icon

Neúspešné pokusy o dieťa a psík

4. jan 2026

Ahojte, pomohol niekomu pes, ked sa vam nedarilo mat dieta? Nemyslim tak, ze ste potom otehotneli.
Skor psychicky zaplnit tu prazdnotu, prist na ine myslienky, nemysliet stale na neuspesne pokusy IVF, venovat sa mu a vychovavat ho miesto dietata.
Su ludia, ktori maju psa miesto dietata (deti nechcu). Dokaze pes naplnit aj ludi, ktori deti chcu, ale nemozu mat?

jaroslav81
4. jan 2026

Podľa mňa ti pes nenahradí dieťa. Ak niekto nechce dieťa, ale radšej psa, to je úplne iný prípad.
Ale dočasne ti môže pomôcť prísť na iné myšlienky, ale určite to nieje náhrada.

anonym_348926
4. jan 2026

@anonym_autor docaskuj staraj sa o šteniatka /mačiatka. A možno vám nejaké padne do okna na trvalo plus sao nich budeš starať ako o bábo v podstate

anonym_fda3ed
4. jan 2026

O psa sa tolko starat netreba. Ale ano, je to mile rozptylenie. Len sa stava obcas, ze zena ma po psovi dieta, a uz sa mu potom skoro vobec nevenuje, chudakovi. Videla som to v okoli. Dobre to premyslite.

danica2711
4. jan 2026

pes dieťa samozrejme nenahradí, ale pomôže. Veľmi pomôže. Pes pomôže takmer vo všetkom. Už len hladkanie psej srsti uvoľňuje napätie a to ani nehovorím o tej láske v očiach, radosti, keď ťa vidí, príde sa pritúliť a snaží sa ťa rozveseliť, keď cíti, že si smutná...

anonym_69a72a
4. jan 2026

ok kupis psa rozmaznas ho a potom pride dieta.. a co so psom? moze ziarlit na dieta ..dieta moze mat alergie.. nemusis stihat etc.. pes nieje nahrada ,nieje ani docasne riesenie ..je to zavazo na xy rokov

kiki68
4. jan 2026

@anonym_autor mne ano, ja som s mojim expartnerom nemohla mat dieta, mala som psa a dost to pomohlo v tom najhorsom po napr MA. Neviem co by som inak robila, drzalo ma to nejak v tom, ze idem dalej a existujem. Lebo vsade okolo tehotne a s babatkami a ja nic. Potom som s mojim uz teraz muzom otehotnela, teda pes uz mal vyssi vek a dozil do 1,5 roka syna. Bolo krasne vidiet ich dvoch spolu

anonym_a1e76b
4. jan 2026

@anonym_autor nie

michaela329
4. jan 2026

@anonym_autor mali sme dvoch psov, päť mačiek a nie, nejako mi to dieťa nenahradzalo.

curlie
4. jan 2026

@anonym_autor tak ti poviem, ak chceš psíka a budeš od neho nasilu očakávať, že niečo náplní, tak ho radšej nemaj.
Ja som psíčkar odmalička. Je to jediné stvorenie, ktoré ti dá absolútnu čistú lásku a vernosť, všetky tie najkrásnejšie hodnoty. Keď mi zomrela po 9 rokoch fenka, bolo to strašné (pochopí len ten, komu odišlo dieťa). Ja mám psíky ako deti, sú moje všetko na svete, milujem ich nekonečne a teraz čakám aj to ľudské a viem, že to je treťorodené 🤭 Tešim sa že doplní našu svorku 🙂 Tiež som tehotná po IVF a ja by som celkovo v živote (nie len pri neplodnosti a nepodareným pokusom) neviem čo robila bez psíkov. Treba ale povedať, že ja psíky vnímam oveľa hlbšie, každý psík má svoju osobnosť aj povahu, každý je iný. Ja viem že ja som ich mama a tak aj fungujeme, každý deň riešim scény, roztržky 🤭 ale aj nádherné veci. Mať dieťa som chcela ale nikdy ma to nesundalo, pretože mám tu svoje dve 😊 Je dôležité aby sa ti nestalo to, že keď potom dieťa príde, psík pôjde na druhú kolaj, lebo sú veľmi citlivé a zlomíš im srdce. Samozrejme, že nejaký čas pôjde pozornosť na dieťa, ale psíky budú stále a tú pozornosť budú potrebovať tiež. Je veľa smutných príbehov, kde sa vzdajú psíka, pretože príde dieťa do rodiny. To je pre mňa absolútne nepochopiteľné...

