icon

Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo

eruliena
29. aug 2022

Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.

eruliena
autor
1. sep 2022

@lilinka88 presne nad letákmi som tiež uvažovala, lebo ju baví bicyklovanie, ale po informovaní som to zavrhla, oni to potrebujú rozniest výkonovo (veľa a na čas, aby neboli rozdané po akciách), to by bola práca na úkor malej, zháňam si niečo z domu, čo viem robiť v noci, keď zaspí. Ale ďakujem, že sa mi snažis pomôcť, vážim si to. Ak sa homeoffice nepodarí, tak ostáva už len to DNP. Aspoň už viem, aké mám teda možnosti.

petorka321
1. sep 2022

@tayla nezmenilo sa nič, je to presne tak a tak si to platím momentálne aj ja.

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena ja mám dieťa v škôlke,kde ho učia moje kamarátky, škôlku poznám, má tam kamarátov,len to ranné lúčenie bez plaču nejde, od toho som sa odosobnila už. Nie som v situácii,že by som s ním mohla ostať doma a popravde by som ani neostala,lebo viem,že mu nedokážem urobiť taký program ako v tej škôlke a ja taktiež potrebujem socializáciu, mám prácu, ktorú milujem. A neviem si predstaviť,že by pred školou nebol adaptovaný na kolektív.

petorka321
1. sep 2022

@lilinka88 k tomuto ma napadlo, nakoľko si DNP platím. Ja som si platila 190€ najnižšiu sadzbu marec, apríl, máj 2022. Potom som poistenie zrušila a čakala na tehotenstvo. Otehotnela som 1.7 a musela som si začať platiť opäť nove DNP najneskor v 6 tt tehotenstva - od 1.8 aby mi vyšlo ešte 182 dni nemocenského pred nastúpom na materskú. Cize ak by si chcela tie najnižšie odvody vyjde ta to cca 190€*9. Ale netreba ich platit naraz stačí naozaj najskôr 3 mesiace. Keby si chcela napríklad najvyššiu materskú na rok 2023, nové DNP ktoré by si založila v tom 6 tt tehotenstva by bolo mesačne 802€. Materské sa počíta z vyššieho vymeriavacieho základu (pretože trva nepretržite 26 tt). Ale to už je dosť peňazí 6*802€. Tak ja len čisto k tomu DNP ak by si to takto chcela riešiť, lebo tak to mám teraz ja. Ale ako vraví @lilinka88 ty tam este nazbieras tie dni keby si otehotnela. A ak by ti niečo chýbalo doplatis si DNP - takú istú situáciu mala moja kamarátka

eruliena
autor
1. sep 2022

@lilinka88 chápem, každý robíme to, čo považujeme za najlepšie. Už to, že je v takej škôlke ako píšeš dosť upokojuje teba ako matku napriek ranným plačom. Želám Vám, nech Vás malý v tomto školskom roku prekvapi a rána už budú v pohode. A už len zo zvedavosti, ak nechceš, samozrejme nemusíš prezradiť, ale akú prácu robíš, keď ju miluješ? 🙂

eruliena
autor
1. sep 2022

@petorka321 tak teraz mám zase úplný chaos 🙂 nechap to zle, píšeš od začiatku veľmi zrozumiteľne a nápomocne, len ja som ten typ, že sa v tom vôbec, ale VÔBEC nevyznám, darmo si čítam i stranku Soc. poisťovne či zákon, pre mňa to je akoby v arménčine písané 🙂 z toho, čo som zatiaľ mala pocit, že som sa dozvedela bolo, že v čase pôrodu musíš byť DNPO, ty podľa tohto budeš? Lebo ak som ťa pochopila správne, teraz si už budeš platiť iba 6 mesiacov, kým porodis. Inak tvoj nápad mi príde super, môžem sa ešte opýtať, prečo si prvé DNP dlhšie, keďže bolo minimálne? Tiež si mala obavy, kedy sa podarí otehotnieť ako ja, za to? A kde prosím nájdem odstupňované sumy výšky poistenia a následnej výšky materského? Inak veľmi gratulujem a z celého srdca ti želám zdravé krásne bábätko 🙂

