icon

Pochybnosti pri snahe o dieťa

19. nov 2025

Zacali sme sa s priatelom pozvolne snazit o dieta a po kazdom sexe, pocas ktoreho vyvrcholi vo mne mam potom pocit, ze neviem ci to naozaj chcem a nevem ci som pripravena a tieto pochybnosti. Neviem, je to normalne tento strach a neistota z neznameho alebo by som to mala brat sama ako nejaky red flag ci siesty zmysel? Priatel je skvely, nemame nijake problemy ale aj tak ma to po sexe vzdy dost vykolaji. Mame obaja 30+ a zabehnuty zivot.

Strana
z2
lily246
19. nov 2025

@anonym_autor máte vlastné bývanie písané na LV na oboch? Máte dostatočnú finančnú rezervu, aj ty na svojom účte? Dieťa otrasie každým vzťahom a zmení vám život od základov, hlavne tebe. Nezvažovali ste sobáš a potom rodičovstvo?

martinmmartin
19. nov 2025

A priatel vedie aky zivotny styl? A bude pripraveny veci radikalne dobrovolne a s radostou zmenit?

januska12323
19. nov 2025

Ja by som so "snažením" počkala.

bert22
19. nov 2025

Myslim, ze je to taky tvoj obranny mechanizmus, ze co ak sa to nepodari. Mozno mas strach, ci to vsetko zvladnes, ale tieto pocity su uplne normalne, je to pre teba nieco nezname. Myslim, ze kazda sme mali nejake obavy ci uz pred tehotenstvom alebo pocas neho 😉

wikiwiki
19. nov 2025

Pokiaľ to máte obaja tak, že nie ste o tom na 100% presvedčení, tak by som to rozhodne ešte nechala tak a počkala by som. Na to treba dozrieť. Ver mi, že keď to príde, tak to budeš vedieť a cítiť 😉 Načo to robiť nasilu? Dieťa je na celý život. Chceš mať potom pri každom pohľade naň pocit, že si ho vlastne nikdy ani nechcela?

autor
19. nov 2025
@martinmmartin

A priatel vedie aky zivotny styl? A bude pripraveny veci radikalne dobrovolne a s radostou zmenit?

@martinmmartin Pracuje pomerne vela, resp asi viac nez je standard tu na MK ale zase v nasej bubline je to bezne, ze ides z prace po 18tej a potom bud na veceru alebo niekam na kulturu, cize domov k nejakemu odychu sa dostaneme dost neskoro. Som si vedoma, ze toto sa bude musiet zmenit ked sa dieta narodi, a ze to nie je kompatibilne so zivotom s novorodencom ale zaroven by som si rada ponechala aj svoje aktivity. Neviem empiricky odpovedat ale predpokladam, ze sa na to naladi. I ked neda sa to dopredu povedat, vsak 😀

autor
19. nov 2025
@lily246

@anonym_autor máte vlastné bývanie písané na LV na oboch? Máte dostatočnú finančnú rezervu, aj ty na svojom účte? Dieťa otrasie každým vzťahom a zmení vám život od základov, hlavne tebe. Nezvažovali ste sobáš a potom rodičovstvo?

@lily246 Hej, mame to poriesene obaja po vlastnej osi. Nad sobasom aktualne neuvazujem. Mozno ked budem tehotna alebo az ked sa dieta narodi, ak to bude potrebne.

autor
19. nov 2025
@januska12323

Ja by som so "snažením" počkala.

@bert22 To si pekne napisala len neviem ci nemam skor strach z toho, ze sa to podari 😀

@januska12323 Myslis kvoli tej intuicii? Pretoze z pragmatickeho hladiska mame podmienky idealnejsie nez 95% parov. Teda samozrejme subjektivne si to myslim.

anjelicek26
19. nov 2025

Tak pockat na absolutne presvedcenie, ze vsetko zvladnem a vsetko bude genialne, taky moment asi neexistuje...take to "zrnko pochybnosti" pretoze ano dietatom ziskas, ale aj vela slobod sa vzdavas plus cele to zdravotne spektrum okolo tehotenstva... kto by sa nebal? Ako ruku na srdce taky "ultimativny moment" kedy je vsetko eno nuno ruzove vhodne a dokonale... tak by sa deti asi nikdy nerodili...mate zazemie, pracu, lubite sa, mate na to vek, dieta ta naplni este uplna novymi pocitmi a da tvojmu zivotu novy rozmer... len kedze je to tvoje prve, tak je to abstraktny neznamy pojem... ale neskusit to, bat sa..? Nemas dovod...

