Prečo chceme dieťa za každú cenu?
Ahojte,
dlho vo mne rezonuje otázka – čo konkrétne vás viedlo alebo vedie k tomu, že chcete mať dieťa?
Nie len túžba po naplnení materinského citu, nie len to, že tu po sebe chcem niečo zanechať... Ale aj zodpovednosť. Zodpovednosť za to, koho privádzam na svet – aby to dieťa malo šancu na zdravý vývoj, bezpečie, zázemie, lásku, funkčné partnerstvo rodičov, stabilné bývanie, aj istú finančnú istotu.
Vidím okolo seba, ako mnohí privádzajú deti do prostredia, kde nie je základná stabilita – podnájmy, rozvrátené vzťahy, exekúcie, závislosti... Niekedy je to o naplnení vlastnej túžby, o projekte „chcem ešte jedno dieťa“. Ale dieťa nie je hračka, ktorú si zadovážim, lebo ju veľmi chcem.
Zamýšľam sa nad tým, koľko ľudí vlastne ani netuší, aký genofond v sebe nesie, koľko detí sa narodí s ťažkosťami, ktoré si ponesú celý život – a niektoré z toho dôvodu, že matka počas tehotenstva berie lieky, fajčí, pije či užíva drogy.
Často vidím, ako sa materstvo stáva výkonom – meranie bazálnej teploty, sledovanie ovulácie, testovanie každý deň... A v hlave mi znie otázka: kde sa stratilo to prirodzené? Kedy to materstvo jednoducho prišlo, keď na to bol priestor?
Prečo niektoré ženy (a možno aj muži) chcú dieťa silou, aj keď sa nedarí? Videli ste niekedy detský domov? Deti, ktoré už sú na svete a nemajú nikoho? Prečo im nedáme šancu?
A nakoniec – myslíte si, že žena, ktorá nemá dieťa, nemôže prežiť plnohodnotný, naplnený a zmysluplný život? Že nemôže zanechať niečo krásne a hodnotné aj bez toho, aby odovzdala svoje gény?
Ty sa morálne staviaš nad ženy, ktoré chcú zažiť tehotenstvo a pôrod vlastného dieťaťa. Prečo a prečo? Chceš čítať, že Ty si tá šľachetná čo dala domov osvojenému a tí druhí si plnia len svoje, podľa Teba asi "sebecké" túžby. Ja som matkou viacerých detí a som šťastná za skúsenosti, prežitia tehotenstiev a aj pôrodov. A keby mi tu niekto nechal Mojžiša v košíku, tak si ho osvojím. Ale cielene by som nemala odvahu na adopciu hlavne zo zdrav.dôvodov. Nemám všetky deti.úplne zdravé, riešime veci a život za pochodu. Je skvelé, že si dala domov viacerým deťom, ale zbytočne tu filozofuješ, túžba po biologickom rodičovstve je úplne normálna .
@mdse ano, aj mne to takto pride, ze ma nieco nevyriesene svoje, hoci ma aj vlastne dieta nakoniec. Ako keby ten jej dar (adoptovane dieta) jej niekto len tak nechal pred dverami. A tie ostatne, co mame vlastne deti, ani neboli darom a ona je slachetnejsi a lepsi clovek ako my. Tiez som pisala, ze ja by som kludne aj nakojila cudzie dieta. A tiez, keby mi tu nechal niekto len tak dieta, tiez by som si ho kludne nechala. Mali sme take v rodine, moj starky sa narodil v roku 1913, jeho mama takto bola najdena pri rieke, to bol veru veeeelmi ina doba, tak vtedy sa to dalo, osvojit si takto dieta. Vyzerala, ze je z bohatej rodiny, pravdepodobne nejakej zamoznejsej, podla oblecenia, na povod sa nikto nedopatral. Takze v tej dobe, keby to slo, tak tiez si ju necham. Dnes to mozne nie je.
Dalsia vec, moja starka bola mladsia od starkeho o 10 rokov, vzali sa v roku 1941 a v roku 1943 mali prve dieta, no skandal, za "kazdu cenu pocas vojny si dovolia dieta"?!
@autorka....tak potom otázka na telo...naozaj zaujímavosť.
Prečo si potom ty neostala bez detí,ale vzala si detičky z domova?istým spôsobom si tiež tlačila na pílu.
@terezka1947 presne to som sa pytala aj ja.
