icon

Rodičovstvo vo vyššom veku

kikerka
24. sep 2017

chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?

dharmasanata
25. sep 2017

Myslím že sa tu negativne vyjadrujú mamičky ktoré už deti majú...ale úprimne keby ste detičky nemali a túžili po nich tak by ste si tiež tak surovo povedali v žiadnom prípade??? Kus empatie ženy... také veci že sa mala spamätať skôr by ste si mohli odpustiť. Nie každá stretne svoju lásku ako 20 ročná. Môžete byť radi že máte to šťastie a detičky ste mali skôr ale čo tak podporiť a kus vyberať slová?

lienqa
25. sep 2017

Mám rodičov v tomto veku, a pravdupovediac neviem si predstaviť, že by sme mali mať teraz súrodenca, naši už nie sú toľko aktívny, nestíhajú za vnučkou a dá im občas poriadne zabrať. Možno porovnávam hrušky s jablkami, mama pracovala celý život v elektrotechnickej výrobe ako operátor, pribúdajúcim vekom už nieje tak aktívna ako poviem príklad 7 rokov dozadu a dokonca už začína u nej pomaly obdobie menopauzy. Tak veľmi po tom túžite, len aby ste neboli sklamaní, keď sa Vám nebude dariť. Inak si nedovolím to viac súdiť.

0silvia0
25. sep 2017

@sunnyhoney03 svadby dieťaťa sa dnes už dožije málokto ak sa máme na toto pozerať, dnes sú svadby oveľa zriedkavejšie ako v minulosti. Ja poznám z okolia dve ženy, ktoré neplánovane otehotneli dokonca v päťdesiatke, ale už mali dospelé deti, čiže neboli prvorodičky. Stáva sa všeličo a nie všetko sa dá v živote nalinajkovať a naplánovať tak ako by sa nám páčilo. Inak sa hovorí nám, ženám, ktoré máme deti, lebo sa nedokážeme vžiť do ženy, ktorá po dieťati túži...

lilienlukacs
25. sep 2017

Ludi sa nepytaj. Je to tvoj život, tvoje rozhodnutie. Ani jedna z nas ti nema co radit je to len na tebe. Ak to tak citis co je prirodzene tak šup na to čaka ťa este daleka cesta nestracaj cas cakanim na to co ti tu cudzie zeny poradia 🙂 Ja mam 31 rokov moj otec 74 a nemenila by som ho.. Kopec kamaratiek ktore mali o 20 rokov mladsich ocinov uz nemaju. Dieta je dar ak sa vam podari budes velmi stastna a budes MUSIET vladat da ti energiu a motivaciu zvladat to. Vela stastia !

alaguema
25. sep 2017

@sazumak ja len upresním, lebo je to dosť dôležité - v minulosti rodila žena po 40-tke svoje tretie, štvrté, piate dieťa. Prvé deti mali ženy pred 40-50-60-70 rokmi okolo 20-tky. Predtým aj skôr. Takže na tento prípad to nejde aplikovať.

zdena12345
25. sep 2017

ja som stihla do 30 dve deti, co som aj chcela. nevedela som si predstavit mat dieta starsia. prve som mala v 28. myslela som si, ze som viac menej v pohode, jedinou komplikaciou malo byt otehotnenie, kedze som prekonala zopar zapalov...a na to, ze som sa pokladala za zdravu, tak sa na mna sypala jedna komplikacia za druhou. prve dieta bolo a aeste stale je narocnejsie nez vacsina inych deti. den noc na rukach alebo v kociku... zataz sakra fyzicka aj psych. moji rodicia boli v tom case obaja medzi 50-55, nezvladli by ho aj ked su aktivny (aspon teda babka).
zas svagrina cez 35 mala problem otehotniet ale potom tehotenstvo jej prebehlo uz takmer bez komplikaciii az na konci mala nizke prietoky...
Teraz z mojho pohladu si ani nedokazem predstavit, co by som robila ako 47rocna. uz zo zdrav hladiska. je tam tolko komplikacii a moznosti ze sa nenarodi zdrave dieta, riziko potratu, nedostatocne zasobovanie v maternici... a ak sa nahodou dieta narodi zdrave, ci ste schopni zvladnut nosit dieta 24 hod na rukach na striedacu a spat max 3 hod denne? lebo aj takato varianta moze nastat a zamava to aj s mladsimi rocnikmi. Uberie to vela fyz aj psych sil. aky mate pevny vztah? Lebo aj vztah tym utrpi ked je narocne dieta. nemozete sa tak venovat jeden druhemu. Ma vam kto pomoct v pripade, ze budete niektory musiet ostat napr dlhsie v nemocnici, alebo pojdes skor do prace a pod? Dieta bude mat 20 a vy 70? Toho ze bude mat 20 sa nemusite ani dozit (jasne, nemusim sa toho dozit ani ja...). Co bude s dietatom potom?
Podla mna je tam velmi vela komplikacii a rizik, nie len pre dieta ale aj pre teba. Jedna spoluziacka zomrela pri porode a to nemala ani 30.
Rozhodnete sa sami, nech si tu popisu vsetci co chcu. Neviem co by som robila vo vasej situacii. Kazdopadne drzim palce

