Po lete 2011 začíname. Kto tiež?
ahojte kočky, nájde sa tu medzi vami niekto, kto sa chce začať snažiť o bábätko v rovnakom čase ako my..?? je jedno či o prvé, druhé, tretie... ak áno, pridajte sa... 😉 🙂
@oktavia tak som to myslela ze z materskej plati zamestnavatel potom stat a treba sa ist opytat na socialnu poistovnu a nie na urad socialnych veci a rodiny to je rozdiel niekde to je jedna budova a niekde to je na opacnom konci mesta ako v cadci takze som lietala ako sialena
takze socialna poistovna
@janka9898 no pôjdem sa opýtať, aby som vedela, a mne treba začať platiť skôr, pri malej som platila tých 13 €, a keďže sa babuľka poponáhlala na svet veľmi rýchlo, tak som nedostala nič, lebo tam nebolo splnených tých 270 dní.A vtedy mi to vybavovala naša účtovníčka v práci, čiže ja som nebehala nikde.Tak preto sa pýtam.
@zabka60 Si to asi zle pochodila, nič neprepadne,pokiaľ platíš minimálne 270 dní pred narodením dieťaťa. 270 je minimum, môžeš platiť aj 370 dní. Ale nesmie to byť menej, napríklad porodíš ako ja v 27tt a platila som 7 mesiacov, a keďže som neplatila plných 270 dní, tak som nemala nárok na nič,čiže aj keď budeš platiť 269 dní a porodíš, nedostaneš navýšenú materskú.Preto treba platiť skôr aspoň 2-3 mesiace, aby sa náhodou nestalo, že pre pár dní človek príde o také peniažky.A to je vlastná skúsenosť 😠 😒
@sjuzan77 len to treba zacat platit ak to chces stihnut do porodu so 5tt tehu a to jeniekedy dost tazko takze radsej by som skor zacala aspon mesiac dva je to lepsie a mas istotu z enic nestratis
@zabka60 ale tym ze si to platis aspon tu mensiu ciastku a ked otehu si to zvysis na maximalnu vysku to sa ti zide aj ked pojdes na pn alebo na rizikove ked si to budes platit neboj sa raz sa zadari a budes rada ked nebudes mat tu almuznu 210aj s pridavkami viem o com hovorim sak to nevijde malemu ani na plienky a na mlieko nejake oblecenie a hotovo teda ked bola maly potreboval viac teraz sme bez plienok a pije uz normalne mliecko iba na vecer ma nutrilon a na noc plienku 😎
Ahojte..my sa snažíme dáke dva mesiace a zatial stále nič..Chceli sme po lete pretože ma čakajú kúpele kvôli polycystickým vaječníkom,ale povedali sme si že začneme skúšať už teraz. Už tak veľmi si želáme aby nám to vyšlo. Je to síce ešte krátky čas,ale už mám aj strach že to nevyjde..Tak držím vám všetkým silno palce ( aj sebe ) 😉
Ahojte kočky, tak som tu po dlhšej dobe... 😉 tak ako ide snaženie tým čo sa snažíte už teraz? a ako si užívate tieto horúce dni??? My sme stále vonku, pretože naše malé šidlo doma neobsedí, teda obsedí, iba ak robí zlobu... 😀 😀 😀
ahojte koceny ako sa mate nikto neni este tehu??? ved uz horuce letne dni vodicka opalovanie prijemne dni na robenie mimca🙂)
@meginka7 neboj sa raz sa zadari dufam ze skor ako nam trvalo ten nas synator skoro rok a pol ale vam to vijde verim tomu a drzim palceky
sa tesim na 15jula ideme na letny vycvikovy tabor s nasou pitbulkou aj s malym tak sa tesim je to skoda len na tri dni ale krasne prostredie a hlavne psiiiiky jaaaj sa tesim ked sa z nasou pitbulkou vysantim a manzel bude strazit maleho 😀
Ahojte, aj my sa zaciname o nejaky mesiac snazit o babo 🙂 Velmi sa nato tesim, lebo po babätku velmi tuzime 🙂
baby nechcem aby to vyznelo blbo ale toto je téma po lete 2011 začíname nie? 🙂 ja si pod tym nazvom predstavujem asi zaciatok septembra nie? 🙂
sjuzan77...kde si si to vybavovala, povedali ti, že po 270dňoch ked porodíš budeš mať max materskú? Akú sumu platíš? Ako dlho trvalo vybavenie a aké papiere si potrebovala. 🙂
Ahojte. Pripajam sa k vam. Chceme sa zacat snazit v lete, aj ked lekar radil rok cakat.
