icon

Rodičovstvo vo vyššom veku

kikerka
24. sep 2017

chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?

slimstar
26. sep 2017

veku sa netreba báť, treba sa o seba starať, či už po duševnej, alebo fyzickej stránke. Mala som spolužiaka, čo mal starších rodičov, čo koho do toho. Starší rodičia, vedia možno lepšie vychovať ako mladí a nezrelí rodičia.

vloky
26. sep 2017

@alaguema to máš jednoznačne pravdu, ale musíš uznať , že strach o deti je ten najväčší. Ani existenčné problémy bezdetný nemá mať ak nieje chorý alebo nentak... Veď čo by jakoze do 47 sedela doma na riti? A chorý človek by hádam nechcel deti v takom veku, či? Pozri ja by som si dieťa už po 30tke nedovolila, ale len za to že mám 3prekrasne, zdravé a šikovné... Ktovie ak by to bolo keby nemám... Keď si ona na to trúfa, prečo nie??? Veď to je náš zmysel života... Ja by som sa určite bála len zdravotného stavu dieťatka.... Pretože keby mi povedia že je postihnuté na potrat by som nedokázala ísť a také deti žijú aj 30 rokov kto by sa o to dieťatko postaral, keď sama by som potrebovala starostlivosť? Ale ak by bolo zdravucka prečo nie?

dai
26. sep 2017

@maminuska drzim ti moc palce... ja napr. som este negativnu reakciu ziadnu nezaznamenala, velmi sa ludia v mojom okoli tesia, aj ti starsi mi rozpravaju ze by este do toho isli ked ma vidia , mladsi mozno ani nevedia kolko mam rokov🙂 neriesim...
len pre tvoje povzbudenie - ja teraz ako sa v skole mamky dozvedaju tak sa vlastne dozvedam vek mam deti s ktorymi chodia moje deti do skoly - a teda som prekvapena pozitivne ako super tie zeny vyzeraju kedze zistujem ze patrim medzi najmladsie maminy - ja osobne by som im ani jednej netipovala vek viac ako 35 rokov a teda nasli sa aj pomaly 50tnicky, syn - prvak ma aj maminy cez 50 pritom tie deti su ich jedine - a su v pohode, naplnene... aj ked zas ono v BA asi celkovo sa na toto inak pozera ako niekde v malej dedinke kde kazdeho je do vsetkeho a kazdy ma na vsetko nazor☹

bluff
26. sep 2017

@maminuska prave to mi najviac vadi... primitivne a ublizujuce reakcie. A ako by sa im zmenil pohlad na vec, keby boli v situacii ze deti nemaju alebo o ne prisli a naskytne sa im moznost mat ich aj v starsom veku. Ja si neviem predstavit niekoho sudit za rozhodnutie mat dieta a s laskou ho vychovavat.
A nemozem sa pozerat na seba, lebo este nemam 40, dieta mam, a tiez sa mi momentalne zda, ze by sa mi v 47 do toho uz nechcelo... ale nebudem odsudzovat, ohovarat, len preto, ze mam inu zivotnu situaciu.

Prajem tebe aj ostatnym "starym" mamickam vsetko dobre, vela zdravia a radosti s detmi.

alaguema
26. sep 2017

@vloky myslím, že vidíš veci veľmi čierno bielo. Poznám bezdetné ženy, ktoré majú x problémov, aj zdravotných, to nevylučuje túžbu po dieťati. Samozrejme, ak sa žena odhodlá aj vo vysokom veku, tak má na to právo a budem jej držať palce. Len si myslím, že niektoré reakcie tu, sú mimo realitu. Ako keby keď sa budeme tváriť, že tam nie je riziko pre rodičku a pre dieťa, tak nebude...