danyb
25. sep 2017

ja mám 45 a snažíme sa asi rok a pol.. ja mám dve deti, už dospelé ale priateľ dieťa nemá a veľmi po ňom túži.. viem že by bol skvelý otec a veľmi by som mu to chcela dopriať 🙂 zatiaľ sa nedarí ale ja stále dúfam, že sa to podarí 🙂 je len na tebe a tvojom manželovi, či sa na to naozaj ešte cítite.. a ak ste zdraví tak šup do toho, nie je nič krajšie ako mať dieťatko 🙂 ja viem že bude existovať veľa ľudí v tvojom okolí, ktorí ťa budú odsudzovať ale určite aj veľa ľudí Vám bude držať palce 🙂 ja viem, že ak sa mi podarí otehotnieť, urobím šťastných veľmi veľa ľudí 🙂 nám držia palce všetci, rodina, priatelia.. prajem veľa šťastia 🙂

dazdovka
25. sep 2017

Moja mama 50-tnicka mi velmi velmi pomahala s prvym dietatom, zvladala to ovela lepsie ako ja v 19-tich rokoch, vedela si lepsie naplanovat rozvrh aktivit, mala kopu energie, ja som sa venovala studiu a mohla som sa spolahnut, ze ak jej na 3 dni delegujem dietatko, bude on dokonale postarane, bude mat kvalitny program, stravu a pod. (ja sa mozem pripravovat na skusky napriklad). Dcera ma 18 a moja mama stale vitalna, plna energie, aktivna, snad este viac ako ja teraz, co som vyflusnuta z troch malych deti... Za mna ANO, ak to fyzicky pojde, jedno dieta vychovas ako nic 🙂

sashenocka007
25. sep 2017

Treba myslieť na to, ze ci by sa mal o dietatko kto postarat keby sa vam nieco stalo, zdravie je nevyspytatelne a stat sa moze naozaj hocico, taktiez tehotenstvo vo vasom veku je dost rizikove a je velka sanca ze dietatko nebude zdrave. Ja mam teda 26 a cakam druhe dieta a obdivujem zeny ktore rodia po 30 alebo 40 lebo to tehotenstvo muso byt naozaj narocne.

vilma7
25. sep 2017

@sashenocka007 tak ja som napr. prirodzene otehotnela v 40. Okrem toho že mi nedošla menštruácia, som nemala žiadne príznaky. Grckanie- ani raz. Do polky 9.mes.som chodila do prace, kde ma už vyháňali domov, v 8.mes.som dala 10 km túru s 300 metrov prevýšením, do 7.mes na bicykli do práce. Jedine som mala tehu cukrovku, čo už dnes mávajú aj mladšie ženy. To bolo fakt všetko. Pôrod prirodzený, źiadna epidur.alebo želaný cisár. Triple testy super, keď som šla ku Dr.Grochal do Martina tak na mňa vypúlil oči, že prečo mi nebrali plod.vodu, asi automaticky po 35? Keď som mu povedala moje výsledky, tak pochopil.
Zato príbehy mojich mladších kamošiek po umelom oplodnení ti radšej ani písať nejdem. Nie je to LEN o veku, ale hlavne o ZDRAVÍ.