Autorka, pre teba nie je materstvo jedinym zmyslom a hodnotou zeny. V poriadku, je to tvoj nazor, tvoje osobne nastavenie. Ale toto nastavenie, chvalabohu, nie je univerzalne. Kazdy jeden clovek sme iny, kazdy mame odzite ine, kazdy mame ine tuzby, potreby a moznosti ich naplnit. Takze nie, nesd tie, ktore sa rozhodli inac. Nestavaj sa do ulohy, ktora ti neprinalezi. Tie, ktore spravia cokolvek pre to aby mali vlastne dieta, ktore sa na to upnu nie su emocinalne chudery, ktore hladaju zmysel zivota v tom na co nemaju. Kazda z nich je hodnotny clovek, kazda, kazdy clovek ma pravo vyuzit a aj nevyuzit vsetky sance a moznosti, ktore mu zivot prinasa aby naplnil svoje tuzby a aj ten "zivocisny" imperativ rozmnozaovania, ktory mame od prirody. Kazdy ma pravo stanovit si to, co je pre neho v zivote najdolezitejsie. Ak niekto chce byt rodicom vlasneho dietata, napriek tomu, ze prirodzene to nejde netreba ho posudzovat, treba mu to dopriat. Pretoze on si svoj kriz nesie sam, treba mu dopriat a nie ho za to kritizovat.
Vies ako sa citia tie, ktorym sa nedari uz dlhodobo, ked toto citaju? Vies ako si ich zranila? Mozno nechtiac, ale vykladat takemu cloveku, ze ma svoj zivot naplnit niecim inym, lebo podla teba je to zmysluplnejsie? No ja neviem...
Este skor nepochopim ako mama vytuzeneho chlapceka , mame s manzelom vsetko co si vymenovala v absolutnom poriadku , ze ako sa nas od narodenia vypytuje ktokolvek koho stretneme na druhe ! Na sestricku. Neviem ci ludom j”be pytat sa to matky 1-2 mesacneho dietata , teraz ma syncek 3 roky a naozaj to pocuvam od narodenia a normalne mi je z toho az uzko niekedy….
@lia2929 neboj, ludom je uplne jedno, ci mas 1 alebo 10 deti. Kedy bude druhe - je iba spolocenska otazka, ludia chcu byt mili a toto je taka otazka, aby rec nestala, neber si to az tak k srdcu😉 je ine, ak tuzis po 2.dietati a takato nevinna otazka ti ublizuje, vtedy je potrebne si pripravit adekvatnu odpoved.
Co ich k tomu vedie? Mnohym chyba sexualna vychova, a edukacia o zodpovednom rodicovstve.
@autorka toto je ale taka sprostost toto!
"Mňa si deti našli." Co, prisli ku dveram, zaklopali a spytali sa, ci si ich vezmes??? Pises to strasne nadradene, sorry. Nie, sklamem Ta, nenasli si Ta deti, Ty si sla za nimi cielene, ty sama si chcela adopciu. Nikto neprisiel k dveram a nepodaroval Ti dieta bez Tvojej tuzby a snahy. Za kazdu cenu si chcela dieta a je jedno, akou cestou! Tak netrep, laskavo.
To skor si mna dieta vybralo, ked sa nam podarilo neplanovane kazde jedno, ked sme uz pri tom.
Sklamem Ta, nie si o nic lepsia ako ktorakolvek ina zena. Co si si sem prisla dokazovat?
Najprv to vyzera v diskusii, ze Ta to uprimne zaujima, celkom nevinna filozoficka uvaha a zvrtne sa to na to, ze sa vlastne potrebujes povysovat, tak mi to pripada.
@mdse ano, aj mne to takto pride, ze ma nieco nevyriesene svoje, hoci ma aj vlastne dieta nakoniec. Ako keby ten jej dar (adoptovane dieta) jej niekto len tak nechal pred dverami. A tie ostatne, co mame vlastne deti, ani neboli darom a ona je slachetnejsi a lepsi clovek ako my. Tiez som pisala, ze ja by som kludne aj nakojila cudzie dieta. A tiez, keby mi tu nechal niekto len tak dieta, tiez by som si ho kludne nechala. Mali sme take v rodine, moj starky sa narodil v roku 1913, jeho mama takto bola najdena pri rieke, to bol veru veeeelmi ina doba, tak vtedy sa to dalo, osvojit si takto dieta. Vyzerala, ze je z bohatej rodiny, pravdepodobne nejakej zamoznejsej, podla oblecenia, na povod sa nikto nedopatral. Takze v tej dobe, keby to slo, tak tiez si ju necham. Dnes to mozne nie je.
Dalsia vec, moja starka bola mladsia od starkeho o 10 rokov, vzali sa v roku 1941 a v roku 1943 mali prve dieta, no skandal, za "kazdu cenu pocas vojny si dovolia dieta"?!
@nevenka vyzerá to tak, že na dieťa nie je nikdy vhodná doba podľa ľudí 🙂
Taku zivotnu lekciu, aku ti da jedno dieta za par rokov na temu "nesebecka laska a ocenme tie malickosti v zivote", tak to je tazko nahraditelne. Je,ale tazko. Okrem toho, desattisice rokov ludia mali deti a tie deti sa o nich postarali na stare kolena a potom tie deti mali deti a tak isiel kolobeh zivota. Teraz tu mame par desatroci socialny system a dochodky a uz mame pocit,ze sme vymysleli teplu vodu a ze nepotrebujeme vlastne nic a nikoho, len dost penazi. Prehanam. Ale ta tuzba je hlboko v nas a je to prirodzene a dobre.Je skvele, ak si dnes moze zena zvazit, ci sa na materstvo citi,alebo nie. Ale to musi byt uvedomela zena, ktora ma vobec moznost sa nad tym zamyslat.
Le si zabudla na malý detail autorka.80 % deti v detských domovoch nie je možné adoptovať.Nie každé dieťa v domove je na adopciu
Dobre sa ti teraz hovorí, keď máš 3 deti.Pride mi to farizejske mať 3 deti a hovoriť iným ženám ako sa nemajú upinat k materstvu a hľadať svoju cestu inde.Vacsinou si tie ženy svoje materinske city kompenzujú v iných deťoch v rodine, v psovi, práci, partnerovi a stále to nie je kúsok z nej.Preco si išla do adopcie?mohla si sa venovať xy iným veciam na adopciu nie je vhodný každý človek a nie každý chce podstúpit riziko
Tu máš celkom naivné predstavy a kopu predsudkov, celý ten Tvon príspevok... Keďže nám neuveriteľne stúpa počet párov, čo majú problém prirodzene počať - samozrejme, s idú do IVF. Alebo ak by si Ty dostsla zápal slepého čreva, tak by si to nechala len tak prirodzene odznieť? Veď načo siliť liečbu? Tie detské domovy si očividne nevidela zvnútra Ty, ja som v nich praxovala a nie, nečakajú tam haldy opustených detí vhodných na adopciu, drvivá väčšina detí tam nie je právne voľná, preto tu bezdetné páry čakajú ROKY na dieťa - v našom kraji konkrétne 7 rokov, som na zozname. A že majú deti ľudia bez istoty, zázemia? Sú to snáď dospelí ľudia a musia si niesť svoju zodpovednosť, pričom koľkokrát to dieťa príde aj bez snahy, v zlej situácii.
Inak tu poučuješ druhých, že život nie je len o materstve, že ho treba žiť do šírky a pod, že niektorí berú deti ako projekt. Vieš na niekoho ukázať a povedať, že on to tak má? Prečo Ty radšej netráviš čas v domovoch dôchodcov, namiesto dvoch adoptovaných detí? Prečo si život nežila do šírky a išla si do adopcie? To naozaj nemáš inú hodnotu, než byť matkou inému dieťaťu?
Môžem sa takto isto trápne vypytovať ešte hodinu. To si tu predviedla. Ide z Tvojich rečí pýcha, ale najprv sa pozri na seba a svoj život.
lebo mozeme, plus vela deti sa rodi neplanovane aj ked nepovedia mamy/otcovia hned ze nechcu mat dieta/nechceli mat, proste prijmu to a su spokojni a ked uz je jedno, treba aj dve.. alebo aj tie dalsie su neplanovane :D A ano, podla mna detom surodenci prospievaju... a zivot bez nich nie je kompletny. Niekto ma taky nazor, niekto opacny :D
A podla mna uz len to uvaovanie o prostredi atd. je podla mna nezmysel ak nezijeme v nejakej vojnovej zone, a neviem v akych zivot ohrozujucich podmienkach... keby sme takto ratali a sledovali kazdy aspekt, mozne komplikacie, neriskovali.. nuz ludstvo by vymrelo. Lebo ako sa hovori "nikdy nie je vsetko dokonale". D
V konecnom dosledku ty tiez nie si bez deti... tak preco?
Nevidim dovod, preco by sa deti nemohli rodit do podnajmu...
Ahoj, no v tych otazkach si si aj sama odpovedala. Rodicovstvo je prirodzene, bez rozmnozovania by sme tu neboli.
A preco zeny alebo pary na to tak tlacia? No preto, ze zivot je kratky a plodne obdobie zeny tiez. A tiez preto, ze sa dnes rodicovstvo casto odklada, dovody rozne - studium na vs, financna nezavislost, byvanie, podnikanie, stabilna praca, premarnene roky v predoslom vztahu alebo tuzba mat dieta aj v druhom manzelstve/vztahu alebo aj ine dovody - zdravotne problemy, obezita, strach z tehotenstva/porodu, prekonane potraty, prebiehajuca vychova postihnuteho dietata, strach porodit postihnute dieta, atd, nestabilny vztah, nerozhodnost, trauma z detstva, strach zo straty pohodlia, nie je vhodny cas, kariera, nezrelost, presvedcenie ze uz nechcem dieta, lebo partner ho nechce alebo zena/partneri nemaju vztah k detom, maju narocnu pracuu, konicky, zivotny styl atd
Potom je tu ale prirodzeny ludsky pud, dieta ako dokaz lasky, plod lasky, plod zrelosti, prijatie zodpovednosti, pozehnanie, pokracovanie rodu, dedici, pokracovatelia, nositelia hodnot, nasledok sexualneho styku, pre niekoho podriadenie sa zvykom, tlaku, ci snaha nebyt iny, nebyt stigmatizovany, nebyt polutovaniahodny, pre niekoho zabezpecenie pohodlia, statusu, vyzivneho, dieta ako modny doplnok, hura 3 roky doma, aj kamaratky kocikuju atd
Myslim ze vsetky narody a kultury vsetkych obdobi si zakladali vysokej porodnosti, v porodnosti bola sila, velkost, hodnota, bohatstvo
Myslim, ze je zbytocne rozoberat dovody preco. No a dnesni ludia uz necakaju na kontrolu u lekara, ktory vlastne nevidi ziadny problem a maximalne zene nasadi pri problemoch duphaston. Potom ju posle do CAR a tam sa zena stava klientom a zdojom prijmov. Casto prave tu zeny podstupuju rizikove zakroky ci liecbu. Rozhoduju sa kam az zajst.
Takze preco by si zeny nesledovali priznaky cyklu, ved takto si nesleduju len plodne obdobie, ale vlastne gynekologicke zdravie, ktore je v dnesnej dobe nadvahy, obezity a vsadepritomnych hormonov v ohrozeni. Sledovanie priznakov cyklu by malo byt sucastou zivota kazdej zeny - sledovanie tychto priznakov sa spaja casto s chorobnou snahou otehotniet, kedy vraj zena znasilnuje muza len pocas plodnych dni, takyto obraz je vsak pomyleny. Myslim, ze ak rozumni ludia uznaju, ze su schopni prijat a vychovat dobreho cloveka, potom je to pre spolocnost velka hodnota.
A to s detmi z cdr to tu uz bolo velmi dobre vysvetlene.
No a ked nakoniec dieta nepride, tak nepride. Vies, mozno pride nieco ine. Psychicka choroba, bankrot, rakovina, tragedia, kazdy zivotny pribeh je iny.
Zvierata maju pudy a to je dobre, lebo inak by vymreli. My mame pudy aj rozum a preto tuzime po rozmnozovani a zaroven si rozumom uvedomujeme, ze je to spravne a ze je to cesta ako nevymriet. Rozum nemame na to, aby sme sa rozhodovali ako ludstvo nerozumne. Kedysi sa ludia mnozili, lebo boli plodni a zili spolu sexualne, preto sa tak dbalo na to, aby boli pripraveni zut samostatne, ked spolu zacnu sexualne zit. Dnes je mozne zit sexualne s potlacenou plodnostou a teda sme schopni rozmnozovanie nielen regulovat ale aj odmietnut.
Tiez sme z tych, co zacali spolu zit neskor a dieta neprislo, prisli ine starosti, choroby a teraz dieta vychovavame a citime sa uplni. Co bude zajtra, neviem. Co by bolo zajtra, keby dieta neprislo, neviem.
Nerozumiem, naco tolko hutat o tom, preco zeny/ludia tak velmi chcu deti. V zivote chceme aj ine a plati, ze s jedlom rastie chut. To, ze niekto nema deti, je jeho zivot. Ci to uz tak chcel alebo nechcel. Ale ked vsetci budu dumat nad tym, naco vlastne mat deti a zacnu odmietat sa rozmnozovat, potom uz je s ludstvom nieco zle.
Nechápem prečo riešiš prečo . Ja mam dieťa z umelého oplodnenia . Áno sla by som do toho zase . Veľmi sme chceli bábätko . Cítili sme to tak . Túžili sme po niekom kto sa k nám dvom pridá a bude náš parťák . Mam známych čo po dieťati netúžia a echcú ho . To je tiež v poriadku . Zak ako aj to že ja som chcela zažiť babo v brušku . Chceli sme aj druhé dieta ale to sa žiaľ nedarí . Necháme to už asi tak . Ale keby ho nemám som ochotná ísť do ivf viac krát. Lebo som túžila byt mamou.
Ono je to podľa môjho názoru cele choré s deťmi. Ľudia sa cisto množia ako zvierata a to sú len pudy a hormóny!!
Už v skole na ZŠ by mali dievčatá dostávať podrobné informácie o tom, aký je to zahul tehotenstvo na telo!!! Brucho strie prsia hormóny!!! Aké rizika hrozia pri pôrode!!! Mne ostalo brucho aká zelatina!! Kojila som deti dokopy 8 rokov!!! Prsia mam ako pančuchy!! Keď sa prebudím v noci zlaknem sa ze kto leží z každej strany pri mne a to prsia!!!
Nikto mi nič nepovedal!!! Nič som si nestudovala!!! Lebo však každá trepe ze pozitívne mysli! Tak som premýšľala pozitívne s nestudovala si následky tehotenstva!!!
A tak som len pol života v šoku co mi zostalo zazmrzane telo!! Trupky mi povedia sa si daj plastiky! Fakt ďakujem.
O tom, čo je to mat postihnuté dieťa by som môj a Roman napísať!!! A potom keď nejaká zabije ze také dieťa je dar! Mam chuť jej plesnut!!!
Ak ostane žena sama na všetko chudery sa jej smejú, a mudruju, že nemala si mať deti!!!
Detto môžem písať román o potratoch!!!
Keďže som nič nevedela o všetkom ostala som sklamana a nie som s ty spokojná!!
Obetovala som zdravie spánok ziviot nervy psychiku nemám kľud ani pri písaní mojich vylevov!!!
A prečo dom chcela deti? Lebo hormóny a páčilo sa mi mat mimino!!
Pre deti si aj nohy urvem aj vdaka stresu z nich a z ich problémov mam toľko zdravotných problémov, že až! A áno pre deti urobím všetko zničila som sa jak sa dalo a keru zenu to trápi???!!! Kera trupka mi da metal?? Kera ma pochopí?????!!!!
Moja sestra deti mat nemôže ma samé poruchy htmfr ako ja a vidí co som všetko zazila a raz vydrela ŽE ONA CHCE DIETA AJ KEĎ BUDE POSTIHNUTÉ!!
O moje postihnuté sa v zibote mimochodom nestarala!!!
V budúcom živote ak nejaký je! Budem bezdetna lenivá zlato kôpka a budem si len luxovat svoje telo!!!! A ostatne nech od závisti aj exploduju!!!
V tomto zivote som sa vďaka tomu ze som chcela deti zničila na komplet!!! Dakujem
Ono je to podľa môjho názoru cele choré s deťmi. Ľudia sa cisto množia ako zvierata a to sú len pudy a hormóny!!
Už v skole na ZŠ by mali dievčatá dostávať podrobné informácie o tom, aký je to zahul tehotenstvo na telo!!! Brucho strie prsia hormóny!!! Aké rizika hrozia pri pôrode!!! Mne ostalo brucho aká zelatina!! Kojila som deti dokopy 8 rokov!!! Prsia mam ako pančuchy!! Keď sa prebudím v noci zlaknem sa ze kto leží z každej strany pri mne a to prsia!!!
Nikto mi nič nepovedal!!! Nič som si nestudovala!!! Lebo však každá trepe ze pozitívne mysli! Tak som premýšľala pozitívne s nestudovala si následky tehotenstva!!!
A tak som len pol života v šoku co mi zostalo zazmrzane telo!! Trupky mi povedia sa si daj plastiky! Fakt ďakujem.
O tom, čo je to mat postihnuté dieťa by som môj a Roman napísať!!! A potom keď nejaká zabije ze také dieťa je dar! Mam chuť jej plesnut!!!
Ak ostane žena sama na všetko chudery sa jej smejú, a mudruju, že nemala si mať deti!!!
Detto môžem písať román o potratoch!!!
Keďže som nič nevedela o všetkom ostala som sklamana a nie som s ty spokojná!!
Obetovala som zdravie spánok ziviot nervy psychiku nemám kľud ani pri písaní mojich vylevov!!!
A prečo dom chcela deti? Lebo hormóny a páčilo sa mi mat mimino!!
Pre deti si aj nohy urvem aj vdaka stresu z nich a z ich problémov mam toľko zdravotných problémov, že až! A áno pre deti urobím všetko zničila som sa jak sa dalo a keru zenu to trápi???!!! Kera trupka mi da metal?? Kera ma pochopí?????!!!!
Moja sestra deti mat nemôže ma samé poruchy htmfr ako ja a vidí co som všetko zazila a raz vydrela ŽE ONA CHCE DIETA AJ KEĎ BUDE POSTIHNUTÉ!!
O moje postihnuté sa v zibote mimochodom nestarala!!!
V budúcom živote ak nejaký je! Budem bezdetna lenivá zlato kôpka a budem si len luxovat svoje telo!!!! A ostatne nech od závisti aj exploduju!!!
V tomto zivote som sa vďaka tomu ze som chcela deti zničila na komplet!!! Dakujem
@okseen kojím deti zatiaľ dokopy 6 rokov a nemám prsia ako pančuchy a aj zdravotne som na tom super, takže toto je Tvoja individuálna skúsenosť. Aj minule v inej téme si výkričnikovala, robíš to aj teraz. Myslím, ze máš naozaj veľké problémy, ktoré vyžadujú odborníka.
Pôrodnosť klesá.
Ľudia majú radšej psa. A Ty si myslíš, že ženy rodia ako čerešne? 🤔
@okseen kojím deti zatiaľ dokopy 6 rokov a nemám prsia ako pančuchy a aj zdravotne som na tom super, takže toto je Tvoja individuálna skúsenosť. Aj minule v inej téme si výkričnikovala, robíš to aj teraz. Myslím, ze máš naozaj veľké problémy, ktoré vyžadujú odborníka.
@mdse a co keď sú vykricniky? Vidím že podaktore nič nevedia len rátať vykricniky!!! 😂😂😂😂 ty si sa narodila asi s malými prsiami, ja ich mam odvzdy veľké a len sa zväčšujú!! Presne pre toto mi vadua ženy!!! Vecné porovnávajú a urážajú druhu. Ak sa ti moje názory nepáčia, čo na ne reagujes/té? Tiež by to chcelo odborníka, že musis/ té reagovať na všetko. Si dojdi vyskúšať môj život a potom kecaj/té! Lebo vy nemáte tak iný nemôže trpieť??!! To je ta vaša falosna empatia? Co poradí odborník? Nič!!! Len sa u každého odborníka človek vŕta v tých istých problémoch!! Jedine riešenie je nemyslieť na to a nepripomínat si to! Hovoriť si ze iní sú aj horšie na tom!
Aj tak chcem byť bohatá bezdetna a vyzerať v 50 na 25
Akože ty sa každá navaza len!!! Som zvedavá koľko sa ich ešte ozve s diagnózami co nevedia akceptovať názor inej a ešte ju do urážajú!!!
Lebo vyjadriť názor je zakázané a každý názor musí byť dourazany a odkedy su vykricniky zakázané???
A ešte za to ze niekto nie je spokojný so zničenym životom a telom ho treba urážať?
To je ta empatia? 😂😂😂😂😂😂
@mdse a co keď sú vykricniky? Vidím že podaktore nič nevedia len rátať vykricniky!!! 😂😂😂😂 ty si sa narodila asi s malými prsiami, ja ich mam odvzdy veľké a len sa zväčšujú!! Presne pre toto mi vadua ženy!!! Vecné porovnávajú a urážajú druhu. Ak sa ti moje názory nepáčia, čo na ne reagujes/té? Tiež by to chcelo odborníka, že musis/ té reagovať na všetko. Si dojdi vyskúšať môj život a potom kecaj/té! Lebo vy nemáte tak iný nemôže trpieť??!! To je ta vaša falosna empatia? Co poradí odborník? Nič!!! Len sa u každého odborníka človek vŕta v tých istých problémoch!! Jedine riešenie je nemyslieť na to a nepripomínat si to! Hovoriť si ze iní sú aj horšie na tom!
Aj tak chcem byť bohatá bezdetna a vyzerať v 50 na 25
Akože ty sa každá navaza len!!! Som zvedavá koľko sa ich ešte ozve s diagnózami co nevedia akceptovať názor inej a ešte ju do urážajú!!!
Lebo vyjadriť názor je zakázané a každý názor musí byť dourazany a odkedy su vykricniky zakázané???
A ešte za to ze niekto nie je spokojný so zničenym životom a telom ho treba urážať?
To je ta empatia? 😂😂😂😂😂😂
@okseen zatiaľ tu len ty urazas ostatné ženy. Nazyvas ich trubami a chuderami. A to, že si si nic nenastudovala o následkoch je len tvoj problém, nie iných ludi.
@okseen zatiaľ tu len ty urazas ostatné ženy. Nazyvas ich trubami a chuderami. A to, že si si nic nenastudovala o následkoch je len tvoj problém, nie iných ludi.
