Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo
Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.
@cecilia29 presne takto to je, opäť trefa, dobre si to prečítala pomedzi riadky. Chcem dať malej čo najviac, kým ma potrebuje čo najviac. Nebudem ju stresovať a robit z nej nešťastne dieťa v škôlke len za to, aby som zarábala prachy. Celý život som pracovala a ešte budem, len čo to pôjde. Dovtedy to musíme nejak prežiť.
@kittykat22 ďakujem za dobre mienenu radu, ale nejde to. Dcérke sa venujem, veľa kreslime, strihame, spievame, ma asi všetky hudobné nástroje, ktoré dostat na Slovensku atď atď atď a sme samozrejme každý deň na ihriskách, v kolektíve rôzne starých deti, plus krúžky, aby bola i v pravidelnom rovnakom kolektíve, len musím byť zatiaľ všade s ňou, inak je to pre ňu traumaticke. Takže to rešpektujem, netlačim, viem, že raz to príde. A bude to bez sĺz a traumy. Ale vďaka, myslis to dobre.
@petorka321 dakujem veľmi pekne za všetko
@petorka321 ďakujem aj Tebe petorka ešte raz, za tvoj čas, vedomosti i snahu pomôcť.
@eruliena Rado sa stalo, nech ti vyjde všetko podľa tvojich predstav.
@eruliena nasi to mali lepsie. Mama pracovala normalne, otec na smeny. Ja som bola pri babke, ktora uz mala okolo 75 a dedkovi (on uz bol dost chory) a byvali pri nas - a teda na striedacku pri otcovi , ked bol doma. Ale som velmi vdacna za tento cas. Moje myslim najkrajsie a najdolezitejsie obdobie v zivote. Dalo mi najviac.
Byt s dietatom doma a nedat ho do skolky je lre mna urcite vacsia makačka ako chodit do prace. Samorejme v pripade ze sa matka dietatu venuje.Nemusi byt za tym stale len lenivost. A verim ze to prinesie ovocie. Ja som svoju planovala dst do skolky az v 5 rokoch, lenze ja som zista zs ona je uplne ina ako ja a skolku potrebuje. Preto sla od 3,5r na 4 hodiny denne.
@eruliena prečo by mala byť "nešťastná dieťa v škôlke"??? Moje deti školu milujú. Chodia tam od 2 rokov. Nikdy od začiatku nebol žiadny problém. A nezdá sa mi ani žeby im nieslo uslo ci chýbalo. 😂
@lilinka88 ty si dobre mimo. Fakt lebo ti vravim ze musi. Nikdy nedostanes matersku ak nie si v case ziadosti poistena ci uz dobrovolne alebo zamestnavatelom. Kym zacnes dristy vypisovat si to dostuduj. Chcem vidiet jedinu jednu ktora pobera matersku a nie je poistena😀😀😀 nerad ked o tom nemas ani tusenia. Ked vies otvorit mk a pisat bludy otvor si google a kludne si otvor stranku SP kde to mas s prehladom napisane. Nerozumies tomu vevyznas sa nikdy su to ocividne neriesila tak sa nevyjadruj a autorke odporucam aby tvoje rady nebrala absolutne vazne lebo jej to len uskodit moze. Tebou sa riadit nedostane nikto nic 😀
@gertys ty si uz pocula o ochrannej lehote? Ocividne nie, tak sa nestrapnuj.
@gertys mimo si ty a ja zákon ovládam. odporúčam ti doštudovať si pojem ochranna lehota, podmienky nároku na materske a rovnako zmeny v zákone o sociálnom poistení od 1.6.2022 😉 a keď mne dokážeš radiť otvoriť si stránky SP, tak to urob najprv ty predtým ako tu budeš radiť nezmysly
@eruliena nemala som v pláne sa vôbec vtiahnuť do tejto diskusie nakoľko od začiatku bola plná rôznych emócií,ale keď vidím,že niekto radi zle, nedá mi uviesť to na pravú mieru....
