Pochybnosti pri snahe o dieťa
Zacali sme sa s priatelom pozvolne snazit o dieta a po kazdom sexe, pocas ktoreho vyvrcholi vo mne mam potom pocit, ze neviem ci to naozaj chcem a nevem ci som pripravena a tieto pochybnosti. Neviem, je to normalne tento strach a neistota z neznameho alebo by som to mala brat sama ako nejaky red flag ci siesty zmysel? Priatel je skvely, nemame nijake problemy ale aj tak ma to po sexe vzdy dost vykolaji. Mame obaja 30+ a zabehnuty zivot.
@anonym_autor a aky mate zivotny styl? My sme relativne aktivna rodina, teda minimalne ja, pred detmi som vela cestovala, vela sportovala, mala kopec kamosov. S jednym dietatom sa to este celkom dalo udrzat, aj sme pocestovali, aj s kamosmi som sa stale stretavala. S dvoma detmi v priebehu troch rokov uz nevladzem. Nespala som poriadne teraz uz styri roky, nechce sa mi ani zit, nieto este chodit do spolocnosti/cestovat/sportovat.
U mna proste najvacsie prebudenie bolo to, ze zena to ma s detmi(az na par svetlych vynimiek) kurva tazke a vsetko sa zmeni. A pokial chce, aby sa nezmenilo, bude to extremne narocne v porovnai s muzmi.
@majlo1234 My aktualne zijeme v zahranici ale teda hlavne preto, ze nam to nasa praca umoznuje. Casto sa vraciame na tyzden - dva na Slovensko bud pracovne alebo len tak pozriet rodinu a pomerne casto cestujeme na hory. V lete vzdy stravime minimalne mesiac niekde na chate odkial pracujeme, pripadne ideme na mesiac do tepla a pracujeme tam. Ja mam aj netradicne sportove hobby, za ktorym obcas obaja cestujeme po Europe. Minule som zachytila temu, v ktorej jedna kocka spomenula, ze po narodeni babatka by chceli ist aj s partnerom do Spanielska, pretoze on moze pracovat z domu. Dostala tam celkom slusny naklad. Ja si viem predstavit, ze by sme na nejaky cas spravili to iste, ved uz teraz viacmenej nie sme nijak viazani na konkretne miesto ale potom tu citam doslova hrozostrasne stories o tom ake je materstvo nekonecne narocne, ze som z toho na pochybach. Ja sa ani tak neobavam materstva ako takeho. Ja viem, ze budem dobra matka ale desi ma to ked citam tie desive pribehy o tom ako zena nedokaze ist ani na zachod. Fakt je toto realita? Ako fakt uprimne sa pytam. Sorry za moju nevedomost 😀
@majlo1234 My aktualne zijeme v zahranici ale teda hlavne preto, ze nam to nasa praca umoznuje. Casto sa vraciame na tyzden - dva na Slovensko bud pracovne alebo len tak pozriet rodinu a pomerne casto cestujeme na hory. V lete vzdy stravime minimalne mesiac niekde na chate odkial pracujeme, pripadne ideme na mesiac do tepla a pracujeme tam. Ja mam aj netradicne sportove hobby, za ktorym obcas obaja cestujeme po Europe. Minule som zachytila temu, v ktorej jedna kocka spomenula, ze po narodeni babatka by chceli ist aj s partnerom do Spanielska, pretoze on moze pracovat z domu. Dostala tam celkom slusny naklad. Ja si viem predstavit, ze by sme na nejaky cas spravili to iste, ved uz teraz viacmenej nie sme nijak viazani na konkretne miesto ale potom tu citam doslova hrozostrasne stories o tom ake je materstvo nekonecne narocne, ze som z toho na pochybach. Ja sa ani tak neobavam materstva ako takeho. Ja viem, ze budem dobra matka ale desi ma to ked citam tie desive pribehy o tom ako zena nedokaze ist ani na zachod. Fakt je toto realita? Ako fakt uprimne sa pytam. Sorry za moju nevedomost 😀
@anonym_autor ja si tu diskusiu pamatam a ak sa nemylim tam dostala naklad preto, lebo chceli letiet v podstate hned po porode. A len jej tam zeny vysvetlovali ze to nie je uplne vhodne a maju s tym pockat. Ak to bolo inak tak sa ospravedlnujem.
