Snaha otehotnieť, tehotenstvo a beh
Chcela by som sa opytat. Aktivne sa venujem behu uz asi 5 mesiacov, beham tak 4x -5x do tyzdna, povodne bola moja snaha motivovana tuzbou schudnut, neskor sa z behu stalo moje hobby. Bavi ma behat cca 5km za 45 minut, co nie je ziadne smrtelne tempo, mam svoju oblubenu trasu. Snazime sa s manzelom o babetko zhruba len dva mesiace nijak to nehrotime zatial. Stretavam sa vsak z nazorom, ci uz z rodiny, alebo kamaratok, ci uz s detmi, alebo bez deti, ze by som z behom mala prestat, lebo budem mat len mikropotraty, lebo vajicko sa neuhniezdni, resp s nazorom, ze v momente ako otehotniem mam prestat, lebo potratim. Viete mi poradit, alebo je tu nejaka mama bezkyna? Odporucali mi dokonca v case po ovulacii nebehat, co by vsak znamenalo dva tyzden proste nerobit nic. Pre mna to je oddych a relax a predstavim si, ako nase babicky rodili a robili na poliach a zda sa mi, ze je to dnes hrozne utlocitne. Dakujem za odpoved.
@mamcucha. Ja priority mam, dieta chceme, ale to moje bezcke tempo fakt nie je smrtelne, nebeham maratony, predsa nemozem teraz cely svoj zivot podriadit tomu, ze robim dieta, ved ja nemusim otehotniet este aj pol roka, rok a to mam fakt byt skoro neaktivna? Mne beh vyhovuje, vseobecne sport a pohyb nemam rada ( sport mam najradsej na Eurosporte), ale toto ma fakt bavi.
@alby2014 Nerob si ziadne starosti. Po prve dnes je sice ina doba, ako ked nase babky robili na poliach, ale tela zien sa za tych par rokov tak nezmenili, aby sme sa teraz tehotne nesmeli hybat. Po druhe tehotenstvu okrem ineho prospieva zdrava strava a pohyb a 5 km za 45 minut fakt nie je rychlo ( behavala som kedysi tiez a po case som to dala rychlejsie a predsa to nebolo smrtelne tempo). A po tretie, na tuto temu som sa Vela bavila aj s lekarom a tiez mi povedal, ze pokial je zena zdrava a aj tehotenstvo v poriadku, moze sa spravat normalne, ziadne setrenie sa a chodenie "po spickach"... Netreba zabudat, ze je mnoho zien, ktore aj v dnesnej dobe tvrdo makaju a to az do materskej. A myslim si, ze ked mas taketo skvele hoby, ktore ti robi dobre nielen telesne, ale isto aj psychicky, nemas dovod to menit. Ak by si otehotnela, prediskutuj to s lekarom a ak nebudes mat tazkosti, isto ti to nezakaze. 😉
Inak mozno by si mala po porode prsia chladit, aby mlieko nezkyslo 😀 😀 😀
@alby2014 ahoj. Tak ja ako bezkyna ti mozem povedat aj z odbornych kruhov, beh nie je ziadna prekazka. A vobec sport. Akurat, ked uz by si bola tehotna, tak od urciteho stadia sa neodporucaju loptove sporty, bicyklovat, lyzovat atd. Ale nie preto, ze by to dietatu ci tebe skodilo, ale pre zvysene riziko urazu (padnutie atd.).
Ja behavam maratony uz roky. Ziadna proficka, len ako hobbyatlet. Taktiez plavam. My sa snazime uz dlhsie ale zistilo sa, ze muz ma problem, tak teraz stimulujem na ICSI. Moj doc, sam hobbytriatlet, mi povedal, ze sport, ten moj, beh a plavanie, nie je problem. Akurat, ze mam trochu spomalit. Na ca. 120-130 pulz. Ale ja beham rychlo, 5 km za ca. 20-25 minut. Takze som spomalila na ca. 30 minut, co je pace 6. A to je este stale dost rychlo. Takze ty tvojich 5 km za 45 minut mozes kludne dat. Ale odporucam ti, odmeraj si pulz a drz sa toho. Tiez behavam vela, sice momentalne v nesutaznom obdobi len 3-4 krat tyzdenne ale takych 30-50 km tyzdenne a striedam s plavanim. Doc povedal, ze volumen nie je dolezity ale ta rychlost sa musi znizit. Mozem behat, ak sa citim dobre, kolko chcem a aj uz pocas tehotenstva. Kolko vladzem, kolko sa mi paci. Telo same napovie, kedy ma dost.