rawmamka
25. sep 2017

@kikerka Ahoj, na tvoju otázku neviem odpovedať, môžem ti len stručne napísať ako je to u nás 🙂. O rok mám 40, manžel o tri viac, máme tri deti, najstaršie je už čerstvo dospelé a najmladšie je ešte na 1.stupni ZŠ. Sme aktívna rodinka, veľa cestujeme, zdravo sa stravujeme, pohyb je náš život ..... posledné 3-4 roky však na sebe s mužom badáme, že začíname "starnúť" nič strašné, len máme o niečo menej energie, o niečo viac si užívame pokoj, pretože deti sa už vedia kompletne samostatne obslúžiť, nedokážeme fungovať bez kvalitného spánku dlhšie ako pár nocí za sebou (a to sme kedysi fungovali na 2-3 hodinách neprerušovaného spánku denne mesiac dva v kuse, keďže sme boli dennými študentmi VŠ a promovali sme už s tromi deťmi, tak sa inak nedalo),.....jednoducho tá mladosť, keď človek zvládne aj nemožné, je nenávratne preč. Je to prirodzené a tak to má byť, prírodu neoklameš. Nejde totiž len o to dieťa počať, vynosiť, porodiť, ale najmä byť tu pre neho aspoň tých 20-25 rokov v čo najlepšej forme a tá je, priznajme si každým rokom o niečo horšia. Príroda to zariadila tak, že mladí majú byť rodičia, starší majú byť babka a dedko, ktorí vnúčaťu poskytnú niečo úplne iné ako rodičia. Ja vidím väčšie limity v tej vekovej priepasti ako v zdravotnom stave - moje deti svojich starých rodičov milujú, ale predsa, keď prídu od nich domov vždy cítim ako sú radi, že majú rodičov mladých, resp. primerane veku a starí rodičia sú len takým spestrením ich životnej mozaiky, prínosom pre ich spomienky, skúsenosti, iný pohľad na život,...ale nie pre fungovanie na dennej báze povinností, aktivít, diskusií,....Neviem ti to lepšie opísať, ale jednoducho sami cítime, že bolo správne rozhodnutie mať deti medzi 20tkou-30tkou, dnes by sme dieťa síce ešte s radosťou prijali, ale vyslovene len z prirodzeného počatia a len preto, že už tri deti doma máme a vieme do čoho by sme išli,
čo všetko nás čaká, pretože skutočne platí - malé deti = malé starosti, veľké deti = veľké starosti (btw. kedysi stačilo, aby na mňa muž "trenky hodil" a bolo z toho bábo a dnes sa milujeme kedykoľvek máme chuť, hoc aj počas ovulácie a nič.......vajíčok mám ešte dosť, ale zrejme už nie sú v tip top stave a mužove spermie už tiež nie sú to, čo bývalo 🙂, a to nefajčíme, pijeme len kvalitné vínko, aj to len striedmo, športujeme, relaxujeme, máme ideálnu váhu, žiadne vážnejšie zdravotné problémy,...) . Keby som mala pomaly 50 a mala by som byť prvorodička, tak už by som do toho neišla, asi by som s manželom uvažovala nad profi rodičovstvom pre niekoľko detí, ktorým by sme mohli pomôcť a pomohli by sme tým aj sami sebe.

babulkomale
25. sep 2017

@sashenocka007
Nemas co obdivovat, zalezi ako zena zije, ci od patnastich pije, fajci, strieda chlapov, ma gyn.zapaly, problemy, alebo je zachovala, pracovala na sebe, starala sa o seba, je fit. Ja som bola po 20tke na tom zdravotne tak zle, ze som nemohla pracovat. A uz vobec som nemala zaujem o vydaj a zakladanie rodiny.
Muza, ktoreho som povazovala za vhodneho za manzela som stretla pred tridsiatkou, je mladsi odo mna o par rokov. Tehotenstva uplne v pohode, nemam nadvahu, vysoky tlak, ani preeklampsiu ani geneticky poskodene deti.
Zato po strednej skole ked som stretala spoluziacky, ine som nepocuvala len ako potratili, cysty maju, nedari sa otehotniet a podobne. Tiez postihnute deti co poznam mali zeny ako mlade a potom trebars este dve zdrave.
Ludia zomierali mladi v kazdej dobe, aj z Konika znama mamicka dcerky Melody, nedavno manazerka Dary Rolins...a nechali tu male deti.
Takze ono je to vsetko prudko individualne, netreba sudit a vymedzovat sa do nejakych skatuliek.
Zivot nejde podla nalinkovaneho planu.