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena ďakujem, robím v štátnej správe

eruliena
autor
1. sep 2022

@petorka321 prečo si prvé DNP neplatila dlhšie mala byť otázka... Keďže si mala v úmysle neskôr platiť najvyššiu sadzbu, tak aby si ju platila menej mesiacov a mala nemocenské vykryte dlhší čas z toho nižšieho poistenia. Ak som ťa pochopila správne, tak je to veľmi šikovný nápad

eruliena
autor
1. sep 2022

@petorka321 prepáč petorka, ešte jedna otázka k tomu - ak by mi niečo chýbalo, tak si to doplatim si napísala, to ako prosím ťa? Ako sa vôbec dozviem, že mi pár dní chyba ešte včas, Soc. poisťovňa je v tomto nápomocná? Tvoja kamarátka si to potom ako doplatila, to.sa dá nejak jednorazovo, mimoriadnou splátkou alebo ako? Ďakujem ešte raz za tvoj čas 🙂

lilinka88
1. sep 2022

@eruliena ty musíš vedieť koľko dní máš, na SP ti to nikto počítať nebude. Doplatiť sa dá iba dobrovoľným poistením,ale nie spätne, preto je dôležité počítať dobre koľko dní máš,koľko potrebuješ,aby si sa vedela dostatočne skoro prihlásiť, keďže ako DNPO potrebuješ 270 dní NP už keď budeš nastupovať na materskú

zoja1234
1. sep 2022

@eruliena och si spekulantka a ešte aj lenivá, ktorej sa nechce robiť.. Nebuď ako spoluobčania z osady a chod riadne do prace, dcérka nepotrebuje tvoju sukňu.. Bude mať 6rokov a povieš si-no tak ešte ostanem kým bude mať 15??och načo.. A z čoho chcete živiť ďalšie dieťa? Prepáč ale nevyzieraj systém, preflaskaj sa a chod do prace...

petorka321
2. sep 2022

@eruliena rozumiem 🙂 áno na stránke je to aj pre mna niekedy na dlhšie pochopenie. Ďakujem ti veľmi pekne, akurát dnes idem na kontrolu po mesiaci a začínam 12 tt. Ja ti dnes odpisem sukromne, pretože mi prekáža viac komentujucich s nevyziadanymi radami mimo tvojej otázky, ktoré tu dokážu posudzovať človeka ktorého ani len nepoznajú. Damy a pre vás: nesud, lebo budeš súdený!

mimi16
2. sep 2022

@lienka.7 ďakujem za tvoj koment a za podporu, pretože matky, ktoré pracujú skôr ako po troch rokoch na MD sú asi z Marsu a častokrát mám pocit aj odsudzované.

mimi16
2. sep 2022

@1gabriela13 vďakabohu za vyjadrenie pedagóga! Týmto mamičkám ale nepomôže nič, aj tak budú sedieť doma, lebo dieťa je plačlivé. Najhoršie čo môže matka dieťaťu spraviť.

mimi16
2. sep 2022

@petorka321 len toľko…. Zdravý rozum do hrsti a žiť nohami na zemi. Viacero matiek píše presne k veci. A rada ostatných pre autorku je nedržať dieťa doma pretože plače. Prvý týždeň plač prejde a dieťa bude v kolektíve. V dnešnej dobe odísť dobrovoľne z práce kvôli dieťaťu ktoré je vďakabohu zdravé?! Fuuuu tak toto mňa odpálilo. Všetci sme spoločenské tvory a áno potrebujeme sa socializovať. Každý potrebuje mať občas pokoj od všetkých ale takto dobrovoľne sa uzavrieť pred svetom? Pôjdem s dieťaťom na ihrisko alebo plávať či na prechádzku. Ok, ale počas šiestich rokov stále dookola?

misinka0611
2. sep 2022

Jedine si sama platiť dobrovoľne poistenie ( no neviem či sa ti to až tak oplatí asi nie ) alebo sa zamestnať. Ináč bude len RP.