januska12323
19. nov 2025
@anonym_autor

@bert22 To si pekne napisala len neviem ci nemam skor strach z toho, ze sa to podari 😀

@januska12323 Myslis kvoli tej intuicii? Pretoze z pragmatickeho hladiska mame podmienky idealnejsie nez 95% parov. Teda samozrejme subjektivne si to myslim.

@anonym_autor áno, aspoň na pár mesiacov utriediť si myšlienky. Keď budeš tehotná už nebude cesty späť. Plus neverím, že po narodení začne chodiť domov skôr práve naopak. S dieťaťom prídete o komfort aspoň na začiatku, ste na to pripravení?

anonym_30704b
19. nov 2025
@anonym_autor

@martinmmartin Pracuje pomerne vela, resp asi viac nez je standard tu na MK ale zase v nasej bubline je to bezne, ze ides z prace po 18tej a potom bud na veceru alebo niekam na kulturu, cize domov k nejakemu odychu sa dostaneme dost neskoro. Som si vedoma, ze toto sa bude musiet zmenit ked sa dieta narodi, a ze to nie je kompatibilne so zivotom s novorodencom ale zaroven by som si rada ponechala aj svoje aktivity. Neviem empiricky odpovedat ale predpokladam, ze sa na to naladi. I ked neda sa to dopredu povedat, vsak 😀

@anonym_autor toto mi skor pride, ze ty hlavne si nie stotoznena s dietatom (o priatelovi nehovoriac, nevidime do jeho hlavy)... Lebo predstava, ze "si nechas svoje aktivity" - akoze ake? Kultura a chodit von vecer alebo co? Na to mozes prve mesiace, mozno roky zabudnut. Navyse, co ked bude dieta chore... proste su aj krasne alternativy aj tie menej krasne... Mas (mate) premyslene vsetky moznosti?
Aj na margo sobasa... ja chapem, ze to nie je moda dnes, ale spolocnost je stale nastavena na manzelstvo (zakony a tak)... si tak zabezpecena, ze ak si to "priatel rozmysli", das to sama?

autor
19. nov 2025
@anonym_30704b

@anonym_autor toto mi skor pride, ze ty hlavne si nie stotoznena s dietatom (o priatelovi nehovoriac, nevidime do jeho hlavy)... Lebo predstava, ze "si nechas svoje aktivity" - akoze ake? Kultura a chodit von vecer alebo co? Na to mozes prve mesiace, mozno roky zabudnut. Navyse, co ked bude dieta chore... proste su aj krasne alternativy aj tie menej krasne... Mas (mate) premyslene vsetky moznosti?
Aj na margo sobasa... ja chapem, ze to nie je moda dnes, ale spolocnost je stale nastavena na manzelstvo (zakony a tak)... si tak zabezpecena, ze ak si to "priatel rozmysli", das to sama?

@januska12323 Podla mna sa na tu stratu komfortu neda pripravit ale som tak nastavena, ze viem, ze to zvladnem. Nemam v tomto smere o sebe pochybnosti. A co sa tyka toho pracovneho casu, tak to aj priemerne inteligentnemu muzovi dojde, ze si to bude musiet zariadit inak. Ale tym, ze mu teraz vyhovuje pracovat dlhsie, tak mame volnejsie rana a doobedia doma.

