Rodičovstvo vo vyššom veku
chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?
@kvetinka75 statisticky asi ano... nastastie tie statistiky za nas zivot neziju🙂 ja mam po 30tke a mozem ti s cistym svedomim povedat ze mam lepsiu kondicku, druhe dieta po 30tke som zvladala omnoho lahsie ako to prve etc. etc. ... cize znovu mozme polemizovat kto sa v ktorom veku ako citi - fakt mam vela ludi v svojom okoli co az okolo 40tky sa zacali sebe venovat a citia to nielen oni na svojom zdravotnom stave ale vidi to aj ich okolie - ja za seba - sebavedomie mam urcite vyssie, lahsie sa vyrovnavam so stresom, niekde inde priority ako v 20tke🙂 ale ze uplne inde🙂 a teda objektivne sa sama sebe aj omnoho viac pacim😀 ale to teda moze s tym sebavedomim suvisiet😀
pozri, ja prajem kazdej aby starla do krasy a v zdravi - a jasne, statistika nepusti... tato pani zakladatelka by asi o dietati vobec neuvazovala ak by patrila medzi tie statisticky na tom zle - aspon teda ja z toho vychadzam🙂 lebo z mojho pohladu jej povedat nie - vies, mne bolo dopriate stretnut fajn chlapa s ktorym sa mi podarilo zalozit si rodinu, darilo sa nam v praci, bezproblemovo som otehotnela... mam ja pravo povedat nie, nemaj dieta niekomu kto toto stastie/ osud nemal? ja za mna - v 47mich sa na dieta nechystam... ale inym hovorit ze je to zly napad? mam kamaratku ktora ma maminu cez 80 - je v mojom veku ( moja ma 60 ) - su dvojky - ma 2och surodencov 50tnikov - ocino im uz zomrel ( to ale aj mne zial ), ked mi rozprava o mamine, o zazitkoch - nie, nepocuvam o 80rocnej starene ale o super babke kde deti travia pomaly cele prazdniny 🙂
@petuska2110 ved to, ze tu vestecku gulu nema nikto z nas... a asi aj dobre tak😉
@dai ja som nepovedala že je to zlý nápad, ak by som dovtedy dieťa nemala, asi by som na d tým možno aj uvažovala ale po 30,-ke som mala aj ja kopu energie, viac ako v 20-kde ale teraz po 40- ke už cítim že ubúda a niekedy citeľne a to aktívne žijem - športujem, zdravo sa stravujem, turistikujem, učím sa jazyky, mám kvantum záujmov ale niekedy prídu dni keď nemám energiu, musím vypnúť a neviem si predstaviť že by som tak o 10 rokov mala mať doma cca 5 ročné dieťa ktorému treba aktívne robiť program - niekam ísť, výlety, dovolenky, riešiť krúžky, školu. Teraz niekedy musím preležať celú sobotu, keď sa to na mňa zosype, a po 50-ke neivem v akom budem stave ale nech robím čo robím, sily jednoducho ubúdajú a vládzem čoraz menej aj keď možno oproti niektorým 30-tkám mám energie dosť.
Podľa mňa sa musíš stále rozhodnúť podľa seba. Ľudia budú mať výhrady a sprosté reči a názory na kadečo (napr ja stále počúvam od ľudí, niekedy aj od doktorov sprostosti, či bude mať moje dieťa čo jesť, iba preto, že sme si ho zaobstarali hneď ako som skončila vysokú. Nevedia nič o našej finančnej situácii, kde a ako bývame, koľko môj muž zarába, či som pri škole robila, koľko má on vlastne rokov... vidia len "študentka po škole" a hneď majú jasné, že nebudeme mať, s prepáčením, čo žrať a som pre nich sociálny prípad). Tak isto staršie maminy, pre každého je to hneď starena, čo do 10 rokov zomrie a chúďa dieťa bude choré, vadné, sirota... Je pravda, že už máte vek skôr na vnúčatá ako na deti, no keď viete, že ste na tom fyzicky dobre a dáte to...
