Môžu psychické problémy brániť v rodičovstve?
Ahojte. Mam disociativnu poruchu osobnosti, depresie, socialnu fobiu a uzkosti. Beriem invalidný dôchodok a mam problém zamestnať sa lebo všade kde prídem mam problém. Moja otázka znie. Môžem mať niekedy deti s tými diagnóza mi? Sú tu mamičky ktoré majú nejake diagnózy a majú deti ? Mam 27 rokov a len tak teoreticky ma to zaujíma.
@anonym_autor
Budem zla ale ja by som nezvladla ani zivot s partnerom s takymi dg, toboz s nim (ne)mala deti. Ved mas dost co robit sama so sebou, nieto este s dietatom.
Nechcem sa ta dotknúť, ale toto by som sebe, svojmu mužovi a svojim deťom nikdy nespravila.
a ako a kde by si s nim zila?v klietke...
@anonym_autor myslis ze ked budes domka poberat ID nepracovat nemat deti a partnera, ze to ti akoze pomoze? velmi sa mylis. a taketo veci sa preberaju napriklad s tvojimi lekarmi.
@anonym_autor ahoj,mám sestru s bipolárnou, separačnou úzkosťou,mánio depresívnymi sklonmi.nikdy sa nechcela liečiť
Má manžela , deti
A ide to dolu vodou celý život s nou, plus sa pridružil alkohol, ale to od mlada mladého
Je to nereálne vyjsť s takým človekom
Všetci sme nonstop stále v strehu, čo zase
Manžel , vtedy partner jej, si myslel , že ju zmení
A hlavne,nie nerobila by som to,nakoľko je veľká pravdepodobnosť ,že dieťa zdedí nejaké psychické problémy.plus vplyv takejto výchovy,od takejto matky je celé zle,nefunkčné manželstvo,nakoľko manžel sa snaží ,ale tam sa aj na hlavu môžeš postaviť,ja by som ju zabila.neda sa žiť s takým človekom
@anonym_autor ahoj,mám sestru s bipolárnou, separačnou úzkosťou,mánio depresívnymi sklonmi.nikdy sa nechcela liečiť
Má manžela , deti
A ide to dolu vodou celý život s nou, plus sa pridružil alkohol, ale to od mlada mladého
A hlavne,nie nerobila by som to,nakoľko je veľká pravdepodobnosť ,že dieťa zdedí nejaké psychické problémy.plus vplyv takejto výchovy,od takejto matky je celé zle,nefunkčné manželstvo,nakoľko manžel sa snaží ,ale tam sa aj na hlavu môžeš postaviť,ja by som ju zabila.neda sa žiť s takým človekom
@anonym_f26f21 vacsina ludi so psychickymi poruchami podliehaju alkoholu. zial. este napis ze je tiez na ID a je doma a pije
@anonym_f26f21 vacsina ludi so psychickymi poruchami podliehaju alkoholu. zial. este napis ze je tiez na ID a je doma a pije
@anonym_5b7a94 nie je na ID , ale nezamestnaná , nakoľko s nikým nevyjde, alkohol je len barlička popri Tom, pomáhajú , no pomáhajú, vieme ako to myslím si tým ľudia so psych. problémami
Napíšem tvrdo, ale pravdivo. Máš problém postarať sa sama o seba aj celkovo čo sa týka zvládania života a skrz toho že nepracuješ aj finančne. Ako by si chcela zvládnuť ešte dieťa ak nezvládaš sama seba? Proste pre takýchto ľudí je lepšie jednoduchšie riešenie a to ak máš potrebu o niekoho sa starať tak si kúpiť psa alebo mačku.
Tvoja dg je niečo špecifické ešte viac.
Keby si nám vedela popísať , ako to prezivaš a vo to u teba znamená, také bežné aj nebežné dní
Lebo ľudia s DPO majú aj osobnosti, ktoré nie sú veľmi dobre, keď sa v tebe taká prejaví , keď sa budeš o dieťa starať , vôbec , fakt ale vôbec by som dieťa na svet nepriviedla
A partnera prepáč, tak isto zničiš
Nechcem ti krivdiť, byť múdra , konkrétne s tvojou dg nemám osobnú skúsenosť, iba napozerane , prečítané veci...