A k tomu ci je realita ze zena nemoze ist ani na wc….moze, ale musi brat aj dieta so sebou 😂 pre mna je napriklad toto psychicky narocne, ze naozaj sa nemozem ani osprchovat sama, lebo partner je vacsinou v praci a dieta musis niekde dat. Ja som ale z tych co v noci nespia nic lebo doeta je kazdu chvilu hore, takze cez den ked spi, musim spat aj ja aby som prezila nejako. Takze ano, je to hrozne narocne. Neviem ako vy, my napriklad od rodiny nemame ziadnu pomoc lebo byvame daleko. Cize o to je to tazsie. Tiez som rada cestovala, chodila cvicit atd. Musela som sa toho ale proste na nejaky cas vzdat. Verim vsak, ze raz sa to zmeni 😀
@anonym_autor áno je to realita. Materstvo je najťažšia vec v mojom živote, ktorú by som zároveň ani za nič nevymenila. Je to taký paradox. My sme radi chodili do reštaurácií, na výlety a pod. Ale náš mladší bol taký, že kým sme si objednali jedlo, tak reval, že manžel ho 30 minút vonku natriasal v kočíku. Staršia zase neobsedela. Takže sme jedlo nahádzali so seba a dovidenia. Aj cestujeme k moru na hory. Dovolenka pri mori je mordor, vstaneš skoro obsakujes deti, raňajky sa rýchlo najes, zatiaľ čo druhý rodič baví deti. Tie treba este nakŕmiť, niečo vylejú, poseru sa, utekas prebalit. A celý deň si nonstop dieťaťu za zadkom, aby sa mu niečo nestalo. Nemôžeš ani na sekundu vypnúť. Potom je čas spánkov a nonstop natriasas kočík pri pláži alebo ides na izbu a tam ich uspis. Ja som sebe myslím, že som dobrá mama a starostlivosť o deti nie je to najhoršie. Úplne ma frustruje, že deň čo deň nakladam práčku a deň čo deň sedím pri koši s pradlom a nie netrvá mi to chvíľu, aj keď sa mi dieťa pekne samostatne hrá. Ale raz chce cikať, raz podať hračku, raz niečo spapat. Vechet držím v ruke tak 5 krát za deň a pracem kuchyňu, ide ma z toho poraziť, ale bordel neznášam. A potom, stále len rozmýšľam, čo a kedy budem variť, aby dieťa malo vyváženú stravu. Potom denno denne s ním idem na vzduch. Už ma to ani nebaví stále hádzať kamienky do potoka či hrabať sa v piesku. Veľká úľava bola, keď staršia nastúpila do škôlky a bolo postarané o jej stravu, rozvoj, pobyt na vzduchu aj spánok. Poobede mám na ňu oveľa viac energie. A ďalej, neexistuje žiadne, že v piatok po práci si vyložíme nohy, to je mordor do večere. Deti sú aktívne, stále niečo chcú. Jediný kvalitný oddych máme, keď si ich na víkend zoberie babka. Znie to strasidelne, ale neexistuje žiadna obkluka, treba to prežiť. Stojí to za to, fakt. Moje deti sú to najlepšie, čo sa mi v živote stalo, aj keď je to extrémne náročné.
@anonym_autor Ajajaj...tu tusim problemy...nie, ze by sa s dietatom nikam nedalo chodit, ale uprimne- je ine ist raz/2x za rok na dovolenku proti tomu, ze vy chodite hore-dole stale. Na tento level budete musiet asi prve roky zabudnut. Po prvom zmeskanom lete s kocikom a urevanym batolatom ta chut cestovat prejde, a to nemyslim v zlom. Proste dieta je najviac happy, ked je doma a svoj rezim. Otazka je, ci ta nebudu doma "zrat mrle" a ci aj partner pochopi, ze teraz to je inak. Lebo su aj taki, co si dalej ziju zivot ako pred dietatom.