iwesska
26. sep 2017

Bez urazky, ale mat dieta nie je o tom, ze jeeej hura, babatko, pohrajme sa, vsak sme este aktivni. Mam tu na sidlisku pripad chlapca. Ktoreho otec ma 60r., mama tiez tak okolo 60 a dieta ma 10. Otcovi zlyhali asi pred rokom ladviny, chodi pravidelne na dialyzy, je priputany na vozik, plienkovany. Mama nerobi, je doma, stara sa o otca a chlapec? Vychovava ho ulica. Cele prazdniny bol vyhodeny vonku s flasou vody a cudzimi ludmi. Inak mily, rozumny...len mu chybaju niektore zaklady socialneho spravania a tiez viac pozornosti od rodicov, ktoru si kompenzuje "otravovanim" cudzich rodicov z okolia, aby ho vzali na prechadzku, aby mu priniesli ovocie, hracky, aby sa s nim zahrali spolocensku hru, alebo si s nim zahrali futbal....Pri kazdej moznej prilezitosti opakuje, ze je skoda, ze jeho mama tam nie je...Pred tymi 10r. ked si ho urobili asi tiez boli aktivni a veriaci, ze aspon do tej 70-tky, kym bude dospely budu zdravi a vidis...A to nie je jediny takyto pripad, kedy jedoducho rodicia po tej 50-tke, 60-tke uz stratili nervy na nejake detske "nalady" a pod...Ano, aj mladym ludom sa moze stat kadeco, ale ta pravdepodobnost vyskytu zdrav. problemov po strednom veku je ovela vyssia ako u mladych a tiez aj tie komplikacie v tehotenstve, geneticke vady su uz v ovela vyssej miere.

vloky
26. sep 2017

@alaguema mala som napísanú dlhú spravu, kde ti to vysvetľujem, ale mám pocit že nemá zmysel... Mám pocit, že si nečítala ani to čo som napísala pred tým... Tak to uzávierka s tým keď sa NATO cíti a zvážila všetky pre a proti drzim jej palce...

alaguema
26. sep 2017

@vloky no, asi to nemá veľmi význam, ťažko existuje argument, ktorým by si podporila tvoju teóriu o tom, že ak je žena bezdetná, tak musí byť v dobrej kondícii a udržiavaná, len z tohto jediného dôvodu, že nezažila obavy o deti. Každý človek pred 50-tkou už čo to zakúsil. Tu nejde o filmovú hviezdu, ani Paris Hilton, ale o bežnú žienku, ktorá už okúsila rozvod (alebo rozchod s dlhoročným partnerom) a kadečo iné, čo bežne ľudia zažívajú. Nemusí byť ani udržiavaná, ani úplne fit. Nie každá žena sa o seba stará a pravidelne športuje skôr menej, ako viac žien. Ako som už spomínala predtým, kondícia reprodukčných orgánov dosť závisí aj od toho, nakoľko je žena aktívna fyzicky a to konkrétne v oblasti panvového dna a brušných svalov. Ich zlá kondícia môže byť spôsobená prácou, kde žena prevažne stojí, má nadváhu, o cvičení sa jej ani nesníva, má pred menopauzou. Nemusí to byť prípad autorky, ale ako odpoveď na tvoje presvedčenie, že bezdetná žena musí byť v dobrej kondícii, je to dostačujúce.

vloky
26. sep 2017

@alaguema žena je len tak neudržiavana ako to sama dovoli... Ak to ovšem nieje zapríčinené zdravotným stavom...

vloky
26. sep 2017

@alaguema nechápem prečo mi vkladas do pusy slová ktoré som nikdy nepovedala... To že si to ty nepochopila neznamená že tu musíš urážať.... Alebo teda arogantne reagovať... Toto je posledná moja reakcia na teba... ...je to pod moju úroveň...

elizita
27. sep 2017

@dai tak ja by som nebola spokojna keby si moja dcera lepsie rozumela s babkou ako so mnou.. to su podla mna zvlastne vztahy a nie to, ze si s vlastnou mamou ja rozumiem lepsie cely zivot aj v narocnej puberte ako s babkou... nemam potrebu tu niekoho presviedcat o mojom nazore a zvlastnych ci nezvlastnych vztahoch... kedze autorka tuto otazku vobec polozila, asi mat planovane dieta v tomto veku jej tiez nepride samozrejme normalne a potrebuje si "vypocut" aj nazory, uhly pohladov a skusenosti druhych...

