Rodičovstvo vo vyššom veku
chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?
@ebi88 aj ja na svojom .... ze na dospele nazory treba dospeleho cloveka☹ a k tvojej pripomienke - moja mama vazne ochorela ked mala kratko po 40tke, teraz ako som pisala zomrela mojej malej spoluziacke mama ked mala 36 rokov po tazkej chorobe - ak by zila tak sa mozno to 10rocne dievcatko tiez o nu stara pokial by tu bola... tvoje prispevky su velmi chladne, kalkulovane a vychadzajuce z nedostatku skusenosti - ako ja ti to prajem, ani najvacsiemu nepriatelovi neprajem skusenost starostlivosti o tazko choreho cloveka - inak ja som mala 20 ked ochorela moja mama - neviem teda ci ma mala mat podla tvojej teorie este skor ako v 20tke aby som sa o nu nemusela starat, pripadne sa na nu rovno vykaslat aby som mohla rodit v 20tke😉
@ebi88 a to je prave taka ta "krasna" ludska vlastnost..."Pomyslim si".. Hlavne si treba zariadit zivot tak, aby si nikto nahodou nic nepomyslel..zas robit veci tak ze ale co si pomyslia ludia -- to je uz tiez na zamyslenie.
Ludia si pomyslia kadeco - bolo im treba 4 deti? to nepoznaju antikoncepciu? ved teraz sa nosia len 2...kto ma viac asi nevie planovat...Preco boli na UM? Pan Boh im to spocita...! Preco mali deti tak skoro, preco ti druhi tak neskoro? A preco ma sused taky travnik ked ja mam iny??? Asi tak...len si "pomyslaj"
@m.i.r.i pekne napisane
@suve99 zas musíš brať do úvahy, že tvoja sestra už bola určite zničená aj z predchádzajúcich deti... Mňa tiež staršie deti vyciciajavaju viac ako najmenší... 46 ročná žena s 3detmi sa určite nemôže porovnávať s 47 ročnou zenou, ktorá sa venovala len sebe a kariére... Taká žena je udržiavaná, bez vystresovaný dní a zničených nervov...
@dai ja nekomentujem tieto nazory, kedze ja pisem v prispevku hne dv uvode ze "nevieme co presne je za tym", z toho sa da vycitat ze pripustam ze dovody mozu byt aj ine, aj take pre ltore aj ja, neludska bytost, by som nasla pochopenie, lenze tu si kazdy vyberie len biele alebo cierne z prispevku, aby sa mohol pohorsovat, takze preto ma tomtu nie velmi bavi sa obhajovat dookola za kazdou vetou
@vloky ako vieš? To je nejaký prírodný zákon, že matky rovná sa zošlé, zničené a bezdetné aj v 50-tke v plnej forme, zdravé a udržiavané? V prvom rade - jej fyzický stav, hlavne stav reprodukčných orgánov posúdi gynekológ. Ono niekedy aj navonok udržiavaná žena v tomto veku, môže mať napr. začínajúci pokles maternice, ak žena necvičila cviky na posilnenie panvového dna (alebo techniky, ktoré ich prirodzene zahŕňajú ako joga napr.), tak je dosť pravdepodobné, že už sú väzivá a svaly mierne ochabnuté a všetky optimistické reči o tom, že vek je len číslo stroskotajú hneď na tejto prvej veci.
@m.i.r.i - asi si nečítala všetko..ja som autorke napísala, že rozhodnutie JE LEN A LEN na nej a jej partnerovi !!! To, že ja by som do toho nešla - je zase môj problém....😉
Inak, moja segra nepracuje už dlhé roky, stará sa o deti, je zabezpečená viac než dosť, chodia po dovolenkách a pod... ale to, že malé dieťa dá zabrať mi nikto nevyhovorí !!!
Ale ak má na každý prst nieto opatrovateľky, nech rodia baby aj do 100ky /ale je to choré.../
@alaguema ale veď ja neriešim ,či sa jej bude dať otehotnieť, skôr čo bude potom... Áno myslím si že bezdetná žena zažila menej stresov, tým padom je v lepšej psychickej kondícii než žena ktorá má 46 4dieta a 3pubertakov na krku... Bolo to myslené konkrétne na príklad ktorý tu bol uvedený... Si ešte s deťmi nezažila situáciu keď si bola v strese či sú v poriadku? Ja permanentne 😂 Možno som len ja taká uskostliva 😉.