meredith83
25. sep 2017

@kikerka Ahoj Myslim ze biologicky to bude tazke. Ale mozno budem jedna z mala a podari sa na prvy sup. Neviem ci dovolia IVF v tvojom veku. Surrogate matka je moznost ked mate na to financie.. Ta to vynosi a potom sa ty staras.

Mozno adopcia? Je vela deti ktore cakaju na svoju rodinu. Ale to ide len o to ci sa na to clovek citi.

Je stale vela moznosti.. Vy dvaja si musite rozumiet co je pre vas najlepsie lebo to bude obrovska zmena v zivote...

sunnyhoney03
25. sep 2017

@0silvia0 nemusi to byt svadba moze to byt aj maturita promociev a pod. mne keby sa napr. nedarilo alebo nebolo kedy v mladom veku tak uz by somto nesilila za kazdu cenu

derdia
25. sep 2017

Starostlivost o dieta trva niekedy az do 26 rokov...to si treba uvedomit, ked clovek chce dietatko.Neviem ci ine deticky mate, neviem ci si viete prestavit kolko je to prace...ano aj radosti,samozrejme stastia, zivotny dar adt.Ale tehotenstvo tiez nie je sranda...niektore ho maju fajn.Ja sa uz neviem dockat januara a to mam 29.A najma vstavanie k babatku, deficit spanku,ale moze sa stat,ze vam bude krasne spinkat cele noci...Nechem Vam radit, ste o generaciu starsia...len to si naozaj treba zvazit,ze to nie je sranda take babatko...ze to nie je ani na rok ani na tri...ale vo vasom pripade ked budete mat 67 rokov ono bude mat 20...bude to este stale dieta.Je to tazka otazka...ale zodpovednost to bude vasa.Vy sa musite sami rozhodnut😊

zuzana52
25. sep 2017

Ak sa na to citite a dobre si to zvazili,tak do toho chodte.Moj otec mal 53 rokov a jeho partnerka 43 ked sa im narodila dcera.Jedine kto mal s tym vtedy problem som bola ja a starsia sestra ktorej sa syn narodil o 3 mesiace pozdejsie ako sestra.😉A ked to mam zhodnotit,tak napriek vyssiemu veku sa jej venovali tak isto ako nam(teda otec)ako ked bol mladsi.Dokonca si myslim,ze mu to prospelo a omladol.Prajem vela stastia.

mircalla
25. sep 2017

@dai Chapem. Ja sama som rodila neskoro, ale 47 je uz ozaj prilis vela. Moj nazor.V podstate aj moznost otehotniet je statisticky skoro ziadna, hoci to je individualne.

dai
25. sep 2017

@mircalla ved to - ze toto je tak individualna otazka:-/ a tak tazka☹

opuska
25. sep 2017

47? to uz by mal byt podla mna cas na seba a nie zacat vychovavat deti. to uz ako ja budem mat 60 aq dieta 13? co z toho bude mat aj to dieta?

dai
25. sep 2017

@opuska toto je taka otazka🙂 mozno dieta pri dobrej matke bude mat z toho milionkrat viac ako pri nejakej nevyburenej 20tke☹

sazumak
25. sep 2017

@alaguema Mne by to bolo jedno, ja som sa vždy chcela stať matkou, deti som chcela už ako 18 ročná. Skúšala by som dovtedy, kým by sa nepodarilo a určite by som šla aj do adopcie, keby som nemohla mať vlastné. Sú ženy, čo nechcú mať deti, alebo nemôžu a ženy, čo po nich túžia snáď už od puberty. Takže za mňa áno, bez ohľadu na vek, či je to prvé alebo 10 dieťa.