@anonym_autor áno je to realita. Materstvo je najťažšia vec v mojom živote, ktorú by som zároveň ani za nič nevymenila. Je to taký paradox. My sme radi chodili do reštaurácií, na výlety a pod. Ale náš mladší bol taký, že kým sme si objednali jedlo, tak reval, že manžel ho 30 minút vonku natriasal v kočíku. Staršia zase neobsedela. Takže sme jedlo nahádzali so seba a dovidenia. Aj cestujeme k moru na hory. Dovolenka pri mori je mordor, vstaneš skoro obsakujes deti, raňajky sa rýchlo najes, zatiaľ čo druhý rodič baví deti. Tie treba este nakŕmiť, niečo vylejú, poseru sa, utekas prebalit. A celý deň si nonstop dieťaťu za zadkom, aby sa mu niečo nestalo. Nemôžeš ani na sekundu vypnúť. Potom je čas spánkov a nonstop natriasas kočík pri pláži alebo ides na izbu a tam ich uspis. Ja som sebe myslím, že som dobrá mama a starostlivosť o deti nie je to najhoršie. Úplne ma frustruje, že deň čo deň nakladam práčku a deň čo deň sedím pri koši s pradlom a nie netrvá mi to chvíľu, aj keď sa mi dieťa pekne samostatne hrá. Ale raz chce cikať, raz podať hračku, raz niečo spapat. Vechet držím v ruke tak 5 krát za deň a pracem kuchyňu, ide ma z toho poraziť, ale bordel neznášam. A potom, stále len rozmýšľam, čo a kedy budem variť, aby dieťa malo vyváženú stravu. Potom denno denne s ním idem na vzduch. Už ma to ani nebaví stále hádzať kamienky do potoka či hrabať sa v piesku. Veľká úľava bola, keď staršia nastúpila do škôlky a bolo postarané o jej stravu, rozvoj, pobyt na vzduchu aj spánok. Poobede mám na ňu oveľa viac energie. A ďalej, neexistuje žiadne, že v piatok po práci si vyložíme nohy, to je mordor do večere. Deti sú aktívne, stále niečo chcú. Jediný kvalitný oddych máme, keď si ich na víkend zoberie babka. Znie to strasidelne, ale neexistuje žiadna obkluka, treba to prežiť. Stojí to za to, fakt. Moje deti sú to najlepšie, čo sa mi v živote stalo, aj keď je to extrémne náročné.
@anonym_a3cd15 materstvo je narocne, ale strasne zalezi ake dieta sa ti narodi. Kamaratka ma malu, je o 9 mesiacov starsia od mojho syna a ona je uplna babika. Pamatam si ze nas prisli pozriet ked mal Adam mesiac a ona si mi sadla na kolena a bola ticho, videla ma prvy krat. Boli tu 3 hodiny a ona bola uplne uzasna, doteraz jej to zostalo. Boli sme u nich na veceru nedavno a za cely den to dieta nezaplakalo. Ja im ju strasne zavidim 😬
Moj druhorodeny syn bol a stale je narocny a ja si denno denne hovorim co robim zle. Su veci ktore vies ovlyvnit a su veci na ktore ta dopredu nikto nepripravi. Materstvo je cista loteria
Úprimne ti poviem, všetky kamarátky okolo mňa, ktoré už dieťa majú, reálne stratili svoju osobnosť. Úplne sa im zmenil životný štýl. Aj baby, ktoré boli aktívne, cestovali, mali milión koníčkov - ostali proste “len” mamy. Akože jasné, niekomu to vyhovuje a som si istá, že tie baby sú šťastné, že tie deti majú. Ale pre mňa z tretej strany je smutné pozorovať, ako stratili samé seba a celú svoju osobnosť. Zatiaľ majú všetky ich deti do 5 rokov, takže sa to možno ešte zmení, ale kto vie. Ja deti neplánujem, bola by som pravdepodobne dobrá mama, ale nemala by som už rada svoj život, nebola by som šťastná.
@anonym_autor ja si tu diskusiu pamatam a ak sa nemylim tam dostala naklad preto, lebo chceli letiet v podstate hned po porode. A len jej tam zeny vysvetlovali ze to nie je uplne vhodne a maju s tym pockat. Ak to bolo inak tak sa ospravedlnujem.