@kvetinka75 vies len na tomto levely mozme ist donekonecna - ja ti poviem ze ja som sa nikdy napr. tak nevedela venovat detom do 3och rokov ako moj otec - v 60tke sa s nimi dokazal hrat od rana do vecera, vysvetlovat im, behat s nimi etc. ... mna toto jednoducho v tom veku deti nenaplna a velmi unavuje - a je uplne jedno v akom veku... moje deti teraz pistia ze chcu k babke - hlavne mladsi - napriek tomu ze je chora sa s nim opat cele dni prehra - ju to strasne bavi, ja si niektore hry z povinnosti odtrpim... cely den prelezat asi sem tam potrebuje kazdy, jedno aky vek... ja napr. jedine co pocitujem ze realne zle znasam - ale to som v 20tke znasala podobne, je spankovy deficit - to si aj plne napr. teraz ked cakam dieta uvedomujm - ze ak sa mi narodi dieta podobne mojmu prvemu tak ten prvy rok bude zabijak🙂 ale taky isty zabijak bol aj pri tom prvom, nemam pocit ze vek by mi tam nejak pomohol☹ a hovorim tie ostatne veci ktore prispievaju k tomu aby dieta v pohode vyrastalo sa mi zdaju ze vekom sa u nas zlepsuju - pohoda, pokoj, rovnake priority, nazorova zhoda s muzom, vychovny styl - vsetko kde sme sa v 20tke len hladali a nasa dcera si mnohe urcite odzila s nami, tu teraz uz je🙂 o financnom zabezpeceni a tak uz asi ani nepisem...
a k tomu aktivne robenemu programu - ja zial vidim vela velmi pasivnych mladych ludi - tuto mi to skor pride ze velmi zalezi od povahy cloveka ako takej - nas napr. cestovanie naplna, moji rodicia cestovali po svete pokial to ich zdravotny stav dovoloval - najviac prave na dochodku ( omnoho viac ako s nami ), a potom od moznosti prip. aktualneho zdravotneho stavu...
@petuska2110 pekne si to napisala.. len s tym ze je dokazane ze z vekom sa riziko komplikacii pri teotenstve a genetyckych a inych vrodenych vad zvysuje... dokonca ako tu niektore baby pisu ze na veku muza nezalezi.. prave ze z genetickeho hladiska pri moznych problemoch zalezi viac ako na vajickach... (byt v 50ke vytalny na dieta je ine ako ci som vitalny a pripraveny mat dietatko specialne s postihnutim.. to je narocne aj na mnadeho cloveka)... po 40 sa to rapidne zvecsuje .. ja si tiez myslim ze kazdy ak sa na to citi ze z lasky vzide dieta aj vo vyssom veku tak je to krasne a dietatko moze mat stastny krasny zivot a aj pekny vztah s rodicmi... dokonca neverim moc ani na priepastne generacne rozdieli to je skorej o povahe... (mna mala mama v 23 a nerozumieme si absolutne vobec nemame ziadny vztah co je smutne ale je to ak.. co teda neznamena ze csi ju ako matku nevazim a niesom vdacna ze ma porodila a vychovala) mala som spoluziaka ktoreho otec rok po jeho vysokej (teda on mal 25 cca) oslavoval 75 ku a doteraz je to vitalny clovek hlavne zmyslanim sviezi bol nam na vyske fyzikar a velmi sme h mali radi a tiez on mal ku nam dobry vztah asi aj za to ze sme boli posledny rocnik ktory ucil poom siel do dochodku... kamarat je jedinacik a velmi dobry a vdacny clovek vsetko dopadlo dobre ... ale aj nemuselo .. no..
tak ako otazka znie ci je realne aby 47 rocna zena otehotnela (je to asi individualne) teoreticky to urcite mozne je, len ja by som mala obrovsky strach ci bude vsetko v poriadku... takze keby ze sa rozhodujem ja asi by som sla radsej do tej pestunskej starostlivosti pripadne nejake osvojenie starsieho dietatka .. s tym ze ako pisali baby duha vec je spanok 30 rocny clovek moze tahat bez spanku alebo slabo vyspaty a fici po 30 to ide dole kopcom .. sama mam 34 a je to asi pre mna najtazsia cast rodicovstva toto "nespanie" a to sa este citim mlada...