doty1
25. sep 2017

@opuska niežeby som bola nejaký nadšenec 47-ročných prvorodičiek, ale to dieťa bude mať z teba presne toľko, koľko mu budeš ochotná dať... byť rodičom nie je len o tom, že budeš rodiť vtedy, keď to väčšina populácie pokladá za "normálne"

septemberkl
25. sep 2017

Ja som mala dieta v 46 rokoch. Treba sa pripraviť na to, že to bude fyzicky náročnejšie počas tehotenstva aj po pôrode, ale dá sa to zvládnuť ak sa bude zapájať aj muž. Všetko čo tu kto napísal je reálne možné, preto asi nebudem popisovať znovu, čo tu už napísané bolo, ale aj tak najviac sa prikláňam k názoru, že život sa nedá nalinkovať. Ak sa Ti podarí prirodzenou cestou otehotnieť, tak super, ale do umelého oplodnenia by som nešla. Priprav sa na to, že okolie bude mať s tým neustále problém, kolko máš rokov, ake je to riziko, čoho všetkého sa nedožiješ atď. A všetko z toho čo tu bolo napísané môže byť inak. Ja som mala mladých rodičov, otec si so mnou zatancoval na stužkovej, ale s odstupom času mám pocit, že nie je podstatné že to bolo práve na stužkovej, podstatné je, že si so mnou zatancoval aj doma, keď som ešte chodila na základnú školu. Častokrát sa ľudia chytia do takých pozlátok ako je stužková, svadba a neviem čo ešte. Ano sú to významné medzníky v živote, ale najdôležiješie sú tie obyčajné chvíle, ktoré s dieťaťom stráviš a ako ich vyplníš. Nemám veľmi rada tie debaty o tom, čoho sa človek dožije alebo nedožije, treba žiť teraz. Zváž si všetko, ale napríklad ja by som do toho šla znovu, aj keby som mala 48. Ak máš dobrý vzťah s mužom, určite si pomôžete navzájom a dieťa dobre vychováte. A čo sa týka takých názorov, že chúďa dieťa, možno stratí rodičov ešte pred dvadsaťpäťkou, tak to su take nazory ludi, ktori sa hraju na jasnovidcov a jasnovidecke schopnosti nemaju. Každý ma v živote niečo iné, Moj stary otec sa dožil sto rokov a prežil svojich dvoch synov a to mal deti až po 40. A to akože keby mu niekto nabalachal v mladosti, že nema mat deti, lebo ich prezije, tak co, to akoze by sa mal rozhodnut ze ich nebude mat??? Ja by som sa viac nez toho kolko rokov sa dozijem obavala toho, ci mam energiu na vychovu a ci viem ako spravne dieta vychovat, ci mu budem dobrym prikladom, ci zijem tak, ze to mozem kludne predviest dietatu a ukazat mu ze takto by to v zivote mohlo ist a ked aj su nejake problemy takto by sa dali riesit a nejde o to, ci som nejaky vzorny clovek, v idealnom veku, s idealnym zdravotnym stavom,idealny rodic neexistuje. Neda sa na tvoju otazku strucne odpovedat.

mircalla
25. sep 2017

@septemberkl V podstate sa stretavam s tym istym - hoci udajne vypadam velmi mlado. Neviem preco je natolko oblubeny komentar, ako to bude vypadat na stuzkovej, akoby stupidna stuzkova bola najdolezitejsia vec v zivote.
Uz som sa stretla aj s maximalne primitivnymi nazormi - spoloziaci sa ti budu smiat, budes sa hanbit za rodicov. Ono to same o sebe svedci o IQ a najma EQ danej osoby, co take cosi vobec napise
Ja sa na to pozeram skor z toho zdravotneho hladiska, ze uz nie. Ja mam maximalne zive dieta, nemam uz tolko trpezlivosti ani energie, ale zvladnut sa to da. Ale v 47 je to uz velke riziko

septemberkl
25. sep 2017

@mircalla 🙂 . Ano dolezita je otazka ci ma clovek na dieta dostatok energie, ja som to pocitovala hlavne tesne po porode par mesiacov som bola dost odrovnana, ale u mna islo prave o problemy ktore boli sposobene pôrodom (velaka strata krvi) takze ano, treba si to rozmysliet. Teraz po roku ked dieta vyrastlo trochu a ja som zdravotne ok,tak sa mi zda ze je to vsetko lahsie zvladnutelne.

