icon

Rodičovstvo vo vyššom veku

kikerka
24. sep 2017

chceli by sme babatko a rodinu, ale nie sme prave najmladsi...co si myslite o "starsich" rodicoch? myslite si, ze by sme sa toho sna mali vzdat? chceme aby nase dietatko bolo stastne. ja maam 47 a manzel je tesne pred 50, obaja sme ale velmi aktivni a nepovazujeme sa za "starcov",velmi po dietatku tuzime, ake su nase najlepsie moznosti?

ebi88
28. sep 2017

@bmuller ale preco tu stuzkovu beriete doslovne, spomina sa to obrazne, ako cas ked bude dieta pred branou dospelosti. Ci bude mat vtedy este rodicov schopnych podrzat ho.

celasapremenim
28. sep 2017

Babyyy, syna som mala k 40 narodkam 😂...tretie... Pekné v 28, 31 a v 40. Bohovsky mi je. Rodičak som si uzila ako aj tie predtým, naplno a úplne celý. Nie som unavená, je nám super, všetko do seba zapadlo, čo robíme inak, že musí s nami lietať na dovolenky už od 10 mesiacov. Ne ako deti,kde som radšej čakala na "vhodnú dobu". Chodí s nami na turistiku kade-tade, už bol dva krát na Ďumbierom, na Lomnickaku, spal na Štefánika, splavovali Hron snáď desať krát, aj Dunaj. Všetci sa sklbujeme v činnostiach, Fico s nami na tréningy, na plaváreň a my s ním lezieme do preliezol a znovu staviame hrady a iglu a lepime,kreslime, maljeme, ryjeme nábytok. Rehoceme sa a zurime. Všetko je ok a umrieť neplánujem. Sme na deti s manželom bez troch dní v roku, sami a dá sa to, ide to
Ešte som aj krásna 😂 cvičím tri krát týždenne a idbsa zo srandy prihlásiť na taici, kým môj syn starší navštevuje školu bojových umení..lezeckú, husle, klavír, plávanie. 😎

celasapremenim
28. sep 2017

Sorry, píšem z vlaku, mobilom. 🙂

bmuller
28. sep 2017

@ebi88 akoze pri citani prvych stran tam bola ta stuzkova spomenuta viackrat snad ako taky obraz casu o 20 rokov (ako to spominas ty), ale dosla som k prispevku, kde dotycna vyslovene spominala predstavu, ako by 70rocna matka suchtala nohami na stuzkovej svojho dietata - tak to sa neda nebrat doslovne!? 😝 🙄 😂
(nechce sa mi hladat, ale v pripade zaujmu dohladam)

ebi88
28. sep 2017

@bmuller heh, no tak to hej. Ale mozno to tiez myslela obrazne,
Len ako symboliku co by mala vyjadrit situaciu so starsimi rodicmi. Nie vyslovene stuzkovu.

babulkomale
28. sep 2017

@celasapremenim
Vsak mi bolo divne, ze Fico s vami na treningy 😀😀😀 esteze ten vlak 😉

celasapremenim
28. sep 2017

Nepusti mi z mobilu ani opraviť príspevok a robí mi korektury textu, ak to odošlem bez prečítanie, blbo to dopadne. Ficiii tam malo byť...a stefanicka a iné. Sorry.

extempore
29. sep 2017

Môžete tu písať aj litánie o tom, ako 40ničky mali deti a v akej sú super kondícii a ako mlado vyzerajú a pod. Žena môže vyzerať na 25 ale keď má raz 45 rokov tak aj jej vajíčka a maternica majú 45 rokov s tým nič neurobí. A tie príbehy o starých prvorodičkách sa rozprávajú skôr ako kuriozity na pobavenie a nie ako prípady hodné nasledovania. Kurník šopa, veď ak vidím, že mi už 40tka klope na dvere a viem, že isto chcem dieťa tak s tým niečo robím a nečakám so založenými rukami na prechod. Prečo si ženy po 40 platia umelé oplodnenie z vlastného vrecka? Pretože by to bolo nehospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi keďže je nízka šanca na úspech.

rawmamka
29. sep 2017

@extempore Ahoj, ja som včera tu na MK nakukla do čerstvej témy s názvom Menopauza a tam práve tuším 47 ročná žienka rieši prechod a baby jej tam radia čo zaberá čo nie....lebo aj viaceré tam sa zhodli, že hoci sa cítia skvele a vyzerajú mlado, tak prírodu neoklameš a telo jednoducho starne. Substitučná hormonálna liečba sa ževraj už tak vrelo neodporúča kvôli súvislosti s rakovinou prsníka, takže hoc všetko robíme preto, aby sme nestarli, tak predsa len starneme, niektoré so cťou a dôstojne, niektoré nie...ale to nie je téma tejto diskusie. Len som chcela poukázať na to, že ženy vo veku 45+ či chcú alebo nie majú to najlepšie obdobie pre plodenie za sebou, obzvlášť ak sú z nich snažilky - prvorodičky.