elizita
27. sep 2017

@vloky to, ze je zdrava jej nezaruci zdrave dieta, ani mladej ani starej.. no riziko stupa s vekom, to vieme

dai
27. sep 2017

@elizita 🙂 pisem v puberte - neviem ci vies citat s porozumenim - z tvojich prispevkov idu len urazky nic viac🙂 neboj - ja mam super vztah so svojou mamou aj dcerou a som veeeelmi rada ze aj ona ma s mojou mamou super vztah - stary rodicia su v nasej rodine aktivny clen rodiny a vztahy su velmi pekne - tak isto ako to bolo u mna a mojich starych rodicov😉
to ze autorka sa zamysla ci je to dobry alebo zly napad v tom veku mat dieta je asi normalne - nie preto ze by jej to neprislo normalne ale preto ze ona je normalna🙂 zeny sa zamyslaju v kazdom veku podla mna nad tym ci je to spravne obdobie na dieta z roznych dovodov ( financne, zdravotne, praca, vzdelanie , vek, pocet deti co je uz doma etc. ...)

Riziko stupna poskodenia vekom 😉 uz som to tu pisala - mnohokrat som si v poslednom case od lekarov vypocula, dokonca aj na genetike, ze vlastne tato tema je malo prebadana - deti chore sa rodia mladym mamam ako aj starym - ci je vyssie percento u starsich? ak mas nato nejaky vyskum tak daj😉 a kludne skoc aj na konovi do tem kde su mamy autistov, deti s DS, ci inak chorych a spytaj sa ich v akom veku rodili - starsiu ako 40 tak nenajdes ( dokonca sa nebojim napisat ze vacsina bola v tom najlepsom veku na rodenie podla zien tvojho typu )

elizita
27. sep 2017

@dai skus si precitat este raz co som napisala, citaj s porozumenim a nie iba citaj.. autorka tiez dalej pisala, ze praveze toto vsetko maju vyriesene, takze to co pises ona neriesi.. ja neviem aky je najlepsi vek na rodenie, ty vies?

dai
27. sep 2017

@elizita ach jaj... ona riesi prave vek, ine riesia a zamyslaju sa nad inymi vecami - to bol zmysel tej vety - prepac ale viac polopatisticky uz neviem!
ja nie som ako ty - pisala som zeny tvojho typu - ja zenam neprikazujem kedy maju rodit ani ich podla toho nesudim/neodsudzujem 😉 daj ty - kedy si rodila - a ver ze najdem milion dovodov preco to bolo blbe rozhodnutie ked sa rozhodnem ta len tak bez blizsieho poznania tvojej osoby odsudit - tak ako to robis ty v tejto teme😉

celasapremenim
27. sep 2017

@iwesska vies co ano, mas v okoli nejaky negativny pripad, lenze takych deti je vela a dokonca vela z nich ma doma 25 rocne ozrate matky, tu jeden rok behalo dievcatko predskolskeho veku, tri krat som ju o pol desiatej odprevadzala domov, aby uz isla spinkat, socialny pripad, ohlaseny, kontrolovany, jedneho surodenca este doma v kociku, fakt netusim, preco im tie deti nechali....odstahovali sa, netusim ako dopadli....doteraz ma striasa, co sa tej malinkej mohlo stat
a tiez chodila po nas, co sme boli s detmi na dvore, tak uz som vedela, ze tam bude, tak som jej priniesla aj tu flasu s vodou, aj nejake jedlo so sebou, lebo ona za to nemoze, co sa deje u nich doma a ked mozem tak pomozem, a viem, ze jej pomahalo viacero mam tam a bola s nami rada, ale hlavne to neriesila socialka zodpovedne vtedy.....aj take veci sa stavaju, nemyslim si, ze je to rizikovejsie u starsich rodicov ako u mladsich, ze sa to vobec vyskytne, to len my sa bezne nestretavame NASTASTIE s takymi pripadmi, tak sa nam vypichne jeden v okoli

alaguema
27. sep 2017

@vloky napísala som ti vecný príspevok, o čom to točíš...aké urážky, aká arogancia?
Došli argumenty, tak si začneme vymýšľať. Máš pravdu - nereaguj už. Lepšie urobíš.

