icon

Plodné dni a ovulácia

ivka1185
16. dec 2011

Dobry deň, mám 26 rokov, s priateľom sme sa začali pokúšať o miminko (lepšie povedané miminku sa nebránime), ale potrebovala by som radu ohľadom mojich plodných dní. Nevyužívam metódu merania bazálnej teploty, lebo počas celého cyklu ju mám pomerne vysokú (37,2°C), podobne je to aj s hlienom či výtokom, ktorý je prítomný vačšinu cyklu. Sledovať čípok maternice mi príde dosť nepríjemné, ale aj nejasné. Jediným znakom, ktorý u seba pozorujem je veľká chuť na sex a celkovo sa cítim v tých dňoch akoby krajšia. Može byť ukazovateľom plodných dní a ovulácie to, že po milovaní vo mne spermie ostávajú a nevytečú ako obvykle? Viem, že najspoľahlivejšie by boli ovulačné cesty, ale zatiaľ to chceme skúšať tak prirodzene. To, že spermie zo mňa nevytiekli sa mi stalo prvýkrát a v ten deň som si neskor na WC našla na toaletnom papieri aj žltkastý želatínový výtok. Tak by ma zaujímalo, či oba tieto znaky možu signalizovať plodné dni a ovuláciu. Veľmi ďakujem za odpoveď.

uzovicka
7. jan 2012

@terez24 ja tiez, ahoj! Dnes som 1DC. Ako dlho sa snažis?

terez24
7. jan 2012

@uzovicka ahoj 🙂 my praveze sme sa este nesnazili, no uvidime ci mrska pride. Doteraz sme sa riadili len podla hlienu, ale kedze hlien bol taky vseliaky tento mesiac, tak chcem si zacat aj merat teplotu 🙂.
Ty uz sa dlho snazis?

uzovicka
7. jan 2012

@terez24 no my pol roka. Ale tiez len dnes zacinam s grafom BT

terez24
7. jan 2012

@uzovicka tak drzim palce ;)!

farasha
7. jan 2012

@spalka tak držím palčeky 🙂

aleks_30
7. jan 2012

Ahojte, my by sme chceli tiez babatko, ale este len pred dvoma mesiacmi som vysadila antiku , cize nejako nedufam, ze ten zazrak pride tak skoro, ale chcem sa spytat, ovulku si nesledujem, resp. doteraz nejako nesledovala, moze prist aj skor ako v polovici cyklu, napr. uz v 7 den po menzese? A zo mna tiez ked tak sledujem vzdy vsetko vytecie :/. Chcem si to teda odsledovat cez ovulku, ak vobec postrehnem ze ju mam. Som este len zaciatocnik v tychto veciach 🙂 .

petra80sd
7. jan 2012

@aleks_30 to nevadi,ovulka je zvacsa ten 7 den po skonceni menzesu a trva asi tych 7 dni,presnejsie povedane tyzden po a tyzden pred,ja som otehotnela tak ze som si pod zadok dala vankus a lezala tak asi 2hodky,skus

strihalka
7. jan 2012

@aleks_30 ovu vetsinou byva tak 15DC, ale treba odsledovat/mereni bazalni teploty, ovulacni testy, sledovani, hlenu a cipku/....od chvile kdy se vajicko uvolni je cas tri dny na to aby tam spermijky bud uz cekaly na vajko, nebo byli na ceste k nemu.Je spousta jak to udelat aby ani kvapka neprisla na zmar 😀, ja osobne jsem zkousela nohy hore a to se nezadarilo, pak jsem zkusila polohu obracene, tzn, lezela jsem na brise a hned na poprve se zadarilo..zalezi jak mas polozenou maternici.