dai
29. sep 2017

@rawmamka a co ak prave tato mamka co tu dala tuto temu ma prehliadku za sebou a jej vajicka aj maternica je v super stave🙂 aj tak jej ides radit aby sa spravala tak ako vacsina ktora je uz v tom veku stara?
uprimne - toto je jedine co mi v tejto diskusii vadi - je kopu diskusii na zovseobecnovanie a pisanie vlastnych skusenosti a pozorovani - mozme sa bavit o strave, rozpocte , svetonazore etc. ... ale prave takato tema mi pride vysostne konkretna a len o jednej danej osobe...

extempore
29. sep 2017

@dai nemôžu byť vajíčka a maternica 47 ročnej ženy v super stave. Biologick to nie je možné... Môžu byť v obstojnom stave na svoj vek. Neverím, že by niektorý lekár doporučil žene tehotenstvo v takomto veku. Ale veď autorka sa aj tak zariadi podľa seba...

sazumak
29. sep 2017

@extempore Poznám dve ženy, čo v 47čke asi mali vajíčka aj maternicu v super stave, lebo im po dome behajú nádherné a šikovné dievčatká 🙂

nyusika
29. sep 2017

ja to napisem napriamo tak, ako to je...a je mi jedno, ci niekoho urazim.

mat planovane dieta v takto vysokom veku zeny je absolutne nezodpovedne.
viem,z e to vyznie diskriminacne, ale ked si chlap spravi dieta v sestdesiatke, je to znesite;nejsie, ako ked 45 a viac rocna zena planovane otehotnie.
hoci su pre dieta obaja rodicia dolezity, neverim, ze niekto spochybni fakt, ze matka je predsa len dolezitejsia...

mmch, som uz dost stara na to, aby som si mohla dovolit vyjadrit svoj nazor 🙂

nyusika
29. sep 2017

@sazumak

staci, ze ju mali funkcnu, v super stave nebola urcite

extempore
29. sep 2017

@sazumak výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo :D

nyusika
29. sep 2017

@celasapremenim no super...lenze 40 je ine, ako 47, to musis vediet 🙂

bmuller
29. sep 2017

@extempore Ano, biologicky ci statisticky je 47 uz skor k prechodu nez k materstvu. Ale jej telo ma ona sama, nemoze sa riadit podla statistik a ani ty ju nemozes posudit podla statistik.
Ak by prirodzene doslo k otehotneniu, potom to tak malo byt a kludne ma pravo na materstvo, kedze si to "mysli" aj sama priroda. (Zhodou okolnosti poznam aj zeny, ktore otehotneli v tomto veku - a neplanovane, dokonca aj na ich velke prekvapenie, jedna viacnasobna mama a druha prvorodicka 😉 ). Takze prave take su tie "odchylky" zo statistiky, ale ziadna o sebe nemoze tvrdit, ze prave ona je ta vynimocna... moze byt, aj nemusi. Lenze to rozhodne my ako citatelky diskusie nevieme a nikomu tvrdit tiez nemozeme 😝
Takze asi rozumny pristup v takom veku... nechat to na prirodu a dufat - ano. Skusat umele oplodnenie - na velke zvazenie.

sazumak
29. sep 2017

@nyusika Ale majú super deti a zdravé 🙂 Nechápem, prečo vek niekomu vadí. Ja sama som rodila plánovane v 23 a 26stke. Plánovane preto, lebo mám epilepsiu, mala som obe deti predčasne, vysoký tlak, preeklampsiu a iné problémy. Takže budeme sa aj naďalej baviť o zdraví? A to som bola mladá...tie ženy, čo rodili v 47čke sú možno zdravšie ako ja. Moja babička bude mať 94 rokov a je úplne v TOP stave...nemá žiadne choroby, okrem vyššieho tlaku. Všetko si pamätá, háčkuje, lúšti krížovky, chodí na prechádzky, do lesa a porobí si ešte aj niečo v záhradke. Ja beriem od 16stky kopec liekov, čo si musím dávkovať, lebo si to nepamätám. Takže o zdraví sa sem radšej nebavme. Ja keby som nemala deti, tak skúšam aj v 50tke.

