Reprodukčná imunológia
Ahojte,
Ktorú reprodukčnú imunológiu odporúčate ?
Aké sú lehoty čakania na vyšetrenie, cena ?
Ďakujem za všetky skúsenosti.
@matullienka ahoj, prosim tie protikatky proti plody ti zistili na vysetreni na tej rwproimunologii v zmysle, ze na tom ich klasickom vysetreni, na ktore je potrebne ist min.6 tyzdnov po potrate alebo bolo potrebne este nejake rozsirene vysetrenie, kde ti to zistili?
@niky_d ahoj, to mi je strasne luto, ja mam prve dieta a ze mam nejaky problem, neviem aky, som zistila az teraz, mam za sebou 2 MA, cize riesim vysetrenia. Pokial som zatial pochopila, je mozny hematologicky problem, je dobre si dat spravit hematologiu ale taku, kde sa robia testy aj na syndrom lepivych dosticiek, tam pomahaju vraj aj ked je hematolog ochotny nasadit hoc len preventivnu liecbu (anopyrin, fraxiparin/ ine) od zaciatku pozitivneho tehotenskeho testu a na podporu aj nejake tie progestereny/gestageny od gynekologa (nie som doktor, tak nechcem pisat bludy, je to len moj sumar, z toho, co som za posledne dni zistila citanim). Co sa tyka reproimunologia, toto je nieco otrasne. Ako som.zatial zistila aj za pomoci jednej milej zienky tu na MK, tak tie reproimunologicke centra sa lisia po obsahovej stranke vysetreniami. V Presove v Adla beru krv aj muzovi, avsak v ramci toho zakladneho vysetrenia, neberu muzovi spermie, cize spermiomgram mat nebude a nerobia ani tzv. MIF test - bunkova imunita trofoblastu a protilatky konkretne na partnerove spermie. Robia iba test na protilatky voci spermiam vo vseobecnosti. Tu moze nastat situacia, ze na cudzie spermie vyjde tes negativny, ale na konkretne muzove spermie moze mat zena test poztivny. (Takto to vysslo jednej pani v Nitre). V Nitre neberu muzovi krv, cize tam chyba vysetrenie muza na urcite veci z krvi, ale beru sa spermie na spermiogram a na tie protilatky aj voci jeho konkretnym spermiam plus bunkova imunita tofoblastu u zeny. Spermiogram mi odporucila ta mila zienka tu z MK urobit muzovi hned ten rozsireny kde sa testuje aj DNA fragmentacia. Ta sa nerobi v ramci zakladneho testu, a teda neviem, ci ta sa robi v Nitre, no rozsireny spermiogram urobia v akomkolvek CAR. Cize vlastne je to riadna haluz tato reproimunologia a presne ako pises, mne tiez ide o cas. Pytam sa, pisem, nie kazdy odpise a kalkulujem kde vlastne ist a na co. Je aj moznost skombinovat si reproimunologicke vysetrenia, ze ist na prve zakladne vysetrenie do jedneho centra a zvysok si dorobit inde. Napr. ten MIF test, prip. nieco ine, co vies, ze potrebujes dorobit, priamo napisat, ze chces iba to a mozno daju aj skorsi termin.
@niky_d @matullienka pisala, ze u nej bol problem s potratmi do 12 tyzdna s protilatkami proti plodu, avsak neviem o ake konretne vysetreni sa jednalo, ako sa to vola, ci to robia iba v Nitre alebo sa da ist aj na skorsi termin niekde inde na to. Komplikovane je to pre nas laikov a hlavne, ze vsetko si musime zistivat sami a dobijat sa doslova tych vysetreni.
@niky_d tiez zistujem kde co robia, resp. nerobia, aby som sa vyhla situacii, ze si dam.urobit vysetrenie a nakoniec mi bude nieco chybat, co moze mat dopad na dalsie tehotenstvo. Nepoznam uplne vsetky reproimunologicke centra na Slovensku, viem, ze su v Ba, Ni a v Po. Najpopularnejsie je Nitra Dzurilla a v Po Adla, v Po je este jedno take, kde sa tiez chodi a diskutuje sa o nom aj tu ma MK, ale tam som volala a caka sa na termin 3 az 6 mesiacov. V Adla Presove toho robia fakt vela, neviem, ci by vam tam vedeli pomoct alebo v Ba, ak je vychodne Slovensko daleko, mozno sa ist skusit spytat aj s vysledkami, ze teda, co je eate take, co by vam mohlo pomoct. O tom MBL pocujem prvykrat? O co ide? Aky to ma mat dopad na tehotenstvo?
@matullienka aku liecbu ste podstupili?
@matullienka Dobry den, kolko ste brali medrol?
Mne nezabera, vraj este 6tyzdnov mam vydzrat a ked nezaberie nasadi inu liecbu...Vam co nasadlili po medrole?
@bebaa bralá som ho 3 mesiace a potom keď nezabral kedysom zostala tehotná chodila som každé 3 týždne na infúzie neviem ako sa už volali
@bozenka67 ahoj, ako si sa prosim nakoniec rozhodla, ktoru repro imunologiu si si nakoniec vybrala? Riešim aktuálne rovnakú vec a mám celkom chaos v tom čo kde robia a či to stačí… som po 2 MA v 6tt a 5tt.. hemato a endo mám negatívne všetko
@matullienka a infuzie zabrali?
@bebaa áno máme doma už 5 ročnú slečnu
@lucka27391 ja som obsolvovala iba presov Adlu, ale rozmyslam, ze by som este skocila na dodatocne vysetrenia do Nitry. Da sa to aj nakombinovat, ze vsetok ten zaklad v PO a bunkovu imnunitu proti tofoblastu a protilatky voci konkretne tvojho partnera spermiam v Nitre. Tu by som vsak aj zvazovala to, ze sice moze to cyjst o malinko lacnejsie avsak tu cestu i tak treba absolvovat. Ja mam aj reproimunologiu negativnu aj moj muz a nevyslo nam ani IVF. Skor si myslim, ze ak ma clokek fakt vsetko negativne, tak tam uz je asi jediny problem vek, a to, ze geneticka vybava pohlavnych buniek, ci uz na strane vajicok alebo spermii nie je najkvalitnejsia. My mame u jedno dieta a problem prestym nebol ziadny. Este za zvazenie podla stavu stoja dve vysetrenie a to priechodnost vajcovodov, ci tam nie je nejaka skryta endomwtrioza ktora by mohla poskodzovat vajicka a biopsia maternice a odber uNka buniek priamo z maternice. Biopsiou sa zisti ci tam nie su nejake veci, co by mohli tiez sposobivat skore straty a tie uNka bunky nozu byt ine z krvi zistene na reproimunologii a ine hodnoty mozu byt priamo v maternici. Ja na priechodnostou vajcovodov ano neuvazujem lebo jedno dieta uz sa nam podarilo a ak by tam aj nasli problem jedina cesta je umele oplodnenie, co uz sme skusili. Ale do tej biopsie a uNka pravdepodobne pojdem v dohladnom case. Dufam ze som pomohla, poznam tuto situaciu, ja som tak hladala po nociach informacie pred polrokom.
@stanka562 Zistili vám niečo na repro imuno v Prešove? Ďakujem.
@stefania100 dobrý den, bola som v Nitre, no nezistili nič, všetko mám v poriadku. Keby nevyšlo 2x IVF robili by sa opakovane vyšetrenia. ☺️

@moje912 fuuha, tak to nastve.