icon

Máme plánovať bábätko alebo ešte počkať?

Dnes o 08:49

Ahojte, viem že v tomto sa musím rozhodnúť sama ale zaujíma ma aj iný pohľad a iný názor.
Som zasnúbená a termín svadby máme v apríli. Bývame spolu už rok vzťah máme pekný a stabilný. Ja mám 21 rokov a on je odo mňa starší o 10. Prišla reč o plánovaní rodičovstva. Ja po bábätku naozaj veeelmi túžim, často sa pristihem pri tom ako si predstavujem že máme dieťatko. Partner by bábätko už chcel. Ja si ale externe dokončujem školu. Vraví že by mi pomáhal tak aby to pre mňa nebol problém dokončiť. Mám aj podporu rodiny. Ale aj napriek tomu mám celkom obavu ako by som zvládla školu a bábätko. Aj keď ju mám prevažne online a zvládam to aj pri časovo náročnej práci. Máme ešte počkať alebo sú také obavy s bábätka prirodzene a mám ísť do toho ?

Strana
z2
anonym_5cbd5b
Dnes o 08:55

Keby si mala 35 nepoviem. Ale v 21, preco uz nedokoncis tu skolu a az tak neriesis dieta? V Tvojom veku je podla mna zbytocne nasekat si to vsetko naraz... A na nic sa nebudes moct focusovat poriadne. A co ked pocnes dvojicky, alebo bude mat dietatko nejake vazne problemy ci obmedzenia, bude plakat 20h z 24 atd atd? Mozes zabudnut na externe studium.
Je to Tvoje rozhodnutie, ale ja Ti radim pockat.

radolina
Dnes o 08:55

ja by som na tvojom mieste nechala vsetko na nahodu. neviem, kolko este budes tu skolu mat, ale ak si len na zaciatku, tak radsej sa sustred na skolu. no pokial ti chyba dokoncit rocnik, tak bez problemov by som si prestala davat pozor, a ak to pride, bude to pekne.

anonym_05fa04
Dnes o 08:57

jasna ze pockala. naco si komplikovat zivot a ukrajovat si zo spolocneho casu s babatkom. plus nikdy nevies ake babatko bude. keby si mala 40r nepoviem. dokoncila by som si skolu a potom si uzivala babatko a nie spoliehala sa na vsetkych okolo ako mi musia pomahat lebo mam skolu.

anonym_19dbcd
Dnes o 09:02

Si velmi mlada. mas cas este par rokov. Ste zrejme detska laska, uvidis, kde budete o 5 rokov.

viktoriaandrascik
Dnes o 09:04

Ja by som na tvojom mieste ešte počkala, ako dlho ešte budeš mať školu?

michaela329
Dnes o 09:04

Počkaj po škole...a užijete si aj taký ten mladomanzelsky zivot - to sú fakt pekné roky.

autor
Dnes o 09:05
@viktoriaandrascik

Ja by som na tvojom mieste ešte počkala, ako dlho ešte budeš mať školu?

@viktoriaandrascik už len posledný semester

anonym_05fa04
Dnes o 09:05
@anonym_19dbcd

Si velmi mlada. mas cas este par rokov. Ste zrejme detska laska, uvidis, kde budete o 5 rokov.

@anonym_19dbcd tiez by som bola opatrna. Byvaju spolu len rok, 21r. Ja by som si netrufala mat dieta. Je super, ze vam je spolu dobre a velmi vam prajem, aby vam to vyslo ale zatial ste len v uvodnej faze zamilovanosti, mate cas. ak je ten pravy, nic vam neutecie. ja by som urcite pockala a ked mate este aj skolu, ani by som neuvazovala. mat dieta je krasne ale aj narocne.

krasneleto
Dnes o 09:10

@anonym_autor ahoj, isla by som do toho. nikde nie je napisane, ze babatko pride hned... naco stracat cas stracat cas... keby som sa raz v zivote este mohla rozhodnut, radsej by som prerusila skolu , ak by som nezvladala, ako dufala, ze po statniciach v prvom cykle otehotniem... neviem aku skolu studujes, mas posledny semester... ty musis vediet, ci by si to zvladla... ale za mna hor sa do toho... a ci si vo faze zamilovanosti? neriesim, ani kolko ste spolu ani nic... to musite predsa vediet vy dvaja

ivicatolic
Dnes o 09:10

@anonym_autor si mladučká, dokonči školu

a0
Dnes o 09:12

Uži si svadbu, dokonči školu - skúškové bude stresové obdobie a potom začnite s bábätkom. Je to ani nie pol roka. 🙂.

anonym_3eb579
Dnes o 09:14

@anonym_autor Skola a svadba. Naco si chces komplikovat zivot.

tilly
Dnes o 09:14

Ja som končila školu a to nie jednoduchú s dvomi deťmi. Nebola to brnkačka, ale urobila by som to tak znova. Mala by som deti kľudne skôr.
Vôbec to nebola nejaká komplikácia.
Ak máš dobrého muža, zázemie rodiny. Je to super mať skoro deti.
Môj muž je tiež o 10 rokov starší. Sme stále spolu, skoro 26 rokov. Deti už veľké, my ešte vitálni obaja. Akurát nastal čas na život 😂. Užívame si.
Keby som toto vedela, mala by som deti aspoň o dva roky skôr.

anonym_8d3b4d
Dnes o 09:15
@anonym_19dbcd

@anonym_19dbcd kopec žien z “detskej” lásky sú šťastne vydáte niekoľko x rokov. V mojom okolí mám takých viac vrátane mňa, horšie sú na tom, tie, čo zobrali prvého čo stretli, lebo tie už čas tlačil…

ivicatolic
Dnes o 09:16

@anonym_autor prehnaná starostlivosť a neustály strach o dieťa vedie k tomu, čo si vlastne napísala.... učíš ho aby to samo nezvládlo, ako dospelé bude stále čakať pomoc

anonym_19dbcd
Dnes o 09:17
@anonym_8d3b4d

@anonym_19dbcd kopec žien z “detskej” lásky sú šťastne vydáte niekoľko x rokov. V mojom okolí mám takých viac vrátane mňa, horšie sú na tom, tie, čo zobrali prvého čo stretli, lebo tie už čas tlačil…

@anonym_8d3b4d ja viem. A este vacsi kopec je v 35 rozvedenych.
Naco si zabijat mladost. Ma cas. Aj 10 rokov. Spoznavat, cestovat... Su spolu kratko, este sa nemusia dobre poznat. V 21 rokoch sa robia ine veci, nie deti.

anonym_3414a0
Dnes o 09:18

Bábätko nemusí prísť hneď, avšak zároveň môže prísť v tej ,,najnevhodnejšej" chvíli, napr pred štátnicami. Mala som pár spoluziacok na externom štúdiu, ktoré si museli kvôli bábätku dať odklady. Niektoré fakt nestíhali venovať sa aj domácnosti, aj bábätku, aj škole. Neviem akú máš náročnú školu a ako ti to ide a koľko jej ešte máš, asi podľa toho. Napr ja osobne som planovala dieťa počas špecializačneho štúdia. Toto moje štúdium nie je tak časovo náročné a trvá len rok, takže som plánovala, že to bude ok.. ale nakoniec som štúdium na poslednú chvíľu predsa len odložila. Nakoniec už prešli 2 roky a bábätko stále nemáme, vzdelanie tiež nie... v živote si žiaľ niektoré veci nenaplanujes takže ťažko ti poradiť.

any_soj
Dnes o 09:20

@anonym_autor ak zvládaš školu pri časovo náročnej práci, tak by som do toho hneď po svadbe šla, keď po dieťati obaja túžite.

any_soj
Dnes o 09:24

@anonym_autor jaj a ešte veľmi odporúčam skvelý podcast Ako si nevziať teľa, zvlášť prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. Je dobré si pred svadbou uvedomiť, v pravde, či je druhý schopný ozajstnej lásky. https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...

anonym_5cbd5b
Dnes o 09:25
@anonym_autor

@viktoriaandrascik už len posledný semester

@anonym_autor to robis iba Bc? Dalej nepokracujes?

anonym_8d3b4d
Dnes o 09:38
@anonym_19dbcd

@anonym_8d3b4d ja viem. A este vacsi kopec je v 35 rozvedenych.
Naco si zabijat mladost. Ma cas. Aj 10 rokov. Spoznavat, cestovat... Su spolu kratko, este sa nemusia dobre poznat. V 21 rokoch sa robia ine veci, nie deti.

@anonym_19dbcd ja som si v tom veku urobila už rovno druhé 😂. A teda odstupom času som nemohla urobiť nič lepšie. Mať chvíľu po 30tke a nemať malé deti. Ale každý to má inak a tiež nie každý vyhrá “vzťahoval lotériu”.

anjelicek26
Dnes o 09:39

Ved to mas o chvilu... svadbu urcite este pred tehotenstvom (nechces aby ti na svadbe bolo zle, pripadne rizikove, to nikdy nevies dopredu), dotiahnut toho bakalara a skusit aj tie dalsie dva roky popri dietatku, da sa to, ja som uz mala dcerku tiez... ci to vyjde-nevyjde pri dietati uvidis, ale za mna sa to da v tomto veku si este plna energie a rodina pri tebe...