@anonym_30704b Absolutne nemam premyslene vsetky moznosti. Urcite su aj veci, ktore mi ani nenapadli, ze mozu nastat. Snazim sa nad tym velmi nepremyslat dopredu lebo ved co sa s tym da teraz spravit? Mam pocit, ze si vo svojom komente velmi utocna a snazis sa podprahovo zosmiesnit moje "aktivity" a potrebu sebarealizacie. Je to velmi negativne. Urcite je vela zien, ktore aj napriek babatkam stale maju cas na seba a svoje zaujmy. Skor by ma zaujimal pohlad na to ako si to co najlepsie zariadit nez takyto negativisticky pohlad, ze nebudem mat na nic cas. Manzelstvo mozno zacneme riesit ked budem tehotna, teraz necitim taku potrebu.

martinmmartin
19. nov 2025
@anonym_autor

@januska12323 Podla mna sa na tu stratu komfortu neda pripravit ale som tak nastavena, ze viem, ze to zvladnem. Nemam v tomto smere o sebe pochybnosti. A co sa tyka toho pracovneho casu, tak to aj priemerne inteligentnemu muzovi dojde, ze si to bude musiet zariadit inak. Ale tym, ze mu teraz vyhovuje pracovat dlhsie, tak mame volnejsie rana a doobedia doma.

@anonym_30704b Absolutne nemam premyslene vsetky moznosti. Urcite su aj veci, ktore mi ani nenapadli, ze mozu nastat. Snazim sa nad tym velmi nepremyslat dopredu lebo ved co sa s tym da teraz spravit? Mam pocit, ze si vo svojom komente velmi utocna a snazis sa podprahovo zosmiesnit moje "aktivity" a potrebu sebarealizacie. Je to velmi negativne. Urcite je vela zien, ktore aj napriek babatkam stale maju cas na seba a svoje zaujmy. Skor by ma zaujimal pohlad na to ako si to co najlepsie zariadit nez takyto negativisticky pohlad, ze nebudem mat na nic cas. Manzelstvo mozno zacneme riesit ked budem tehotna, teraz necitim taku potrebu.

@anonym_autor Priemerne ynteligentny muz velakrat zisti ako mu je v robote oproti domacnosti s uvrestanym deckom a neatraktivnou na*ratou manzelkou kraaasne a bude tam travit vecnost pod vyhovorkou " ved to pre vas robim" a popritom si v praci relaxovat

autor
19. nov 2025
@martinmmartin

@anonym_autor Priemerne ynteligentny muz velakrat zisti ako mu je v robote oproti domacnosti s uvrestanym deckom a neatraktivnou na*ratou manzelkou kraaasne a bude tam travit vecnost pod vyhovorkou " ved to pre vas robim" a popritom si v praci relaxovat

@martinmmartin Cize sa s tym neda nic urobit vravis? 😀

martinmmartin
19. nov 2025
@anonym_autor

@martinmmartin Cize sa s tym neda nic urobit vravis? 😀

@anonym_autor JAk ze nie , zacnite robit potrebne zmenu teraz nech do toho vhupnete jak do vlaznej vody ked to pride

autor
19. nov 2025
@martinmmartin

@anonym_autor JAk ze nie , zacnite robit potrebne zmenu teraz nech do toho vhupnete jak do vlaznej vody ked to pride

@martinmmartin Myslis tym preventivne zacat chodit do prace na 7 a byt o 4 doma? To sa mi zda trochu prehnane, ked to teraz nie je potrebne.

majlo1234
19. nov 2025
@martinmmartin

@martinmmartin to je podla mna hovadina.🤣
Autorka, uzivaj si svoj zivot, kym dieta nemate. Mate okolo rodiny s detmi? Mozno pre predstavu by nebolo odveci ich ponavstevovat🤣 a nech ti povedia realne skusenosti/zazitky, na co sa mas pripravit.
Z mojej skusenosti to chlapi moc neriesia, lebo vacsinu si aj tak odseries ty. Pokial teraz vela pracuje, bude aj potom, a ty budes vacsinou na to sama.

autor
19. nov 2025
@majlo1234

@martinmmartin to je podla mna hovadina.🤣
Autorka, uzivaj si svoj zivot, kym dieta nemate. Mate okolo rodiny s detmi? Mozno pre predstavu by nebolo odveci ich ponavstevovat🤣 a nech ti povedia realne skusenosti/zazitky, na co sa mas pripravit.
Z mojej skusenosti to chlapi moc neriesia, lebo vacsinu si aj tak odseries ty. Pokial teraz vela pracuje, bude aj potom, a ty budes vacsinou na to sama.

