Rodičovstvo vo vyššom veku
chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?
@lilienlukacs moja kamarátka mala syna v 17 r. a na stužkovej svojho syna nebola. Jej syn a ešte 3 jeho spolužiaci vyhlásil, že stužková je trápna udalosť a jednoducho odmietol isť, že on zo seba šaša robiť nebude 😅
@ebi88 ja s tebou aj súhlasím,ale nevieme,čo sa skrýva za životom tej ženy....preto aj keď som zástancom rodenia skôr,už nie som až taká priama a zasadova pri niektorých ľuďoch,skôr by som v tejto diskusii apelovala na to,či je dôvod skutočne túžba po dieťati,či skor-je najvyssi čas na dieťa,mám všetko mám,čo chcem...tak ešte dieťa nemám...ideme na to,skratka oddalovanie deti kvietky svojmu pohodliu. toto nevieme ako je na Tom autorka. A áno,aj ja som skôr za adopciu,atď....ale ak je túžba silná,ak si v živote kadečo odtrpela....už je to na nej,ona bude dieťa vychovávať...
Za seba napíšem a môže mi tu oponovať kto ako chce,vek nie je iba číslo....ten slogan je umelo vytvorený a môže "pasovať"na určite situácie v živote....ale rozhodne nie na zdravie,život,silu,energiu,atď....nedá sa paušalizovať,všetko v živote má svoje miesto....ale už sa nejdem k ničomu vyjadrovať...ani k stužkovej,atď. Mpj otec zomrel mesiac pred mojimi stanicami,mama mesiac pred oslavou 1r.svojho vnuka....sú kamarátky,ktoré.deti majú aj prastarých rodičov culych,zdravých.... skratka,taký je život...nie je len o veku,ale aj o veku.
no neviem..ak je to zdravotne ok, tak riesit ozaj ci stuzkova ci smrt a neviem co je podla mna hlupost...podla mna je priorita v akom prostredi to dieta vyrasta..ak je obklopene laskou, ak netrpi a nik mu neublizuje, ma super zazemie, tak neviem o com sa tu toci..je take mnozstvo neuplnych rodin, slobodnych matiek, socialnych pripadov, alkoholikov,otcov tyranov, nechcem to ani vsetko menovat a su to mlade rodiny, deti vyrastaju s matkou, s ktorou si mozeme mysliet ako sa budu pysit na stuzkovej...takze ale ved radsej tak..rozvodovost/rozchodovost partnerov je teraz 50%, takze radsej ani do toho neist a neprivadzat deti na svet, lebo sa moze stat, ze sa rodicia rozidu, deti budu trpiet, ved to vacsia pravdepodobnost ako to, ze 47 rocna matka sa nedozije vasej oblubenej "stuzkovej"..ja proste zdielam nazor, ze ked sa na to ludia citia a su podmienky, tak preco nie...to dieta sice ano, mozno pride o rodicov ked bude mat 30 ale moze mat za sebou najkrajsich 30 rokov zivota, ktore z neho vyformuju super cloveka, ktory si tiez zalozi rodinu na hodnotach ako napriklad dieta co ma otca alkoholika, co mlati matku, matku trosku a podobne...hlavne ze su mladi...kolki sa tu s rodicmi nerozpravaju, sme tu na MK, vidime tie prispevky o svokrach, o matkach, vnucata k nim ani nechodia, ako im znicili zivoty a podobne, hlavne ze ich mali v 20tke..
