icon

Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo

eruliena
29. aug 2022

Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.

stanislavicenka
1. sep 2022

@mimi16 ty si moj prispevok vobec nepochopila

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena musíš mať 270 dní nem. poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Takže záleží od toho,kedy by sa ti podarilo otehotnieť. A nemusí to byť súbežne iba z jedného zamestnania

eruliena
autor
1. sep 2022

@lilinka88 v posledných dvoch rokoch som bola len na rodičovskom a teraz mi o chvíľku konci podpora v nezamestnanosti. Takže to som zrejme nemocensky poistená nebola, ak to chápem správne.

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena lenže ty nepozeraj teraz,ale ku dňu pôrodu. Ak by si rodila napr 9/23, tak sa posudzuje obdobie 9/21-9/23
Pokiaľ ti počas RD trval PP, ráta sa aj to obdobie

eruliena
autor
1. sep 2022

@lilinka88 toto znamená, že nemusím byť DNPO napr 10 mesiacov, stačí mi nejaké obdobie a následne, keby sa podarilo otehotnieť a bola by som si teda istejšia, že DNP neplatim zbytočne, tak následne si ho musím obnoviť, aby som v čase pôrodu bola opäť DNPO? Musí to byť teda súvislych 270 dni alebo nemusí? Alebo si to myslela tak, že budem poistená súvisle 270 dni a potom je tá ochranna lehota pol roka? Mňa na DNP odrádza riziko, že ho môžem platiť aj x mesiacov, keďže neviem, kedy sa podarí otehotnieť... A to by už bolo finančne pri minimálnej sadzbe možno i zbytočne.

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena ak by si žiadala o materské ako DNPO musis mať tých 270 dní ku dňu nároku na materské,čiže už tých 6 týždňov pred pôrodom. Ale nemusí to byť súbežne iba to DNP.

eruliena
autor
1. sep 2022

@lilinka88 áno trval mi celý čas a skončil krátko pred ukončením RD v marci 2022, keď už bolo jasné, že aj keď som sa chcela vrátiť do práce, bolo by to pre dcérku ešte príliš kruté. Takže tato info od teba mi teraz veľmi pomohla, možno mi teda stačí DNP už počas tehotenstva, ak to chápem správne?

tayla
1. sep 2022

@eruliena neviem, čo sa niečo zmenilo, dávnejšie som čítala Mihálov článok, tam bolo tuším, že treba platiť 3 mesiace ešte pred tehotenstvom, a potom stačí ďalej platiť, keď sa podarí.

janage
1. sep 2022

Autorka odhliadnuc od finančnej stránky, vieš ako sa hovorí, keď chceš rozosmiať Boha, povedz mu svoje plány. Ja som napr.mala extrémne náročné dieťa, ale také, že som sa rozhodovala či pôjdem sa napiť vody či na wc. Neustály rev. Problém so spaním a jedením. Zdravotné problémy. Pri takom dieťati, nie ze by si nemala čas sa venovať niekomu ďalšiemu plnohodnotné, ty by si nemala čas ani žiť, od únavy a vyčerpania psychického a fyzického padala na hubu.
Píšeš, že manžel pracuje mimo, nemáš nikoho na pomoc. Kto by sa v takom prípade staral o staršiu?
Poznám aj prípad, kde sa dieťatko narodilo s vadou. Mamka musela ostať doma onoho dlhšie, keď si neskôr hľadala prácu bol to veľký problém a roky sa nevedela zamestnať. Rátaš aj s takou možnosťou, že dieťatko bude náročné? Lebo úprimne starať sa sama o novorodenca aj obyčajného ak manžel príde domov občas a nemáš rodinu bude ťažké. Starať sa o náročné dieťa bude na hraniciach tvojich možností. Na venovanie sa čomkoľvek a komukoľvek nebude priestor.

eruliena
autor
1. sep 2022

@janage toto sú moje najväčšie obavy, keďže i moja prvá je od mala neodlozitelne dieťa, vďaka Bohu ale zdravá. Neviem si predstaviť, ako pri dvoch rozdelim pozornosť tak, aby boli spokojné obe, no budem to musieť zvládnuť, iné mi neostáva, ak chcem pre dcérku súrodenca. Čo príde, to prijmem a urobím všetko, čo budem vládať. Veď kto iný sa dokáže tak obetovať ako milujúca matka? Neviem na čo je dobré takto ma strašiť...