A k tomu ci je realita ze zena nemoze ist ani na wc….moze, ale musi brat aj dieta so sebou 😂 pre mna je napriklad toto psychicky narocne, ze naozaj sa nemozem ani osprchovat sama, lebo partner je vacsinou v praci a dieta musis niekde dat. Ja som ale z tych co v noci nespia nic lebo doeta je kazdu chvilu hore, takze cez den ked spi, musim spat aj ja aby som prezila nejako. Takze ano, je to hrozne narocne. Neviem ako vy, my napriklad od rodiny nemame ziadnu pomoc lebo byvame daleko. Cize o to je to tazsie. Tiez som rada cestovala, chodila cvicit atd. Musela som sa toho ale proste na nejaky cas vzdat. Verim vsak, ze raz sa to zmeni 😀
@anonym_a8bed9 Ano, presne to bola ta tema 😀 Mne sa to z mojho pohladu prave zda ako velmi jednoduche praveze ist cim skor a uzit si prve mesiace niekde v teple pri mori. Ved lekari su aj v Spanielsku, tam sa tiez rodia deti. Ako mozno to ma nejake specifika, o ktorych ako nematka neviem ale tie argumenty sa mi zdali niektore dost absurdne.
My tiez byvame daleko od rodiny, cize bez potencialnej pomoci ale presne toto som zvazovala, ze na prvy rok alebo dva by sme sa mohli prestahovat do mesta kde ziju moji alebo partnerovi rodicia 😀 Nam momentalne nevadi sa takto presuvat a ta pomoc by sa urcite zisla. Urcite je to narocnejsie byt na vsetko len sama s partnerom.
@anonym_autor Ajajaj...tu tusim problemy...nie, ze by sa s dietatom nikam nedalo chodit, ale uprimne- je ine ist raz/2x za rok na dovolenku proti tomu, ze vy chodite hore-dole stale. Na tento level budete musiet asi prve roky zabudnut. Po prvom zmeskanom lete s kocikom a urevanym batolatom ta chut cestovat prejde, a to nemyslim v zlom. Proste dieta je najviac happy, ked je doma a svoj rezim. Otazka je, ci ta nebudu doma "zrat mrle" a ci aj partner pochopi, ze teraz to je inak. Lebo su aj taki, co si dalej ziju zivot ako pred dietatom.
@anonym_39e74b Ano tiez to tak vnimam, ze ked tu baby pisu, ze cestuju s babatkom tak to asi je jednoduchsie niekde sa len vyvalit na plaz nez ist za zazitkami. V nasom vztahu som skor ja ta aktivna, on je rad doma 😀
@anonym_a8bed9 Ano, presne to bola ta tema 😀 Mne sa to z mojho pohladu prave zda ako velmi jednoduche praveze ist cim skor a uzit si prve mesiace niekde v teple pri mori. Ved lekari su aj v Spanielsku, tam sa tiez rodia deti. Ako mozno to ma nejake specifika, o ktorych ako nematka neviem ale tie argumenty sa mi zdali niektore dost absurdne.
My tiez byvame daleko od rodiny, cize bez potencialnej pomoci ale presne toto som zvazovala, ze na prvy rok alebo dva by sme sa mohli prestahovat do mesta kde ziju moji alebo partnerovi rodicia 😀 Nam momentalne nevadi sa takto presuvat a ta pomoc by sa urcite zisla. Urcite je to narocnejsie byt na vsetko len sama s partnerom.
@anonym_autor no k tej ceste do zahranicia…ono to znie super a pred dietatom by som asi mala rovnaky nazor ale teraz si to tesne po porode neviem predstavit. To hojenie, krvacanie, unava, zapalene prsniky…proste si neviem predstavit v takom stave cestovat. Plus to ze pre novorodenca je uplne nevhodne letiet. Takze ist zit do zahranicia ano, ale az po par mesiacoch ked by uz bol nejaky zabehnuty system.