wolf_
4. jan 2026

Pes nemôže nahradiť dieťa. Pes je pes. Dieťa je dieťa.
Pes však môže priaznivo vplývať na psychiku, priniesť do života veľa lásky a radosti, vyplniť čas najrôznejšími aktivitami, "nútiť" človeka mať nejaký režim aj v čase kedy je na tom psychicky horšie a bez psa by na režim možno kašlal, to isté platí s pobytom na čerstvom vzduchu/v prírode.... Môže pomôcť prejsť na iné myšlienky, naučiť človeka byť viac v prítomnom okamihu, naučiť človeka veľa aj o sebe,... Môže do určitej miery naplniť potrebu starostlivosti o niekoho, apod. Čiže nahradiť nie, pomôcť v určitých veciach áno.
Ale zároveň s tým platí to, že je to záväzok, živý tvor, a ak má slúžiť len ako náplasť kým sa nepodarí dieťa, tak to za mňa veľké nie. Rovnako ak by sa malo k psovi pristupovať ako k dieťaťu, a nie ako k psovi s psačími potrebami a s psačím premýšľaním/fungovaním, tak za mňa tiež veľké nie.

anonym_60e955
4. jan 2026

Nemohla som otehotniet 10 rokov a po vymene partnera to bolo hned. Psa mam cely zivot a nepomohol mi pri otehotneni.

anonym_50efea
4. jan 2026

kolegyňa mala problém s potratmi. Neustále o bábo prišla v prvom alebo aj druhom trimestri. Lekári jej navrhovali psa aby prišli na iné myšlienky.

anonym_d6fae9
4. jan 2026

Niekto povie, ze psik nezaberie vela casu, podla toho aky, len malo druhov psikov nepotrebuje dlhe vencenie, hru, pracu pre hlavu. Je velky rozdiel mat psika v dome a v byte. V byte sa venceniu nevyhnes, v dome ho mozes pustit do zahrady, kde sa sice nevyvenci, ale aspon sa prebehne, ponucha, pohra. V byte nie je uniku - musis s nim vzdy na dlhe prechadzky, ci je leto ci zima, ci dazd... Dieta v urcitom veku uz tuto starostlivost neotrebuje, cca do 6-8 rokov s nim chodis, odprevadzas ho do skoly a tak, ale potom je uz samostatne (ano pridu ine veci..., ale ak dobre vychovavas a doverujes, vela veci uz dieta robi samostatne). Psik starostlivost a prechadzky potrebuje navzdy. Je ako take vecne dieta.

anonym_9a0dcc
4. jan 2026

Áno, nám pomohlo zaobstarať si psa, ale... To že psa raz mať budeme, sme si s mužom dohodli dávno predtým, než začal kolotoč IVF a nezdarov. Pes nemal byť a ani nikdy nebol náhradou za nenaplnenu túžbu po dieťati. On čiastočne zaplní to prázdne miesto v srdci, ale akokoľvek som nášho psa milovala, nikdy som ho nebrala ako náhradu za dieťa.
Veľmi mi pomohol psychicky, presne ako sa spomína vyššie. Dokonca si dovolím tvrdiť, že ma v tom období svojim spôsobom zachránil. Ale pes nieje dieťa a nebolo by ani správne k nemu tak pristupovať.
PS: to, ako som pri ňom dokázala nájsť aspoň čiastočne vnútorný pokoj, prinieslo svoje ovocie. Posledný pokus IVF bol úspešný a k pubertálnemu veľkému psovi po čase pribudlo dieťa. 😊
Takže ak s touto alternatívou treba vopred rátať a premyslieť si, či by ste to zvládli

marsmykkok
4. jan 2026

@anonym_autor ťažko povedať, je to individuálne. Ale zoberieš si šteniatko, dáš mu všetko, otehotnieš a čo potom so psom ak bude mať práve okolo roka kedy má pubertu a potrebuje veľa aktivity a výcvik a ty to nebudeš popri dieťati stíhať? Ak už áno, urobila som skôr dobrý skutok a zobrala psa starého 10 plus napríklad takého komu umrel pán/panička a nemá sa o neho kto starať, lásku ti dá rovnako ako šteniatko a už bude menej aktívny a keby prišlo aj dieťatko bude to ľahšie a za tých pár rokov čo bude žiť uvidíš že či si ten človek čo ho psy naplňajú alebo nie a keby si chcela, tak potom si zoberieš šteniatko už odmala.

kiki68
4. jan 2026

Inak nas pes mal vazne diagnozy a mne pridu deti strasne easy oproti jeho starostlivosti. Minule som u pediatra riesila tri mini vyrazky na stehne s komentarom “ viete, ja som mala buldocka a tie zahyby vedia byt velky problem “, doktor sa zacal smiat, ze to mam zatriet sudokremom pre klud mojej mysle a duse 😀😀😀

annietinn
4. jan 2026

@anonym_autor nikdy ti nič dieťa nenahradí.. možno len chvíľkové rozptýlenie ale nie nadlho.. môj názor..

mandzula
4. jan 2026

Pes ta naplni jedine vtedy, ak po nom tuzis, lebo chces prave toho psa.

annietinn
4. jan 2026
@mandzula

Pes ta naplni jedine vtedy, ak po nom tuzis, lebo chces prave toho psa.

@mandzula presne