Neplodnosť a podpora. Ako to zvládnuť bez partnera?
Ahojte, neviem, ci uz sem niekto nieco podobne pisal, som tu nova...
Mozno si pomyslite, ze nie som uplne v poriadku, ale co uz. Velmi tuzim po babatku, no nemozem akosi otehotniet. Mam hormonalne poruchy, podozrenie na endometriozu... a kopu inych poruch.
Lekar mi povedal, ze moje telo nedokaze ani normalne menstruovat, nie to este zvladnut tehotenstvo.
Citam ake je krasne ked sa dvaja snazite a ako sa navzajom podporujete. Ja som na toto vsak sama. Tuzim mat babatko, nie zas sa sklamat v muzovi...
Zazil niekto nieco podobne? Je tu niekto na tom rovnako? Vie mi niekto nieco poradit? Ale prosim nepiste, raz stretnes toho praveho.. Uz davno nemam 20 a nie som naivna. Dalsie sklamanie uz zazit nechcem. Ved mnoho zien ostalo samo s detickami... Preco by som ja hned na zaciatku nemohla ist takymto smerom...
Dakujem.
mywiel- tak na" srandu" asi nie je tamarecka zvedava...sorry ale to bolo dobre od veci
no ja som sa inak musela zaviazat, ze nijako nebudem patrat po identite darkyne. naviac je to strikne anomymne, takze identita ani nie je znama. tym padom je to u nas ine, nejde o ziadne zamlcovanie, naopak
mircala- ani my sme nemohli patrat a nikdy by sme sa to nedozvedeli, to odhalenie identity patri len pre dieta, ak preukaze zaujem, co samozrejme nemusi... tym zamlcovanim som nemyslela to, ze mu nepovies KTO je to konktetne, ale to, ze mu povies, ze je z darcu...ale to si musi odpovedat kazdy sam, my sme boli vtedy rozhodnuti vylozit niekedy v prihodnom case karty na stôl...
son1cka
ano zvazujem aj tuto moznost, len doteraz ma vsade odpisali tym, ze som sama. Mam 27.
katti77
- dakujem krasne za povzbudenie 🙂 velmi, velmi ma to potesilo, co si napisala. Ani nevies ako ma to povybudilo, pretoze nie kazdy ma vie pochopit a neberie ma, ze by som mohla byt dobra matka bez muza...
Si poklad 🙂
mircalla
No v tele sa mi netvori estrogen a nejake zenske hormony. Mam hirsutismus navyse :( Aj metrorrhagia hypoestrina hyperandrogena, prekonala som cystu na vajecniku s tym, ze mi uskrtila jeden vajecnik, pri operacii (laparoskopicky) mi nechtiac poskodili druhy vajecnik a nasledne som mala vnutorne krvacanie. Cysta bola velka ako slepacie vajce...
Lekari sami nevedia presne pricinu, preco nemozem...
A to, ze povedal, ze nedokazem ani normalne mestruovat znamenalo to, ze som mala vyse 2 mesiacov stale mestruaciu, striedala sa silnejsia a slabsia. Proste to nie a nie zastavit. Beriem teraz estrofem a utrogestan...
IVF je moznost snad, ale je to tazke ked som sama. Vsade na mna pozeraju, ze som sialena, ked tuzim po babatku a sama...
Katy2
- prosim ak by si vedela ma s nou skontaktovat, rada by som sa jej opytala na par veci... Dakujem.
aha jasne, rozumiem. no inak samozrejme som chceli s vlastnymi - logicky. zial neslo to. prvy pokus vysiel, ale potratila som. potom som s vlastnymi absolovala este 2 a vytvorili sa mi 1-2 vajicka. vzhladom na vek sme potom uz zvolili inu moznost. cesta za dietatom je niekedy dost trnista.
tamarecka - moznosti urcite su, len sa treba o ne pokusit.
mircala- hm, boli sme na tom podobne, dvakrat sme sa "dopracovali" k jednemu embriu zo 6-8 vajicok, tak sme boli na nervy a sli sme po dlhsom zvazeni do darcovstva. to nevyslo, tak sa dal mm prehovorit na TESE a napriek tomu, ze som mala teraz len dve zrele vajicka to vyslo a zatial sa drzkaju obe, i ked jedno je ovela mensie...ale pre nas zazrak 🙂 veru veru, cesta je casto velmi trnista...
tamarecka - ak ti mozem poradit www.reprofit.cz su tam skveli, urcite ta prijmu aspon na konzultaciu na prediskutovanie tvojho konkretneho problemu aj bez partnera. aspon ti povedia moznosti, ako to riesit v buducnosti. budes kludnejsia. su fakt dobri a mili. zial s CAR v BA (okrem Heliosu) nemam dobre skusenosti
mozno sa zakony casom zmenia, verim, ze aj v tomto veria poradit. alebo ti poradia zahranicie. si este mladucka, ja som stara baba - 37 rokov.
