Rodičovstvo vo vyššom veku
chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?
Každá jedna ti tu môže napísať len svoj názor (niektoré príspevky budú určite aj dosť nepríjemné), no nech ti ktokoľvek čokoľvek napíše rozhodnutie je len a len na tebe a tvojom manželovi...
Nech sa akokoľvek rozhodnete jediné čo môžem je, popriať vám veľa šťastia
Ked sa citite fit tak preco nie pre zenu je to sice riskantnejsie ale v dnesnej dobe nic nove ak ste zdravy urcite to nebude problem 🙂
Za mna urcite nie, vek neoklames,nech si akákoľvek hviezda. Ked ta bude tvoje dieta možno najviac potrebovat,je velka pravdepodobnost, ze ty uz na to nebudeš (ano,hovorim aj o smrti), mala si na to myslieť skor
@kikerka "mam pocit ze konecne mame vsetko, byvanie, stabilne prace, sme zabezpeceni... len mame pocit neuplnosti.. sme rodina-nerodina.."
ste klasický prípad, máte "všetko" až na dieťa a váš život je zrazu prázdny
ja mam 40, 2 deti, absolútne si neviem predstaviť, že by som ešte mala rodiť
nie je to o tom, či sme či nie sme aktívni, tiež žijeme naplno, športujeme, pracujeme, cestujeme ... ale aj tak, v tomto veku sa už teším, že mám aj svoj klud, vyspím sa, cestujem bez obmedzení, atď. Deti už odrástli, už pomáhajú oni mne, nie ja robím furt okolo nich (aj ked sa im venujem, je to iné ako s bábätkom).
Ak sa pre dieťa rozhodnete a náhodou sa podarí, váš život sa zmení, všetko sa zrazu spomalí, budete sa prispôsobovať, nebudeš môcť ísť tam kde chceš a kedy chceš ... si na to pripravená?
@hettinka to fakt sa pýtaš či je pripravená? 🙂
ja som rodila 3 dieta pred 40 vsetko islo super bezpro lemov ale teraz ked ma po 2 rokoch a vymysla nemam na to nervy nie je to med lizat posielam tam syna lebo ja som z nej na nervy a nevladzem tak ako pred 10 rokmi. A ja som fit nie je problem cestovat aj s nou ma 2 roky a bola 4x pri mori ale pokoj bude az ked bude mat 10 a potom pridu zase nove problemy ako puberta ... treba zvazit ci je dost nielen fyzickych sil ale hlavne psychickych. nasi mali sestru neskoro tiez a o tu som sa ja starala volala ma aj mama a nasi jej nechceli ist ani na stuzkovu lebo sa jej kamosky pytali ci ju vozi dedko do skoly ja mam dost v 40 v 47 neviem to musite vediet vy ale lahke to nebude.
@hettinka pisala ze predchadzajuci partner nechcel deti a az teraz nasla spravneho... pre mna dostatocny dovod...
Inak tiez nemam daleko od 40tky , dieta cakam a citim sa nato plne🙂 cize asi bude kazda zena ina😉
Dnes som sa prave dozvedel ze jednej spoluziacke mojej dcery zomrela mamina - mladunka... a nie je prva... kto bude a kto nebude moct podporovat do akeho veku svoje deti je vo hviezdach - presne ako pisu zeny tu - mnohe deti su vychovavane starymi rodicmi lebo ich mlady rodicia bud zomreli alebo sa na vychovu necitia.
Zakladatelke len - ak sa nato citite a chapete co dieta obnasa... aj v minulosti zeny rodili v takomto veku - sice nie prve ale 6-7me dieta🙂 ale v pohode - moka babka bola 8me dieta a jej mama ju mala vysoko nad 40tkou pred mnohymi rokmi - uzila si mamu dlhsie ako ja mkjho mladeho otca☹ takze tolko k tomu... drzim palce
Ja poznam pani ktora prve dieta porodila v 46 tento rok jej dcera zmaturovala tiez pred 19 rokmi ked bola tehotna jedna pani o nej nepekne povedala ze v takom vysokom veku to nie je dobre ale je stastna ze jej dala zivot
@kikerka nechcela som sa vyjadrovat k tejto teme, ked som ju videla na ploche.... ale akosi mi to nedalo.
