icon

Rodičovstvo vo vyššom veku

kikerka
24. sep 2017

chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?

andra77
25. sep 2017

@kikerka musím povedať, že uvažujem nad tým, čo vedie ženy k tomu, že dobrovoľne súhlasia s tým, že nebudú mamami, lebo ich partner si to nepraje a sú vo veku ideálnom stať sa mamami.....🙂jednoducho povedané ...máte všetko a nemáte nič....spoločnééé....🙂či....

m.i.r.i
25. sep 2017

urcite chodte do toho ak tuzite a mate moznost....ono ked niekto povie, ze nevladze, ze by to u nedal, neznamena, ze nevladzes ani ty..aj mladi su kazdy v roznej kondicii, aj mlade dievcata maju kazda ine zdravotne problemy, aj gynekologicke a nesuvisi to s vekom..ak ti lekar gynekolog odobril, ze nie je problem, manzel je tiez v poriadku a ste aktivni, citite sa na to, tak urcite nerieste...reci o nedoziti sa stuzkovej a svadby su taka hlupost, ze az..nikdy nevies ci tvoje dieta sa vobec bude niekedy zenit/vydavat a ci vobec bude mat stuzkovu ked sme uz pri tom..a ak by aj, to nie je v zivote smerodajne....su ine priority ako ukazat na stuzkovej svoju sexy 40 rocnu mamu...
Ja mam tiez kamaratku co rodila v 46...dievcatko ma teraz 8...tiez mali rozne dovody na to, ze to bolo tak neskoro, ale zenska je taka fit ze ja sa mozem skryt..vyzera mlado, cvici, stara sa o seba, absolutne nemoze povedat ze nevladze..ja nevladzem ovela viac...dievcatko je uzasne, zdrave, inteligentne..tehotenstvo bolo bezproblemove, otehotnenie prirodzene...ziaden problem..
Ona co spomina jedine ako nevyhodu je to, ze aj ked sama ma dalsich 7 surodencov, tak v podstate jej s malou nikdy nemal kto pomoct...vsetci bratranci a sesterice jej dcerky su o 20 rokov starsi, chodia im uz po svadbach a krstinach...jej vlastni rodicia su 80 tnici o ktorych sa musi este aj ona starat, takze dieta k babke a dedkovi v takom zmysle ako bezne chodia deti nikdy nechodilo..skor ako im odniest lieky, do nemocnice, pomoct, navarit....cize mamina sa stara o svojich vlastnych rodicov aj o dceru...a ta ostala jedinacik a bez bratrancov a sesternic v svojom veku....takze vlastne hlavne oni su taka dvojka co stale travia cas, otec samozrejme k tomu ked je doma...aj s takymi vecami sa treba zmierit, ake mame zazemie, co sa citime na to..ale ak ano, niet absolutne o com a urcite chodte do toho...
Ja napriklad ked citam niektore mamicky tiez co tu pisu ze uz maju v 40tke vacsie deti a uz by do toho nesli, lebo uz chcu klud -- tak chapem - ale nezdielam...kedykolvek by som brala este babatko, praveze ja sa citim tak, ze trosku uz taka nuda, ze treba hladat aktivity aby clovek uz nezlenivel, ze babatko by ma dalej drzalo aktivnejsiu..absolutne nemam pocit, ze potrebujem klud 🙂 ale to kazdy citi inak...🙂

sussah
25. sep 2017

Ja by som do toho išla. Tiež čakám prvé teraz v 36tke a partner je o 15 rokov starší 😉 Držím vám palce 😘

nasta55
25. sep 2017

@sussah tak 36 a 47 je pekny rozdiel, no zasmiala som sa 🙂 🙂 🙂 ty si este mlada baba

sussah
25. sep 2017

@nasta55 áno ale mám staršieho partnera.