stanislavicenka
2. sep 2022

@mimi16 ty si moj prispevok video bec nepochopila. A ako vidim, ides si svoje🤷. Ta tvoja socializacia 🤦. Vravim, asi zijes v jaskyni, a skolka skola, ci praca je tvoj jediny kontakt s ludmi

eruliena
autor
2. sep 2022

@petorka321 ďakujem veľmi pekne, aj ja som v šoku, ako primitívne niektoré reagujú, ale tak ľudia sú, boli a aj vždy budú rôzni. Ale máš pravdu, v tvojom stave je lepšie sa zbytočne nevzrusovat, budem sa tešiť na tvoju súkromnú správu a VĎAKA

mimi16
2. sep 2022

@stanislavicenka a ty sa kde primárne socializuješ? Doma a na ihrisku alebo v detskom centre? To nie je predškolské ani školské zariadenie. Teba rodičia tiež doma držali a zakázali ísť medzi deti. Keby ste vy dokonalé matky sediace sto rokov doma aspoň počúvali rady pedagógov! Čo stále na mňa reaguješ? Ak si si nevšimla tak aj iné ženy tu majú ten istý názor ako ja. Dokonca autorke odpísali že je lenivá.

eruliena
autor
2. sep 2022

@mimi16 milá mimi, ty už prosím vôbec nereaguj, tvoje uzkoprse videnie sveta zas môže odpáliť iných, ktorí sú od teba a tvojho uvažovania na toľko vzdialení, že nemáš šancu ich pochopiť. A napriek tomu sú tiež dobrí ľudia a vôbec sa nemusia mýliť len za to, že chcú žiť inak ako ty. Každý máme svoju cestu, tie iné akou ideme my nemusia byť vôbec zlé, môžu byť pre iného práve najlepšie. Keby sme sa snažili všetci mať viac pochopenia pre odlišnost druhých, žilo by sa na tomto svete všetkým krajšie. Kým nie si v koži iného, nemôžeš tušiť, ako sa cíti a teda ani vedieť, čo je preňho najlepšie.

eruliena
autor
2. sep 2022

@mimi16 tie, čo mi napísali, že som lenivá, na tie som ani nereagovala, nestáli mi za to. Pred pôrodom som bola totálny workoholik vyše 20 rokov, zbavila som sa vďaka svojej pracovitosti úverov (mala som v niektorých obdobiach až 3 práce), proste sú mimo a nepotrebujem na ne vôbec reagovať, keď su presvedčené, ako ma poznajú. U teba som mala pocit, že si útočná, pritom to ale myslíš dobre, jednoducho veríš systému, pedagógom a istote, že je to to najlepšie PRE KAZDEHO. Nie je. Ozvali sa aj tu niektoré osudy, ktoré sú toho tiež dôkazom. Takže ver si svojmu presvedčeniu, ale netlac na druhých, ktorí to cítia inak. Ži a nechaj žiť ako sa hovorí.

eruliena
autor
2. sep 2022

@lilinka88 už chápem, že sa potom takto vyznas v zákone 🙂 je od teba veľmi pekne, že pomáhas druhým aj takto

stanislavicenka
2. sep 2022

@mimi16 vyzera, ze rady psycholov citas iba v odstavcoch, ktore ti vyhovuju. Ale ved je to normalne. V dnesnej spolocnosti ano. Kazdy hladame informacie take, ktore schvaluju nase konanie.

misinka0611
2. sep 2022

@mimi16 Uff, nerozumiem ako takto môžeš súdiť cudziu osobu a hodnotiť ju spolu s jej dieťaťom.

Či si myslíš že vychováva a robi všetko tip top, alebo naopak všetko zle faktom ostáva len jedno. Do jej života a života jej dieťaťa, ta nieje nič. Tak si zi ten svoj život a rob to čo považuješ ta správne a normálne a nechaj aj ju aby si robila po svojom.

