icon

Máte 39 rokov a uvažujete o tehotenstve?

luki7
1. jún 2014

Chcem sa opýtať či je tu niekto kto uvažuje o tehotenstve v 39-ke.Máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v tomto veku?

Strana
z4
katrin21
25. okt 2018

Ja som porodila ako 39rocna po 15.5r od prvej dcery.. vsetko som zvladala Ok, kustik som bola unavenejsia prve tri mesiace, ale inak Ok... na konci sice preemklapsia a predcasna sekcia kvoli tomu, ale to sa stava aj 30r maminam, boli sme tam ten tyzden 3-4 s preemklspsiou a ja jedina som mala tento vek , inak pod 30r maminy..
Testy triple vysli zle, 1 :45, ale zaplatila la som.si trisomy testy a tie vysli Ok, amnio sol odmietla...
Mame zdravu 2.5r dcerku.. muz mal 43 ked sa narodila.

katrin21
25. okt 2018

@kvetinka75 ja som mala dceru prvu v 23r a terwz ma 18 a brigaduje uz rok.lebo chce mat svpje peniaze a to netrieme biedu nejako, aj ked jasme ze moj prijem teraz chyba, ale brigaduje 3/4 ich triedy aj ked nemusia... takze....toto nie je argument.. inak zarobi si viac ako ja dostanem momentalne na MD🤣

kvetinka75
25. okt 2018

@katrin21 tak ja mám dcéru, ktorá si tiež niečo privyrobí. Ale má vážne zdr. problémy už niekoľko rokov, takže bude v živote odkázaná aj na pomoc iných. Hlavne po tej finančnej stránke. Ona nemôže ťahať 8 hodín v kuse. A nie každý deň má dobrý , že môže brigádovať. Preto som rada, že som mladá rodina, pretože dúfam, že tu pre ňu ešte dlho budem a okrem finančnej pomoci jej poskytnem aj inú pomoc, ktorú bude potrebovať. Psychickú oporu, pomoc v domácnosti, s deťmi, ak bude nejaké mať a tak. Takže ja sa na to pozerám aj z inej stránky. Keby som ju mala o 20 rokov neskôr, neviem dokedy by som jej mohla byť oporou. Síce to neviem ani teraz dokedy to bude, ale je väčšia pravdepodobnosť že dlhšie keďže mám len po 40-ke a nie po 60-ke.

katrin21
25. okt 2018

@zuzanaam aj mna mali v 33r a sestry n 20 a 21 a tiez som to vnimala,ze mam starych rodicov.. ale to je o nastaveni..moja mama hlasala od 40tky ,ze je stara.. v 46ke mala prve vnucata a ked si predstavim ako som ju vnimala, aka je stara a chora/ lenze ona robila od 16r ako robotnicka, bola zrobena ,sla na invalidny/, tak dnes sa nad tym len zasmejem..minuly tyzden mala 75r z tesi sa s 2r vnucky, ktoru som jej dala... a aj mi pomoze ked som u nich velmi, len skoda,ze byvame daleko..
Napriek.tomu ja sama mam dieta este neskor a neberiem to ako tragediu, lebo viem, ze som ina ako moja mama....sme ina generacia a inak zijeme.. moja mama nikdy nebola povaha na vylety, kavicky u nej neexistovali, alebo tak... ona je taky domased..zila pre nas deti, ona sa aj uskromnila, aby sme my mali.. vsetky sme aj vystudovali, vsetko... akurat ona nezije stylom cestovania a vyletov, ale to vacsina ludi tej doby..
Myslim, ze riziko je tam vzdy, aj u mladych lufi v dnesnej dobe...kolko ludi ma rakovinu a su mladi a deti tym trpia, stratia rodicov.. takze..doba ode dopredu nastastie

tetapetra
25. okt 2018

Rada by som mala, ešte 2. Len či sa zadarí 😐

katrin21
25. okt 2018

@kvetinka75 tak jasne , to je ina situacia...

luga_luga
25. okt 2018

mam 39 a uz by som v tomto veku nechcela, idealne je tak do 30, ak sa da 😉

henikav
25. okt 2018

@zuzanaam mala si sice tazke detstvo, ale to nebolo vekom rodicov. 35 rocni rodicia nestihaju za detmi fyzicky? To je blbost ak nie su chori. To ze mali financne problemy tiez nebolo preto ze boli starsi, jednoducho nemali, nevedeli zarobit. S vekom to nema nic spolocne. Je to smutne, a mala si to tazke, takze chapem tvoj pohlad na vec. Vylety neboli, no bud nemali zaujem, alebo nemali peniaze, zas ten isty problem, nesuvisiaci vekom. Predpokladam ze nemali ani ked boli mladsi. Na vylet sa da ist aj za minimum penazi ked sa chce a je zaujem. Kazdy vek ma nejake vyhody, normalne ale starsi rodicia by uz mali byt zabezpeceni a mali by vediet dietatu dat vsetko. Zas mladi vacsinou toho vela este nemaju, okrem teda tej energie.
My sme starsi, ale vladzeme okolo malej a uprimne ked bude mat 18, uz nebudem musiet behat za nou, v podstate syn je samostatnou jednotkou uz od 15tich, nemusim ho prebalovat, prezliekat, chovat ani hrat sa s nim, takze predpokladam ze aj dcerka bude tak podobne.