jumama
25. sep 2017

Ja by som sa skor na to pozrela ocami dietata, viem, ze je dnes doba ina a deti dospievaju velmi rychlo, vyletia z hniezda, a buduce generacie budu zit celosvetovo, ale bolo by este prilis mlade, ked vy uz by ste boli uplne stari. Mozno chori, mozno uz v nebicku. Prepacte mi tieto slova, asi velmi zabolia. Mne zomrela mama, ked som mala 33 rokov a bolo to nekonecne smutne, velmi mi chyba uz je to 8 rokov. Chyba mi pre moju dcerku, ani ju nepoznala. Otec mi zomrel pred 4 rokmi a niekedy, hoc aj obklopena mojou rodinkou a fajn svokrovcami, citim, ako mi velmi nasi chybaju. Pre moju dcerku, nemam s kym zdielat raodst z nej, lebo je to tak, ze v ramci rodiny si rozumiete najlepsie, ostatne vztahy nezijete celozivotne, aj ked s partnerom a jeho rodinou velku cast zivota. Mam kamosku, ktorej umrel otec v 16, a dost ju to ovplyvnilo v neskorsom zivote, mala nespravne vztahy, so starsimi muzmi, aby jej nahradili otca. Clovek, hoc je vekom dospely, je taky akysi neuplny bez rodicov. Musi si byt sam mamou i otcom. Hoci je to kolobeh zivota, a staroba, starnutie i smrt k nemu patria. Je to sice asi krute takto napisat, no aj dieta moze tuzit mat starych rodicov pre svoje deti. Nie ako opatrovnikov, ale pre uplnost vztahov. Preniesli by ste tym velkym vekovym rozdielom samotu mozno az do dvoch generacii - vase dieta by bolo mozno prilis skoro same a mozno aj vase vnucatka, ak by ste sa ich dozili.

viera77
25. sep 2017

@sussah ano, partnera mas starsieho, ale ako vieme, muzi su schopni plodit deti aj vo vyssom veku....tu ide skor o to, v akom veku sa nachadza zena, ktora by chcela porodit svoje prve dieta...myslim, ze u 36-rocnej zdravej zeny sa ani niet o com bavit...ktovie ako by si rozmyslala, ci uz s mladsim partnerom alebo starsim, ak by si sa o prvom dietati rozhodovala vo veku 47 rokov, kedze tento vek je uz sam o sebe ohladom materstva, aspon podla mojho nazoru, celkovo na uvazenie.

dai
25. sep 2017

@viera77 ale vsade sa tu predsa pise ako dlho matka vydrzi dieta podporovat a pod.🙂 to si trosku odporuje ked sa zrazu pise ze otec moze plodit pomaly aj v 100ke🙂 trosku by si odporkyne mohli ujednotit ci teda ide o to ako dlho rodic bude s dietatom alebo ci je zena schopna splodit zdrave dieta🙂
v kazdom pripade prave ti otcovia ktori mozu aj ako dochodcovia plodit deti castokrat hlavne financne nielen dieta ale celu rodinu podporuju - aspon podla mainstreamu mk a vela zien je schopnych prirodzene otehotniet vo vyssom veku, detto porodit zdrave dieta🙂

ebi88
25. sep 2017

Len letmo som prebehla prispevky. Moj nazor vseobecne. 1. Zo starsich rodicov mam dojem, ze ked bol na to spravny cas, vtedy riesili ine veci, kariery, cestovanie, hobby, striedanie partnerov, lebo vsak hladam toho praveho, (miesto aby som sa snazila pochopit, ze zivot aj partnerstvo je aj o chybach a kompromisoch a snahe) no skratka zivot gombicka, na co dieta teraz, este je cas. No a pre ich pohodlnost v tom case a pozivacnost zivota, si spomenuli v 50 tke ze aha deti... no halo, trochu nefer voci detom, pride mi to sebecke. Asi su aj ine pripady, ale z mojho okolia sa mi toto nakoniec potvrdilo... ;/ 2. "Poznam 50 tnikov a su viac fit ako ja 30 tnicka"-no ale to neznamena ze vsetci 50 tnici rodicia su taki fit a tak geneticky anomalne nestarnuci. 3. Ja neviem co by som si pocala keby mi v 20 tke umreli rodicia. Iste moze sa to stat aj mladym, ale tu je riziko vacsie. Proste dieta same ako prst. Nedajboze ekonomicky nezabespecene prentento pripad... no ja neviem ;/ ja prajem dietatko kazdemu, ale povedzme si ptvorene; cas bol. Mali ste aj 20 aj 30 aj 40. Co tych 30 rokov bol problem? 4. Muzi su schopni mozno splodit, ale deti starsich muzov maju casto rozne ochorenia, pr: schizofrenie, a ine psychicke poruchy, su ontom vyskumy, bolo by trochu odvazne a od muzov aj namyslene, mysliet si, aky su oni prirodou a casom nedotknutelni...