Naozaj to už preháňaš čo tu vystrájas a to, som nečítala všetko..

janage
2. sep 2022

@eruliena ale ved je úplne v poriadku, že chceš ostať doma. V poriadku nie je, že miesto, aby si to financovala z vlastných zdrojov, snažíš sa čo najviac získať z verejných zdrojov lebo však zákon umožňuje. Ak si pracovala 20 rokov rezerva by mala byť. Ak máš vyšší vek a nemôžeš tehotenstvo odložiť, nerátať s prípadnými komplikáciami je veľmi odvážne.
Opýtam sa inak, ak by si si to musela financovať sama, ostala by si s malou doma ci hľadala iné riešenia? Nemusí každé dieťa nutne nastúpiť v 3 rokoch do štátnej škôlky a naozaj je pár deti, ktoré tú škôlku nedajú. Ale sú aj ďalšie možnosti.

mimi16
2. sep 2022

@misinka0611 ak si nečítala všetko tak si pozri príspevok vyššie od pani, ktorá v MŠ pracuje. Tak asi všetci sú na hlavu len vy super empatické matky máte pravdu a božechráň oponovať. Vyhli by sme sa týmto dohadom ak by systém v našej krajine bol nastavený na povinnú predškolskú dochádzku. Vtedy by na výber nebolo, len ženy v našom štáte sú rozmaznané, majú takýto neskutočný benefit byť doma tri roky. Inde vo svete pozerajú na človeka ako na blázna keď počujú, že matka je doma tri roky. A to mám s takou reakciou osobnú skúsenosť. Uzavriem to tak že máte pravdu, musíme robiť všetko pre dobro dieťaťa rozumej matky.

misinka0611
2. sep 2022

@mimi16 Čo zas ja? Jedine čo som ti napísala že neútoči na inú ženu takymto nepríjemným spôsobom len preto že žije inak, ma iné názory, iné pocity. Ona svojim životom ta nijak neovplyvňuje. Veď ani nevieš ako vyzerá. Za to ty sa do nej navážaš a je to naozaj znytočné. Jej dieťa, jej život, jej rozhodnutie. Ty si chod hneď po materskej do práce alebo ja neviem kedy chceš, nebuď doma 3 roky ak to tak citis a chceš, považuješ za správne ale ako by ti padlo keby niekto na teba za to nepekne tu vypisoval a robil z teba tu zlú? Podľa toho čo píšeš vadilo by ti to, tak to nerob ani ty. Zbytočne vedies tu nejaký nezmyselny boj, hlavne keď sa autorka ani nepýtala kolko ma byt s dieťaťom doma.

stanislavicenka
2. sep 2022

@mimi16 nazor jednej ucitelky v MS nie je nazorom vacsiny. Rovnako ako tvoj nazor. Preto, zety si deti dala do jasli este pred prvymi narodeninami, aby sa "socializovali", a opominas tie rady odbornikov, ktori hovoria, ze klicove pre vyvoj dietata su prve 3roky, ktore ma stravit so vztahovou osobou, tu utocis na vsetky, ktore to neurobili ako ty, aby si obhajila svoje rozhodnutie. Aspon tak mi to pride.
Pokial clovek nema na vyber, to chapem. Pokial to tak chce, tiez to chapem, tak co sa dokola navazas do niecoho, comu vobec nerozumies 🤷.

tehulka2011
2. sep 2022

@stanislavicenka mne to pride, ze je v tom aj kusok zavisti, ze ako si to autorka mohla dovolit, ostat s dietatom doma dlhsie, mozno v kutiku duse by to @mimo16 chcela tiez, preto ju to tak irituje

misinka0611
2. sep 2022

@stanislavicenka Vieš čo, ja len pozerám čo tu vypisuje. Tak isto ako autorka ma aj ona právo byt doma 3 roky, len to nechce využiť podľa toho čo píše ale rýpe do každého kto to vyuzije 🤷‍♀️ A keď to využiť nechce, tak nech ide do práce ale potom musí byt spokojná a šťastná s tým rozhodnutím a teda neriešiť že niekto je s dieťaťom doma. Táto posadnutosť 3 ročným RD je už smiešna. A dávať mi sem názor učiteľky v MŠ, stále je to jej osobný názor ale nie nejaký patent. Každý by mal mať možnosť žiť tak aby bol šťastný a spokojný a potom nebude mať dôvod takto hnusne útočiť ako to robí nimi, no zrejme až tak spokojná nieje.