mna velmi zaraza jedna vec ty 47 , manzel 50 . a mas potrebu pytat sa cudzich ludi, ci sa mas vzdat sna od dietatku , a ake mas moznosti.
myslim, ze v tomto veku, ste uz obaja dost zrelí na to, aby ste si sami doma v sukromi uvazili pre a proti. Pretoze uz to, ze tuto otazku kladies anonymne vystupujucim zenam niekde na socialnej sieti , vyznieva tak, ze sama si si neni ista, ci to dieta je skutocne dobry napad, hoc po nom tuzis. pretoze tuzba a realita su casto dve odlisne veci .
no stale hovorim, zijem na to,a by som si svoje tuzby plnila a zivot vyplnla mojimi splnenymi snami, a cely zivot si vyciarkavam z mojho pomyselneho zoznamu veci, ktore som tuzila a stihla zazit , a tym si potom hovorim v duchu : " ano mam plnohodnotne prezity zivot, lebo zijem svojimi tuzbami "
o biologickej stranke sa bavit nebudem, lebo sme dospele zeny a obe vieme ako to funguje, a ze pravdepodobne, to uz u teba nebude jednoduche. moralnu stranku rozoberat tiez nechcem , pretoze dat dietatu zivot, stastny domov, a mat kompletnu rodinu nie je nic zle.
( zbytocne tu budem citat o tom ako ta zeny budu odradzat vetami typu " nedozijes sa maturity svojho dietata a pod "
lebo vieme ja to, ze tak ako zomieraju 20 rocní ludia, zomieraju v dnesnej dobe aj ludia v pomerne vysokom veku ( omnoho vyssom ako pred par desatrociami ) a stale sa mozes dozit nie len maturitneho vecierku svojho potomka, ale aj vnucat.
takze sa vraciam len k tomu, ze otazka co si myslia, ostatne, by ti v tomto veku mala byt uplne niekde ....ukradnuta . a svoju energiu by si mala venovat radsej tomu, aby si si nasliapla na cestu za tvojou tuzbou.. teda napr konzultacia s tvojim gynekologom a pod . vela stastia
Z celkom racionálneho dôvodu by som sa v tom veku už do rodenia nepúšťala, geneticky materiál je v tomto veku už natoľko poškodený, že by som sa obávala, aké potomstvo by sa mi narodilo. Ja mám pár rokov po 40 a už by som to určite neriskovala nie to pred 50tkov.
Síce sa tu uvedie x prípadov kedy zomreli mladi rodičia, fakt je, že s vekom sa táto šanca zvyšuje ako aj riziko vážnych chorôb - neviem si napr. predstaviť v 60 tke behať do 2 zamestnaní, aby som uživila seba a dieťa. Riešiť v 60tke domáce úlohy, chodenie poza školu, rebéliu teenagera a pod.? ďakujem pekne, to je už vek na vnúčatá, užiť si a vrátiť rodičom ...
@kikerka Ahoj, ja ti drzim palce. Ja som tiez "starsia" snazilka, ako mi vsetci nadsene hovoria, vratane lekarov ale co uz, je to pravda. ☹ Mame aj s manzelom urobene vsetky testy a vsetko je ok, ergo v norme. Nie super nadpriemerne, ale Ok, vzhladom na vek. Mame 38 a 40. Mala si aj urobene testy, celkovy hormonalny profil a tak? mna to naozaj velmi zaujima, lebo ak ano a mas slusne vysledky v Tvojom veku tak je to zavideniahodne (a zriedkave!) a potom by som nevahala. Ale zial, aj ja som predpokladala lebo vyzeram a citim sa mlado pojde to ako po masle, ale bohuzial opak je pravdou a moje telo ma stale tych 38 rokov....
@ingelika78 akurát ona nemá 38 ale 47! "Trošku" rozdiel, to by som absolútne neporovnávala.