@suve99 ale male dieta da zabrat kazdej matke... a hlavne teda by som rada podotkla ze kazde dieta je ine🙂 ja napr. stale cakam ze sa mi narodi take co prespi celu noc a tak😀 u mna to bola najtazsie pri prvom naozaj narocnom - narocne doteraz 😉 druhe malo ako predcasniatko viac problemov ale aj tak sa ta narocnost neda porovnavat... ked som isla do prace po mojej dcere tak som to vnimala ako odchod na dovolenku... po synovi sa mi do prace zase vobec nechcelo lebo to bola realna dovolenka😀
Podla mna je to fejk disusia. Niekto si len robi dotaznik na nejaky projekt do skoly.
@suve99 ale tie stresy,ktoré zažila pri deťoch nemajú nič spoločné so zabezpečením. Aspoň ja sa viac stresujem nad deťmi než nad peniazmi a to ich ani nemám dosť... Pravdupovediac ani ja by som uz do tehu neisla, ale mám 3 deti. Keby ich nemám tak by som tiez určite chcela byť okolím podporovaná... ...minimálne na adoptovanie nejakého opusteneho... A určite je tvoja sestra veľmi šťastná aj keď zničená...myslím si ,že vrásky z deti sú tie najkrajšie 😉
@kikerka no to si musi kazdy zodpovedat sam...ale napr. moja situacia, mam 45 a dve deti, jedno je tretia trieda a jedno je siedma na ZS, cize puberta je tu...pravdu povediac neviem si toto predstavit o 10 rokov neskor. S babatkom je vela prace, ale je 100 % pravda, ze vacsie deti vacsie starosti --to su kuzky, kam treba s nimi ist, robit ulohy alebo aspon skontrolovat, poznat aspon zakladne temy pubertiakov, aby som chapala o com starsie dieta hovori 🙂 ...vecer padam niekedy do postele ako vyzmykany citron 😉...cize za mna, miminko by som uz v tomto veku nechcela...ale ak pisem, to si kazdy musi zvazit sam
@babulkomale zovseobecnujem len podla mojho okolia... nepoznam nikoho kto si vyborne rozumie so svojou babkou... pretoze jej pripadne dieta ked bude v mojom veku, ona bude vo veku mojej babky, ktora moju dceru uz ani neprebali a je vlastne obdivudne ze je este medzi nami
@sussah samozrejme, ze by som tuzila, to je normalne, akurat moj nazor je taky, kedze uz mam vlastnu skusenost, ze dieta vo vyssom veku je urcite namaha pre rodicov...deti su v dnesnej dobe narocne, a to nie len financne, ale aj v inych oblastiach....a to ja som si myslela, ze uz som na deti pomaly stara (jedno som mala v 32 a druhe v 36)
@elizita tak to opat mate zvlastne vztahy - moja dcera aktualne v rozvijajucej sa puberte ma moju mamu ako najvacsiu partacku - urcite veci ktore mne nechce povedat hovori jej, tesi sa k nej etc. ... ja sama si s mojou mamou ktora ma mala v 20tich rokoch rozumiem aktualne omnoho viac ako ked som bola v puberte...
co myslis 🙂 kolko rokov sa zeny priemerne dozivaju aktualne - ked uz tak potrebujes zovseobecnovat?🙂 lebo teda podla statistik je to pomaly 80 rokov- to znamena ze aj ta pani by sa dozila statisticky najmenej 34 rokov svojho dietata - a to teda nech sa na mna ziadna matka nehneva ale by uz fakt sa malo decko vediet o seba postarat a uz aj o toho rodica - aj financne!