Inak je tu jedna diskusia "Beh a chudnutie", zatial som tam nepisala ale citam baby uz takmer rok. Su myslim ze vsetky mamicky a tiez vela z nich behalo aj pocas tehotenstva a dokonca dost dlho. Jasne, ze znizovali km aj rychlost a presli z behu nakoniec na walking. Moznno by si tam mohla podiskutovat. Je tam vela skusenych hobbybezkych aj s viacerymi detickami, urcite by ti dobre poratili.
a 5km za 45min to je tempo 9min na kilometer...to sa rozpravame naozaj o behu? to musi byt teda ale ozaj nejaky vyklusik preslapovaci...to urcite neuskodi. ved to je rychlost ako ked sa chodzou ponahlam niekam. nechcem urazit, ja behavam tiez a patrim skor k pomalsim bezcom, tempo cca 6.30 na kilometer, takze skutocne, keby si z toho tvojho behu presla na rychlejsiu chodzu v tempe, tak to mas asi aj za rovnaky cas.a klesne ti tepova frekvencia, co je ziaduce v tehotenstve...
@alby2014 ze skysnute mlieko. Najlepsia hlaska, ktoru som ja pocula: mala by si prestat behat, lebo ti vypadne semienko 😀 😀 😀 😀 😀
Dakujem za radu@bambulka2015. Ja som si drzala pulzovku na hranicic 65%-70% z maxima, kvoli paleniu tuku. Dlho mi trvalo kym som sa rozbehala, mala som dokonca system na stredanie kroku a behu a postupne uberala z kroku a pridavala beh. Mne moj rozum hovori, ze ta moja rychlost by nemal byt problem, neplanujem predsa robit pripravu na maraton - hoci raz ho dam 🙂. Len ma vsetci okolo zacali strasit tak som zneistela.... a dost.
@mareli ...no mozno je to trochu viac. Dlzka je to odhadom, ja sa zameriavam skor na to, ze je to 45 min mojho relaxu a ci dam vtedy 5km, alebo 7km..to nejak neriesim... No a neuveris aj tak ma strasia...🙂 Asi im raz tu moju rychlost predvediem - rodine. Plus ja mam uz 30 rokov, clovek cita vsade hrozne story o problemoch z otehotenim, potratoch etc... a potom ta zacnu strasit, ze sa vajicko neuhniezdi a cloveka napadne...no co ak... proste haluz
@alby2014 a k tomu skysnutiu mlieka...to su stare dudri-dudri...ja som pocas kojenia normalne chodievala behat, chcelo to naozaj pevnu sportovu podprsenku, tesne po kojeni vybehnut a ked clovek neprepali rychlost, kyselina mliecna sa nevyluci tzn. mmlieko nemoze "skysnut" pre istotu som vzdy potom doma po behu v sprche trochu mlieka odstriekala, viac menej pre pocit a ulavenie ale inak ziadny problem.
@alby2014 jaaaj same hluposti. Vypocuj si, a mysli si svoje 😉
A ta tvoja "rychlost", je fakt len ako rychlejsia prechadzka. Takze ziadne strachy. Dokonca mozes aj trosku pridat a este stale budes bezat pomaly.
rodinu nepocuvaj, to su same zarucene rady ako jest za dvoch a tak podobne...pocuvaj svoje telo. ak si zvyknuta behat, mas pri tom dobre pocity tak treba pokracovat. samozrejme mierne tempicko, srdcova frekv max 120-130. tehotenstvo nie je cas na rekordy ci sebaprekonavanie...urcite nie je dobre, ak zena ak otehotnie, tak zrazu so vsetkym skonci lebo je tehotna...
@alby2014 ciste nezmysly ti tlacia do hlavy🙂 urcite neprestan behavat. ja behavam uz niekolko rokov,otehotnela som po par mesiacoch,pocas ktorych som aj plavala a robila rozne vodne sporty.
o uhniezdenie sa tiez neboj,ja som v uplnom zaciatku tehotenstva (este som nevedela ze som tehotna,ale uz som bola) absolvovala celkom narocny bezecky vylet,po ktorom som este aj ochorela,lebo som sa trubka zle obliekla...a tehu som mala bez komplikacii,uplne v pohode.
beh je sucastou zdraveho pohybu a zivota...podla mna skor otehotnie zena co sa zdravo hybe ako zena co ken vysedava v shoppingoch na kavickach a kolacikoch...
Mozno to zavisi aj od veku

@alby2014 Na zdrave tehotenstvo nema tvoje rekreacne behanie ziadny vplyv. Pride mi uplne scestne, aby si nemohla trochu behat, ved sa neznicis do bezvedomia. Pre info - moja trenerka jazdectva jazdila na koni denne niekolko hodin do 8. mesiaca. Asi tak.
Ako spravne hovoris - nase stare mamy robili na poli a sme tu. Tehotenstvo nie je choroba, ani ziadny zazrak a zdravy plod prezije vsetky normalne aktivity. Chory plod nie a vtedy (moj darwinovsky nazor) je hadam lepsie, ak sa neudrzi.
Prajem zdrave tehotenstvo 🙂