A na to,aby som ti poradila lepšie,musela by som vedieť viac info, plus to máš zatiaľ veľkú špekuláciu, keďže ani tehotná nie si. Neviem či potrebuješ nazbierať celých 270 dní alebo ti stačí len doplniť tie dni, ani to,či ti stačí akákoľvek materská a ide iba o výšku RP alebo chceš čo najvyššiu aj materskú,ani to koľko si ochotná investovať do toho
@lilinka88 nerad jej preboha tie bludy. Realne si v tej situacii nikdy nebola a ani len nemas sajnu o podmienkach. Ja realne som dnpo a viem co musi splnat aby mala narok. Ocividne ste s babovkou kamosky lebo sa ohanate stale ochrannou lehotou 😀 autorka by to mala hlavne riesit ked tehotna bude. Nefunguje to vzdy tak ze hop a uz. Ked sa jej nebude darit otehotniet behom tej vasej lehoty potom co?? Vsetky tie tvoje ohanania lehotou ti budu vies na co. Preto nerozumiem preco ked si taka mudra jej neporadis vecne a pravdivo
@gertys po prve, rozumiem sa tomu rozhodne viac ako ty a po druhé,vyššie som jej uviedla prečo jej nemôžem poradiť viac. Ty máš naštudované akurát tak rady od Mihala,ja ovládam zákon a reálne výpočty
Nemusím byť s nikým kamarátka,aby som hovorila k veci a nie presviedčala o svojich bludoch. Raz je dana podmienka buď aktívne NP alebo ochranná lehota, tak je to proste fakt a nebudem sa tu hádať s tebou, keďže sa tomu evidentne nerozumieš
@snehulak77 dakujem za tvoj nazor. Konecne sa spolocnost hybe, a ozyvaju sa aj hlasy, ktore nehovoria o socializacii a nut osti kolektivu 🤦. Vsetky maminy asi zabudaju, ze uz nezijeme v jaskyniach
@eruliena moj syn bol taky aka je tvoja dcera a chodil do malej sukromnej skolky ale len doobeda na 3 hodiny. Len ranny kruzok, jedlo, hranie s detmi, vychadzka a obed - ziadne spanie a domov. Spat nehrozilo. To by sa psychicky zrutil. Prvy tyzden som tam dokonca mohla byt s nim. Mal to tam velmi rad. Na posledny rocnik = povinny isiel do statnej skolky ktoru som vybrala - nie spadovu a bolo to super. Neplakal ale bol uplne mimo z kolektivu. Dostal specialneho pedagoga + mu vypracovali 10 krokovy manual na zapadnutie do kolektivu, orientaciu, strach a komunikaciu. Zaradili ho pre placlivu povahu o triedu nizsie s mladsimi detickami + musel do pripravky pretoze nemal dovivinutu nervovu sustavu. A v skole super. Tam je skor dolezite aby to dieta vedelo co robit ked je same. Chapem, ze ak mas dieta kt. ma problem tak nemozes klasickou cestou. Z toho co si pisala mi prislo, ze mas dieta zdrave, ktore si chces uzit. Ale ak ma problem, tak chapem, ze to riesis takto.
@nika11103 pravda na 1000% ten tvoj príspevok. Ja na mieste autorky by som sa hanbila napísať…. Do práce sa nechystám, ostávam doma s dieťaťom do šiestich rokov! Pri kristapána a to čo sa dá doma robiť non stop každý deň toľké roky a ešte na podpore . Otehotniem aby som nemusela do práce. Doma jedine za tie roky osprostiem a dieťa tiež. Žiadne návyky, socializácia nula a keď pôjde do školy to sa tiež doma bude vzdelávať? Každý človek či je to dospelý či dieťa má mať určité návyky či pracovné alebo školské. Tu sa už bavíme o darmožráčoch. Hanba!
@eruliena to hádam nie. Koľko ste dali štátu? To už máte hádam aj dôchodkový vek? V iných krajinách nemôže byť žena doma ani do troch rokov nieto do šiestich. Čím dlhšie je dieťa doma tým horší je nástup do kolektívu. A ak nebude zvládať ani nástup do prvej triedy? Bude doma naďalej? Toto je mimo moje chápanie, ale každý nech robí po svojom hlavne “v záujme dieťaťa.”
@mimi16 predpokladam, ze asi zijes v jaskyni, ked ked iny kontakt s ludmi,ako v praci, skole,ci skolke nenajdes🤦. To je nazor. Ano,predstav si, ze dieta bude mat obavy z nastupu do prvej triedy, skoro ako ty,ked nastupis do novej prace, kde nikoho nepoznas, a vsetko je pre teba cudzie. Co na tom zmeni fakt, ze predtym chodilo, ci nechodilo do skolky. Proste vacsina ludi, dospelych, maju strach z novych veci. Je to prirodzene. Ved ludia sa boja internetbankingu, lebo si myslia, ze to nezvladnu.
A ano,su aj deti, ktore SA tymto stresom vediae vyrovnat lepsie. A je normalne, ak dieta place pri nastupe do prvej triedy🤦. Je vidiet, ze skutocne reagujes citlivo.