@kikerka ak sa na to citite tak preco nie? Aspon to skuste! Moja mama mala 45 a otec 69, ked som sa narodila. Otec sa dozil 84, mama mala nedavno 80-ku, a tesi sa vnucke. 😉
táto téma na tejto stránke je aj celkom blbost... lebo tu prispievame mamičky. to je úplne iný pohľad na vec. ľahko sa mnohým vykrikuje, že by do toho nešli keď majú vlastné deti za chrbtom. nevedia si predstaviť že by deti nemali, predstavujú si len to, že by ich mali "staré". mnohé pripievatelky nemajú ani 30 rokov a 47 sa im zdá ďaleká staroba...
@vloky samozrejme, že každá mama zažíva stres a obavy o svoje deti, ale stres a obavy zažívajú aj bezdetní ľudia. Niektoré bezdetné ženy prežívajú úzkosť z toho, že ešte stále nedospeli k tomu, aby sa stali matkou. Niektoré majú vysokú pracovnú záťaž, niektoré existenčné problémy, problémy v rodine, vo vzťahu, v práci, zdravotné problémy. Predstava, že bezdetný človek je úplne bez problémov a vysmiaty v jednom kuse, je trochu naivná.
@bluff 50tka proste nie je vek na deti, tak otvorte oci vy, aj so svojimi citiacimi srdciami, nie je to vek biologicky vhodny, ani spolocensky (generation gap) proste nie je. Bez ohladu na dovod. City bokom. Taka je pravda. A ked 60 tnik chlap robi deti, tak to je vrchol. Rizikovosti uplne v kazdom ohlade. Nie je to v poriadku. Ale nech kazdy robi ako chce. Aj pani urobi ako chce. Je zbytocne sa pytat na nazor na fore, kde to bude 50:50 vzdy.
@bluff tak zas ono je to prirodzené , že 30 ročná považuje 47 ročnú za pomaly starenu 🙂 len ono ako človek starne, tak sa pre neho ten vek staroby posúva . 50 tničky sa dnes necítia staré , ale často plné života a plánov do budúcna. Že v tom pláne má niekto splodiť dieťa v tomto veku je čisto jeho vec.
Ja osobne si myslím že v tomto máš pravdu , 90 žien čo je proti tomu aby žena mala dieťa v takomto veku už deti má , zažili ten pocit naplnenia a uspokojenia predania svojich génov ďalej . Ja by som tiež už v tomto veku deti nechcela, lenže ja deti už mám a ešte k tomu požehnane. Myslím si že by som inak rozprávala keby som tie deti nemala a zrazu by sa mi naskytla možnosť ich mať. Zrejme by som po nej siahla všetkými 10 timi .
Mne sa narodí teraz dieťa tesne po 43. Keď môj syn bude mať 17 ja budem mať 60, mňa osobne z toho hrôza obchádza a možno úplne zbytočne. V 50 tke budem mať prváčika ..fúha , ale tu a teraz sa nesmierne teším . Trvalo mi to dlhšie kým som sa s tým vysporiadala , konečne nevidím len tie negatíva , ale aj tie pozitívne stránky .. motivácia sa o seba starať , držať sa v kondičke , bližšie zomknutie sa s manželom a ďalšími deťmi .
Reakcie okolia sú rôzne, od pozitívnych až po vyslovene primitívne a ubližujúce .
ja len tolko. Môj syn má tri mesiace, život sa zmení dokonale, je okolo neho kopec roboty. Prvý mesiac bol asi najhorší, bolesti pri kojení a samozrejme po porode, mesiac trvalo, nez sa mi dali prsia do poriadku. Síce mám len 32, ale je to dosť náročné na fyzičku, hlavne nočné vstávanie a neustále 24 hodinové opatrovanie, aby mu nič nechýbalo. Ale napriek tomu, teraz som šťastná, mám toho najkrajšieho syna na svete.

Možno nie úplne k otázke ale rieši sa tu aká bude mentálne stará a nebude vládať a tak.....nikoho neprekvapí starý foter a vedľa žabka že by mohol byť jej tatko.Akosi to ináč vnímame ak má dieťa chlap hodne po 50 síce 3.....4 deti už má ale nikoho nenapadne ho odsudzovať ako si to mohol dovoliť a žena 47 ročná ako si dovolí pomyslieť