elizita
27. sep 2017

@dai ja som tu nikoho neodsudila... to ze ju nepodporujem "chod do toho, jasne" neznamena ze ju odsudzujem...budem sa opakovat - citaj s porozumenim ale aj po sebe... jediny koho v tejto teme odsudzujem si ty a tvoje vtierave prezentovanie vlastneho nazoru a strkanie mi do "huby" nieco co som nepovedala 🙂

suve99
27. sep 2017

Baby, nedoťahujte sa tu - autorka už ani nereaguje - a každá máme nato svoj názor, zbytočne si kaziť pekný slnečný deň...

dai
28. sep 2017

@elizita 🙂 jasne... precitala som este raz vsetky svoje prispevky ako aj tvoje - nevlozila som ti do pusy nic co z nej predtym nevyslo...odsudzujes tu viacere, moje prispevky su len reakciou na tvoje - cize ak su vtierave tak ver ze tie tvoje nasobne viac - vidis aj ze mas viac odpovedi na ne ako ja na moje, takze asi rezonuju u viacerych ako odsudzovanie, nielen u mna😉
K tomu podporovaniu - ani ja jej nepisem ze je to optimalne rozhodnutie a je jasne ze ako kazde rozhodnutie prinasa so sebou aj nasledky - verim ale ze v jej veku ich dokaze zvazit sama a nepotrebuje k tomu nejaku o 15 rokov mladsiu zienku aby jej davala super rady😉

ebi88
28. sep 2017

@dai mas pravdu, v jej veku by uz mala mat rozum :D
@elizita aj ja odsudzujem, lebo mam na to svoj nazor, takze... :D
Vsetko v zivote ma svoj pravy cas. Pravda mozu mat aj po 50 toe ludia deti,

ebi88
28. sep 2017

*Ale nie je to zdaleka idealne.

vloky
28. sep 2017

Baby kašlite na to, hádate sa s cudzími o cudzich... Nemá zmysel... Pri inej téme si možno krásne názorovo sadnete. Prajem vám všetkým pekný deň 😃

petuska2110
28. sep 2017

Myslím si že v tomto veku už skôr nie. No je to vaše rozhodnutie a ak sa rozhodnete mať predsa len deti, tak vám to prajem.
Moji rodičia sú starší oni mali po 40. Mamina bola zdravá vitálna žena, tak isto nefajcila ani nepila, samozrejme sa o seba starala a jej vek by ste tipovali na nižší. Celé tehotenstvo ukážkové až posledné mesiace sa skomplikovali kde jej museli robiť akútny cisársky rez. Dopadlo to tak že ona skončila v bdelej kóme a ja v inkubátore a veľké šance mi nedávali, no stále som dopadla lepšie ako môj brat ktorý tu už medzi nami není. Samozrejme že sa to nedeje stále a majú aj zdravé deti bez komplikáci len chcem ukázať aj tú druhú stranu kde to tak ružové nebolo a všetci lekári sa zhodli na Tom že to bolo vekom, samozrejme či je to pravda sa už nedozvieme. Ďalej by som chcela napísať že skutočne mojich rodičov mám rada , no žiaľ nemali to ľahké. Po 50 sa začínal ich zdravotný stav zhoršovať a samozrejme už aj problém sa zamestnať keďže napr. Podnik kde pracoval otec cez 20 rokov len tak zavreli. A teda samozrejme aj finančné problémy a také dieťa stále niečo potrebuje. Po stránke zdravotnej už toľko nevládali a nestíhali, tento fakt si sami priznali. Aby som to zhrnula teraz sú v dôchodku sú radi že som sa na 18 odsťahovala a živila sa sama keďže oni majú tak akurát pre seba, lepšie povedané snažím sa im pomáhať. Určite by som si priala aby boli mladší z dôvodu že by sme si viac rozumeli keďže ma vychovávali ešte za čias komunizmu ktorého som sa ja ale nedozila. Čiže som nemohla mať ani farebné sponky či lak na nechty. Proste veľký vekový rozdiel urobil svoje. Taktiež by som bola rada keby sú tu čo najdlhšie ale majú už svoje diagnózy. A teda aj napriek tomu že sa snažili mi dať všetko, musela som skôr odísť atď aby som im v podstate ulavila aj keď si to nepriznajú. Nemala som toľko možností ako ostatné deti keďže čo im nezazlievam no je to fakt. Môj názor je že by bolo pre vás vhodnejšie si dieťa adoptovať. Ja som stále mladá a svojich rodičov potrebujem no už žiaľ mi moc pomôcť nemôžu keďže sami tú pomoc potrebujú. Preto som sa rozhodla mať mladá deti čo mi moji rodičia schvaľujú a súhlasia sa s tím. Na záver by som napísala veľmi často používajú vetu mojej mami . Kiežby sme ťa mali skôr.
Je tu veľa mamičiek ktoré ma ukamenuju ale väčšina majú malé detičky a nemajú ani 50 a teda ešte len začali a je samozrejme že sa necítia byť staré, lebo nie sú. Ale teda to dieťa vás bude potrebovať stále aj ako 20 ročne a to už bude okolo 60 a tam žiaľ už sily ubúdajú. Nikde netvrdím že mladšie nemajú komplikácie, či to že mladý ľudia nezomieraju. Je samozrejme že nikdy nevieme koľko nám zostáva času ani to či budeme mať zdravé dieťa atď. No je dokázané že vekom sa riziko zvyšuje a teda je bežné že starší človek má viac zdravotných problémov a to myslím až ľudí po 50r a viac.
Ja som napísala čisto svoj život a svoj názor. Nikomu tím nechcem povedať aby nemal deti a pod. Je to každého rozhodnutie, túžbu po dieťati poznám no niekedy je možno lepšia cesta adopcia.
Ak ste sa dopracovali až sem ďakujem a prajem pekný deň 😄.