@anonym_autor mam nieco ako ocd,mala som v minulosti paranoidnu epizodu, bola som pol roka na liekoch,ktore mi boli postupne vysadene,otehotnela som,po cca 2rokoch som mala 1mensiu epizodu skor uzkostnodepresivneho charakteru,odvtedy beriem lieky. Som normalne zamestnana aj normalne fungujem,teraz dokonca cakame druhe dieta. Dost zalezi od zaclenenia sa do spolocnosti, bez praca a stabilneho zazemia by som sa na materstvo urcite nedala. Choroba je jedna vec,ale dolezita je aj prognoza,ako s tou chorobou zijes, ci sa to zlepsuje a tak.
@anonym_autor dieta je taky zahul na psychiku, ze aj zdrave zeny to odpáli. Na tvojom mieste by som do toho nesla.
@anonym_autor pri tychto dg.asi beries lieky, takze uz len to sa vylucuje
@euka210 nemas pravdu,pri psych.diagnozach maju zeny normalne deti,mozu brat urcite druhy antidepresiv,antipsychotik...To ze je niekto psych pacient neznamena ze sa pohojdava na hupacom kresle po lobotomii. Ja dokonca pracujem s ludmi a nemam pocit ze som nejako limitovana.
@anonym_autor To je u každej ženy inak, týmto ľudom s psych.problémami pomôže ak si nájdu partnera/priateľa, ktorý im rozumie a podporí ich, podobne aj ich rodičia.
Iste je pre nich horšie, ak nezvládajú ani prácu a tým sa tie socialne kontakty len obmedzujú a ak nebudú mať ani priateľa alebo aj pomoc rodičov.
A aj samy by sa mali snažiť hľadať si prácu, ktorú by zvládli a tiež chodiť pravidelne k psychiatrovi a nájsť vhodné lieky.
Ani jedna z týchto diagnóz nevylučuje tehotenstvo. Brať antidepresíva/lieky na mentálne ochorenia je v tejto dobe bežné (aj počas tehotenstva!), to že niektoré diagnózy majú väčšiu šancu dedičnosti - je to šanca. Môže, nemusí, aj úplne konvenčne 'zdraví' rodičia môžu mať deti u ktorých sa prejavia rôzne zdravotné a psychické problémy neskôr počas dospievania. A to isté platí aj opačne.
Chceš deti? Tak ich maj. Na to aby si otehotnela nepotrebuješ žiadne školenie ani povolenie, na potrat ťa nepošlú (tobôž tu na MK, veď to je 'vražda').
@enmery viem o com pisem, sama som psychiatricky pacient. este nieco mudre mi napises?
@anonym_autor dieta je taky zahul na psychiku, ze aj zdrave zeny to odpáli. Na tvojom mieste by som do toho nesla.
@betulinka1 preco by nemohla mat deti? akoze byt doma izolovana do konca zivota, sama? to je podla teba dobre pre psychiku?
@anonym_autor To je u každej ženy inak, týmto ľudom s psych.problémami pomôže ak si nájdu partnera/priateľa, ktorý im rozumie a podporí ich, podobne aj ich rodičia.
Iste je pre nich horšie, ak nezvládajú ani prácu a tým sa tie socialne kontakty len obmedzujú a ak nebudú mať ani priateľa alebo aj pomoc rodičov.
A aj samy by sa mali snažiť hľadať si prácu, ktorú by zvládli a tiež chodiť pravidelne k psychiatrovi a nájsť vhodné lieky.
@petronelag suhlasim, presne
@anonym_autor dieta a partner mi skor pomohli, praveze dieta je pre mna jediny svetly bod. inac by som uz asi...mala som tazke fazy, a stale mam, po umrtiach v rodine, na dnes, ale dieta je to jedine co ma drzi na tomto svete. mam vacsi zmysel. s poruchami, mojimi je to narocne, musim sa vela kontrolovat, ale snazim sa byt dobrou matkou, nie som dokonala. urcite je dolezite mat podporu v rodine a partnerovi. ako som pisala, toto skus prebrat s lekarmi, oni maju tvoje papiere. poznaju ta, urcite sa nezatvor pred svetom, mas len 27 rokov.
@anonym_autor Mám podobné diagnózy ale za mňa teda absolútne nie. Mala som stabilný vzťah, mali sme plány ale ja som to nedokázala.