Tamarecka, bohuzel ti neumim poradit, kde ti pomuzou, ale drzim ti vsechny palce co mam. Presto, ze jsou na vychovu lepsi 2 rodice, jeden odhodlany, ktery vi co chce bude urcite stacit 😉 . Jdi za svym snem. Toho spravneho chlapa muzes potkat i az budes mit dite.
No rosienka super gratulujem. Ja uz som to nechcela riskovat kvoli veku a tiez mam 2 myomi a oni mi po kazdej stimulke o daco narastli.....to by bola dalsia komplikacia, keby museli ist von
mircala- diky 😉 ...tak asi ste sa rozhodli spravne, v kazdom pripade realisticky, tak ako sme to aj my brali. inak ja mam tiez uz 35... a mame skoro spolu termin 😀
35 sa mi zda ako mladost🙂)))) vtedy som len zacinala s IVF....zial moj predchadzajuci partner deti neriesil, zisitla som, ze je problem dost neskoro, potom som bola sama a potom sme len zacali s novym priatelom
preto zavidim tamarecke ten vek..malo to byt ako povzbudenie🙂
jen pro objasneni, protoze jsem to nedopatrenim zamotala:
proti IVF darcovskym spermatem jako nahradou nic nemam, ale nepripadne mi proste stastne vyrabet dite pro jednotlivce.
neni treba neplodost a podobna situace jakou ma Tamar prave vyzvou k nejakemu zivot zachranujicimu cinu - treba adopci?
souhlasim, ze dobra matka nemusi byt nutne biologicka matka...
K té adopci: určitě si může žena sama adoptovat dítě? Vím, že určitě si ho může vzít do pěstounské péče, což je ale něco jiného než adopce, že jo.
Každopádně Tamarusce přeju hlavně hodně zdraví a trpělivosti..Myslím, že tak stará přece nejsi, v dnešní době některé stejně staré jako ty nechtějí o dětech ani slyšet 😉 Držím palce 🙂
Tak jsem to vypátrala: máte pravdu, adoptovat dítě může i jednotlivec 😉
veria> asi mam moralni latku trochu jinde
to, co popisujes, vim, ze se deje a je to podle me nemoralni a proto si nemyslim, ze by se melo hledat reseni, kdyz je nekdo "diskriminovan" z nemoralniho nebo spise z toho, ze to neprinese ten vysledek jako u jinych.
Jako by clovek bez rukou chtel resit to, ze nemuze pripadne krast jako ostatni ...
sorry proste premyslim uplne jinak...
Tvé přirovnání poněkud pokulhává, touha po dítěti a touha po krádeži, jsou jaksi zcela odllišné věci.
Nesuď nikoho, pokud jsi nechodila v jeho botách.
nesoudim, nicmene touha po diteti se muze stat stejne extremni a stejnou posedlosti jako touha po cemkoliv jinem (ale nemyslim tim konkretne nici pripad)
No jistě, to je pravda. Jsou i tací, co si vypočítávají ovulaci i půl roku dopředu, že 😀
😀
Tamara -ja chapu tvoji touho po diteti a neodsuzuji te za to ,ze chces vychovat dite sama- kolik zen vychovava dite samo........
Ale jde o ot ,ze ty pravdepodobne bys potrebovala pomoc centra a to proste v soucasne dobe bez chlapa nejde. Treba se situace za par let zmeni jako v adopci. A v dnesni dobe se uz uvazuje o vynoseni ditete cizi zenou. Tak treba za par let bude mozne toto i u nas.
A ve 27 neni pozde najit toho praveho .....
Tami, ja som si az teraz vsimla tvoj vek...moja, ja som toho svojho stretla az v 28 a moj byvaly bol taky...ani neviem ako sa slusne vyjadrit....deviovany jedinec, ze az. Tami, som si 100% ista, ze este stretnes toho spravneho chlapa. Ci uz budes alebo nebudes mat teraz dieta. Strasne ti drzim palce, nech ti vsetko vyjde ako si zelas. 😉
Tamara, nikdy ani tomu navačšiemu nepriateľovi by som nepriala zažiť to čo ja pre rokmi. Bola som veľmi mladá a s priateľom som zostala tehu po 2,5 ročnej známosti. Zobrali sme sa a moje tehu prebiehalo v neustálych stresoch a depkách. Domov chodil ožratý jak prasa, nadával mi, ponižoval ma a psychicky ma ničil. Vykašlal sa na mňa úplne 2 mesiace pred pôrodom. Všetký som si prešla sama a keby som nemala rodičov, tak by som aj so synom zmrzla niekde v kanále. Bolo to nenormálne ťažké obdobie. Ani si nevieš predstaviť aké je ťažké vychovávať dieťa, ktoré z toho, že ho miluješ sa nenaje. Treba myslieť troška racionálne. Rodičovský príspevok je cca 250,-€ (vyššia dávka) a ja osobne si neviem predstaviť ako v teto dobe a pri týchto cenách vyžiť.