@anonym_a3cd15 materstvo je narocne, ale strasne zalezi ake dieta sa ti narodi. Kamaratka ma malu, je o 9 mesiacov starsia od mojho syna a ona je uplna babika. Pamatam si ze nas prisli pozriet ked mal Adam mesiac a ona si mi sadla na kolena a bola ticho, videla ma prvy krat. Boli tu 3 hodiny a ona bola uplne uzasna, doteraz jej to zostalo. Boli sme u nich na veceru nedavno a za cely den to dieta nezaplakalo. Ja im ju strasne zavidim 😬
Moj druhorodeny syn bol a stale je narocny a ja si denno denne hovorim co robim zle. Su veci ktore vies ovlyvnit a su veci na ktore ta dopredu nikto nepripravi. Materstvo je cista loteria
@jablkovastrudla ale je to moje najobľúbenejšie dieťa na MK! To tam musíte povedať!
Pripravenosť neexistuje . To co cítiš jé úplne normálne. Dieta je zodpovednosť a pristupuješ k tomu tak . Aj sa tešíš,aj sa bojíš. Je to v poriadku .
Vwd aj tak nikdy nevieš aké bude ,či to bude ľahké,či to nenaruš í váš vzťah a mnoho iného . Takže sa na to naozaj nedá pripraviť, lebo aj ked si povieš, že môže to byť zlé, aj tak pride facka,ktorú si nečakala.
Bez deti je uplne bezne, ze po praci sa nejde rovno domov na gauc pred TV.
Ja som bola pred kazdym tehu 110% presvedcena ze je ten pravy cas.
Mali sme spolocne byvanie a boli manzelia.
@majlo1234 Hahaha, to som presne skusala s tymi rodinami okolo ale nikto z nich nema uplne taky zivotny styl ako my, tak je to take skreslene. Ja som aj velmi aktivne a z okolia co pozorujem, tak sa zeny po porode stanu skor usadlejsie, co ma trochu desi. Aj ked citam niektore diskusie tu a vidim ten naklad na zeny, ktore chcu napriklad s babatkom cestovat alebo zit trochu menej standardnym sposobom, tak sa aj bojim zapojit 😀
@anonym_autor samozrejme, že nemajú taký životný štýl ako vy, pretože majú deti. Skôr sa pozri na to ako reálne žijú, a či to zvládneš. Aktívna si, lebo máš na to čas. Usadlejšie sú kvôli deťom. Podstatné je, či si ty sama dokážeš v pohode predstaviť svoj život-aktivity aj s dieťaťom. Jasné cestujú, športujú, dovolenku aj s malými deťmi, ale sú na to nastavené tie ženy. Necítia sa deťmi obmedzované.
@anonym_autor " desi ma to ked citam tie desive pribehy o tom ako zena nedokaze ist ani na zachod. Fakt je toto realita?" áno je som toho žijúcim dôkazom 😀
Vždy som si myslela že sa ako bezdetná na materstvo nepozerám s ružovými okuliarmi a predsa ma tá realita šokovala. Ono nie že by sa s dieťaťom nedalo tam a tam, no vyžaduje to toľko nervov, že som radšej doma. Moje dieťa neobsedí v nákupnom košíku a zároveň nedokáže len tak pri mne cupkať. Ja naozaj prídem po nákupe viac zničená ako po náročnom dni v práci, to by si neverila :D. Pripraviť sa na to nedá, len asi rátaj s “najhorším” a to že budete sedieť doma, muž bude musieť chodiť skôr z práce a na koníčky v takej miere ako máte na istý čas zabudnite. Ja som nadšená turistka, kúpili sme drahý turistický nosič a raz sme sa na túru vychystali, prišli na miesto a spustila sa taká scéna, že sa túra nekonala. Občas tam vydrží, ale mám ja riskovať že budeme v polovici túry a začne tam scéna tak radšej idem na krátke trasy po okolí alebo sa túr vzdávam kým nebude parťák.
@jablkovastrudla ale je to moje najobľúbenejšie dieťa na MK! To tam musíte povedať!
@letfenixa na fotke tak nevinne to decko vyzera,ze? 😁 Vam ho raz zbalim a poslem na prazdniny 😂
Úprimne ti poviem, všetky kamarátky okolo mňa, ktoré už dieťa majú, reálne stratili svoju osobnosť. Úplne sa im zmenil životný štýl. Aj baby, ktoré boli aktívne, cestovali, mali milión koníčkov - ostali proste “len” mamy. Akože jasné, niekomu to vyhovuje a som si istá, že tie baby sú šťastné, že tie deti majú. Ale pre mňa z tretej strany je smutné pozorovať, ako stratili samé seba a celú svoju osobnosť. Zatiaľ majú všetky ich deti do 5 rokov, takže sa to možno ešte zmení, ale kto vie. Ja deti neplánujem, bola by som pravdepodobne dobrá mama, ale nemala by som už rada svoj život, nebola by som šťastná.