A co ked autorka chce vyuzit statny aparat? Ty ho nevyuzivas? Nevyuzivas v praci rekreacny poukaz? To tiez plati stat. A nikde nepise, ze chce mat 10 deti, a byt doma do dochodku. A co ak pocas tej materskej jej "nezmakne" mozog, ale vymysli biznis, ktory ju a jej rodinu bude zivit. Mozno sa bude tykat deti, a mozno jej napad vyuzijes aj ty
@cecilia29 si múdra žena. Cítiť to. Je radosť čítať tvoje spomienky na detstvo. Ja som zase plánovala dať malu do škôlky automaticky, ani mi nenapadlo to nejak spochybňovať, až ona sama ma prinútila viac nad tým uvažovať a vlastne si uvedomiť celú neprirodzenost zavedeného systému. Uvidíme ako dopadneme. Úplne súhlasím s tým, že byť s dieťaťom doma je Max makacka aká môže byť. Ja som s malou nonstop 24/7, pretože muž chodí domov iba občas na víkend, takže občas si veru pomyslím, aké ľahké by bolo "odložiť ju" do škôlky a môcť si v kľude napr. upratať, alebo čokoľvek, len V KĽUDE 🙂 ale potom si vzápätí vždy uvedomím, že by som nemenila a vlastne som rada, že je aká je a dáva mi tým príležitosť, aby nám nic neušlo... Ukazujem jej svet a je čarovné vidieť ju pritom, obzvlášť pri všetkom novom. Keby chodila do škôlky, mnoho spoločných veci by nám ušlo. Spoločný čas s vlastným dieťaťom v jeho kľúčovom vývojovom období je nenahraditeľný. Myslím, že pre obe strany. Snáď raz bude dcérka spätne vnimať tento čas rovnako krásne ako ty ten svoj 🙂
@lilinka88 dobrovoľne poistenie budem riešiť z úspor a zrejme bude len na tú najnižšiu sadzbu, podľa toho ako som to počítala. Vychádza to ako veľké riziko, keďže druhé tehu nie je isté. Stále dúfam, že si nájdem aspoň niečo na dohodu, čo by sa dalo robiť po nociach, to je môj jediný "voľný" čas, nakoľko mala zatiaľ nechce byť s nikým bezo mňa ani len na chvíľu, vrátane babiek, proste máme zatiaľ nonstop kontakt, aj keď pokusy to zmeniť už boli... Keby som našla niečo na dohodu, pomôže to, aj keby to bolo menej, ako tých 270 dni? Lebo ako čítam, tehotné dohodarky dostávajú rýchlo výpoveď
@pragmaticka žeby preto, že nie všetky deti sú rovnaké? Rovnako ako aj my dospeláci sme tiež rôzni a rôzne reagujeme na situácie...
@stanislavicenka si SUPER. Vďaka 🙂
@kittykat22 ďakujem za pochopenie a malému želám, aby mal celý život stastie na dobrých, empatickych ľudí. Snaha uľahčiť deťom pre nich náročné situácie je podľa mňa povinnosťou každého rodiča... Je už len na každom z nás, ako k tomu pristúpime.
@stanislavicenka ďakujem za hodnotný prínos tvojho príspevku, už som múdrejšia. Nie som žiadne neempatické tupelo, ja sama mám tri deti, takže tieto múdrosti o zaradení sa do kolektívu si nechaj. Samozrejme každá zmena v živote a to najmä u dieťaťa je ťažká. Ja som napísala to, čím dlhšie dieťa držíme mimo iných kontaktov tým je to horšie. Sama autorka píše,, že malá nechce byť s nikým bez nej. Predstav si, že moje deti chodili do súkromných jaslí od 15 mesiacov, syn dokonca od 8 a krásne všetko zvládli. Boli skvelo pripravení pre nástup do MŠ a ničím neutrpeli. Tešili sa aj do jasličiek a aj do MŠ. Aj najmladšia ide v zime do jaslí a čo? Tie matky sú nenormálne? Materská dovolenka predsa netrvá tri roky! To len u nás je to takto zaužívané. Mám osobnú skúsenosť a potvrdili mi to samé učiteľky v škôlke, že je badateľný rozdiel medzi jednou a druhou skupinou deti a nikto ma nepresvedčí že matka ktorá má doma ďalšie dieťa pripadne dve, je schopná popri domácnosti plnohodnotne vyplniť dieťaťu čas keďže nie je pedagóg. Aj keby bola. V domácom prostredí sa dieťa správa inak ako v kolektíve. Tento názor v tejto diskusii nemám len ja tak milá pani nesplietajte tu hlúposti.
@mimi16 niektoré matky proste nevedia pochopiť, ze je čas konecne "odpojiť" dieta od cecku a nechať ho nech sa začne aj samo "pretlkať zivotom". Aj ine deti placu ked idú do skolky, no a co, zvyknu si, otukaju sa a potom v skole nie sú ako mumaci.
@eruliena pokojne s nou ostan doma až do nástupu na VS, ale potom nechci, aby ta v tomto domasedeni podporoval financne stat a na tvoj život doma sa ti skladali ostatne pracujúce matky.
A pokiaľ máš pocit, ze štátna skolka tvojej dcere ubližuje, stále je možnosť súkromného opatrovania v malom kolektíve detičiek. A ty mozes ist pracovať. Skôr si myslím ze tebe sa robit jednoducho nechce a len hľadáš vyhovorky. A samozrejme ďalšie tehotenstvo by ti v tvojej situacii bodlo, lebo by si získala aj nejake tie financie od statu. A neboj sa, nezaplatila si zdaleka tolko, kolko si si uz "vybrala".

@snehulak77 presneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee