Prečo TSH hormón ovplyvňuje otehotnenie?
Idem si po radu. Cca 1.3r sa mi nedari otehotniet, navstevujeme druhy mesiac CAR a mame za sebou 1 neuspesne IUI. Dnes som si studovala svoj hormonalny profil, ktory je podla mojeho gyn a lekarky v CAR v poriadku, ale vsimla som si hodnotu TSH 3.3 co je sice v norme ale vsade citam ze pre otehotnenie by mala byt tato hodnota do 2.5 ...je tu niekto taky, kto po uprave tohto hormonu otehotnel? Ma zmysel ist do dalsieho IUI, ak nemam tento hormon v poriadku? Ci radsej riesit endokrinologa? Zajtra idem na rozsirene testy stitnej zlazy a uz som frustrovana z toho, ze si clovek musi studovat vsetko sam
Nam sa tiez nedarilo, a tiez som mala v norme okolo 3.8 a akonáhle bolo okolo 2 podarilo sa a mame syna🙂
Pravda je, že ideálne TSH je okolo 1-1,5 max 2. Lenže hodnoty TSH nie sú plnohodnotné pre posúdenie štítnej žľazy. Treba preskúmať aj hormóny T3 (aktívny hormón), T4 (zásobný hormón) a protilátky proti štítnej žľaze.
Hypofýza uvoľnuje hormón TSH podľa potrebného množstva hormónov ŠŽ v tele, konkrétne T3 a T4. Ak je týchto hormónov málo, hypofýza vyprodukuje viac TSH, aby ŠŽ vyrábala ďalšie hormóny T3 a T4. Lenže existujú poruchy ŠŽ, hypo a hyperfunkcia + autoimunitné ochorenia a ďalšie.
Hormóny T3 a T4 sú tvorené výhradne z jódu, ak ho má ŠŽ málo, zväčšuje svoj objem. ŠŽ vyrába predovšetkým hormón T4. V pečeni a v črevách sa premenia na T3. T4 je zásobný hormón, T3 aktívny. Pre ich premenu je potrebný selén.
Otázky pre teba by mali byť: Vie si moje telo premeniť zásobný hormón na aktívnu formu, ktorú vedia prijať bunky? Ak ho vie moje telo premeniť, vedia ho tvoje bunky prijať? (tzv. pooling). Lekári to na SVK neriešia.
Lekári pri hypofunkcii nasadzujú umelý zásobný hormón T4 (liek Euthyrox). Je to najhoršie hodnotený liek zo všetkých liekov obsahujúci levotyroxín ale najviac predpisovaný lekármi. Sú lieky s inými alebo aj s menším obsahom prídavných látok, ktoré sa vstrebávajú omnoho lepšie.
Niekedy si človek musí svoje zdravie riešiť a vybojovať sám.
Ja som po IVF otehotnela s 2.87 a sestra mala vyše troch a dvakrát normálne otehotnela. Neupinaj sa na jednu hodnotu m
Ešte som zabudla dodať, že hodnoty TSH sú ľahko ovplyvniteľné, zhoršujú sa stresom a nedostatkom spánku. Preto samotné TSH nestačí na posúdenie fungovania ŠŽ.
Mne to tiež kolíše od 2,5 do 4 avšak T3 a T4 sú ok takže lieky mi endokrinológ nepredpisal 🙂 a v centre tiež že to je ok
@kristinkaris ja aktuálne beriem euthyrox25 prvý mesiac, TSH vyšlo 3,23 a v marci mám KET.. pri prvom vklade som nebrala nič a ani som nevedela akú hodnotu TSH mám a zadarilo sa aj tak
Nám sa nedarilo rok. Tiež my vyšli podobne výsledky a endokrinológ mi nasadil hneď lieky a hneď ďalší cyklus som otehotnela. Teraz keď sme chceli druhé, mi endokrinológ hneď povedal, aby som mu dala vedieť kedy sa budeme snažiť o ďalšie, že hneď mi nasadí vyššie lieky inak by som neotehotnela.
Dakujem velmi pekne, uz mam vymenny listok endokrinologovi, tak uvidim co vybavim.. okrem toho by som mala podla vysledkov zvysit vit. B12 a zelezo... takze IUI tento mesiac odkladame, kym sa mi nedaju vysledky dokopy..a ktovie, mozno sa potom zadari aj bez toho 🙂
@adrbat prosim ta a potom si ten euthyrox vysadila alebo ho musis brat už do konca života ?
@kristinkaris musím ho brať stále. Bežne si dávam iba 25mg ale pri tehotenstve sa mi to zvyšuje - teraz mám 75 a som na začiatku. Ale potom (po pôrode) sa mi to zas upravi na nižšiu dávku. Ale brať ho budem už cely život.
@adrbat a aj si mala zle iné výsledky alebo iba tsh?
@lienka_9 berie sa pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy, ktorá môže nastať kedykoľvek. Niektoré ženy ho potrebujú len počas tehotenstva, lebo je to záťaž (samotnej žene by vyprodukované množstvo hormónov ŠŽ stačilo, ale už nestačí potrebám vyvíjajúceho sa bábätka), niektoré ho budú potrebovať aj po tehotenstve (v tomto prípade už zväčša doživotne).
@kristinkaris iba TSH

Bývalej kolegyni dcera nevedela otehu, tiež riešili a vyšlo jej tiež tsh nad 3. Dostala lieky, tsh mala okolo 2 a ptm sa im zadarilo. Tsh je naj mat pri 2