dai
28. sep 2017

@petuska2110 ahoj... dik za tvoju skusenost , ak mozem len pre porovnanie🙂 mna mala mamina ako 20rocna, v 18tich sme automaticky odisli vsetci 3ja surodenci z domu na VS, kde nas uz podporovali len minimalne financne, vsetci 3ja sme vzdy brigadovali... moja mamina ochorela po 40tke a musela zostat zo super prace na invalidnom dochodku, otec stratil podobne ako tvoj pracu okolo 50tky - vsetko sa vlastne tak nejak dialo spolu ked my s bratmi sme odchadzali z domu do skoly - pritom ale teda my sme ziaden tlak ze kvoli tomu musime odist nepocitovali - pisem ti to len ako priklad ze toto iste co sa tebe dialo sa moze stat aj ludom co rodia velmi mlady a ich deti tiez nie su nicim chranene... Bavime sa radi statisticky o vacsine ale v konencnom dosledku kazdy zije len ten svoj konkretny zivot a cesty panove su fakt nevyspytatelne... Ja mozem porodit v 18tich a zomriet v 25tich - moje dieta zostane bez mami a myslim ze ziadna statistika sveta ho nepresvedci ake to bolo super rozhodnutie, bude mu to jedno... Ine sa moze narodit 50rocnej vitalnej duchom mladej zene ktora sa dozije v zdravi 90tky a este v 30tke jej dietata jej bude velkou oporou...
inak moja mama mi zas cely zivot rozpravala aby som nerodila ako ona - ze si mam uzit mladost😀
Moj otec si pracu nasiel aj ked to chvilu trvalo... tak drzim palce aj u vas... Pre mna a mojich bratov je samozrejme ze od 22 rokov podporujeme svojich rodicov financne , psychicky akokolvek - kde je treba...
aj tebe krasny den

kvetinka75
28. sep 2017

@dai to áno, stať sa môže hocičo hocikedy ale zo štatistického hľadiska, keď si zoberieš koľko je mladých matiek a koľko starších - u tých starších rodičiov tie deti a je ich podstatne viac ako u mladších, skôr musia riešiť zdravotné problémy rodičov a iné problémy. Samozrejme že u každého je to iné, a je pravda aj to čo si napísala aj ty ale pri starších je predsa len to riziko vyššie, aj tých chorôb, aj iných problémov. Mám v okolí dosť žien ktoré majú dieťa okolo 40-ky, jedna v 35-ke a tiež niekedy povie, že by prijala keby ich mala tak o 5 rokov skôr. Aj keď sú zdraví, spokojní ale vek človek neoklame. Každý to cíti. Nech si človek nahovára čo chce, prírodu neoklame.