@nelka93 kde ich urážam? Uveď konkrétne miesto!!! Lebo keď mňa uráža žena ze mam byt happy a ísť na plastiku a dat si tabletky ci ísť psychiatrovi, tak čo ich mam ako nazvať?? No trupky.cize ony prvé môžu začať urážať ja sa brániť nemôžem???🤦♀️
@nelka93 a vieš prečo som si to nestudovala??! Lebo také trupky mi hovorili ze mat deti je dar a mam LEN POZITÍVNE VECI VNÍMAŤ A NECITAT NÁSLEDKY!! Takže tým trupkam co mi to kedysi radili týmto ďakujem!!! Teraz mi zas iné hovoria ze môj problém že som si nečítala! Ženám nikto nevyhovie nikdy
Mať dieťa nie je povinnosť, povedala by som, že v dnešnej dobe je to skôr trend. Ale poznám aj niekoľko žien, ktoré sa rozhodli dieťa nemať. Ide len o to, že ak niekto takto uvažuje, bude si to musieť dlho obhajovať pred tvojím okolím, kým si zvyknú na takéto nastavenie ženy. A adopcia? Na tú nemá každý odvahu, ani ja by som nemala, ale obdivujem každého, kto sa na niečo také podujme. To musí človek cítiť, či to naozaj chce, ale čo som tak odpozorovala, tak na adoptované dieťa musí mať človek dvojnásobnú trpezlivosť a dvojnásobne sa mu venovať, aby ho vychoval, ako sa hovorí "k obrazu svojmu". Viem, o čom hovorím, moja sestra si adoptovala cigánske dievčatko, keď malo 1 rok, dnes už má 21 a môžem povedať, že naozaj žne úspechy svojej a manželovej výchovy. Možno ma niekto vysmeje, ale ďalší možný dobrý príklad je Adela Vinczeová. Počúvala som na YouTube nejaké rozhovory s ňou, o adopcii rozpráva bez príkras, vyjadruje sa veľmi inteligentne a pri počúvaní som zistila, že jej dieťaťom by som chcela byť 🙂
@nelka93 a vieš prečo som si to nestudovala??! Lebo také trupky mi hovorili ze mat deti je dar a mam LEN POZITÍVNE VECI VNÍMAŤ A NECITAT NÁSLEDKY!! Takže tým trupkam co mi to kedysi radili týmto ďakujem!!! Teraz mi zas iné hovoria ze môj problém že som si nečítala! Ženám nikto nevyhovie nikdy
@okseen ale máš aj Ty mozog v hlave a schopnosť ním rozmýšľať, nie? Tak čo sa vyhovaraš na druhých a obviňuješ ich za svoj život. Mne materstvo prinieslo oveľa viac šťastia a lásky, než by som kedy bez detí mala. A prsia by som si dala zmenšiť, keby mi vadili. Si veľmi nevyrovnaná osoba, ale za to nik iný nemôže.
@okseen ale máš aj Ty mozog v hlave a schopnosť ním rozmýšľať, nie? Tak čo sa vyhovaraš na druhých a obviňuješ ich za svoj život. Mne materstvo prinieslo oveľa viac šťastia a lásky, než by som kedy bez detí mala. A prsia by som si dala zmenšiť, keby mi vadili. Si veľmi nevyrovnaná osoba, ale za to nik iný nemôže.
@mdse Ďakujem za diagnózu, pani dokonalá. To je presne ten problém, o ktorom píšem – namiesto empatie a porozumenia sa ženy navzájom súdia, zľahčujú, porovnávajú a ponižujú. Keby si si prešla tým, čím ja, možno by si dnes písala z psychiatrie. Alebo by si pochopila, že nie každý má to šťastie prežiť materstvo ako dar.
Nie, nežijem podľa tvojich predstáv, ale to neznamená, že nemám právo o tom hovoriť.
A áno – mám mozog, preto píšem pravdu. Tvoju sladkú verziu života si nechaj pre seba.
Vieš, čo je najväčší problém? Že ženy ako ty nevedia mlčať, keď nemajú ani len predstavu, čím druhá prešla. Ja som si prešla peklom – fyzicky aj psychicky – a nevyhováram sa. Píšem to preto, aby si to iné ženy nemusel prežiť naslepo ako ja.
Ale nie – vždy sa nájde nejaká múdra so šťastným príbehom, ktorá si myslí, že tým má právo kopať do tých, čo ledva prežili.
Si šťastná matka? Gratulujem. Tak sa skús podľa toho aj správať – ako človek, nie ako sudca.