nyusika
29. sep 2017

@bmuller
takto som to myslela aj ja.
OK, stane sa, ze zena otehotnie aj v takto vysokom veku.
vtedy to treba prijat s pokorou a vdacnostou.
vacsinou vsak zeny v takto vysokom veku otehotneju prave umelym zasahom, to je, podla mna, vrcholne nezodpovedne.
pretoze mat dieta musi byt nesebecke, toto je uz len o tom, ze ja CHCEM dieta a chcem ho za kazdu cenu

nyusika
29. sep 2017

@sazumak
mas pravdu, niektore zeny v tvojom veku su menej zdrave, ako tie starsie.
ale v opacnom garde je to tak, ze iba niektore starsie su zdravsie, ako tie mlade.

zbytocne o tom diskutovat.
proste vek nepusti, mozeme sa rozkrajat aj na pasiky, je to tak.

sazumak
29. sep 2017

@nyusika A prečo by nemohla byť maternica v super stave? Asi bola, keď otehotneli bez problémov, boli to naplánované tehotenstvá a majú zdravé deti. Ale súhlasím s tým, že by som chcela v ich veku len normálnym spôsobom, proste nechať to na prírodu.

sazumak
29. sep 2017

@nyusika chcela som napísať neplánované tehotenstvá 🙂

maminuska
29. sep 2017

@sazumak napríkald u mňa je veľkým paradoxom to , že v 20 rokoch som porodila dieťa s vývojovou vadou mozgu , ktorá neskôr mala katastrofálne následky z ktorých sme sa ako tak vyhrabali .
V 26 rokoch som porodila zdravého syna, v 35 rokoch zdravú dcéru , v 39 rokoch zdravú dcéru a teraz tesne po 43 rokoch porodím podľa všetkého zdravého syna. Ja idem s tou štatistikou akosi naopak 🙂

Ale zas na druhej strane som skôr za to aby sa deti rodili v primeranom veku , problém je že ten primeraný je pre každého iný .

nyusika
29. sep 2017

@sazumak
prtetoze vsetko v ludskom tele sa vekom opotrebuvava, to je fakt.
to nie je nieci nazor-domnienka.
to tak proste je 🙂

dai
29. sep 2017

@nyusika hm... podla mna vacsinou otehotneju praveze prirodzene, fakt maloktora to planuje ( okrem celebrit a vynimiek spocitanych na 1nej ruke ) :-/ skor poznam vela omnoho mladsich ktore teda potrebuju poriadnu pomoc aby otehotneli - podla tychto teorii by sme to aj im mali odopriet kedze ich telo im dava jasny znak ze tehotnestvo nie je to prave orechove pre ne a ich vajicka ci maternica su zle:-/

sazumak
29. sep 2017

@nyusika Niekto má telo a psychiku opotrebovanú už v 20tke a niekto je ešte aj v 90tke aktívny. Teraz nemyslím tehotenstvo 🙂

nyusika
29. sep 2017

@sazumak
neviem, ci naozaj nerozumies, alebo len proster nechces rozumiet.
pisem o standardnom postupe...telo proster starne.
nepisem o konkretnych priapdoch, ktore su skor vynimkou.

47 rocna zena uz nie je fyziologicky vhodna kandidatka na tehotestvo, aj ked to mozne je, samozrejme...pokiel nie je v prechode, coi nie malo zien v tom veku uz je.
to vsak neznamena, ze to tehotenstvo nebude enormne zatazujuce na jej zdravie a psychiku.

ja mam onedlho 44 rokov, ja viem, co pisem, ver mi 🙂

nyusika
29. sep 2017

@dai
vies co, ja ani neviem, poznam dost vela zien v mojom veku, ktore to teda rozhodne nenechavaju na prirodu, zial

sazumak
29. sep 2017

@maminuska No presne o tom hovorím. Je mi to ľúto, aj moja kámoška v 25ťke mala dieťa s Patauovým syndrómom, ďalšia Downov syndróm :( Nech Ti to všetko dobre dopadne, držím palce 🙂 Aj my by sme chceli ešte ďalšie dieťa 🙂 Ja som tiež rada, že som ich mala skôr, máme spolu pekné vzťahy a aj keď staršia dcérka už ide do puberty, tak ja mám pocit, že som ešte poriadne z nej nevyrástla, tak máme k sebe blízko, rozumieme si vo veľa veciach. Ale nie každá žena má možnosť mať dieťa skoro, niekomu sa nedarí, niekto je chorý...takže nikdy to netreba vzdávať kvôli predsudkom, alebo veku 🙂

dai
29. sep 2017

@nyusika vo veku 42+? ja zase fakt ze minimum... zato poznam par co to dali nahodou prirodzene, nie prave pozitivne prekvapene ale dieta prijali a vychovali v pohode...
ja poznam fakt vela zien okolo 30tky ktore riesia umele a par z nich uz ma niekolko za sebou a stale nic...