m.i.r.i
28. sep 2017

@dai
@petuska2110 presne...je to len skusenost daneho cloveka a myslim, ze aj statisticky nesmerodajna...my tu tiez mame teraz napriklad synovu spoluzacku, 7 rocna...maminka ju porodila ako 20 rocna, po par rokoch vazne ochorela a zomrela ako 27 rocna tohto roku....o dievcatko sa stara babka s dedkom, maminkyni rodicia, lebo otec nikdy nejavil zaujem..☹ Dostali ju do starostlivosti...50tnici...chodi na klavir, na tanecnu, na karate...vodia ju tam stari rodicia, staraju sa..a tak to ostane..osud to vie kadejako zariadit...☹

katka1981
28. sep 2017

@kikerka, ja som mala prve ked som mala necelych 28, manzel 34. Dcera dlho nespavala, boli sme obaja zombici. Syncek sa mi narodil ked som mala necelych 35, zombik som aj teraz kedze mu idu zuby. Obaja sme jak mrtvoly, ale mozno by to bolo rovnake, keby som porodila ao 20 rocna, ktovie. My proste potrebujeme vela spat. Prepac, ty mas zamrazene vajicka, alebo si myslis, ze otehotnies v pohode? Prve tehu som psychicky zvladala super, bola si si ista, ze dieta bude zdrave, pr druhom som s atak strasne bala, tretie by som uz asi psychicky znasala este tazsie. Ale kazdy clovek je iny. Ak ste obaja presvedceni, ze je to dobry napad, nikto vam to nemoze vyhovorit. Mozno mate energie daleko viac ako my. Taka Marina Kralovicova ma cez 90 a teda ma viac energie ako ja s muzom dokopy 🙂 Takze ja vas nejdem odhovarat. Ak sa nebojite zdravotnych rizik dietatka a vasich... ostatne veci asi mate poriesene a premyslene, nie ste male deti.

lukyazojka
28. sep 2017

@petuska2110 Veľmi sa mi páči aj tvoj názor, aj keď ja mám deti malé a mám 40. Je to naozaj individuálne a každý žije svoj život, kiežby som aj ja mohla mať deti v 20 rokoch. Taktiež som išla z domu v 18 rokoch.. moja mama mala ešte 2 deti , nebolo tam miesto pre mňa, našla som si prácu, študovala a muža s ktorým som si trúfla mať deti som stretla v 25 rokoch a tri roky sme to zvažovali, zariadovali domácnosť.. takže žiadne hup našla som pána božského hneď, už máme dom, a 2 deti do tridsiatky.. proste život utekal..pomáhala som mojim rodičom a bola som šťastná že sa máme dobre. A v 38 rokoch bum , po mojich zdravotných problémoch zrazu dieťa z lásky, neplánované.. Ale dar pre nás všetkých . Ja si hovorím kiežby môj manžel bol mladší...sme spolu 15 rokov a on bude mať 60, chcem aby sa z detí tešil čo najdlhšie.. starostlivosť o malú je hlavne na mne a ja som s tým rátala, on nás teraz drží finančne a ja budem potom držať nás.. Tak to proste je, tešíme sa z toho čo máme , a budúcnosť si predstavujem len peknú.. prídu problémy.. budem ich riešiť v tej chvili. 🙂

katka1981
28. sep 2017

@jankaga, nie je to len o veku, ja som aktivnejsia teraz ako som bola pri dcerke a to mam 36, rocneho, 14 mesacneho syna. A nemam ani lepsiu zivotospravu, dopujem sa cokoladami. Takze u mna to nebolo vekom. Ale priznam sa, ze ja sa citim ako zombik asi od 20tky. Ja som malo spavala aj celu strednu skolu, ja som si dopomohla. A naozaj co mi v zivote najviac chyba, je energia.