zuzkag2
8. jan 2012

@terez24 AHojky Teri, prepac, ze pisem trochu neskor, nastastie ti @monika2712 odpisala, a ja k tom v podstate nemam co dodat. Tvorbu hlieniku ovplyvnuje mnoho faktorov, ktore ti nemusis vnimat, preto sledovanie len ovu hlieniku na detekciu ovulky podla mna nestaci. Je super ze mas taky krasny cyklus. Chcem sa spytat, ci si si tych 12 mesiacov ten hlienik aj niekam zapisovala.
Co sa tyka oplodneho vajicka a hlieniku, tak si myslim, ze v case ked vajicko moze byt uz oplodnene, cize ovulka uz prebehla a folikul praskol, tak sa produkcia plodneho hlieniku rychlo znizuje, po ovulacii mas priblizne 16 hodin cas na to aby vajicko mohlo byt oplodnene,a pokial prebehla ovulka trebars vecer, rano uz plodny hlien vobec nemusel byt produkovany. V podstate koniec ovulacie stopne tvorbu hlienu, koniec ovulacie, ak sa zadari moze byt spojeny aj s oplodnenim, kedze je to najlepsi cas na spojenie vajicka so spermiou, cize moja odpoved na tvoju otazku je, teoreticky ano.
A co sa tyka spermii, a ich vytekania pocas ovulacie, tak ja osobne mam na sebe odsledovane, ze plodny hlien udrzi v tele spermie dlhsie, a este pocas ovulacie je aj krcok a posva anatomicky prisposobeny tak, ze podla mna spermie vytecu neskor. Ci menej, to si nemyslim, to co v tele nema zostat, tak nezostane 🙂
tak ti prajem uspesne snazilkovanie, papa.

zuzkag2
8. jan 2012

@aleks_30
@petra80sd
babulky, ovulka ako taka trva asi 16hodin maximalne (12-16), nastava v idealnych podmiankach priblizne 14 dni pred ms, cize ak mas kratsi cyklus, moze byt aj 7 den po ms. To co spominala @petra80sd, to su plodne dni. Nakolko schopnost spermii prezit v tele zeny je az 4 dni, uz 4 dni pred ovulaciou, ak ma zena nechraneny sex, moze otehotniet. Preto sa pred ovulaciou meni celkove prostredie v posve, tvori sa plodny hlien, ktory vytvara idealne prostredie pre spermie, na ich prezitie. Svojou konzistenicou tento hlien moze udrzat ejakulat v tele zeny, ale nie je to podmienka, ani nevuhnutnost na otehotnenie. Aj tak vacsia cast ejakulatu je pre oplodnenie nepotrebna.

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2 prosim porad, nejak sa stracam v tych plodnych dnoch a ovulacii, chceli by sme dalsie, pri prvom sme sa ani nemuseli snazit velmi a uz to bolo a to som ani neriesila ovulaciu ci plodne dni proste to vyslo.
takze teraz 5-teho jan som dostala ms a trva tak 5-7 dni kedy by mala byt ovulacia?

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 ahojky, no na to aby sme zistili, kedy by mohla byt ovulacia musime vediet aspon aky dlhy mas cyklus. mas ho pravidelny? kolko sa uz snazite o druhe mimi?

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2 Ahojky,
no vescinou byva da sa povedat pravidelny, no teraz mi prisli o den skor, mala som mat 6.1 a dostala som 5.1, a byva 5-7 dni, ale tie posledne dva dni byva len sem tam kvapka cez den.

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 no ked ti meska, alebo mas skor o jeden den, to je absolutne v poriadku. a kolko dlho ti trva cyklus? teda, kedy si dostala ms v decembri?

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2 v decembri som mala od 10-teho do 16-teho

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 takze tvoj cyklus je teda cca 26-27dni dlhy. V idealnom pripade by mala ovulka prebehnut medzi 15-19.1.2012. Presne sa to ale len podla dlzky cyklu, alebo podla dlzky ms neda vypocitat.
Ako som tu uz niekde pisala, ovulacia ako taka trva cca 16hodin, a v 4 dnoch sa do nich trafit to by bolo umenie. Preto ak si chces sledovat ovulaciu, tak mozes pouzivat ovulacne testy, ktore sa ocikavaju tak ako tehotenske. V case ovulacie, resp. plodnych dni, vylucuje zenske telo lutealny hormon, LH, ktory dokazu tieto testy detekovat. V pribalovom letaku je napisane ako sa ma pouzivat, kedy, a akedy je pozitivny. Ale mozem ti to tu vypisat aj ja, ked chce.
Dalej si mozes sledovat plodny hlien, ale kym sama spoznas svoje telo, a aky mas zrovna hlienik, tak to trosku dlhsie trva, a zaroven, nie je to absolutna istota, ze ovulku podla hlienu spoznas.
Dalej si mozes sledovat bazalnu teplotu, ked by si to chcela, napis, poviem ti v skratke ake su pravidla. BT je podla mna najistejsia metoda na stanovenie ovulacie.
Este ma napadlo k tomu cyklu, ked si tu budes citat, tak su tu rozne skratky...
1den cyklu (1DC) je prvy den ms
dlzka cyklu je pocet dni od 1dc po dalsiu ms, teda po dalsi 1dc
po ovulacii sa dnom hovori DPO ( dni po ovulacii, alebo days past ovulation), cize napriklad, ak ti dnes prebehla ovulka, zajtra si 1DPO
a tiez, po ovulacii prebieha tzv. lutealna faza, cize faza pocas ktorej by sa malo okrem ineho uhniezdit oplodnene vajicko...