@majlo1234 Hahaha, to som presne skusala s tymi rodinami okolo ale nikto z nich nema uplne taky zivotny styl ako my, tak je to take skreslene. Ja som aj velmi aktivne a z okolia co pozorujem, tak sa zeny po porode stanu skor usadlejsie, co ma trochu desi. Aj ked citam niektore diskusie tu a vidim ten naklad na zeny, ktore chcu napriklad s babatkom cestovat alebo zit trochu menej standardnym sposobom, tak sa aj bojim zapojit 😀

anonym_ce7875
19. nov 2025
@anonym_autor

@martinmmartin Myslis tym preventivne zacat chodit do prace na 7 a byt o 4 doma? To sa mi zda trochu prehnane, ked to teraz nie je potrebne.

@anonym_autor no schvalne, skuste si to. Hlavne priatel. Toto odporucam. Pobavte sa o tom.

martinmmartin
19. nov 2025
@anonym_ce7875

@anonym_autor no schvalne, skuste si to. Hlavne priatel. Toto odporucam. Pobavte sa o tom.

@anonym_ce7875 Pobavit sa o tom interne ze neexistuje moznost ze sa pracovna doba pre neho nezmeni , ALE zaroven ho musis donutit aby uz teraz s tym v praci niekoho otravoval nech mu daju konkretne navrhy ako by to mohlo byt , odkedy , presne detaily a tak - pripravenym stastie praje

anonym_ea9cc9
19. nov 2025
@anonym_autor

@majlo1234 Hahaha, to som presne skusala s tymi rodinami okolo ale nikto z nich nema uplne taky zivotny styl ako my, tak je to take skreslene. Ja som aj velmi aktivne a z okolia co pozorujem, tak sa zeny po porode stanu skor usadlejsie, co ma trochu desi. Aj ked citam niektore diskusie tu a vidim ten naklad na zeny, ktore chcu napriklad s babatkom cestovat alebo zit trochu menej standardnym sposobom, tak sa aj bojim zapojit 😀

@anonym_autor vsetko zalezi od dietata, ak budes mat dieta, co bude 15x za noc hore, cez den len revat, nespat v kociku, nechciet byt nikde mimo domu, tak potom su plany pred otehotnenim na nic😀 nemusi to tak byt, ale moze. Treba sa na to pripravit, mna to celkom zlozilo, ked som sa realne nevyspala 1,5 roka dlhsie ako 4 hodiny denne

anonym_ce7875
19. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no ja mam 4 deti, a teda ano, cestovanie slo bokom a vies preco? Lebo nase deti, kazde jedno, vrieskalo v autosedacke, zvracali, zachadzali sa. Kojenie bolo take, ze kazdu chvilku, 3 zo 4 deti sa nevedeli ani prisat, prvy mesiac sme trenovali to. Prve dieta inak bolo v pohode v tom zmysle, ze mi ho hocikto mohol postrazit, bol zvyknuty aj na flasku, no a druhe? To sice flasku chcelo, ale nikoho neznieslo okrem mna, neskor trochu moju mamu, a potom svokru, do 2 rokov som sa od nej nemohla ani pohnut.
Takze niektore veci mas ruzove v hlave, kym Ta realita nepreplieska, ako sa hovori. A tak ja som mala konicky tiez take aj pred detmi, ze doma, sitie, hackovanie, vysivanie, zahrada, kvety, citanie. Nejake zurky, to som si uzila na VS a nepotrebujem to uz k zivotu.
No a hadaj co? Ked chcem sdaco usit, tak pomedzi skladanie pradla, vysavanie, varenie a upratovanie a aj tak mam v kuse bordel, kam sa pozriem, treba daco utriet, odlozit, povysavat. Potom pistia, ze chcu jablko, mandarinku, potom uz zas obed. No hlavne tie mensie 2 teraz. Takze vela sa zmeni, velmi vela.
My zas mame v rodine parik s babatkom, co sa odvazili letiet do Japonska na 2 tyzdne. Ja som pohodlna a bala by som sa, ja osobne zle znasam aj mensie vzdialenosti, takze toto s baby by som si netrufla. Pre mna, za mna, nech chodi kto chce, kam chce, len nech to dieta netrpi, o to hlavne ide. Ak je take, ze salam parky, tak je to super a tisko zavidim, ak problemove, no, teba aj s tym ratat, ze mozes mat take dieta. Takze obavy su tak trochu na mieste. Ale keby som cakala na ten moment, ze teraz je ta spravna chvila, tak deti vobec nemam.