@mikasa_ackerman
opytaj sa o 20 rikov tychto dospelych deti, aky vztah maju k tej mame, ktira pre nich "stratila svoju osobnost". Potom pochopis, ze to su cadzo tie fajn mamy, ktore maju fsjn uprimny vztah s detmi 😉 Im sa i h osobnost potom navrati, a ziskaju este aj bonus v detoch 🙂
@mikasa_ackerman také sploštené videnie, smutné čítanie
Tie "len" matky žijú vo svojich deťoch ďalšie plné životy, objavujú toľko nových svetov, ale to ľudia bez detí nikdy nepochopia
@anonym_autor nie je to pravda, kludne mozes ist sama na zachod, aj do sprchy, ak si zvyknes na to, ze ti bude niekto revat za dverami a neskor na tie dvere buchat. To je proste tak. Zalezi aj, ake to dieta bude, to sa neda moc odhadnut. Ale aj napriek vsetkemu popisanemu, ak deti chces, bola by skoda nemat ich iba kvoli vasmu momentalne zivotnemu stylu. Duplom ak si mlada. Pretoze aj ten vas styl sa moze rokmi menit, vela veci sa moze menit, ale zena je plodna len do casu, chapes.
Mne, akokolvek ma moj terajsi matersky zivot serie, to za to stoji, a sla by som do toho znova. Mat zdrave dieta, ktore ti rastie pred ocami, mas moznost formovat ho na “svoj obraz”, privykat tvojim konickom a spravit so z meho meskor partaka, to je naozaj super pocit. A to hrozne narocne obdobie za mna trva len par rokov, to sa da vydrzat
@mikasa_ackerman také sploštené videnie, smutné čítanie
Tie "len" matky žijú vo svojich deťoch ďalšie plné životy, objavujú toľko nových svetov, ale to ľudia bez detí nikdy nepochopia
@anonym_b8e738 ale ved je to zcasti pravda. Tie prve roky sa bezna mama bez sirokej podpory rodiny skoro cela obetuje pre dieta. Nema cas(vela casu) na konicky, kamaratov, je socialne izolovana…je tazko udrzat vztahy s bezdetnymi ludmi, ked sa cely tvoj svet toci okolo dietata
@anonym_autor no a nemoze to byt tym ze doteraz ste mali chraneny sex a teraz je to rozdiel? A co sa tyka pripravy na dieta je fajn mat zvladnute zakladne vedomosti,ale nikto ta na dieta dokonale nepripravi. Rovnako ani ziadna skola,kurz ta nepripravia na pracu,proste pokus omyl.
@anonym_autor no a nemoze to byt tym ze doteraz ste mali chraneny sex a teraz je to rozdiel? A co sa tyka pripravy na dieta je fajn mat zvladnute zakladne vedomosti,ale nikto ta na dieta dokonale nepripravi. Rovnako ani ziadna skola,kurz ta nepripravia na pracu,proste pokus omyl.
Dakujem vam vsetkym za podporu. Ani som necakala, ze sa tato diskusia bude vyvijat takym pozitivnym smerom😀❤️
@denithestrange1993 Urcite ano, je to teraz prvy mesiac co mame nechraneny styk za tymto ucelom a som z toho riadne vysokovana. Su to pre mna nove pocity.
Dakujem vam vsetkym za podporu. Ani som necakala, ze sa tato diskusia bude vyvijat takym pozitivnym smerom😀❤️
@denithestrange1993 Urcite ano, je to teraz prvy mesiac co mame nechraneny styk za tymto ucelom a som z toho riadne vysokovana. Su to pre mna nove pocity.