druha vec je ako tu bol anglicky clanok ze mali by muzi a zeny mat deti co najskorej (asi z hladiska vad a genetiky) tak este by som povedala ze primlady psichyckz nieu tak na to rodicovstvo pripraveny a nezvladaju to tak.. ako niekto pise rodicia su menej prisny (ako nevyhodu) -psychologovia uvadzaju ze je to prave vyhoda (nemyslim teraz nechat dieta skakat po hlave ale skorej vychovavat z rozumom... ) moc mlady ludia maju este slabo vycvicenu trpezlivost takze ja osobne si myslim ze kym mozog vyzrie tak do 25 cca (urcite je to individualne) tak je lepsie ked deti nemaju deti... (nechcem sa fakt nikoho dotknut urcite je to individualne ... mam ale j ocividny priklad v rodine moja sesternica rocnik ako ja jej deti su o 10 rokov starsie ako moje a jej vychova bola lepsie povedane "hrozna" aj ked nerrada sudim urcite robila najlepsie co mohla mozno islo aj o povahu jej aj jej deticiek...) plus este fiziologicky zena skorej ako v 17 aj ked uz menstruuje by deti mat menala je to rizikove ani nie tak geneticky ako pre nu nebezpecne.. ale tak nad tym ci mat dietko pred 17 alebo v 17 len tak niekto neuvazuje takze to len teoria ze neplati z riziko klesa mat deti co najskorej ked mozem ale je tam aj spodna hranica ;)

@kvetinka75 opat uhol pohladu..aj ja citim ze som unavena, ale napriklad ja som vzdy bola taka, ze mi bolo treba rano vyspavat...skor do noci som sa ucila a rano spat a spat..ako dieta som vyspavala do 10tej cez vikendy, niekedy aj dlhsie v puberte, moja sestra od 6 kuvikala a pozerala rozpravky, ja som spala...ked som cakala syna, mala som 30, tak to iste, spala som do 11 rano kludne cez vikend...a cuduj sa svete, syn sa narodil, musela som vstavat v noci, o 6 rano sme boli uz hotovi so spanim a o 8 uz na prechadzke..a moj syn ma skoro 8 rokov a stale vstava o 6 rano...samozrejme vikend nevynimajuc...do 6 rokov sa budil v noci, spavala som tak 6 hodin denne aj to prerusovane..a som tu a bola by som ochotna mat dalse babo aj s tym ze sa nevyspim..ved to sa prekona..a ja mam pocit ze ma skor to male dieta moze viac nakopnut k aktivite...som nervozna z toho, ze uz viacmenej len mama taxi a sedim...preto chodme tiez aktivne po vyletoch, cestujeme, vyplname cas, syn sa venuje sportom, lebo by som zosalela..take babatko teraz, co by ma nakoplo aby som zas behala okolo neho by som brala vsetkymi desiatimi..aj na ukor spanku a iducich zubov a odsavania soplov...prezila som, viem..ale s vekom to u mna nesuvisi ...spat som chcela vzdy..
Tiez tak velmi zalezi od zivotneho stylu rodiny..ak prepadneme tomu, ze sme unaveni a nevladzeme, tak to tak bude aj vyzerat..doma pri peci,sak migrena, sak depresia, sak hormony..ja toto veru nechcem..moj muz ma tieto tendencie a aj preto mi odopiera druhe dietatko uz par rokov a zial s tym bojujem..ale ja s tym nie som stotoznena..
Moji rodicia tiez pobedakaju ( mama ma 62) ze oni nevladzu, ze jeden den s nasim synom je dost, to ako ist do Himalaji, vycerpava, aj psychicky a oni uz maju vek...svokor v 66 rokoch hrava s vnukom futbal v zahrade skoro kazdy den, beha s nim po lese, po kopcoch, kamoskina mamina v 66 rokoch chodi s vnucatami behat kosicky minimaraton a prekona aj mna...nehovoriac o tom, ze zije v inej krajine, vnucata k nej chodia na cele prazdniny a ona lieta hore dole za dcerami a vnucatami aktivne akoby nic..pre mna je to stukanie a vyhovaranie sa na vek..nevravim,ze fyzicke sily trosku ubudaju, ze ta kondicka uz nie je taka ista, ze ta ista unava tu je..ale je to naozaj o tom ako sa kto k tomu postavi..ak si poviem, ze uz mam 40, tak idem starnut, ved sak vek...tak ok...ja to tak nevnimam a to nie som zas neviem ako super aktivna..