A priroda? Ano, umelym oplodneniami ju klameme, ale zas, ja si hovorim, ze zena je plodna cca do 50tky, niekedy dlhsie niekedy kratsie..keby to priroda, ci Boh ci ktokolvek bol chcel aby uz nemala mat deti, tak plodna nebude...bude plodna do 30tky...takze proti prirode to tiez nie je
A starsie tety nakupujuce plienky? No na tom sa musim pousmiat...kedysi ked prisla 35 rocna matka pre dieta do skolky, tak si ju vsetci obzerali, ze je stara...lebo mamicky mali deti v 20-25 rokov maximalne...na tej stuzkovej v mojich casoch mala moja mama 40 a vacsina tiez, ked tam boli 50tnici, tak uf, to su uz starsi rodicia...teraz si nemyslim, ze 50tnici na stuzkovej budu problem, su uz drviva vacsina..v skolke ked som chodievala sa kazdy pozeral na mamicku co mala dieta v 20tke, ze sa iste postastilo, aj tak bolo, slobodna matka...vsetko su tam deti starsich rodicov....a to je cele..na niekoho pozerat, ze sa vymyka momentalnemu "trendu" je trapne...ci mlada, ci starsia, ked je milujuca a obetava, je to ta najlepsia mama na svete a nech si kazdy hovori co chce..
@mircalla ja som to pochopila praveze jej nevadi umele a podobne, lebo keby to tak nemalo byt, tak to proste nevyjde, a pokial tie vajicka ma, tak preco to nevyuzit?
@mircalla nie...nieco tam tak vyznelo...? 🙂 Myslim tym prave to,ze ked ich mat moze, tak preco sa branit, lebo je vyssi vek? Narazam len na tu "prirodu", ktoru tu vytahuju niektore, ze je to proti prirode, co ja v tom nic take nevidim...a to co ty tvrdis, ani nahodou 🙂 Ja som v tomto uplne na inom poli...kazdy kto si moze pomoct, nech si pomoze ako to veda v dnesnej dobe umoznuje..ved to je na tom super...
ja vodim do skolky trojrocneho syna, tretie dietatko, verim tomu, ze tam mam najviac rokov z tych mamiciek a verte mi, ze vyzeram mladsie ako cela polovica tych zien, co v podstate cely zivot neriesim, ale je to fakt, ze vyzeram odvzdy ovela mladsie... aj som zdrava, energicka a vsetko je uplne v pohode, vsetko okolo veku je silne deteminovane zivotnym stylom rodicov, ako vedia pristupit ku stresovym situaciam, ci si partneri dobre sadli vo vsetkych oblastiach spoluzitia a samozrejme aj genetikou je to ovplyvnene, lebo zdravie niekedy rupne aj v detstve niekomu a nemoze za to.....
jo a mame tam taku jednu maminku, je velmi velmi mladucka, vyzera ako moja 14 rocna dcera :D tak na nu sa uz nechytam a velmi jej to prajem :D dufam, ze bude vzdy vyzerat aj o 20 rokov mladsie a hlavne nech sa tak aj citi
@ebi88 a nase 92 rocne matky nam nebudu moct zavarovat, lebo v praci si nebudu moct vziat volno :D:D:D
@celasapremenim to je pravda :D
práve som dostala tretí krát v živote averziu na stužkovú. Prvý krát to bolo pri pesničke od Elánu Stužková, druhý krát na mojej vlastnej stužkovej a tretí krát pri čítaní tejto témy. Dúfam, že môj syn so spolužiakmi v maturitnom ročníku budú mať dosť rozumu aby išli radšej niekam na výlet za tie prachy...
@ebi88 no asi nie, lebo uz 25 rokov nebude moct pocat 🙂 ja tym myslim len to, ze vzdy boli deti ktore sa rodili aj starsej matke..samozrejme, to neboli prve deti, ale mozno 6-te ci 8-me. Ja som si napriklad nedavno zacala robit rodokmen, pomaly ziskavam informacie niekolko generacii dozadu a veru, su tam zeny co rodili po 45tke, ved sami vieme ako to bolo s antikoncepciou atd..a to uz nehovorim o dobe, ze kazde druhe dieta zomrelo..to uz bolo napriklad pred 100 rokmi ked to uz take zle nebolo..proste kym bola zena plodna a vyslo to, tak sa deti rodili..chudatka tie posledne deti, ked im taky stary rodic siel na stuzkovu alebo na svadbu....vzdy su deti prve, druhe, tretie..teraz ich uz nemame 8 aby sme rodili od 20 do 50 takymto sposobom, ale je jedno-dve...samozrejme, ja vobec nespochybnujem, ze zena mladsia ma najvacsie mnozstvo vajicok okolo 25tky, ze oficialne je na to vtedy najviac pripravena, to je nepopieratelne..ale kym plodna je, tak preco by to dieta mat nemohla...? Kedysi boli velke rodiny, vsetci si pomahali, teraz sme casto sami na deti, ale ked je ta dana maminka s tym uzrozumena, tak co riesit??