extempore
25. sep 2017

Mne príde úplne zcestné napísať, že "predchádzajúci partner deti nechcel"... to je čo? Ak predsa ja deti chcem a mám už aj na to vek, tak nezabíjam roky vo vzťahu s mužom, ktorý nechce deti. To je ale už teraz jedno.
A čo sa týka toho plodenia detí vo vyššom veku - áno, chlapi nie sú natoľko biologicky determinovaní ako ženy, môžu plodiť deti aj vo vyššom veku, ale príde mi to tiež zcestné, aby starý chlap mal malé dieťa :D a tiež je vedecky dokázané, presne ako píše @ebi88 že starí chlapi majú väčšiu šancu splodiť deti s genetickými vadami..

sussah
25. sep 2017

@viera77 tak ja som nebola schopná prirodzene splodiť deti niekoľko rokov ani v mladšom veku...ja som túto tému skorej pochopila ako vyšší vek rodičov....a nie že v akom veku môže žena počať dieťa 😉 My nemôžeme súdiť autorku...nevieme čím si prešla...

ebi88
25. sep 2017

@extempore no presne, alebo toto, ze partner nechcel... tak poslem partnera dovi dopo, skoda sa vobec vyjadrovat k tomu, proste ak chce kazdy od zivota nieco ine, nedopadno to nikdy nakoniec dobre a potom skoda rokov...

ebi88
25. sep 2017

@extempore a to ja mozem sa k tomu vyjadrit, lebo toto som zazila. Partnera co nechcel deti. Aj tazky rozchod po rokoch... ale povedala som si co chcem v zivote, tak isto on a nelutujem. Aj ked to nebolo lahke.

lukyazojka
25. sep 2017

Ja som hlavne za to že dieťa sa má narodiť z lásky ,chcené a milované. Tiež som mala prvého syna tesne pred tridsiatkou, so starším manželom . A viete čo? ..manžel má syna ktorý je odo mňa o 6 rokov mladší a ten sa teší s nami že má bráška a teraz malú sestričku. Viem že keď tu my rodičia možno nebudeme, bude tu napr. ich nevlastný brat.

nelyss
25. sep 2017

Z niektorých príspevkov sa mi dviha žalúdok,pokiaľ žena nie je v tej istej situácii,nedokáže si predstaviť ako sa cíti,alebo čo prežíva.Dobre sa píše takým čo majú deti a čakajú kým odrastú a doprajú si čas s manželom na seba....netúžia po dieťati,sú naplnené,nemajú potrebu.
Reči o smrti....hlúposť!Môj ocko zomrel v 37 rokoch,predpolrokom mi zomrela kamaratka 43ročná,smrť može čakať hocikoho hoc pojde von vynirsť smeti.V mojom okolí mám známe čo rodili v 45,47,49 r.všetko majú zdravé deti.Niekedy žena v 50 ke bola stara babka na dôchodku,s 10 vnúčatkami.Teraz je iná doba.Ženy sa o seba starajú,športujú,zdravo sa stravujú,do dôchodku je stale ďalej a ďalej...Ak sa to pani podarí budem jej drzať palce a rada by som bola,ak sa s nami podelí o svoju radosť.
Ps:kto verí v Boha,vie že pre Boha nič nie je nemožné.