Pisete o DNP - najvyssi cas, ist sa znova prihlasit a platit.
V roku 2009 som platila 5 mesiacov, prerusila som to, a kym som sa v decembri spamatala uz by mi to do terminu porodu nevyslo - 270 dni za posledne 2 roky ☹. Aj ked osud to zariadil inak.
Este otazocka - kolko krat do roka ste PN? Ja pracujem 10 rokov a PN som bola teraz 1x.
@janka9898 veru, veru tá materská je almužna, by som chcela vidieť ako z toho vyžijú tí, čo schvaľujú takéto dávky. Ja sa idem akurát zajtra poopytovať na sociálku, čo mi povedia, ako sa to teraz zasa pomenilo s DNP. Tak dám vedieť, čo som sa dozvedela 😉
@misinn stotožňujem sa s tebou, teda aspoň ja plánujem po lete 🙂
oktavia..budeme čakať info zo sociálky, čo a ako, lebo mám v tom chaos. Aj ja by som chcela v septembri, ale všetko záleží ako dopadnú vyšetrenia a príp. liečba.
@misinn mas pravdu, ale poviem za seba, ako to je. chceli sme sa zacat snazit az po lete, ale kedze mam v okoli same pary, ktorym to trvalo dlhsie a zriedkavo sa podari otehotniet na prvy krat, tak budeme skusat uz od jula 😉
@lenkasop isla som na socialnu poistovnu, povedala im, ze si chcem dobrovolne doplacat nemocenske poistenie a tam mi uz poradili, ako dalej. ja si do maxima doplacam 24 eur, ale je to individualne, pretoze z maximalneho vymeriavacieho zakladu ti odpocitaju hrubu mzdu - ak pracujes - a z vyslednej sumy sa pocita suma, ktoru budes doplacat. a trvalo to asi tolko, kym som na mieste vyplnila ziadost a uz som bola registrovana 🙂
na nejaku dobu sa s vami lucim, uz zajtra mi budu operovat oci a neviem na ako dlho budem mat zakaz pocitaca 😠 ale konecne sa po 16 rokoch zbavim okuliarov a kontaktnych sosoviek 😵
@lenkasop tak bola som na tej sociálke, a asi som mala šťastie, natrafila som na takú milú pani 🙂 . Takže , platiť treba aspoň 270, nemusí to byť vkuse, ale za posledné dva roky sa to sčíta a musí tam byť 270 dní. Platiť môžeš z úplného minima, kým neotehotnieš, to je nejakých 14,47 €. Potom si to môžeš vkľude zvýšiť na maximum, dá sa to aj tak, aby sa zbytočne neplatilo. Najneskôr však musíš platiť od 5tt. Len ja som platila predtým, a keďže som porodila v 27 tt, tak som nedostala zvýšené nič. Ja už som si to dnes aj dala. Vybavia to na počkanie, a povedala mi, že keď si to potom budem chcieť zvýšiť, tak len mám prísť a hotovo.Potom to DNP platí na PNku, materskú a dokonca aj na OČRku.
nebojte sa, treba dúfať, a podarí sa nám každej 😉

@janka9898 a kde sa mám ísť na to informovať?