icon

Rada ohľadom PCOS a plánovaného otehotnenia

13. mar 2023

Ahojte, prišla som si sem po radu. Mám 24 rokov a tento mesiac sme sa začali snažiť o bábätko. Lenže mám diagnózu PCOS. Od kedy menstruujem boli tie cykly nie veľmi pravidelne (viac menej som mala 3-4x tak 40 dňové a potom vždy jeden 80dnovy). Minuly mesiac mi robili hormonálny profil a zistila sa hodnota AMH 7,5. Ostatne hormóny boli v norme. Bol mi nasadený duphaston 11-25 dňa cyklu 2x1 plus 2x1 inofolic. Doktor povedal že keď sa nám nebude dariť rok tak potom by nás poslal do CAR. Moja otázka znie mám začať hľadať príčinu skôr? Rozmýšľam že si dám vyšetriť štítnu žľazu nakoľko niekoľko ľudí v rodine ma zníženú funkciu. Taktiež som rozmýšľala nad inzulínovou rezistenciou že by som si ju dala vysetrit. Od januára som zmenila aj životný štýl že som prestala jesť sladké jem výlučne zo sladkého len jeden krát denne ochutené jogurt a jedno ovocie, taktiez som schudla (mám 63kg pri výške 168čcm je to norma, takze nedvahu nemám).
Odsledovanu ovulaciu nemám od lekára, tento mesiac som si začala merať ovulaciu pomocou testov, avšak moje čiarky sú veľmi intenzívny myslím tu testovaciu (asi tam bude nejaká zvýšená hodnota LH hormónu). Zo začiatku to pekne stúpalo ale už 3 deň ma rovnaku intenzitu čo by mala naznačovať pozitivitu, tak uvidím či to ďalej bude klesať. Další cyklus odsledujem aj bazalkou teplotou. Veľa som totiž čítala že pri takej hodnote AMH akú mám ja nedochádza vôbec k ovulácii.. poraďte prosím ako ste to riešili vy. Ďakujem

Strana
z2
simca06022011
13. mar 2023

Neporovnacaj sa s inymi, nadváha je jeden s hlavných pričiň pco a vedela hormonálnych problémov tiež. Keďže tuk rozhádze nejak tie stavy.. to nie je ťažko povedať. To je fakt.

lulu8491
13. mar 2023

Ahoj, nemám síce PCOS, ale poradila by som ti skúsiť sa popozerať po fyzioterapii panvového dna. Mne dlho kolisal cyklus, niekedy menzes prišiel až o mesiac neskôr. Po 6 mesiacoch cvičenia pár cvikov (Max 20 min denne) som mala posledné tri cykly presné ako hodinky - 25 dní. Taktiež sa vytratili menštruačné bolesti. Nechápem, prečo gynekológovia nehovoria aj o tejto možnosti... Zároveň je takéto "cvičenie" dobre aj na odburanie stresu, keďze sa jedná aj o dychové cvičenia. Na fb sú dve české fyzioterapeutky, ktoré robia sem tam aj semináre na Slovensku. Majú dobré výsledky - ženy, ktoré podľa lekárov nemali "nikdy" otehotnieť sú po roku cvičenia zrazu tehotné...

autor
14. mar 2023

Tak včera som som si spravila ovulacny test a už bol negatívny.. (na to ako boli intenzívne tie pred tým tak teraz už úplne slabá vyšla).

Inak nad takým cvičením tiež rozmýšľam pozerala som že veľa ženám pomohla hormonálna jóga tak som rozmýšľala že si nájdem nejaký kanál na YouTube a podľa toho by sim cvičila kto vie možno to pomôže.