ebi88
25. sep 2017

@nelyss tak "dobre" sa to pise ako komu. Ja som si za dietatkom presla tiez svoje, rozchod po rokoch s muzom, ltori deti nechcel... a to sme sa mali radi, lenze sme si dupli obaja ze kazdy chce zit inak a obaja chceme nieco ine, zatali zuby a sli za svojim stastim. Proste pasivita a cakanie ze sa veci "vyriesia sami" , no bohuzial nevyriesia, potom to vedie k vycitkam a dilemam vo vyssom veku. Tiez som nemala idealnu cestu, proste dtretnem muza; je uzasny, vsetko klape, caosm svadba, deti... no vobec nie, chcelo to vela zasadnych rozhodnuti. V tom spravnom case. To nie je ze presviedcam pani deti nemat, nie, nech robi ako mysli, ja pisem zo svojho pohladu, ako sa veci maju. A co sa tyka smrti. No jasne aj 30 rocni rodicia sa mozu zabit pri autonehode, ale 70 tnik je rizikovejsi. To je ako s velkymi vekovymi rozdielmi medzi partnerni, cas ich dobehne.

sandral
25. sep 2017

@bluff Umelé oplodnenie už v takom veku neprichádza do úvahy, nakoľko sa toho neujme ani jedno centrum v SR.

maminuska
25. sep 2017

@sandral umelé oplodnenie je do 49 rokov matky.

sandral
25. sep 2017

@maminuska O.K, ja som vedela do 36 rokov.

bluff
25. sep 2017

Zavisi od kliniky. napr. Helios v Martine ma myslim do 50 rokov.

sisaka
25. sep 2017

@nelyss môžeš športovať, zdravo sa stravovať a vyzerať na 15, ale v skutočnosti ma tvoje telo 50 to neoklameš ako suseda z 5. poschodia.

Tu je zaujímavý článok o štúdii týkajúcej sa veku rodicov a mutáciách DNA u deti. http://www.sciencemediacentre.org/expert-reacti...
Komu sa nechce čítať vyjadrenie jedného profesora na záver: However, for me, it simply reminds me of why we should always encourage men and women to have their children as early in their lives as possible.” hovorí za všetko.

cecilia68
25. sep 2017

@dharmasanata Akurát treba myslieť aj na dôsledky.... napríklad vstávať v noci k bábätku (som už stará, tak viem, aké je nočné vstávanie, že mám chuť vraždiť) v 60-ke písať úlohy so školákom...a v 70-ke sa ledva odšuchtať na stužkovú 😢 To je realita a nie len úsmev ružového bábätka👶

bluff
25. sep 2017

Co mate vsetci s tou stuzkovou? 🙄😅😅

@kikerka uvazujete nad darcovskym vajickom? nenechaj sa vystrasit mutaciou DNA a Downom. Poznam mlade mamicky co ich deti maju problemy ... a naopak poznam vela mamiciek co mali deti nad 40 (tu v Kalifornii bezna vec) a ich deti su zdrave.

ammellia
26. sep 2017

Skúste, držím vám palce.

lilienlukacs
26. sep 2017

@bluff Stužkova- myslim ze kazdy koho zaujima ako bude vyzerat na stuzkovej este nie je vyzrety na to mat dieta:-P

celasapremenim
26. sep 2017

Rýchlo do toho ...supsup...nestrácajte už ani mesiac

terezka1947
26. sep 2017

Baby zbytočné sa tu rozohnujeme....si myslím....možno základná otázka je,či chcú bábätko z lásky,túžia o ňom...či iba prišla doba,kedy bábätko zapadá do ich života,konečne.....vek je vek,to sa oklamať nedá,ale to už musí každý za seba poriešiť....ak úprimne túžia po bábätku,prajem im ho
A to som dieťa starších rodičov,ktori už nežijú a sama som mala prvého syna v 31r.

bona_dea
26. sep 2017

😂 to s tou stuzkovou je fakt super. To je tak bezvyznamna zivotna udalost, ze naozaj neviem komu zrovna stuzkova moze chodit po rozume 😂

jana_eyre
26. sep 2017

Necitam moc diskusiu, tak en tak rychlo..

Co si myslim ja o starsich rodicoch, vlastne neviem, nie je to moja vec posudzovat niekoho tuzby..

Ak by vsak islo o mna, bala by som sa zdravotnych komplikacii, pretoze to nikto nemoze popriet, ze vo vyssom veku tehotenstvo moze priniest rozne aj vazne komplikacie.. Mam v okoli viac prikladov kde to platilo a pritom islo o mladsie zeny - okolo40 rokov..

Rozmyslala by som skor o adopcii, profirodicovstve.. Ale to som ja, nikto nezije vas zivot..