anonym_ce7875
19. nov 2025
@anonym_ea9cc9

@anonym_autor vsetko zalezi od dietata, ak budes mat dieta, co bude 15x za noc hore, cez den len revat, nespat v kociku, nechciet byt nikde mimo domu, tak potom su plany pred otehotnenim na nic😀 nemusi to tak byt, ale moze. Treba sa na to pripravit, mna to celkom zlozilo, ked som sa realne nevyspala 1,5 roka dlhsie ako 4 hodiny denne

@anonym_ea9cc9 och, velmi dobre poznam, hlavne druhe dieta, kolikove, narocne, emocionalne ma vystavilo,..aj fyzicky, dostala som AIT ochorenie po pol roku...do 2 rokov sme riesili vruchi, potom vzdor, ze mala petechie...ona sa ani u doktora na skuske kojenia nevedela nanest, ani na navsteve u svokrovcov, ani pit. Yo boli vzdy stresu s nou niekam ist.

lauriik
19. nov 2025

K tvojej otazke - ked mas pochybnosti, nechod do toho. Skusila by som pockat par mesiacov, utriedit si myslienky.
Co sa tyka zivota s detmi, mam 3 kusky. A ano aj vela veci som obetovala materstvu ale na druhu stranu, stale stiham zit svoj zivot - sportovat, citat, vecer travit cas s manzelom, cestujeme aj s detmi. Je to o tom ako si to nastavite. Pre nas su dolezite nase potreby a deti sa museli vo vela veciach prisposobit.

anonym_ea9cc9
19. nov 2025
@anonym_ce7875

@anonym_ea9cc9 och, velmi dobre poznam, hlavne druhe dieta, kolikove, narocne, emocionalne ma vystavilo,..aj fyzicky, dostala som AIT ochorenie po pol roku...do 2 rokov sme riesili vruchi, potom vzdor, ze mala petechie...ona sa ani u doktora na skuske kojenia nevedela nanest, ani na navsteve u svokrovcov, ani pit. Yo boli vzdy stresu s nou niekam ist.

@anonym_ce7875 ja som mala tu smolu, ze v okoli decka boli celkom kludasi a pekne spali, tak som ratala, ze aj ja budem mat podobne, ved my dvaja s muzom sme pohodaci, v tehotenstve nebol ziaden stres, bude to urcite super a nic z toho🤣 preto uz muz ani nechce pocut o druhom, lebo sme z toho obaja vycerpani, ale uz je to casom lepsie a lepsie. Tak som proti romantizovaniu materstva, ale samozrejme ostatne mamicky mozu mat diametralne ine skusenosti. Ale na materstvo sa absolutne neda pripravit, preto za mna lepsie skor ako neskor😀

anonym_30704b
19. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no, utocne to nemalo byt, skor ma "desilo", ze mi to prislo, ze si to predstavujes ako keby naivne... neviem... Akoze ak ti partner pomoze, tak samozrejme na nejake aktivity cas budes mat (kadernicka, sadnut s kamoskami)... ale raz za cas... a asi nie prvy co ja viem pol rok (ak/ked budes kojit)... a potom "sa uvidi" (zalezi od dietata)....
Len ze z tvojho prispevku to znelo akoze 7 dni v tyzdni mate "nieco"... tak to sa obavam, ze to bude neudrzatelne a to si treba vopred ujastnit (v hlave, s partnerom)... ze je to ok (pre vacsinu deti chtivych ludi je to ok) 🙂