Ja ti neviem, no. Ked som sa vydavala moja svokra mala 47 rokov...Nehovorim, ze ked sa prihodi.. ale takto.. aj ked by sa vam hned podarilo... budes mat skoro 60 ked ti pojde decko do puberty... si az obgeneracia v podstate.. a mozes sa snazit ako chces, neveriiiiim, ze to nebude citit vo vztahu a vychove... a vnuceniec sa asi nedozijes.. nic v zlom, no ked si zoberieme trend ze 1. dieta okolo 30 a zivotnost ludi u mnohych uboha...
@0silvia0 aj ja si myslim, ze sa to neoplati, hlavne v takej verzii, ako je to dnes zvykom, pomaly hotel, pomaly roby ako na ples v opere.......ale zase tie decka maju na to spomienku no.....nie kazdy to zle preziva
@kikerka urob to ako to cítiš. To že sa nepokúsiš - nebudeš mať dieťa, môžeš veľakrát ľutovať. Ale ak sa zadarí a dieťa bude, to nikdy neoľutuješ ,)
Aj keď je pravda, že už nie si v ideálnom veku z toho fyzického hľadiska. A z tých iných hľadísk? To budeš riešiť zapochodu 🙂
@elizita
Musim sa zasmiat :D mam ovela lepsi vztah s mamou ako moji podstatne starsi surodenci, ktorych mala kratko po dvadsiatke. Tieto zovseobecnenia nemozu predsa platit na kazdeho. Ako si kto urobi, tak ma.
@celasapremenim no veď záleží od toho ako to vníma. Aj keď si myslím, že v kolektíve je to o prispôsobení sa niekomu... pre mňa stužková nie je žiadna príjemná spomienka, akurát ju vnímam ako nútenú teatrálnu zbytočnosť.
Rozhodnutie je len na Tebe a Tvojom partnerovi!!!...
Chcela si však počuť "naše" názory - súhlasím s mnohými babami, rozmýšlať nad dieťaťom v 47 rokoch je podľa mňa scifi, nech vraví si kto čo chce... nielen po zdravotnej stránke. Tehotenstvo môže prebiehať super, pôrod môže prebehnúť tiež, ale to dieťa bude rásť, zvyšovať svoje nároky, Ty budeš mať čoraz menej síl i trpezlivosti /netýka sa to tých supermatiek tu na MK, čo nikdy nestrácajú nervy, koja do 5tich rokov, stíhajú popritom robotu, manžela, pravidelne fittnes, solárko, kaderníčku, kozmetičku, pedikúru i manikúru ..proste tie super MATKY/..proste prírodu neoklameš...možno zo začiatku si to nebudeš vedieť vynachváliť, no čo po 8-15 rokoch ??
Áno, je to novodobý trend, najprv si užívať, zabezpečiť si bývanie, pobehať svet...potom porodiť dieťa, ktoré sa možno bude hanbiť pred celým svetom, že jeho rodičia nie sú mladší... Mám dva prípady z mojej rodiny..tete sa narodila ako druhorodená dcéra v 46 rokoch, detská sa jej vždy posmievali, akú má starú mamu, ona to nikdy bohužial "neprehltla" a jej mama sa ledva dožila vnúčaťa..
Moja sestra porodila ako čerstvá 42 ročná /ako štvrťorodička/ má doma 3 pubišov a teraz 1,5 ročný drobec...sama vraví, že je vycucnutá - a nemusí to ani hovoriť - bohužial za ten čas zostarla o takých 5-8 rokov, čo som si nevšimla iba ja !!!