ibrunova
1. sep 2022

@eruliena tvoja dcéra o chvíľu bude potrebovať aj kolektív svojich rovesníkov, teba čím ďalej tým nenej. S tým sa treba zmieriť, aby si jej tým, že ju chceš mať stále doma, skôr neuškodila ako pomohla. To neber v zlom.

eruliena
autor
1. sep 2022

@tayla ďakujem za radu, Mihala tu niektoré mamičky spochybňujú, tak si nie som istá

eruliena
autor
1. sep 2022

@ibrunova ak to tak bude, budem len rada, zľahčilo by nám to život.

lilinka88
1. sep 2022

@tayla áno,pokiaľ by potrebovala nazbierať celých 270 dní a zároveň by chcela materské z vysokého VZ. Ale autorka aktuálne má nejaké dní NP a ide jej čisto o nárok na materské,nie o samotnú výšku

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena ešte ma napadlo či by sa ti nedalo napr roznášať letáky. To by si možno mohla aj s dcérkou. Len neviem na akú dohodu to je,či má aj NP. Ak by to bolo aj s NP, mala by si dni,nemusela si platiť DNP a keby ti vyjde aj smiešna materská, úrad práce by ti doplácali do výšky RP a ten by si mala vyšší

1gabriela13
1. sep 2022

@eruliena ja len komentár k tomu chcem si užiť dieťa do 6rokov doma. Píšem ti ako pedagóg a je to len môj názor,napokon sa vždy rozhodne rodič. Nerob to . Dieťa sa potrebuje socializovat,vytvárať si vzťahy s rovesníkmi ,hrať sa,učiť sa pravidlá,učiť sa žiť v kolektíve. Nič nevidím na Tom,ak dieťa nie je pripravené na škôlku v 3 rokoch a ostáva doma dajme tomu do 4 rokoch. To je v poriadku. Lenže 5 ročné deti sa už oveľa ťažšie adaptuju do kolektívu (vlastná skúsenosť) . Ak chces ostať doma,ostan,ale dieťatko daj do škôlky aspoň na pol dňa nech sa socializuje,nech si nájde kamošov,nech sa zapája do činnosti a deťmi,ktoré rodič doma nevie nahradiť ,lebo nevie . Veľa šťastia pre dobré rozhodnutie 🙂

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena a ešte jedna rada, ak vážne chcete ďalšie dieťa, ideálne je začať sa snažiť čím skôr,kým sa ti ešte rátajú tie dni z RP. Ak by si otehotnela teraz napr do pol roka, pôrod by si mala 12/23, to by si mala mať cca 3 mesiace NP z predošlej práce a stačilo by ti začať platiť DNP keď otehotnies, tých ďalších 6 mesiacov by si určite nazbierala a vyjde ti to,že nebudeš platit zbytočne naviac

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena a ako matka, súhlasím s komentármi vyššie,že dieťa by bolo fajn skúsiť dať do kolektívu aspoň na to dopoludnie. Nie teraz,ale skúsiť od budúceho roka. Môj syn má 5, tiež je na mňa veľmi naviazaný. Mimo mňa nechce spať nikde inde,ani s otcom, ktorého miluje. Ja som ho ale do škôlky musela dať nakoľko som samoživiteľka. Tri roky každé ráno plače, už tento týždeň sa budí s plačom,že nechce do škôlky. Všetky zmeny prostredia, učiteľov a pod ťažko znáša, horšie sa adaptuje na nové veci. Ale ten kolektív miluje,zo škôlky ide vždy vysmiaty,spokojný,aj keď ráno roní krokodílie slzy. Možno aj to by bola možnosť venovať sa teraz iba tejto dcérke,od septembra ju začať začleňovat aspoň na pol dňa do kolektivu. Rozumiem a nespochybňujem,že sa jej venuješ,vytváras jej program, chodíte medzi iné deti,na ihriská,ale tá škôlka je naozaj niečo iné, to dieťa sa tam inak správa. A verím,že musí byť pre teba náročné venovať jej všetku pozornosť takmer 24/7. Možno si len zle naformulovala,že si chceš dieťa užiť do 6 rokov. Lebo je tu veľa matiek, ktoré naozaj do práce nechcú a chcú vyžmýkať sociálny systém. A nakoľko sociálne dávky idú z daní pracujúcich, logicky takýto príspevok vzbudzuje rôzne vášne

tayla
1. sep 2022

@eruliena jasné, že spochybňujú, lebo nechcú, aby si mala materskú 🤭😂🤣 veď celý čas melú len o vyciciavaní štátu, ale keď to ide, prečo nie? 🤭😂🤣

lilinka88
1. sep 2022

@tayla napr preto,že tie peniaze sa musia niekde vziať? Čiže,buď sa stať zadlžuje alebo sa ti na to vyskladaný aktuálne pracujúci ľudia.