maryetta
Dnes o 09:41

Mas este 3-5rokov čas.

anonym_902279
Dnes o 09:46

@anonym_autor
neexistije! Dokonci najskor skolu apotom super hura do toho! Si este mlafa, cas ta netlaci. Muz moze hovorit a slubovat hory doly a dopadne ti uplne inak! Mne tiez hovoril ako bude fajn a ked bude mske plakat, potuli nas a bude fajn. Trvalo to pri prvom, pri druhom uz nie. Nie ze by nechcel ale zacal mavat z toho placu migreny. Nema teda na to nervy. Teda aj taketo mozes zazit ako prekvapenie nemile. A vies, to male si snad chces aj vychutnat a nie odkladat ho stsle koli skole a stresivat ze si zla matka. Houby okrem stresu by si z toho mala. To babo moze mat reflux, koliky, nadchy - len take "drobnosti" ale nebudes mat cas ani ist na wc, toboz energiu a nervy na skolu.
Ci muz si uoberie na rok dovolenku? Asi nie.
Fakt kludne pockaj, v konecnom dosledku bude vsetko na tebe, i keby trochu pomohol, z biedy ta to nevytrhne.
Nie som negativna, mame 3 deti a som lem realista. Pokial budes v klude, skola hotova, tak v tvojom veku zvladnes dieta s prstom v nose. Tam je uz ta jeho pomoc aj rodiny uplne super.

anonym_71e464
Dnes o 09:47

@anonym_autor ja by som ešte počkala, nič vám neutecie. Ideálne je zamestnať sa a odrobiť aspoň dva roky, aby si mala aj nárok na materskú. Lebo po škole dostaneš minimum. A budeš sa mať aj kam vrátiť po deťoch. Lebo potom hľadať prácu bez pracovných skúseností a ešte s deťmi, no poviem ti, takých veľmi zamestnávatelia nehľadajú...

svetlonos
Dnes o 09:50
@ivicatolic

@anonym_autor prehnaná starostlivosť a neustály strach o dieťa vedie k tomu, čo si vlastne napísala.... učíš ho aby to samo nezvládlo, ako dospelé bude stále čakať pomoc

@ivicatolic
poplietla si si temu 😀

autor
Dnes o 09:53
@anonym_71e464

@anonym_autor ja by som ešte počkala, nič vám neutecie. Ideálne je zamestnať sa a odrobiť aspoň dva roky, aby si mala aj nárok na materskú. Lebo po škole dostaneš minimum. A budeš sa mať aj kam vrátiť po deťoch. Lebo potom hľadať prácu bez pracovných skúseností a ešte s deťmi, no poviem ti, takých veľmi zamestnávatelia nehľadajú...

@anonym_71e464 to sa mňa ale netýka ako som vyššie napísala. Pracujem a preto nebudem odkázaná na minimum a aj sa budem mať kde po deťoch vrátiť

mullerova46
Dnes o 09:53

@anonym_autor keď po Tom túžiš tak choď do toho 🙂 si zabezpečená takže sa nemusíš báť. Budeš mať nárok na materskú ? Najlepšie je podľa mňa mať deti skoro a potom v 30 môžeš začať riešiť kariéru a môžeš byť úspešnejšia akomzenu ktoré najprv majú kariéru, príde deti sú z tej smeny deprimovane že stratili čo mali. Ty môžeš ukojiť svoju túžbu s rodinou a potom bude jednoduchšie si prácu udržať keď už budú deti väčšie 🙂

autor
Dnes o 09:56
@mullerova46

@anonym_autor keď po Tom túžiš tak choď do toho 🙂 si zabezpečená takže sa nemusíš báť. Budeš mať nárok na materskú ? Najlepšie je podľa mňa mať deti skoro a potom v 30 môžeš začať riešiť kariéru a môžeš byť úspešnejšia akomzenu ktoré najprv majú kariéru, príde deti sú z tej smeny deprimovane že stratili čo mali. Ty môžeš ukojiť svoju túžbu s rodinou a potom bude jednoduchšie si prácu udržať keď už budú deti väčšie 🙂

@mullerova46 budem mať ano pracujem hneď od maturity. Už je to viac ako dva roky

anonym_448f14
Dnes o 10:14

@anonym_autor pri prvom dieťati by som zvládla aj 3 školy. Pri druhom sa nezvládam ísť ani vycikať. Čiže ja by som na tvojom mieste najprv dokončila školu. Resp koncom štúdia už môžete začať pracovať na bábätku. Lebo však nevieš ako dlho vám bude trvať snaženie a neporodis hneď na druhý deň

Strana
z2