Keď mal syn 2 roky, zoznámila som sa s mojim už manželom a život dostal úplne iný rozmer. Dieťa potrebuje otca či sa ti to páči alebo nie. Ja si viem porovnať rozdiel byť bez neho a s ním.
Môj názor, máš len 27 rokov a fúru času oklepať sa zo zlých skúseností, nájsť si super partnera a splniť si svoj krásny sen. Život je plný absurdít, ver mi, viem o čom hovorím. Už 4 roky nemôžem otehotnieť.
ahojte. tamarka pisala som ti aj ip ale mozem ti napisat aj sem. ja som tiez bola natom ako ty. slobodna, bez partnera, prirodzene som nevedela otehotniet...a tak som si adoptovala babo a uz ma 4r 🙂 takze ked je to tak, ze nie je partner, neboj sa ist dotoho. som slobodna mamicka, ale mam dieta a nic jej nechyba. s tym umelym oplodnenim to je problem. aj to som najprv zacala riesit ale kedze som slobodna , anina mna neposlali. z ginfivu ma poslali domov, ze sa mamvratit s partnerom- druhom, co treba ma na matrike aj potvrdene alebo uz manzelom. dokonca mi nechcu ani zakladne vysetrenia spravit, kde mamproblem otehotniet. takze asi tolko k tejto teme. na slovensku je to proste tak ☹
janula- tak to nie je "na Slovensku proste tak" ale skoro vsade vo svete a podla mna to ma vela do seba aj ked sa to tej ktorej radoby-slobodnej mamicke nepaci... ma to svoj vyznam, ked spolocnost chce uprednostnit uplne rodiny ako vyrabat hned polovicate. velmi sa mi paci bubulkin prispevok a tiez si myslim, ze by sa tamara nemala sama hrnut do role slobodnej matky, lebo by to mohla o par rokov olutovat...i ked samozrejme nemusi byt, môze najst aj uzasneho muza ktory ju bude milovat aj s adpoptovanym dietatom, len ak budeme realistky, skôr sa mi to zda ako nepravdepodobne ako pravdepodobne...je naozaj dost mlada na to, aby si ho este mohla najst a potom veci riesit, este nie je koniec.
ja len prispejem, noveho partnera som si nasla , ked som mala 29 🙂
nikdy nie je neskoro na lasku, a nie vsetci chlapi su zli 😉
ja osobne by som do toho sama nesla, mam zivy priklad moju mamku, ktoru moj otec opustil ked bola tehotna 😔 v zivote som ho nevidela... este, ze tu boli stari rodicia, ktori boli spolu 60 rokov !.. a to je krasne 😵
tamarka ver mi, dobri muzi este nevymreli, oplati sa pockat na toho spravneho a porodit mu dieta, ten pocit si ja teda chem vychutnat ! chcem ho vidiet dojateho a chcem abyz sme sa spolocne testili z dietatka 😵 zijeme len raz.
mozno som naivny romantik, ale k zene muz patri, to je priroda. 😵
prajem vela stastia.
Tamarka, ja bych jen rada vysvetlila postup toho statu a CARu ve veci svobodnych matek - ac ti to prijde strasne nefer, pro stat je svobodna matka daleko vetsi "zatez" nez vdana nebo rozvedena zena s ditetem. A jak se rika v te frazi - rodina je zakladem statu, tz. maminka, tatinek a dite. Proto se stale v zakonech respektuje to, ze dite ma mit otce. Treba takove Nemecko se o svobodnou matku "postara," ale taktez nepovoluje oplodneni zeny bez partnera spermatem darce. Dokonce zdravotni pojistovny proplati polovinu nakladu na umele oplodneni jen sezdanym parum.
Holky tady maji pravdu, ze neni rozumne do toho jit uz primarne sama. Precti si tema "Slobodne mamicky" a mozna vystrizlivis.
A k te hormonalni poruse - ja ji mam taky a dokazala jsem ji prekonat bez IVF, i kdyz s notnou pomoci lekaru a za nezanedbatelne podpory sveho manzela. Byl to on, kdo me hlavne a predevsim podporoval, stal pri me a a utesoval me, kdyz to "zase nevyslo." Tohle jsou veci, ktere bych nikdy sama nezvladla, i kdyby byla touha po diteti sebevetsi. Mimochodem, je mi taky 27 a rekla bych, ze jsem z tehotnych (po peripetiich) tady spis ta mladsi. Jsou tu i holky, co potkaly spravneho chlapa az ve 35 a on celym tim procesem lecby neplodnosti prosel s nimi a ted maji doma zdrave vlastni dite/deti 😉 Nikdy neni pozde.