Opakujem - rozhodnutie je len na Tebe a partnerovi, nemusíš sa nechať znechutiť, ale rátaj i s možnosťou, že to nemusí dopadnúť ako v Tvojom "sne"...držím päste, a akokoľvek sa rozhodneš - už to potom neľutuj !
Prosim Vas, o 20 rokov stuzkove nebudu ... resp budu na americky sposob bez rodicov ako vo filmoch.
Moja starka mala 4 deti v rozmedzi myslim ze az 20 rokov. Zeny rodili, kym telo mohlo ... pri autorke stoji za zvazenie, ze by bola prvorodicka, treba to detailne konzuiltovat s lekarom. Ked som rodila, bola vedla na izbe pani dost po 40, dve dcery dospele ju chodili pozriet, porodila skoro 5 kilove dietatko prirodzene. Nesnazili sa, prihodilo sa. Za kazde dieta ma byt clovek vdacny. Inac ja chcem este jedno a tiez to vyjde tesne pred 40/na hranici. A neriesim. Moja mama vyzera teraz lepsie, ako ked mala 38. A aj druha starka mala deti po 30 a pred 40, takze nie, nei je to neprirodzene. Ano, telo lepsie zvladne porod ked je mlade, ale dnes sa o seba starame, sportujeme, mame vitaminy, tak kde je problem? A ku vztahu rodic - dieta - ako si vychovame, tak mame, A ja nemam pocit, ze za malym teraz nestiham. Ked som mala 20, mali deti sestry a nikdy som nemala pocit, ze by uz bol cas. Skratka ten prisiel az teraz a az teraz si to materstvo vychutnavam.

@suve99 ad 1 -- pripad tvojej vycucnutej sestry nemusi byt pripadom dalsej mamicky..ja som tu uz napriklad spominala moju kamaratku - ma 54, dcera ma 8..zenska je v takej forme ako ja som nebola asi nikdy...beha maraton, cvici, nesadne na zadok, s malou bola stale na ihrisku, chodia lyzovat, chodi s nou teraz po kruzkoch, treningoch, sutaziach...dievcatko je nadpriemerne inteligentne, takze da zabrat...a ta zena je uplne v pohode...praveze hovori, ze nechape, ze v jej veku su mnohe jej spoluziacky uz babky a stazuju sa ako nevladzu za vnucatami, ze to uz je vek, to uz to a hento..takze ano, moze byt ale nemusi...kazdy to ma zariadene inak a preto by som nikoho od toho neodrazala ze to tak dopadne u kazdeho
ad 2 - ano, su pripady kedy je t novodoby trend ako pises, to sa neda popriet..odkladat matersstvo na neskor...kvoli uzivaniu a pohodliu..ale...tiez to je skor vynimocnejsie az takto to zaobalit...
Dovody preco sa odklada rodicovstvo su castejsie nie uzivanie, ale dnesna doba, pri ktorej zodpovedni ludia nebudu rodit deti ked byvaju v svojej izbe u rodicov, kde si dovedu aj manzela aj deti...preto zodpovedna zena, ktorej tatko nie je Onasis ale zije v normalnych pomeroch sa snazi sa najprv zabezpecit..a par ako taky celkovo si najprv zabezpeci nejaku strechu nad hlavou, nejaku slusnu pracu, do ktorej sa bude moct aj mamicka po materskej vratit, nieco si nasetria aby vykryli vypadok prijmu pocas materskej atd..a nehovorim tu o super materialnom zabezpeceni ale o zakladnych potrebach..a aj ta "kariera", ktoru zena robi je casto preto, lebo lepsia praca znamena lepsie ohodnotenie a tym aj lepsiu vychodiskovu situaciu ked chce ist zena na matersku a mat deti..velmi casto sa zena po narodeni deti uz ani tak tej "kariere" nevenuje, snazi sa to dosiahnut pred tym ako ma deti..aby sa malo na com stavat, z coho budovat..