@sisaka Ved to mi je jasne, asi som sa zle vyjadrila. V tomto veku je obrovsky rozdiel v plodnosti aj medzi 37-39 a napriklad 41-42, nie to este tento vek. Chcela som tym celym povedat - ze ak by sa jej postastilo nejakym sposobom otehotniet v tomto veku tak je to mega zriedkave (a navyse prezit zdrave tehotenstvo, nielen otehotniet), tak ma len zaujimalo ci zakladatelka patri do 0.003% (cca) zien ktore dokazu pocat v tomto veku prirodzenou cestou- a ci ma taky dobry hormonalny profil. 😲
Prvé dieťa takmer v 50siatke? Nešla by som do toho. Chápem,že túžba po "rodine" je obrovská,ale je tu vek vás oboch,zdravotné riziká atď. Tvoj súčasný partner má deti z iného vzťahu? Máte už zaužívaný svoj spôsob fungovania, dieťa by všetko,načo ste zvyknutí,rozhádzalo. Jedna vec je vidina sladko spinkajúceho bábätka a druhá ďaľšie roky života. Za mňa nie.
Som starsi rodic, deti som mala v 38 a 43, co je dost vela. Zo zdravotnych dovodov. A ty mas 47 a nie si ani tehotna. Absolutne nie. Vek tvojho partnera nevadi a nie je problem, tvoj ano.
Teraz nebudem riesit, ze ci budes vladat atd, ale cisto pragmaticky - sancu otehotniet mas takmer nulovu (to po 40 rapidne klesa kazdy rok) a zdravotne rizika obrovske. Prepac za uprimnost
Ja som sa stala mamou v 40.tke, môj muž mal tiež 40, podarilo sa nám po 5.tich mesiacov, tehotenstvo som mala tak krásne že mi ho závideli mnohé mladšie kamošky. Ešte by sme chceli pre syna súrodenca, ale ak neporodím max.do 43, tak už to nadobro zabalím. Necítim sa stará, okrem starostlivosti o dieťa chodím aj do práce, som názoru, že nás dieťa udrží v dobrej kondičke, ale zároveň mi niekedy prebehnú myšlienky typu, źe sa synovej svadby nedoźijem, ani vnúčat (ale to sa nedožil ani môj otec)
A čo by som urobila na tvojom mieste? Asi by som na pílu netlačila a pokúsila sa, ak, prirodzenou cestou. Ak sa má stať, tak sa stane. Ale hlavne ty, vy musíte vedieť, aká veľká túžba u vás po dieťatku je a otázne je, či sa to vôbec podarí. Lebo sú páriky čo sa roky snažia, všetky výsledky majú ok a predsa sa im nedarí. Aby si nakoniec nerodila po 50.tke...
Tiež by ma zaujímalo čo by na tento vek u prvorodičky povedali dr.
Keď som bola tehotnä, tak som počula, že aj staršie rodia ako prvorodičky- ale asi viac menej v zahraničí ako na Svk.
Hoci moje býv.spolužiačky čo už majú takmer dospelé deti túžia s novými partnermi po ďalšom. Ale to už zas niesú prvorodičky.
A plnohodnotný źivot človek môže mať aj bez detí. Ja žasnem koľko manź.párov deti nemá, nechce.
Takže ak sa rozhodnete pre dieťatko, hor sa do práce ;)
Poznam inak par, ktory si v tomto veku adoptoval uzasne dievcatko. Ale to je beh na dlhe trate, riesili to davno predtym. Mas sancu jedine s darovskymi vajickami, uz by som v tom veku ani do toho nesla, max do tych 42-43.
Moja mamka mala 40, keď sa narodil brat. No teraz po 13-tich rokoch vidím, že nemá toľko trpezlivosti pri učení, s otcom nie sú tak prísny ako na mňa (medzi mnou a bratom je necelých 12 rokov rozdiel) a atď.