@mdse Ďakujem za diagnózu, pani dokonalá. To je presne ten problém, o ktorom píšem – namiesto empatie a porozumenia sa ženy navzájom súdia, zľahčujú, porovnávajú a ponižujú. Keby si si prešla tým, čím ja, možno by si dnes písala z psychiatrie. Alebo by si pochopila, že nie každý má to šťastie prežiť materstvo ako dar.
Nie, nežijem podľa tvojich predstáv, ale to neznamená, že nemám právo o tom hovoriť.
A áno – mám mozog, preto píšem pravdu. Tvoju sladkú verziu života si nechaj pre seba.
Vieš, čo je najväčší problém? Že ženy ako ty nevedia mlčať, keď nemajú ani len predstavu, čím druhá prešla. Ja som si prešla peklom – fyzicky aj psychicky – a nevyhováram sa. Píšem to preto, aby si to iné ženy nemusel prežiť naslepo ako ja.
Ale nie – vždy sa nájde nejaká múdra so šťastným príbehom, ktorá si myslí, že tým má právo kopať do tých, čo ledva prežili.
Si šťastná matka? Gratulujem. Tak sa skús podľa toho aj správať – ako človek, nie ako sudca.
@okseen prečítaj si svoj prvý príspevok, kde je tam empatia? Nie nie som dokonalá, každý máme svoje problémy. Ale len pľuť negativitu všade dookola, to by sa mi žilo veľmi zle.
@okseen prečítaj si svoj prvý príspevok, kde je tam empatia? Nie nie som dokonalá, každý máme svoje problémy. Ale len pľuť negativitu všade dookola, to by sa mi žilo veľmi zle.
@mdse Milá pani, to, že niekto hovorí otvorene o bolesti, únave a realite, ešte neznamená, že pľuje negativitu. Znamená to, že má dosť odvahy povedať veci, ktoré väčšina žien len dusí v sebe.
A empatia? Empatia nie je o tom, že človek musí písať zjemnene s mašličkami – je o tom, že vieš, kedy máš radšej počúvať, než hodnotiť.
Nie všetky ženy majú v materstve duhu a jednorožce. A keď už teda hráš na empatiu – možno by si mohla konečne prejaviť tú svoju a prestať mi podsúvať, ako mám žiť, myslieť a cítiť.
Nic v zlom ale nechápem co sa kto stará do cudzích maternic. Veď to je súkromná vec každej ženy, resp páru. Sú ženy ktoré deti chcú a také ktoré nie. A oboje je v poriadku.
Nic v zlom ale nechápem co sa kto stará do cudzích maternic. Veď to je súkromná vec každej ženy, resp páru. Sú ženy ktoré deti chcú a také ktoré nie. A oboje je v poriadku.
@anonym_841217 presne tak!! Súhlasím! Mne sa najviac nepáči ze jedna skupina uráža druhu skupinu žien! Ja tvrdím každý nech si robí ako chce a keď niekto povie ze mu lezú vlastne deti na nervy a radšej by ich nemal, tiež ho chápem!! Pretože evidentne je to žena zničená životom a ma pravo si povedať svoj názor! Len dnes ešte dožíva plno takýchto bigotnych žien ktoré by ženu za to ze zmenila názor ukamenovali a hneď ju obvinia chudinky ze je chorá narušená a nespokojná a neviem co všetko. Dnes je doba urážania! Sa mi nepáči názor, tak ignorujem a neurazam a som ticho!!! Každý nech ma jak chce a je aj vytoceny na čo chce. Sme v 21 storočí a neviem co sa dnes každý hra na psychiatra 😂

@huxy Možno by si ale predsa len mohla skúsiť pochopiť, že nie všetky otázky sú útok. Niektoré vychádzajú z túžby porozumieť – aj tomu, čo sa dnes berie ako samozrejmé, až sväté. Pýtať sa neznamená súdiť. Ale ak ťa samotná otázka vyrušuje, možno niečo v tebe zarezonovalo. A to nie je o mne. To je o tebe. Nie, deti nie sú povinnosťou. Ani vstupenkou k úplnosti. Pre niekoho sú zmyslom života – a pre iného zase nie sú. A aj to je v poriadku. Len ten, kto túži po dieťati, by mal vedieť, že nejde o projekt, ktorý musí vyjsť za každú cenu. Lebo nie každé volanie po dieťati vychádza z lásky. Niekedy je to len strach z vlastnej prázdnoty. A to by sme už riešiť mali. Lebo dieťa si nezaslúži prísť na svet preto, aby niekomu zalepilo dieru v duši.
@autorka....tak potom otázka na telo...naozaj zaujímavosť.
Prečo si potom ty neostala bez detí,ale vzala si detičky z domova?istým spôsobom si tiež tlačila na pílu.