plutvonozec
25. okt 2018

Prvé dieťa som mala ako 28 ročná a druhé ako 39 ročná. Teraz mám 48 a dcérka 9. Som štíhla, zdravá ( klop, klop ), športujem a pôsobím dosť mladistvo. Dcérka mi veľa dáva a som šťastná, že ju mám. Musím však priznať, že už nemám tú energiu na krúžky, školu, detské aktivity, tvorenie, predpubertálne reakcie... Dcérke dávam v tomto smere všetko a nijak ju nezanedbávam, ale priznám, že keď prídem z práce stojí ma oveľa viac síl ako pri synovi. Za mňa, keby som mohla vrátiť čas a okolnosti by boli iné obe deti max. do 33. Želám všetkým zdravé a šťastné detičky🙂

misinka26
25. okt 2018

@zuzanaam Ja som sa narodila mame keď mala 20 a presne som si prešla tým čo ty nakoľko ešte naši neboli zabezpečení ... takže brigáda od 15, žiadne výlety - neboli peniaze, staranie sa o súrodencov, trebalo rýchlo dospieť, naši veľa pracovali a tak sa mi toľko nevenovali ... moja sestra sa narodila keď mala mama 35 a poviem ti chcela by som mať jej život - keďže my sme už dospelí s bratom a máme rodiny ona má všetku pozornosť, luxusné dovolenky, výlety, nové handry, naši sa jej na plno venujú ... nezávidím jej to lebo je kvázi jedináčik ale viem, čo hovorí teraz moja mama, a to že keby mala ten rozum čo teraz majú deti až neskôr okolo 35 keď by už boli zabezpečení a mali čas sa nám venovať ...

bobricek1979
25. okt 2018

@wodanka presne tak súhlasím s tebou nikdy nevieme čo nám život prinesie takže ak len dobré a hlavne v podobe takého zázraku ako je dieťa myslím, že to človek má brať plne otvorenou náručou, osud nezastavime a stále bude len tak, ako má byť

sidicek
25. okt 2018

@kvetinka75 no vidis, tvoja dcera je uz teraz na tom horsie ako tie 40 nicky, ktore " odhovaras" to aj jej budes radit nemat deti, lebo co ak sa o ne nezvladne starat?

kvetinka75
25. okt 2018

@sidicek za to ako na tom je, ona nemôže a ja nikoho neodhováram. Kto chce mať dieťa po 40-ke nech ho má. Iba som napísala svoj názor že ja by som do toho nešla. A budem jej radiť mať deti. A keď si nájde vhodného partnera, tak čím skôr, aby som jej s nimi pomohla a aby si ich aj ona užila, kým bude mať čo najviac energie a sily. Určite jej nebudem radiť čakať do 40-ky. Ak si dovtedy nenájde vhodného partnera, tak bude mať deti neskôr ale určite som za skorší vek pre rodenie detí. To ale neznamená že ich odhováram. Treba čítať s porozumením, čo druhý píše. Tým že som ju mala skôr, je väčšia šanca, že jej pomôžem s jej deťmi ako keby som ju mala v 40-kde. Aspoň kým nebudú samostatnejšie. A teraz ako sa tak pozerám, čoraz viac detí má rôzne zdravotné problémy, možno bude čoraz viac takých detí pre ktoré bude dobre mať pri sebe rodičov čo najdlhšie, aby im pomáhali. A nie preto, že by boli neschopní a nevedeli sa o seba postarať ale možno nebudú mať toľko možností a energie ako tí zdraví.

zuzanaam
26. okt 2018

@kvetinka75 presne súhlasím, každá rodina je iná, len presne vo vyššom veku je pravdepodobnejšie, že scenár bude takýto, málokomu vekom pribúda na zdraví a sile, a ak deti nechcú rodičov dať do domova dôchodcov, vo veku keď by sa mali naplno venovať svojim deťom, riešia často zdravie a opateru starých rodičov.

zuzanaam
26. okt 2018

@bodka70 zdravím, to, že dnes je normálne, že sa vek rodičiek posúva stále vyššie, ešte neznamená, že je to aj dobre a že to všetkých nedobehne neskôr. Niekto má to šťastie, že je pomerne zdravý a vitálny do neskorej staroby, no ako pozerám okolo seba, býva to skôr výnimkou ako pravidlom. Prajem preto všetkým pevného zdravia čo najdlhšie 🙂, a napriek všetkým argumentom si myslím, že ak chce žena deti, netreba to zbytočne odkladať.