@anonym_autor dieta a partner mi skor pomohli, praveze dieta je pre mna jediny svetly bod. inac by som uz asi...mala som tazke fazy, a stale mam, po umrtiach v rodine, na dnes, ale dieta je to jedine co ma drzi na tomto svete. mam vacsi zmysel. s poruchami, mojimi je to narocne, musim sa vela kontrolovat, ale snazim sa byt dobrou matkou, nie som dokonala. urcite je dolezite mat podporu v rodine a partnerovi. ako som pisala, toto skus prebrat s lekarmi, oni maju tvoje papiere. poznaju ta, urcite sa nezatvor pred svetom, mas len 27 rokov.
@anonym_5b7a94
blahozelam ti a z celeho srdca prajem krasny zivot, nech ste stastni cela vasa rodina ❤️
Nie vsak kazdy to vie zvladnut tak ako vy.
@betulinka1 preco by nemohla mat deti? akoze byt doma izolovana do konca zivota, sama? to je podla teba dobre pre psychiku?
@anonym_5b7a94 nemusi byt izolovaná, moze si zobrat psika. Tomu je jedno, ze ma panicka sociálnu fóbiu a nikam medzi ludi nebude chodi, ani ze ma uzkosti a sem tam bude musiet zniesť nejaky uzkostny stav. Plus dalsie diagnozy.
Začala by som tým, že potrebuješ stabilný základ. Ak budeš mať partnera, ktorý ti bude oporou, mohlo by ti to aj pomôcť nájsť zmysel života, niečo kvôli čomu budeš chcieť na sebe pracovať o to viac. Dôležité je aj to, či je tvoj stav stabilizovaný a akú máš nastavenú liečbu alebo terapiu.
Čo sa týka dieťaťa, úzkosť či depresia môže mať genetický základ, ale to neznamená že ho nevyhnutne bude mať aj tvoje dieťa. Dôležité je prostredie v ktorom bude vyrastať a výchova. Disociatívna porucha však nezvykne byť dedičná, býva spôsobená nejakou traumou.
Zhodnotila by som to tak, že ak bude tvoj stav dlhodobo stabilizovaný a budeš mať oporu v rodine a odborníkoch môžeš byť dobrou matkou. Musíš ale brať do úvahy, že by to bol záväzok na celý život.
@anonym_5b7a94
blahozelam ti a z celeho srdca prajem krasny zivot, nech ste stastni cela vasa rodina ❤️
Nie vsak kazdy to vie zvladnut tak ako vy.
@svetlonos nemam to zvladnute. bojujem kazdy den. ale mam dieta a ono ma narok na stastne destvo. verim ze z nej vychovam dobreho cloveka a ze nepodedi po mne moje choroby.
@anonym_5b7a94 nemusi byt izolovaná, moze si zobrat psika. Tomu je jedno, ze ma panicka sociálnu fóbiu a nikam medzi ludi nebude chodi, ani ze ma uzkosti a sem tam bude musiet zniesť nejaky uzkostny stav. Plus dalsie diagnozy.
@betulinka1 kopec zien co ma depresie a uzkostne poruchy ma rodinu. dolezita je opora v rodine a partnerovi.
Má manžela , deti
@anonym_f26f21 Čítam...a je mi to ľúto.. ako prosim ta sa správa,alebo cim sa odlišuje od iných ludi?Ako sa to diagnostikuje..Ak nechceš odpovedat,rešpektujem.
@anonym_f26f21 Čítam...a je mi to ľúto.. ako prosim ta sa správa,alebo cim sa odlišuje od iných ludi?Ako sa to diagnostikuje..Ak nechceš odpovedat,rešpektujem.
@nela82 predstav si , že všetko čo prezivaš ty, ona prežíva aj trojnásobne viac emočne. Či sú to pozitívne veci v živote alebo ťažké chvíle.
Ona to vníma, že všetci okolo si divní a ona má správanie normálne.
Nemá kamarátov, nevie si udržať vzťahy pracovné , každého udusí , nevie byť sama so sebou.. ostatných okolo seba nasilu, prehnane drží pri sebe
Nevie sa samostatne rozhodovať, mení plány z minúty na minútu , všetko je problém a všetci sú problém
Do toho ten alkohol, nepamätá si, sľubuje dokola, je neznesiteľná a neodbytná
@nela82 diagnostikuje to psychológ
@betulinka1 kopec zien co ma depresie a uzkostne poruchy ma rodinu. dolezita je opora v rodine a partnerovi.
@anonym_5b7a94 vacsina z nich ju pred pôrodom/tehotenstvom ale nemala. Moj nazor je, ze nie. Tvoj nazor moze byt iny.

@anonym_autor pri tychto dg.asi beries lieky, takze uz len to sa vylucuje