sasiffi
14. mar 2023

Ja mám 24 a tiež mám PCOS, presne tak ako píšeš také isté cykly som mala celý život aj ja. Nikdy som nemala nadváhu, keď ma to už veľmi nebavilo každý mesiac riešiť meškajúci cyklus nasadila som HAK. Pár mesiacov pred svadbou som ju vysadila že uvidíme aký bude cyklus potom lebo chcela som sa pomaly pripravovať na bábätko. Samozrejme že mi nabehol cyklus najskôr dobrý ale potom sa to vrátilo do starých koľají. Doktorka mi urobila hormonálnu profil, vraj mám všetko ok okrem nízkej LH a progesterónu. Ovuláciu mi tiež vôbec neodsledovala . Nasadila mi duphaston. Od 15 dňa cyklu a že si mám robiť pol roka ovulácne testy a že keď nebudem mať ovuláciu mám prísť aj so spermiogramom manžela a že budeme ju vyvolávať. Moje skúsenosti s testami sú presne opačne ako tvoje. Stále nekonečné negatívne. Cyklus síce ako hodinky ale pol roka prešlo a bábätko stále nečakám a ovuláciu či som mala? Hmmm ťažko povedať , po troch mesiacov mi vyšiel na 17den pozitívny jeden jediníkrat ovulačny test. Jasné že som vtedy mala v sebe už Duphaston čiže ak aj to bola naozaj ovulácia tak som nemala čas na uhniezdenie lebo to bola krátka dolár keďže duphaston sa berie 10dni a ja som ho brala od 15. Potom som počkala ešte dva mesiace že čo bude, ovu test už pozitívny nebol len taký že skoro pozitívny. Pot som začala merať bazalnu teplotu. Vyšliel mi na 17 deň pekný pokles a 18zacalo stúpať, vravím si super ale znovu som mala v sebe už Duphaston od 15. dňa ale teplota stúpala 3 dni a potom klesala každý den až do MS. Takže neviem či to reálne bola ovu alebo nie lebo na teplotu mohol mať vlyv aj duphaston. Vtedy som napísala svojej doktorke či by som teda nemala brať duphaston neskor lebo vyzerá že mám ovuláciu až 17 deň tak povedala že áno že od 18 dňa. Teraz som akurát 19den ďalšieho cyklu. Doktorku som nepočula a povedala som si že nasadim duphaston až vtedy keď sa mi poyvdri ovulácia. Baby mi tu v skupinách radili že im povedali lekáry že dôležité je dať progesterón v čase uhniezdovania a po čiže kľudne 3-4 dpo ... Ovu zatiaľ asi nebola... Testy negatívne, teplota mi 17 deň klesla. 18. Malinko stúpla dnes opäť klesla, uvidíme čo to bude ale začínam si myslieť že ovuláciu ani nemám a že to že som si myslela že ju mám spôsoboval možno ten duphaston. Nevime počkám ešte pár dní ako sa ukáže teplota a keď tak nasadim duphaston nech mi prejdú dní a príde ms a môžem začať nový cyklus. Akurát som vo fáze že ku koncu februára som odišla od doktorky a čakám kedy tej novej príde moja karta. Zatiaľ ju nemajú. Dúfam že tá nová mi dá výmenné lístky na všetky tie základné vyšetrenia a pozrie mi na tú ovuláciu a ak ju nemám tak nech čím skôr mi nasadí nejaké lieky lebo mám pocit že takto len strácam čas. A presne ako si písala každý mi len hovorí ste ešte mladí máte čas ale nikto ja som bežala so snažím preto aby som mala prvé bábo v 30 ale aby som ho mala čo najskôr.

autor
14. mar 2023

@sasiffi no vidím že to mame veľmi podobne… mne nepovedal síce výkyv tých hormón ale pre niečo je ten cyklus taký aký je. Ja som si ďalšie vyšetrenia vybavila cez obvodnu zavolala som jej že mi diagnostikovali PCOS a že potrebujem vyšetriť štítnu žľazu a intulinovu rezistenciu dala mi normálne papier takze dúfam že nebudem čakať priliz dlho na termín. Podľa mna toto si výbav cez svoju všeobecnú aby ti nešiel čas kým sa dostaneš k lekárke atd.
Včera som mala taký tusak že proste musím zmeniť gynekológa nepáči sa mi že mi nesleduje ovulaciu jem progesteron ale vlastne neviem či ju mam rak som si na základe recenzií našla gynekológa ktorý sa venuje aj neplodnym párom a hlavne robí folikumetriu a vytlačila žiadanku. Dnes som išla po kartu a dozvedela som sa od neho že vlastne na to beriem progesteron lebo neovulujem (na základe jedného odberu HP mi to povedal, pričom keď som si bola vredy po výsledky tak povedal že progedteeon je v norme a že sa zvyšuje Lebo budem mat ovulaciu). Zrazu dnes už ovulaciu nemám. Fakt je asi dôležité ku komu sa dostaneš do rúk.

Strana
z2