Dakujem krasne, vsetky Vase nazory si vazim a uvazujem nad nimi.
Len ide o to, ze Vy akoby ste vedeli, ze ten pravy pride. No on uz nepride. Vsetci normalny muzi su uz davno zadani... A ja som mala toho najuzasnejsieho na svete a myslim si o nom do dnes, ze je dobry clovek, ale velmi mi ublizil. Ani ten najlepsi chlap nedokaze byt dobry a ublizi najviac ako len vie.
Ano, mohla by som si vziat hocikoho, len aby dieta malo otca, ale o com to je?
Moja mama ostala s otcom, len aby sme mali otca a ja to dodnes lutujem. Keby nie jeho, mohla este zit. Keby mala viac sil. Mohlo nam byt krasne bez otca.
Niekedy je muz len na pritaz, hlavne ked vsetky peniaze prepije co zarobi, alebo preautomatuje, alebo co je v dnesnej dobe popularne, ze cely cas presedi za PC.
Ja som nikdy nemala stastie na chlapov. A uz ozaj nedovolim, aby mi niekto ublizil. Navyse nepatrim ani medzi krasky, co by muzi o mna stali. A nechcem svoj zivot zasvatit lovu nejakeho nadejneho otecka, je to nespravodlive nie len voci nemu...
Myslim, ze by som bola velmi dobra maminka a dala by som vsetku lasku svojmu dietatku aj za otecka.
Mozno uz nie som romantik, sice som taka bola a snivala som o tom, ale uz viem, ze muzi taki nie su. Ich zaujimaju len auta a hracky. Laska im nic nehovori...
To ze chcem dieta do 30 neznamena, ze nemam rozum, ale myslim realisticky. Jasne, ze by mi nevadilo aj neskor, ale teraz tuzim vsetko co mam davat jemu...
Nechcem viac investovat do muza. Nikdy viac. :(
Tamarecka, písala som môj príbeh a po totálnom sklamaní som si myslela, že o mňa s dieťaťom žiadny normálny chlap nezakopne a o hlupáka som záujem nemala. Veľmi dlho mi trvalo, kým som znova začala veriť v lásku a chlapa si pripustila bližšie. Všetko chce čas, hlavne sa netreba obzerať do minulosti v prípade tvojich rodičov, ktorá ťa dosť ovplyvňuje. Netreba sa na chlapov pozerať čisto feministicky a všetkých hádzať do jedného mecha. Sklamania už bolo dosť, ver že sa raz karta otočí. Inak tvoje plány sú naozaj mimo reality a zbytočne by si si ešte viac skomplikovala život.
Tamarecka -pozde neni nikdy ....ale souhlasim s tebou ,ze nekdo proste nema stesti na chlapy. Viz moje sestra -ve svych 29 letech si blahove myslela ,ze to je ten pravy -poridili si dite a od te doby co se malej narodil uz to bylo divne a nakonec ji vykopnul- nebyt nasich , tak nevim co by delala a jeste blbec za nej splaci dluhy....takze ma tak 1000 na mesic pro oba. Skolku nemohla sehnat neb odesla a zde ji ho ve skolce nevzali - maji plno.Takze zustala sama s malym a nebyt rodicu -nezvladla by to......dle me uz nema cenu ani nikoho hledat neb proste pritahuje tyto typy .... nebudu radeji rikat jake🙂)) ale uznavam ,ze je to vzdy chyba obou.
Byt sama s ditetem opravdu neni jednoduche. I kdyz muj manzel neni tak doma, je ta pomoct potreba.Obdivuji svobodne matky ,ktere jsou skutecne bez partnera i rodicu. Kdyz jsem mela ku prikladu strevni chripku nebyla jsem se schopna o malou postarat.Nechapu jak to delaji....

ja by som urcite neporovnavala IVf s darcovskymi spermiami s interupciou, klonovanim...sorry
jednoducho, ta zena chce dat novy zivot a nema inu moznost. ja osobne mam toto ivf dokonca s darcovskymi vajickami - preco? pretoze mi vajecniky uz dobre nepracovali a vytvarali malo vajicok, sme sa s tym natrapili az az. mala by som sa citit divne? urcite to povazujem za normalnu vec a urcite dam tomu dietatu ovela viac lasky ako niektore zeny, ze rodia ako na beziacom pase a o deti sa nestaraju