tayla
1. sep 2022

@lilinka88 stále sú to malé veci oproti vratkám DPH a podobným odrbom. Určite radšej doprajem rodinám než nenažratým podnikateľom a pod. Tam lietajú milióny, ale to je v poriadku...

thoughtfulweirdo
1. sep 2022

@eruliena Neviem ti žiaľ odborne poradiť v tvojej otázke, ale nedá mi nenapísať, že ja by som v predškolskom veku veľmi ocenila, keby moja mama premýšľala ako ty. Pre tie komentujúce, ktoré nepoznajú dieťa, ktoré by si na kolektív nezvyklo, tak rada vás spoznávam, tu som 🤭 celé 3 roky v škôlke boli pre mňa stres, stres a ešte väčší stres, nejedla som, nehrala sa, len sedela na stoličke celý deň a čakala na vyzdvihnutie. Z toho, čo si pamätám, učiteľky boli milé, príjemné, zapájali ma do hry, nikto mi nič zlé nerobil, len som skrátka nebola schopná zvládať veľký kolektív. Možno v malom kolektíve by to bolo lepšie, ale také možnosti naši nemali. Doteraz si pamätám, s akou guľou v žalúdku som tam kráčala každé ráno a ten pocit sa mi okamžite veľmi živo pripomenul, keď som tam doviedla prvý krát dcéru a cítila tú skolkarsku vôňu 😁 každopádne, okolo toho 5,5 roka si pamätám takú zmenu, to už som si dokonca našla aj dve kamošky v posledných mesiacoch a do školy som potom nastúpila úplne bez problémov. A pokiaľ viem, som a aj som bola úplne zdravá, len som proste dlhšie dozrievala na zvládanie kolektívu 😄 a keď to porovnám, moja sestra tiež chodila od 3 rokov do škôlky, rovnako si nezvykla, preplakala to celý čas a rovnako preplakala aj celý prvý stupeň v škole, takže ju tá nútená "príprava" v kolektíve aj tak nijak nepripravila.

lilinka88
1. sep 2022

@tayla nikde netvrdím,že to je v poriadku. No keď chceš zmenu,začni od seba. Kradnes ty,kradnú iní a potom sa všetci čudujete,kde sme a v akom štáte žijeme

lienka.7
1. sep 2022

@tayla myslim ze s tvojim postojom ked to ide a začali by to robit teraz vsetky, tak sa systém cochvilu zruti a moze sa stat ze dostaneš 50€ a si vybavená. Ale to také ako ty ani trosku nezaujima, ze???
@eruliena na jednej strane tu píšeš ze nemôžeš do prace, lebo mas tak náročné dieta, ze to proste nejde. Nejde to, lebo to ty nechceš. Od mala si s nou iba ty, separujes ju od iných. Tak co sa divis?
Vyčerpala si všetko co slo (matersku, rodicak, podporu), robit sa ti nechce (ako si mala poradenstvo vyššie, roznasaj letáky, to môžete aj spolu po sidlisku) ale peniaze potrebujes samozrejme. Cize logicky spravím si dalsie👌 tak tu potom neklam o užívaní si a o nutnosti byt s dcérou doma do 6 rokov. Kto sa bude potom starať o tu tvoju náročnú, hm? Si myslíš ze je to také jednoduché? A po ďalšie, potom sa nedivím ked ti ju budu v skole potom sikanovat alebo co. Ked z nej vychovavas nesamostatne trdlo neschopne nadväzovať vzťahy. Ano, lebo aj to sa ucia deti v škôlke. Lebo také decka su potom vzácnymi tercami útokov. A pozor, to tu teraz nebránim ani nevelebim agresorov! Ale nemozes jej byt za zadkom 24/7 do 20 rokov.
Mam presne takú sesternicu v rodine ako ty, s malym do 6 rokov doma, lebo si ho chce uzit. Povybavovala si vsetko tak ze šiel az do skoly. Tam revaval ako tur, zacal sa zajakavat a pocikavat (v 7 rokoch!!!!), lebo iba maminka maminka..... no a je spokojná 👌👌👌 moze behať po psychologoch a naprávať si teraz decko.