Ja osobne som rada, že mám 24 rokov a mám dieťa. Nikdy som nechcela byť mamou v staršom veku. (Ale neodsudzujem staršie matky.)
no...uz je to na vas,ak ho chcete,nijaky nazor vam nepomoze
ja som mala prve v 31,druhe v 34....a poviem ti,ze nevladzem uz tolko ako ked som bola mladsia....ani tolko,kolko som vladala pri prvom
ono,jedna vec je byt aktivna,sportovat,atd
a druha vec je byt tehotna a mat male babo,stavat k nemu po nociach,atd.je to aj zmena-pokial si doteraz bola naucena na iny styl zivota,atd,aj to robi svoje
ak sa na to citis a vnutorne si na babo nastavena,ok.....len nemaj ruzove okuliare,lebo zahranicie a celebrity su o inom
a mozno mas aj zazemie na pohodove zvladanie dietata...skratka,je to len na vas dvoch
no vek je vek....
napriek vsetkemu....ak sa ti da otehotniet,skus to....len nech je to z lasky,nie iba slneny sen,sen,kt.si plnis ako dovolenku....bude sa ti ptom vsetko aj lahsie znasat
drzim palce...nech do dopadne vsetko najlepsie ako ma-pre vas,aj pre buduce babatko
a inak,chapem ta....s tym dlhym hladanim,ja som manzela spoznala az v 30r,takeho,akeho som si predstavovala ako otca pre nase deti a ako manzela do pohody,no najma nepohody.....cize ja ten vek,aj tuzbu chapem...hoci je predsa len rozdiel u mna a u teba,no chapem
Ja by som do toho určite šla, lebo pre mňa nie je nič krajšie, ako byť matkou 🙂 Moja babka mala ocina v 45 rokoch a je zdravý, v minulosti bolo normálne, že ženy rodili neskôr. Poznám tri ženy v okolí, čo sa stali matkami v 47čke a teraz ešte viac omladli, deti ich udržiavajú aktívne 🙂 Dve z nich majú zdravé deti, jedna Downa, ale ja poznám omnoho viac mladých žien od 20-25 rokov, čo majú postihnuté detičky, takže len na vek by som to nezvaľovala 🙂 Držím Vám palce, nech sa rozhodnete čo najsprávnejšie 🙂
záleží to na vás ako sa cítite. Ja osobne by som do toho v tomto veku nešla. Poznám ženy, ktoré rodili po 40-ke. Na niektorých to vidieť, a aj priznajú, že je to na ne priveľa, nevládzu, majú zdr. problémy a niektoré sú v pohode. Síce aj tie povedia že energie už nie je toľko ako v 30-ke ale zvládajú to. Ja by som si už netrúfla. ak by sa pritrafilo, OK, bola by som rada, veď kto nie, ale sama od seba by som sa na to nedela.
Ale všimla som si , že si nepísala že už máte nejaké deti, tak predpokladám že asi žiadna, tak v tom prípade, že by som dovtedy nemala žiadne deti, by som do toho išla. Ale držím palce a hlavne, ak to víde, nech ste všetci zdraví.
@mircalla nemusi s darcovskymi len - ja som vcera prave volala s jednou znamou - ma 50 a kedze som tehotna tak jasne sme sa bavili aj o tom a ja som sa jej zo sradny spytala ci este sa neprida - ako ta zena vyzera uzasne, nikto jej netypuje viac ako 35, duchom mladunka ( ja som teda vo vychove prisnejsia a v mnohych otazkach konzervativnejsia ako ona🙂) a sorry ale kondicne si dovolim napisat, napriek tomu ze osadenstvo konika nepoznam, zato ale poznam ju ( celkovo v mojom okoli nie su pupkosi, ale maratonci aj vo vyssom veku a ludia co sa o seba staraju ) - schovala by do vacku najmenej polku 20tniciek ( ked pozeram moje kolegyne napr.... ) Smiala sa, ze uz nie, kedze je uz 3nasobnou babkou ale na druhej strane by este mohla - ze bola na prehliadke a lekar jej povedal ze ma hormonalny profil a vajicka ako 20rocna🙂 Moja mama inak tiez mala menopauzu az po 50tke a zdaleka nie je ojedinelym pripadom... Co sa kvality vajicok a VV tyka - opat som teraz vo vela temach pre starsie tehulky a teda este som nenarazila ziadnu s VV - klop klop😉 a aj lekary mi hovoria ze vlastne tato problematika este vobec nie je preskumana, dokonca ani statisticky, kedze kedysi ked sa v takych vekoch rodilo statistiky neboli a teraz to este nie je preskumane - ale napr. vek do 40 rokov sa uz na porod poklada ako normalny - mne napr. starsia rodicka este nikto nikde nepovedal🙂 vsade pocuvam ze vela zien teraz rodi nad 40tkou a napodiv nemaju problemy...