lennulik1
25. sep 2017

@kikerka prajem každej žene, ktorá túži po dieťatku, aby sa toho raz dočkala. Bez ohľadu na vek. Je to váš život, a podľa mňa, dieťa dokáže človeka udržať dlho mladého. Určite to nebude jednoduché, ale keď sa chce, všetko sa dá. Neodsudzujem ani umelé oplodnenie, keď sa inak nedá, prečo by lekári nemohli pomôcť. Držím palce, nech sa vám želanie vyplní a narodí sa krásne a hlavne zdravé bábätko.

mircalla
25. sep 2017

@septemberkl U mna vsetko ok, tehu som bola este v 7 mesiaci 3 tyzdne v Taliansku na dovolenke, v 17tt som letela do UK na sluzobku. Po porode tiez pohoda. Ale poviem ti pravdu, nie raz ma napadne, ze by som chcela byt aspon o 5 rokov mladsia - kvoli detom, nech si ma este uziju. A nech si ja uzijem ich

lanczi
25. sep 2017

Tužbu po dietatku viem velmi dobre pochopit,ale v takom veku už by som sa do toho nepuštala. Rodila som ako 37 ročná,mám už 9ročnú kočku ale ja svoj vek už velmi cítim hoci na to udajne nevyzerám. Do tej 40-ky som sa kondične a zdravotne cítila fajn,ale je to z roka na rok citelné. Nehovorím o tom že do porodu som chodila k dr.len na preventívne kontroly,ale ked dcéra začala navštevovat skolku/školu všetky choroby som snou zároven prekonavala aj ja,a toto som velmi zle znášala/znášam to staršie telo sa už z tej choroby nevie tak rychlo dostat.Vela krát sme mali niečo naplánované a kym som sa doliečila vzišlo z toho..Tiež by som sa velmi chcela dožit vnúčatiek,snád mi to bude dopriate. Pišeš že nemáte úplny vztah,ale ono to ani to dietatko nebude mat,ak mu nebudete stíhat,nedajbože ho nebudete vidiet vyrastat..

maminuska
25. sep 2017

Ja som práve tehotná , v októbri mám 43 rokov, tehotenstvo náhodné , nie plánované , ani zďaleka nie som prvorodička. Čakám chlapčeka , ktorý sa vyvíja dobre a normálne , amnio v poriadku . Ja osobne som chcela deti max do 40 tky , ale ako sa vraví odriekaného chleba najväčší kus 🙂
Obavy z budúcnosti mám , to by som klamala keby som nemala. Občas si zo seba s manželom robíme srandu že si ideme porodiť vnúča , ale po 25 týždni som sa začala neskutočne tešiť. Tehotenstvo mi prebieha až na nameraný mierne zvýšený tlak úplne bez problémov. Mne sa možno ľahko vyjadruje k tomu že by som v 47 do dieťaťa už nešla, pretože ja tých detí mám viac , možno moja rétorika a pohľad by bol úplne iný keby som žiadne deti nemala.
Keď som bola "zrútená" u gynekológa po oznámení že som v tom , povedal mi že má 49 ročnú klientku v 5 mesiaci tehotenstva, neskôr sme sa stretli na poradni , ona už vo finále na prietokoch, žiadne opuchy, žiadny zvýšený tlak , amnio ok , cukor ok , prvorodička.

vloky
25. sep 2017

@kikerka poznám viacero pripadov..aj pekných aj škaredých,... Poznám rodinu ktorý majú dieťa po 50tke... Dieťa má už teraz cez 11 rokov... Jeho rodičia mladistvým uvazovanim aj spôsobom života, vitalnostou strčia do vrecka aj o 20rokov mladších... ich syn je na prvý pohľad veľmi šťastné dieťa... poznám aj ženu ktorá sa v 45 snažila otehotnieť a chvalabohu sa jej to nepodarilo nakoľko jej manžel tesne po 50tke zomrel na mozgovú príhodu... Myslim si že ak máš niekoho v blízkom okolí kto sa ti o dieťatko postará ak nedajbože v 60tke zomrieš, tak prečo nie??? Viem trošku blbé uvažovanie, ale to je jediné čoho by som sa vo vašej situácii bála.... Drží palce 👍