janage
1. sep 2022

@eruliena no ja ako milujúca matka Ti poviem, že taká extrémna záťaž sa prejaví na zdraví Tvojom, možno nie hneď. A fakt fakt si neviem predstaviť ako sa totálne nevyspata s revajúcim (u nás to bol rev, nie plač) dieťaťom pri uchu budeš venovať obom. Ty si podľa mňa zarábaš na veľký problém.
Dcéra, ktorá všetko robí s Tebou a nevie sa od Teba odlepit myslíš ako bude znášať, keď to zrazu nepôjde?
Ja by som skôr išla cestou nenásilného zvykania si na čas bez mamy.
Ja som napr. do druhého tehotenstva išla až keď prvé dieťa zvládalo fungovať aj bez mojej neustálej pozornosti, neovstávalo 3xza noc, s nasporenou rezervou na operku, aby pomohla. Rozdiel bol 5 rokov.
A ratas ty vôbec aj s možnosťou, že sa niečo pokafre a budeš na rizikovým ležať, že manžel môže mať dlhšiu PN, prísť o prácu, mať blbu nehodu a pod.? Na také rezervu máte? Či nejako potom bude?

eruliena
autor
1. sep 2022

@thoughtfulweirdo VEĽKÉ ĎAKUJEM, že si sa podelila s touto životnou skúsenosťou. Aj ja sama mám pochybnosti, takže takéto info priamo od dospelej osoby, ktorá si prešla systémom, aj keď nechcela, je pre mňa veľmi dôležité. Priznám sa, keď som to čítala, niekoľkokrát som mala takmer slzy na krajíčku. A keď si písala, ako si každé ráno cítila tu guľu stresu, ved to je naložené ako na koňa ☹ ☹ ☹ Príde mi hrozne, keď deti takto trpia a niektorí to považujú za "normálne, veď všetky deti plaču, zvyknú si"... Áno zvyknú, ale za akú cenu...

eruliena
autor
1. sep 2022

@janage pri tvojom prístupe by som druhé dieťa už nemala. Spomínala som, že som už vo veku, toto je zrejme moja posledná šanca mať druhé bábo. Všetko, čo si písala sa môže stať. Ale aj nemusí. Finančne máme rezervu, ale keby som ja vypadla, tak je to mega problem. Už aj pôrod bude, ale snáď dovtedy aj ona trochu viac dozrie a postupne u nej prevládne túžba byť aj s inými ľuďmi, nie len so mnou. Ešte ťa poopraviť, ak sa neurazis - ja si na žiaden problém nezarabam, ja len rešpektujem potreby svojho dieťaťa. Sama by som bola radšej, keby to bolo inak, bolo by to ľahšie, ale zatiaľ to nejde napriek pokusom, takže jej dávam čas a priestor. Kým ho mám, rada jej ho dám. Keby už bolo druhé, logicky by už nemala moju 100% pozornosť, ale príchod súrodenca je predsa náročná zmena skoro pre všetkych rodičov a prvorodenych, nebolo by to tak len u nás.

eruliena
autor
1. sep 2022

@lilinka88 áno, to do 6 rokov bola zrejme nešťastná formulácia, uviedla som to preto, aby bolo jasné, že po ukončení podpory budem osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, taký nejaký termín uvádza zákon. Ja sa o kolektív snažím, s deťmi je veľa, ale len čo to nie je jedna na jedného, už sa od nich oddelí a hra sa sama alebo väčšinou rovno odchádza inam. buď potrebuje viac času, alebo je to proste silný introvert, neviem, čas ukáže. no a to, čo píšeš o malom, chcela si ma zrejme povzbudiť hlavne tým záverom dňa, že je po školke tvoj malý vysmiaty, ale už len predstava, že by mi dieťa tri roky každé ráno plakalo cestou do škôlky, mne to trhá srdce, nemôžem si pomôcť, som na to zrejme priveľka citlivka.

eruliena
autor
1. sep 2022

@lilinka88 tvoja rada ohľadne časti NP z predchádzajúceho PP je pre mňa kľúčová, ak by som mohla byť ozaj DNPO až počas gravidity, tak by mi to už neprišiel až taký rizikový finančný vabank... Som ti veľmi vďacna za túto radu. ĎAKUJEM.

eruliena
autor
1. sep 2022

@1gabriela13 ďakujem tebe tiež veľa šťastia 🙂