@oskvarka Ja som to v podstate uviedla že moja matka mala komplikácie už somnou kde samozrejme on na tom bola zle zdravotne (bdela kóma) aj ja mám následky (predčasne narodená atď). Druhé dieťa resp. môjho brata donosila v poriadku mala plánovaný cisársky rez (celé tehotenstvo v poriadku) narodil sa ako to presne napísať proste sa nevyvinul tak ako mal a nakoniec zomrel. Poznám viac prípadov kde sa to žiaľ stalo ale ja skutočne nechcem niekoho strašiť alebo čo, len teda samozrejme máš pravdu že s vekom sa zvyšuje riziko ale je to tiež rôzne aj mladé majú choré detičky .žiaľ nedá sa to nikdy dopredu povedať. Vekom je to samozrejme tiež veľmi individuálne či si budú rozumieť, záleží veľmi na tom či rodičia idú dopredu s dobou alebo sa zaseknu ako moji v 20 storočí. A ja samozrejme chápem že oni pred 40 rokmi nemohli niečo alebo robili inak, len haló doba sa zmenila. A teda samozrejme že aj s mladšími rodičmi si nemusíš rozumieť keď sú názorovo niekde inde a pod. Ale ja som to myslela len čisto v tom vnímaní že oni vtedy nemohli/žili inak a aplikujú to treba aj na deti aj keď to je tiež individuálne ako všetko ostatné. Ja mám s rodičmi dobrý vzťah, bližšie mám však k otcovi, keďže sme si bližší povahovo a s mamou si toľko nerozumiem z dôvodu že sa naše názory rozchádzajú na míle ďaleko. Vídame sa pravidelne a milujú aj svoje vnúčatá.
@petuska2110 bdelá kóma je nezvratný stav, takže asi máš mylné informácie. Ak bymala pri tebe Tvoja mama bdelú kómu, asi by tu už nebola ona a tobôž Tvoj brat narodený po Tebe.
Bdelá kóma nieje nezvratný stav..
@alicka850 Ďakujem ale moja matka a celkovo rodina mi nemá dôvod klamať. A teda aj ujo Google ti povie že sa z toho dá prebrať atď.
@petuska2110 pri všetkej ucte k ujovi googlovi, ja som vo svojej praxi ešte nevidela, žeby sa niekto z takéhoto stavu vobec prebral . Ale ked to povie ujo Google, asi to tak bude 😉
@m.i.r.i ale je rozdiel mal vnúča v 62-ke ktoré príde na pár hodín, dní , pohráš sa a oddychuješ zvyšné dni, a mať doma cca 12 ročné dieťa, ktorému sa treba denne venovať, treba riešiť krúžky, školu, zdravotné problémy, pubertu a pod. Skús sa spýtať tých 66 - ročných aktívnych starých rodičov, či by si vedeli predstaviť mať doma dieťa v puberte, ktorému by sa museli ešte pár rokov aktívne venovať.
Nehovorím, že sa to nedá ale zakladateľka chcela počuť názor žien tak toto je môj. Keď niekto chce mať dieťa v neskoršom veku, nech ho má, neodcudzujem ale môj názor je takýto. Ale rešpektujem aj iné názory.
@kikerka ja by som sa na Tvojom mieste neradila so ženami na MK, ale s nejakým dobrým internistom, ktorý ťa kompletne vyšetrí a povie, či by si vôbec fyzicky zvladla graviditu. Lebo v 47 rokoch môžeš byť zdravotne na tom super, aj nemusíš. V ďalšom kroku by som asi riešila IVF, lebo šanca, že splodíte prirodzene v takomto veku dieťa je malá-štatisticky s vekom klesá počet ovulačných cyklov a ak si dobre pamatam zo školy /bolo to davnejšie :D/-v 40 je už len každý 5.cyklus ovulačný-teda sa uvolní vajíčko vhodná na oplodnenie. A myslím, že už nemáte toľko času, aby ste rok, dva čakali.