@anonym_autor uzivaj si to snazenie,ze sa nemusite chranit 🥰 a inak cesta od 2ciarok po porod je mega dlha cize aj keby sa vam hned zadarilo na pripravu a vyrovnanie sa mas dost casu 😊
@anonym_autor je extrémne dôležité komunikovať s partnerom. Nemalo by to byť tabu, zdover sa mu, preberte to, možno ti bude lepšie, možno to odložíte. My sme sa v jednom bode s mužom rozhodli, že už do toho pôjdeme (alebo skôr ja som k tomu konečne dospela, on bol ready skôr) a ako sa to malo začať diať bez ochrany, totálne mi z toho lepilo, vôbec som to nechápala. Nakoniec sme museli snaženie odloIt o pol roka kvôli nejakým issues, a potom som sa úplne že riadne už tešila a bola s tým stotožnena. Evidentne to občas len chce čas.
Dnes je to uz viac nez dva tyzdne co sme naposledy mali nechraneny sex a ja pocitujem taky diskomfort v podbrusku a extremnu unavu poslednych 5 dni a ofc googlim priznaky a ta unava ma desi. Docitala som sa o uhniezdovani vajicka a unave pocas toho a uprimne mam pocit, ze uz to asi fakt nechcem a ze ma asi porazi ak som naozaj tehotna.
Dnes je to uz viac nez dva tyzdne co sme naposledy mali nechraneny sex a ja pocitujem taky diskomfort v podbrusku a extremnu unavu poslednych 5 dni a ofc googlim priznaky a ta unava ma desi. Docitala som sa o uhniezdovani vajicka a unave pocas toho a uprimne mam pocit, ze uz to asi fakt nechcem a ze ma asi porazi ak som naozaj tehotna.
@anonym_autor tak teraz uz ti neostava nic ine ako pockat dokial bude cas si urobit test
@anonym_autor tak teraz uz ti neostava nic ine ako pockat dokial bude cas si urobit test
@anonym_9e4fdd cca kolko dni po oplodneni ukaze vysledok?

@anonym_autor ja nechcem nikoho uraziť. Ale myslím si, že práve ženy, ktoré majú prácu, ktorá ich baví, koníčky, aktívny spôsob života a veľa cestujú, to majú na materskej psychicky oveľa ťažšie, než ženy, ktoré ich práca nenapĺňa a nemajú nejak aktívny spôsob života. Autorka, podľa mňa si tá prvá. Aj ja som bola. Predstavujes si to veľmi jednoducho, čo je prirodzené, lebo to si musíme každá odžiť. My mamy sme sa nestali usadlejsie, lebo sme chceli, ale materstvo to z nás urobilo. starostlivosť o dieťa je prvé mesiace či roky extrémne náročná po psychickej stránke. Tvoj partner bude väčšinu času v práci, nebudeš mať veľa času a energie na koníčky a aktivity. To dieťa bude na teba naviazané. Prirority sa zmenia. Sú matky, ktoré si dokážu ukrojiť aj viac času pre seba. Ja napríklad som rada chodila sama poobede na nákup, vrátila som sa až večer. Ako moje staršie dieťa nastúpilo do školky, sekla som s tým. Bolo mi ľúto nebyť s ňou, keď sa vráti zo škôlky a vidieť ju až večer, keď som vedela, že jediné na čo sa ona po škôlke najviac teší som ja. Bolo mi jedno, že nemám čas pre seba, chcela som byť pri dieťati. To je tá zmena, na ktorú sa nedá pripraviť, bude ti ukradnutá nejaká tvoja aktivita. Ale každým mesiacom a rokom to bude lepšie, uteká to rýchlo a zase budeš mať čas na seba. Prvé roky skrátka treba vydržať. Moje deti už majú 2 a 4 roky a zase začíname mať viacej času na seba. Deti sú samostatnejšie, rozumnejšie a už sa a nimi dá všeličo podniknúť, netreba ich prebalovat, uspavat či kŕmiť. To babatkovske obdobie bolo pre mňa masaker.
Dieťa je aj veľkou skúškou vzťahu, príde frustrácia, únava, podráždenosť na oboch stranách. Ak je vzťah pevný, normálne to zvládnete, tak ako každá rodina. Ale strašne veľa vzťahov končí po narodení dieťaťa, partneri to proste nedajú.