anonym_fee5c5
19. nov 2025

..predostriem ti to na nasom priklade ako to mame my..manzel ma firmu a robi este v rodinnej firme, cize ma dve prace…jeho praca je do znacnej miery flexibilna ale su veci, ktore neovplyvni a musi niekam ist, ked to ma dohodnute s klientom..na noc, vecer, na par dni…ked ma volnejsie v robote, vie sa nam venovat, vie prist z firmy aj na obed a ja mozem poobede ist kam chcem a je doma s dcerou alebo idu von, to je ich vec a je moja vec, kam idem, rozumej tomu tak, ze mi nevyvolava za kazdu blbost, hned co vytiahnem paty z domu a vie sa postarat a vedia sa zabavit aj bez mojej pritomnosti…
Samozrejme, vsetko zavisi od prace - ci je muz niekoho zamestnanec, ci ma svoju firmu, ako ma rozbehnutu firmu atd. Su veci, ktore si dohadujeme vopred cez kalendar, su veci, ktore si dohadujeme spontanne, ale vsetko zavisi od toho, ake je obdobie v roku a ako je velmi pracovne vytazeny. Ked chce, tak sa da a nie je kazdy sedliak, ktory necha zenu doma samu s deckom, lebo mu idu obaja na nervy a v praci sucha nohami a pozera do stropu, lebo je to pre neho vyhodnejsie, nez byt s nimi doma - zazila som aj tento pripad, robili to moji byvali kolegovia v robote, ktori bezne tahali nadcasy, ktore nemali zaplatene a v praci bud jedli alebo sa rozpravali s inymi a tvarili sa strasne vytazene…
Do roboty sa vsak chodit musi a musi tam byt aj ten jeden prijem stabilny, ale to uz vy viete, aku ma priatel robotu a ako musi pracovat..

Co sa tyka aktivit pred a po dietati, zavisi od situacie, su ludia, ktori neriesia, vezmu dieta a idu, kdekolvek…ja som zacala chodit kdekolvek az po ustaleni 2 spankov, ale my sme mali extremne urevanu dceru asi prvych 9 mesiacov a ja som na to nemala mentalne kapacity a mozno sa o mna trochu obtrela aj poporodna depresia…to tiez zavisi od situacie, ako si nastavena ty, ako ti je fyzicky, psychicky a ake “vychytas” dieta..

Ci ste alebo nie ste zobrati..neries..my sme a sme s tym ok..mma kamosku co ma dlhodobeho partnera bez manzelstva a maju dve deti a je im spolu super..
Mam kamosku, ktora ma manzela a maju jedno dieta a manzel na nich kasle a radsej zdrhne z domu. Ale toto vsetko by si uz mala tusit a vediet na zaklade toho, koho si si k sebe vybrala a ci budete alebo nebudete mat svadbu, nemalo by sa to zmenit..
co sa tyka praktickych veci a svadby, to uz je ina tema.

@anonym_autor

anonym_a8bed9
19. nov 2025

Mas teosku ruzove okuliare ale to nevadi, to asi mala kazda z nas. Vsetko zalezi od toho ake budes mat dieta, mozno bude kludne, nebude plakat, bude pekne spat, vydrzi v aute a vsetko bude super. Pravdepodobnejsie ale je, ze to bude naopak 😀 ja som napriklad rok nespala dlhsie ako dve hodiny vkuse. Vacsinu toho roka sa dcera budila v noci kazdu hodinu. Vtedy paradoxne ti mozno bude viac vyhovovat, ze partner ide neskor do prace, lebo by ti rano dieta vedel vziat a ty by si si pospala aspon daco. Takze nevies ako to bude ale pre istotu na cas pre seba a svoje aktivity na nejaku dobu zabudni. Ak si s tym ok tak chodte do toho. Ak nie si tak pockajte.

majlo1234
19. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a aky mate zivotny styl? My sme relativne aktivna rodina, teda minimalne ja, pred detmi som vela cestovala, vela sportovala, mala kopec kamosov. S jednym dietatom sa to este celkom dalo udrzat, aj sme pocestovali, aj s kamosmi som sa stale stretavala. S dvoma detmi v priebehu troch rokov uz nevladzem. Nespala som poriadne teraz uz styri roky, nechce sa mi ani zit, nieto este chodit do spolocnosti/cestovat/sportovat.
U mna proste najvacsie prebudenie bolo to, ze zena to ma s detmi(az na par svetlych vynimiek) kurva tazke a vsetko sa zmeni. A pokial chce, aby sa nezmenilo, bude to extremne narocne v porovnai s muzmi.

jablkovastrudla
19. nov 2025
@anonym_ea9cc9

@anonym_ea9cc9 teraz si presne opisala mojho druhorodeneho. Keby mozem tak by som ho napchala do hniezda zachrany, u nas take, asi nastastie, niesu 😏

Strana
z2