Ja priznavam ze mam tazke tehotenstvo, ale to som mala aj v 20tke aj v 30tke 🙂 a energie? ja za seba som urcite pokojnejsia ako v 20tke😉
Ahoj..aj nám sa podarila dcerka neskor, neplánovane..porodila som v 39, a manžel je o 20 rokov starší. Máme ešte 11 ročneho pubertika ale sestrička je pre neho splnený sen, neskutočne ju ľúbi a pomáha mi. Ja už niesom taká vrtuľa ako kedysi. Otehotnela som rýchlo po operácii štítnej žľazy, pracovala som do šiesteho mesiaca v psychicky a fyzicky náročnej práci, rodila som sekciou kvôli preeklampsii,to pravdaže súviselo s mojím vekom aj zdravotným stavom. Dcerka je nádherná, zdravá, veľké šidlo.. ďakujem Bohu že ju máme každý deň. Ja som prišla o vysnívanú prácu, doma nieje vždy všetko tip top ale mne to za to stojí. A už sa teším na budúcnosť..aj môj manžel pookrial, vidí sa v dcérke..plánuje výlety. Som realista viem že možno za 20 rokov to budem mať ťažké a možno aj skôr. Snažím sa každý deň si užiť s deťmi, lebo všetko čo do nich vložíme sa nám raz vráti. Nieje v dnešnej dobe ľahké nájsť rýchlo vhodného partnera na život, chápem vašu situáciu. Niekto má naplnený život aj bez detí, ja som šťastná že ich mám..teraz má môj život zmysel.
@lukyazojka ty si mala 39, ona 47 a to je uz dost velky rozdiel.
@kikerka choď do toho!!!!!!!! dlhšie žijeme, sme zdravší a aktívnejší ako boli naši rodičia... Poznám 30-tky, ktoré sú staré a rovnako poznám 50-ničky, ktoré sú mladé vzhľadom, spôsobom života a zmýšľaním. Určite nedaj na nikoho odporúčania. Podstatní ste vy dvaja s manželom. To čo hovoria ostatní si nevšímaj.
@nasta55 ale ona sa nespamatala🙂 necitala si co pisala? predchadzajuci partner deti nechcel a tohto si nasla az teraz... u nej to nebolo o tom ze doteraz si uzivala a robila karieru a teraz ju napadlo ze este modny doplnok by sa hodil... 39, 47, 55 - 18,25 - kto z nas vie aky bude rodic v ktorom veku, kolko stihne dietatu odovzdat, co z jeho dietata vyrastie? mame len statistiky , nic viac - keby sa ja mam riadit statistikami tak mojich rodicov by som stratila v ich 40tke ( statisticky by tu uz davno nemali byt, ocina sice uz nemam ale daaaaleko viac sa dozil ako sa statisticky mal😉)
nebudem pisat o rizikach tie uz boli tu viackrat spomenute ale zamyslite sa s muzom nad tym ze kym otehotnies a porodis budes mat skoro 50rokov necelych a kym ti dieta dospeje budes mat pomaly 70tku na krku a bohvie ci sa dozijes aj svadby svojho dietata a ked aj ano budes vyzerat pomaly ako jeho babka a nie mama ako nemyslim to v zlom ale teraz sa mozes citit zdravo aj financne dobre ale treba mysliet co bude aj o 20-30 rokov ked bude dieta dospele budes mu moct dat to co teraz? treba si to zvazit...tebe mozno srdce pisti ale ked zvazim okolnosti mat dieta v 47 a mna urcite nie uz na to trebalo mysliet podstatne skor venujte sa radsej jeden druhemu a uzivajte si zivot

@vevapeto chlap môže mať aj neviem koľko rokov.... ako hovoril môj otec daj starému chlapovi mladú ženu a uvidíš tie zázraky....😉