kvetinka75
26. okt 2018

@zuzanaam úplne súhlasím. Neodcudzujem nikoho ale už sa stalo takým pravidlom, že čo je momentálne ,,moderné,, tak je to aj dobré. Netvrdím že pre niekoho nie ale zaujímalo by ma, keby niekto robil štatistiky o 20-30 rokov, ako by sa vyjadrili ženy, ktoré mali deti okolo 40-ky, ako to bolo vo vyššom veku. A myslím tým vek 60-70 rokov. Akoby sa na to pozerali spätne. Čo sa týka zvládnutia puberty, financií a taktiež z pohľadu tých detí, keď mali svoje deti a museli riešiť svojich starších rodičov. Ako to videli oni.

bodka70
26. okt 2018

@zuzanaam, ja som v podstate len škontatovala, že proste takýto je trend, nehodnotím jeho správnosť či nesprávnosť. Ja som dieťa mala po štyridsiatke viac menej "omylom", ale som za tento "omyl" či skôr zázrak vďačná a neľutujem nič. Ľudia majú v sebe tendenciu veľa vecí príliš riešiť, mať všetko, celý život pod kontrolou. Lenže to je ilúzia. Mať 100% percentnú istotu, že všetko v živote pôjde podľa plánu a NIČ zlé sa ti nestane, nie je možné. Z tohto hľadiska je "rizikom" vôbec mať dieťa (deti) v akejkoľvej situácii a v akomkoľvek veku. Riziko neskoršieho veku tu je, to nepopieram. Tak ako existuje x ďalších rizík a možností, ktoré sa v živote môžu stať a mnohé nevieme príliš ovplyvniť - úraz, nehoda, choroba a postihnutie- či už rodiča alebo dieťaťa, strata zamestnania, bývania, rozchod partnerov atď. atd. Mať dieťa v neskoršom veku (hovorím o veku cca 40 až 46 rokov) je podľa mňa akceptovateľné riziko, nad túto hranicu už je to diskutabilné a treba to riadne zvážiť - pre a proti.

bodka70
26. okt 2018

podľa mňa dôvody, prečo majú ženy dieťa v neskoršom veku sú 3 (a modernosť do nich nepatrí 😀 ). Prvým je majetkové a finančné zabezpečenie. Mnohé ženy si uvedomujú, že my ženy v spoločnosti ťaháme za kratší koniec, čo sa týka ekonomickej slobody a zabezpečenia, pracovných možností a príjmu a dostáva ich to do nevýhodnej a podriadenej pozície voči mužom. Nechcú sa spoliehať na dobrú vôľu a láskavosť mužov, chcú byť nezávislé . Preto veľa úsilia a času venujú štúdiu, začiatku nejakej kariéry. Kým doštudujú, možno trochu cestovania, zábavy, začiatok práce a nájsť si vhodného partnera - to všetko zaberie nejaký čas a zrazu majú 30 - 35 rokov a ešte len uvažujú o dieťati. A ani dnešní muži sa do rodiny a deti príliš nehrnú a mnohé ženy čakajú dlhé roky vo vzťahu, kým sa muž konečne rozhýbe.
Druhý dôvod je problémy s otehotnením. Je toto čoraz viac a viac, dôvody nebudem rozoberať, ale proste mnohé ženy aj chcú skôr dieťa, ale nejde to. A ak sa to konečne podarí, hoci na prahu 40tky, určite nepôjdu na interupciu, len kvôli tomu, že sa to niekomu zdá "nenormálne.
A tretí dôvod je ten, že mnohé vzťahy sa rozpadajú, rodiny rozvádzajú, žena hľadá nového partnera a s ním chce mať dieťa. A tak ku veľkému odrastenému dieťatu, ktoré mala žena v "správnom" veku, pribudne bábätko v oveľa neskoršom veku.

bodka70
26. okt 2018

a zabudla som na 4 dôvod - neplánované neskoré tehotenstvo, ten som mala aj ja 😀

anitu
26. okt 2018

My sme traja súrodenci. Mama nás mala v 17. 20. a 23.rokoch.najstarsia ma 33 a moja mama 50.aj ha som chcela vždy byť mladá mamička. V mojich 25.sme sa začali snažiť. Podarilo sa nám teraz v juny.O mesiac mam 30.dufam bude všetko v poriadku a ešte by som chcela aspoň jedno dieťa.. Dve... No len dúfam ze to nebude trvať opäť 6 rokov.Do tej 38icky by som chcela stihnúť 🙂

zuzanaam
26. okt 2018

@bodka70 máte pravdu, je to žiaľ odrazom dnešnej doby, no nespomenuli ste skupinu žien, ktoré si chcú užívať a robiť veľkú kariéru a spamätajú sa až po 40, môj príspevok bol určený v podstate takejto skupine, ktorá si myslí že má večne čas. Samozrejme nikto neradí nikomu ísť na interrupciu.

Strana
z4