Dalsia vec - su aj zeny co naozaj nemaju stastie na toho praveho..a nemozeme tu hovorit zas len o nejakych co striedaju partnerov a nerobia kompromisy atd..su aj zeny si predstavte, co mozno neovlyvaju atraktivitou, mozno nevedia zaujat muzov a najdu si nakoniec niekoho v 35rokoch ...mozno to je jej prvy-druhy naozaj vazny vztah v zivote...nemozete s vsetky mysliet, ze ked ste mali stastie, ze v 17tich ste uz randili a v 20tke mali uz partnera vhodneho na zenenie, ze kazda zena ma to stastie..su rozne osobnosti, rozne zivotne situacie..mam napriklad aj znamu, ktora sa starala o choru mamu, ktora zomrela ked mala skoro 40..a vtedy mohla zacat naozaj "zit"..obetovala sa uplne pre mamu a ostala zit v zapadnutej dedinke kvoli nej...nemala pomaly ani kedy a kde stratavat muzov..su rozne pripady, takze len nepausalizovat a neposudzovat, ked ini mali v zivote ine stastie..
@m.i.r.i na strasidelne suhlasenie tam nie je ziadne tlacitko, tak takto susedim az :D
No ano, nevieme co je presne vo veci. Ale mat dieta je rozhodnutie. Tak ako aj manzelstvo. Rozhodnut sa je na cloveku. A niektore zle rozhodnutia si zial treba aj "odpykat". :/ velmi neberiem vyhovorky, ze nebol partner, nebolo zabezpecenie. Je to o rozhodnuti. A to malo prist v tejto veci skor. Argumenty ze neboli kedysi antiky a zeny rodili... no to zasa teraz antiky su a preto nerodia vtedy, ked treba. A preto potom riesia babatko vo veku ked uz to je na povazenie. A vacsinou si myslim ze naozaj je to dosledok zivota konkretnych osob, ktore nekonali ked mali.
@m.i.r.i
velmi pekne si to napisala 👍
ja som bola ten pripad, ze aj zaujem zo strany muzov bol, aj vztahy boli dlhodobe (5 rokov), ale na buduceho manzela som mala fakt vysoke naroky a casom sa ukazalo, ze ich partner(i) nesplnaju. Vyberala som dlho a nelutujem 🙂
no, to sa skloňuje slovko "neskôr" a "matkou vo vyššom veku". To je u mňa cca od 35 do 42-3. Ale toto je téma 47 ročnej ženy, takmer päťdesiatničky. Ja určite nikoho nechcem oberať o sny, ako tu niekto pateticky namietol, ale je to už extrém, ak uvážime, že v tomto veku je minimálna pravdepodobnosť otehotnenia na prvý šup. Porodila by možno naozaj ako 50-ročná prvorodička. To je na organizmus mega záťaž, či sa to niekomu páči, alebo nie. Veľa sa tu spomínajú staršie generácie, ktoré rodili do menopauzy. Áno a často na to aj zomierali. Mimochodom, ostávať roky s partnerom, ktorý nechce deti a sledovať ako plynie čas...No, neviem. Niekedy sa proste treba rozhodnúť.

@bluff fakt bezne? Tak to asi vela veci ohladne dementality usa vysvetluje
@lilienlukacs stuzkova sa mysli obrazne, proste ten cas, ked dieta dospeje, ci tu este vobec budu a ako stari budu rodicia
@terezka1947 31 nie je az tak neskoro
A za seba este postreh; ked v drigerke nakupujem plieny a vedla mna pani asi 50 tnicka tiez, mne to pride divne. Minule sme sa s muzom o tom bavili, on povedal ze aj on si to vsimol, bruchatu 50 tnicku a mal pocit ako by videl tehotnu svojj mamu, a vibec mu to nepasovalo. Proste vsetko ma svoj cas. Aj deti. Piste kto chcete co chcete o laske a tuzbe a splneni sna. Niektore veci v zivote priste nevyjdu a prepasneme ich. Mrzi ma taky neprajny nazor, ale je to tak.