@petuska2110 no ja mam o rok mladsiu sestru povahovo uplne inu ale tiez mas mamou nafigu vztah a este o 6 rokov mladsiu sestru (mama ju mala v 30 ke uz aj to sa citila stara na dei) povahovo velmi podobnu ako ja a ona ma s mamou dobry vztah vnimam ho mozno subjektivne ale vidim ho blizsie ako ktokolvek iny a vidim ze pomohlo to ze mama sa uz pri nej prepla ukludnila sa naucila sa trpezlivosti a nesekirovania a nebazirovania na blbostiach (je ucitelka )upladnilo pravidlo "je ina doba" teda bola na nu menej prisna a viacej ludska a ten vztah je niekde inde.. vztah s mamou mi cely zivot chybal a aj ked uz teraz to vnimam tak ze som nezavisla ovplivnuje ma to doteraz - mam zaludocnu nevrozu len viem ze maju nasi dojst na navstevu ...ale tak to je o inom... ale su aj ludia starsi zmyslanim svizny mlady a naopak mam 35 rocne kolegyne ktore na mna cumia ze ako vychovavam deti oni su tzv stara skola vyslovene si na tom zakladaju a to su mladucke niektroe mladsie ako ja...
inak to mam mrzi s tvojim bratom je vysoka sanca ze aj vek zohral rolu ako jasne ze nedokazes v com je problem vyslovene sa neda povedat ze vek... lebo tak vek on sam ten problem nesposoby nie je choroba ale jednoducho statistika a pravdepodobnosti je taka ze ten problem moze nastat castejsie (po 40 vyslovene o vela viac... ) ako vo veku mladsom ..
ja osobne som tiez vzdy chcela mat dietky do 30 a tiez som ich chcela mat viac ale zivot mi to inak zariadil a 1. syn sa narodil 20 dni po mojej 30ke

@alicka850 Nejdem sa s tebou hádať. Moja rodina mi nemá skutočne prečo klamať, mohla sa pomýliť alebo pochybujem. Keďže som bola novorodenec asi ťažko môžem k tomu niečo viac napísať keď si to nepamätám a mám to už len z rozprávania. Uja Google som použila dôvodu že ja neviem a nikdy som sa nezaoberala tím. Ale teda čo som čítala tak sa z toho dostalo viac ľudí a teda by moja matka nemala byť žiadny "zázrak", no skutočne neviem a nehadam sa.
@dai to že nechcem aby si dieťa zabíjalo svoj život so mnou. Teraz je málo 30 ročných, ktorí maju rodiny o zázemí ani nehovorím.a o 30 rokov nevieme čo bude. Asi začnem šetriť na domov dôchodcov 😂. Alebo nám ešte dôchodok posunú o 10 rokov, potom môžem ísť rovno voňať fialky odspodu 😂
@kvetinka75 tak.tak,moj otec ma len 60 5 malych vnuciek a je rad,ked odidu a je doma sam😭@m.i.r.i
@kikerka Zaujal ma Tvoj príspevok a prečítala som letmo skoro všetky príspevky, no a nestačím sa čudovať, keď niektoré 30 - 39 ročné baby napíšu, aké sú neskutočne unavené zo svojich detí (ak teda nemajú nejaké závažné zdravotné problémy - to neviem). Veď je to priam ideálny vek na rodenie detí. Mám kamošku, ktorá má vek podobný Tebe a ako som tu už niekde písala, keby jej niekto povedal, že na 100% bude zdravé, išla by do toho. Čo sa týka ženských vecí, je v poriadku, mesačný cyklus má vraj taký pravidelný, ako nemala ani "za mlada" 🙂 Je pre mňa veľkým vzorom, aký má postoj k životu. Viem si predstaviť, ako bytostne túžiš po dieťatku, keď žiadne nemáš. Pre ženu je dieťa naplnením života (teda asi pre väčšinu žien), takže ak túžiš po dieťatku, nepýtaj sa na fóre, pretože tu nájdeš veľa negatívnych názorov, že prečo nie. Oboznám s týmto "plánom" radšej svojho gynekológa, on Ti poradí asi viac, ako niektoré 30-ročné životom unavené "babky". Skúste ísť na to prirodzenou cestou, ako to má vyjsť, tak to vyjde 🙂
@alicka850 neviem kde máte prax ale ja mám osobnú skúsenosť že sa z kómy vigile prebral chlapec po autohavárii..doteraz si pamätám aké robil poroky počas cca 9 mesiacov čo ležal u nás na ARE. Ale to je jedno..diskusná téma bola iná
@cartridge tu sme predsa nepísali o 30-ročných babkách ale o 60-ročných ženách, keď má niekto pred 50-kou a porodí tak dieťa v puberte má v 60-ke. A to si myslím, že je podstatný rozdiel, či má žena 40 alebo 60 rokov. A nie že 30 ročná nevládze a je jednou nohou v hrobe. zakladateľka témy má 47 ak som správne pochopila.