to je v skratke tak vsetko co ma napada.
ak niektore veci uz vies, tak prepac, len ma tak napadlo, ze by sa ti to zislo, ak to nevies 😉

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2, dakujem velmi pekne za rady, uz sa viem trosku v tom orientovat, dost to pomohlo 🙂

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 to je super, keby si nieco este niekedy potrebovala, kludne mi napis. Ja ti akurat poviem, ze ak sa ti este da, a vydrzis, kasli na sledovanie, teda pokial sa nesnazite roky a nic.

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2, a este jedna vec ten ovulacny test by som si mala urobit medzi tym 15-tim az 19-tim? 🙂

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 no vyskusaj uz od 12DC dna, aspon ten prvy cyklus, a testuj az od ovulky...potom uz dalsi mesiac budes presne vediet, kedy sa ti uz tie testy oplati robit. Musime predpokladat, ze 15-19DC je ideal, moze to byt aj skor.

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2 jasne, len som sa v tom potrebovala trosku zorientovat, napr. prve sa nam podarilo takmer hned ako sme si povedali ze chceme babo, druhe na nevislo v lete som bola na zakroku ale to sa tiez podarilo behom 2 mesiacov. 🙂

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 takze sa snazite od leta?

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2, nie od leta, vtedy doktor hovoril aby sme pockali aspon 3 mesiace kym sa da maternica dokopy, zacali sme tak od novembra

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 aha...no je mi luto, toho leta...take veci by sa nemali nikomu stavat ☹ drzim ti moc palceky, aby vam to vyslo co najsko, a bez problemov.

xenia23
8. jan 2012

@zuzkag2 , oki, ak sa nam podari tak ti napisem 🙂

zuzkag2
8. jan 2012

@xenia23 dobre, super, budem sa tesit 🙂

adka_pajerska
10. jan 2012

Ahojte zienky,

chcem sa Vas opytat, ma niektora z Vas take problemy ako ja?Teraz niekedy by som mala mat plodne dni podla grafu.Stava sa Vam niektorej ze pocas ovulacie je Vam na zvracanie?Ja to mam uz tak 3 den a ked lezim v pokoji na bruchu tak citim take ako mravcenie a za chvilu sa mi da zvracat ☹ Poradte mi ma niektora z Vas taketo skusenosti?Navyse dnes som mala BT velmi nizku ☹

zuzkag2
10. jan 2012

@adka_pajerska ahojcek...tak ja osobne s tym skusenost nemam, ale ked na to idem logicky, je mozne ze ovulacia moze byt spravedzana aj nevolnostou, aj ked asi je to velmi zriedky jav. Podla mojho nazoru to mozu sposobovat hormony, ktorych hladina sa meni pocas cyklu. A vieme, ze hormony ako take mozu vyvolavat nevolnost. Ale to je len taky polopatisticky vyklad. Ja by som skor vylucila na tvojom mieste ine priciny, virozy, jedlo, a ine...Hormonalny profil mas v poriadku?
Pokled BT tesne pred ovulaciou je podla mna ok, mesias uz dlho, vies si to porovnat s inymi mesiacmi?

adka_pajerska
10. jan 2012

@zuzkag2 meriam od oktobra a nikdy mi nebolo takto zle ako tieto posledne 3dni.Pisala som si z jednou holkou a ta mi odporucila ze po milovani si mam lahnut na brucho tak som tak urobila a od vtedy mam tieto nevolnosti ☹ Hormonalny profil som nemala v poriadku ale to je to uz ok mavam 33 DC a ovu vzdy okolo 20DC niekedy aj 15DC.Fakt neviem co to moze byt ☹

zuzkag2
10. jan 2012

@adka_pajerska nie si tehulka?