeri co lákajú na podozrive veci, ze "nic na tom nie je zleho ani riskantneho, len smelo do toho, zahodte pochybnosti" , ale potom sa vytratia ako para nad hrncom a cloveka ktoreho zlanarili nechaju si vypit kalich rozhodnutia aj z dosledkami az do dna, ved oni nic, ....Skor je tazsie podat realny obraz aj s moznymi negativami.
jesus, necitala som diskusiu ale to ako ta vobec napadlo nad tym uvazovat? on to urcite nemyslel tiez vazne. ak by aj, ty si myslis, ze s inym na prvy sup otehotnies? ale si budes sexovat ako dlho kym sa zadari s cudzim muzom. boze je tolko inych moznosti a keby ste rovno aj dieta nemali, je to take strasne?
potesim teba aj tvojho manzela. je vela sposobov ako otehotniet a nemat pri tom pohlavny stik - takze ziadna nevera. poprosis dobreho kamarata nech svoj biologicky material odlozi do nejakej nadobky, skumavky (daju sa kupit v lekarni) a ty si ten bio. material injek.striekackou aplikujes do posvy. bacha na to, aby material prezil.
kazdopadne by som to este prekonzultovala s manzelom, ci je si isty a ci by s takouto variantou suhlasil.
@lanugo Dakujem za ciastone odpovede. Cize by dosla to tej nemocky, kde ma kartu a kde je zalozene ze jej manzel ziadne spermie nema a nechala si vstreknut akoze od neho? A to jej urobia vediac ze jej je uplne neplodny? Alebo isla do inej, kde si jej kartu vytat nebudu, jeho zlozku nemaju, a ani sa o nej nedozvedia, ale zaroven nejaky centralny registrer ak este nie je ale pripravuje sa tak sa to do neho casom dostane spatne ako protichodna info o pacientke.
Ad dedicstvo: mas pravdu my dve nie, ale zakladatelka casom ano. Je realny predpoklad ze dieta sa to dozvie, ten darca to bude vediet a vzniest narok teda teoreticky moze, ci?
Myslim si ze premysliet si toto dopredu je klucove. Ty mi hovoris ze mam vypadnut aby sa zakladtelka toto nedozvedela, a ked sa jej to realne prihodi tak co? Ty si to vezmes na svedmie? Nehovorim priamu zodpovednost tu nemas, ved si len radila, ale teraz jej bolesti a trapenia naoko uberies, povedzme ze sa chyti tvojej rady a urobi to tak, ale co potom ked ju dobehne minulost. Dokazes s tym v pohode zit ze si niekomu poradila len tak aby sa mu ulavilo na chvilu ale potom potopa a mozno skaza este vacsia?
@alica1980 a viete viac o tej azoospermii? obstrukcna, neobstrukcna? Ci to je zatial len vysledok spermiogramu? To ze ma azoo, neznamena este ze nema spermie vobec.
@alica1980 ach,toto ti naozaj neodporúčam. Ak teda nechceš dieťa a byť bez manžela. Žiadny muž dobrovoľne nechce vychovávať cudzie dieťa,ak nemá milión percent istotu,že nemôže mať svoje vlastné. Povedal to v smútku a bolesti,lebo vidí,že ty sa trapis. Skúste radšej pouvažovať nad adopciou,kde je to "čisté" z oboch strán,čiže aj mamu aj otca má iného a teda si nemôžete nič navzájom vyčítať. Tak dieťa vás vzťah posilní a obohatí a nie zničí.
ahoj, necitala som prispevky - ale, toje ten dom dolezitejsi ako dieta?
my sme pred 10 rokmi kupili stary dom, na hypoteku, ako inak? zacali smne setrit na rekonstrukcii a - do toho prve dieta, sotva trosku odrastlo a dalsie a teraz mame mimco, a dom stoji 10 rokov bez zasadnej rekonstrukcie, lebo peniaze idu na rodinu. a dom stoji, nikto neriesi, ze mame stare fasady, plot stary (iba namalujeme).
co tym chcem povedat - poloz si otazku, budete stastni obaja s domom bez dietata, alebo s dietatom v starom neopravenom dome?

@silvike Neviem co bude o pár rokov dcéru sa snažím viest dobre nechcem aby bola lenivá drzá a podobne možno sa mi to nepodarí dosiahnuť ale robím maximum . Neviem akú výchovu dostali chlapci do 3 rokov ale možno v dospelosti pochopia co vsetko sme im dávali a ako sme sa o nich starali možno to svoje správanie pochopia az ked budu mat vlastne deti .