precitala som prvych par stran a --- nie, zeny by uz nemali mat deti radsej ani po 30tke , lebo budu zle vyzerat a suchtat nohami na ich STUZKOVEJ!!!
neverim, ze sa toto vobec pouziva ako argument....................

@tetapetra tak ja zas vela po 30tke nemam, detto moji bratia a v 30tke som uz mala deti a kupovali sme s muzom 2hy spolocny byt akurat🙂 ako , ja vychovavam deti k samostatnosti a nezda sa mi normalne aby 30rocny zili s rodicmi🙂 teda ak to nie je slobodne rozhodnutie o viacgeneracnom zivote😉 ja mam skor pocit ze zivot sa dost predlzuje posledne roky , ak cloveka nechyti nejaka zakerna choroba a on sa o seba stara tak moze byt vitalny do velmi vysokeho veku... na dochodok sa teda ja absolutne nespolieham, moja snaha je zabezpecit si pasivne prijmy aby som sa nemusela spoliehat ani na stat ani na deti😉
@elizita dakujem pekne... len pekne opakuj dcerke😉

@dai Jaj ja som napisala velmi v "skratke" aj ked to také lahké a krátke nebolo. Ja som nepocitovala tlak že musím odist ale vedela som že to bude tak najlepšie. Aj moja matka mala najskor invalidný dochodok po infarkte s mozgovou porážkou. Len teda vek u mna bol trošku iný kedže to bolo ked mne bolo necelých 13 rokov (zle obdobie bolo aj predtím ale toto bolo také najhoršie) a ty si už bola skoro dospelá čo je velký rozdiel. Keby ta mali neskor asi by si to pocitovala inak. Samozrejme že po brigadach chodím od 15 rokov a musela som si financov pomocky do školy autobus na strednu a pod.To že mám rodičom pomahat viem a nestažuejme si na to, len je teda dost smutné aký vysoký majú dochodok na ktorý celý život robili a neviem si predstavit že by z toho mali ešte niekoho živit alebo mu aspon finančne pomahat ked majú sami malo. V jednom sa určite zhodneme a to je to čo som už písala možme zomriet aj mlade aj staré, choré deti sa rodia rovnao aj mladým aj starým atd. Ja nikoho neodhovaram a skutočne tu pisat všetko nebudem bolo by to velmi dlhé čítanie. Samozrejme ti mamka dobre radila a mladost si treba užit ale prepáč mladost nieje u mna v 47 rokoch ale skor okolo 30 a po 30 niekde mladost koncí (moj nazor , netvrdím samozrejme že po 40 sú vyslovene starý alebo niečo skor už majú svoj vek, už sú v zrelom veku). Pani to prajem nech má deti, ale nech si to zvážia a skúsia sa aj opytat pár ludí čo tie deti majú v takom veku, ale teda nie čo majú maličké deti ale skor dospelé a už vedia aké to bolo. Samozrejme ani to neni jasná odpoved pretože niekto to mohol mat lahšie iný tažšie. A teda asi vešteckú gulu nemá a nevie aké to bude či bude tá štastná ktorá bude mat všetko v poriadku alebo žial nie. Tak isto ani ja neviem kolko tu ešte budem pre svoje deti.