icon

Snažilky v roku 2015

2_ika_2
18. dec 2014

Ahojte dámy 😀 založila som túto diskusiu lebo som chcela vedieť či je to aj u vás tak ako u mňa. Po dlhom premýšľaní sme sa s mojím priateľom dohodli že chceme bábätko v budúcom roku...t.j. že sa budeme snažiť od začiatku roka ale nebudeme tlačiť na pílu no a po lete by sme do toho šli na plno tak aby z toho niečo bolo 😀 😀 😀 teda pokiaľ sa dovtedy nezadarí 🙂 a teda by som sa chcela spýtať čo si o tom myslíte či je to dobrý nápad a či je tu niektorá ktorá to ma podobne ako ja...len dúfam že niesom sama 🙂 🙂

littledesire
4. jún 2015

@gitka003 no, ja som tak mala tiez ovu posledny vikend majovy.. ale myslim ze este skoro. Tie testy niektore sice pisu ze 5 dni po oplodneni, ale este som taky nevidela ze by bol pozitivny.
zalezi od toho kolko chces pit, podla mna jeden dva ti neuskodia. Ak ss bojis, nepi ;)

gitka003
4. jún 2015

@littledesire dakujem za infosku. Chcela som len vediet po akej dobe su tie testy schopne nieco zistit. Jasne ze najvacsi zmysel ma testovanie ked to meska a pridruzene subjektivne pocity. A samozrjeme ze decentne max. 2 pohariky vinka. Aj ked ten alkohol v tych zaciatkoch :O Cerstvy pripad, kolegynka je akurat tehotna. A v jeden den sme si boli sadnut kolektiv z prace a teda popilo sa dost 🙂 no a to vtedy akurat bola uz 1 den v tom. Nastastie vsetko v poriadku prebieha.

littledesire
4. jún 2015

@gitka003 8 den po ovulacii sa teoreticky da nieco vidiet na teste ;) vinko si myslim ze v pohpde, daj si cervene, prekrvi to maternicu ;) takze podla mna toto kludne mozes ;)

lilimoni
4. jún 2015

@littledesire tento mesiac strasne divny 🙄 mrcha 3 dni a obu na 10DC 🙄 ale vzdy som mala ovu 7-10 dni po mrche, tak sa mi to cele nejako posunulo 😠

lucia1002
4. jún 2015

@1234lubka no to by ti malo uz ukazat..budem drzat palce 😉 daj potom vediet..mo testiky silnu len este im volaco chyba. Tak ratam ze cez vikend by mohol byt uz pozitivny.. 😉 no sak ja som na tom podobne..sak aj ty uz budes mat zachvilu treti cyklus a ja som este ani ovu nemala 😀

1234lubka
5. jún 2015

@lucia1002 neboj to sa upravi. Nic zomna som negat. Zajtra ms.

petra212
5. jún 2015

@dzanem
ja myslím, že určite nestačí teplomer priložiť .... o takom meraní bazálnej teploty som ešte nepočula

musíš merať v pošve, alebo v ústach
aby bolo meranie ako tak objektívne a hodnotiteľné
vždy v rovnaký čas,
po min. 3 hodinách (najlepšie 6) spánku
merať musíš hned ako sa zobudíš a to ešte predtým ako vstaneš z postele - inak je teplota už ovplyvnená a nie je objektívna
takže je dobré, keď máš teplomer na dosah ruky aby si sa nemusela nijak hýbať

dôležité je merať za rovnakých podmienok
aby sa dali odsledovať výkyvy teploty

petra212
5. jún 2015

@dzanem
kopírujem z tej stránky čo sem dala @lilimoni

V prvé řadě asi to nejdůležitější - bazální teplota by se měla měřit pokaždé za stejných podmínek
Pochopitelně, asi není v lidských silách to vše splnit, přesto se o to alespoň pokuste:

Stejný čas - měřte stále ve stejnou hodinu - i když například celý týden vstáváte v šest a o víkendu si rády přispíte, zkuste malý trik - nařídit si i o víkendu budík na šest hodin, změřte teplotu a v klidu spěte dál. Měřit jednou v šest a podruhé v devět opravdu nemá cenu. Existují sice "zaručené" způsoby korekce teplot, z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že často ani trochu nefungují 😉
(Více na korekce)

Měřit vždy hned po probuzení - bazální teplota je velice citlivá věc a dokáže se změnit i tím, že si jenom před měřením dojdete na záchod. Však si to vyzkoušejte samy - změřte, než vylezete z postele, a pak po návratu ze záchoda - existují sice výjimky, se kterýma to nic neudělá, ale třeba mně dokáže teplota vyskočit i o dvě tři desetiny stupně. Pokud pracujete na směny, určitě nedokážete zároveň měřit po probuzení a v tu samou hodinu, pro Vás platí jediná rada - měřte alespoň po čtyřech hodinách naprostého klidu (ideálně spánku - to platí pro všechny), ihned po probuzení. Pokud pracujete jeden týden noční a budete měřit pokaždé po probuzení v pět odpoledne, a druhý týden ranní a budete měřit po probuzení ve čtyři ráno, za dodržení ostatních podmínek by to nemělo vadit.
Dále bych chtěla upozornit na to, že měření v jakoukoliv jinou denní dobu je bezpředmětné. Občas se setkávám s dotazy - ráno byla teplota taková a odpoledne onaká - moje odpověď vždy zní - odpolední teploty mohou být ovlivněny tolika věcmi, že to opravdu nemá cenu přikládat jim jakýkoli význam, proto, byť jste sebezvědavější, jindy než hned po probuzení neměřte - leda byste předtím dokázaly setrvat čtyři hodiny v absolutním klidu 😉
Nevylézt z postele - to znamená ani nehledat teploměr, mějte ho stále nachystaný na nočním stolku a ráno po něm jednoduše sáhněte. Pokud si ho výjimečně zapomenu v jiné místnosti, jsem zlá manželka a pro teploměr raději pošlu manžela 🙂

Měřit stále stejným teploměrem - je pravda, že některé teploměry (obzvlášť digitální) ukazují výrazně méně než jiné, u měření BT to ale vůbec není závada - předpokládejme, že teploměr, který ukazuje jeden den o tři desetiny méně než jiný, bude ten samý třídesetinový rozdíl udržovat i ve všechny ostatní dny. Při měření BT nejsou důležité absolutní naměřené hodnoty, ale pouze a jenom výsledný tvar naměřené křivky. Neexistuje tedy špatný teploměr, ale velice špatné je teploměr měnit kdykoli v průběhu měření jednoho cyklu.

Měřit za stejných podmínek - tohle se asi dodržuje nejhůř - po stejném počtu hodin spánku (tzn. chodit spát stále ve stejnou dobu), za stejné teploty v ložnici (otevřené/ zavřené okno), stejně oblečená (nahá/ v tlustém bavlněném pyžamu), dokonce i se stejným množstvím alkoholu v krvi a ve stejném zdravotním stavu - já vím, prakticky nemožné, ale uvědomte si, že pokud se od podmínek běžného měření odchýlíte víc, než je zdrávo, teplotu to může značně ovlivnit. Přesto to nevzdávejte, časem samy poznáte, co Vaši teplotu ovlivňuje více a co vůbec ne.
Pár příkladů z vlastní zkušenosti:
Zatím nejnižší teplota, jakou jsem kdy naměřila, byla po noci pod širákem, kdy jsem ve spacím pytli celou noc zimou cvakala zubama - všecky ostatní podmínky byly nezměněny (ano, přiznávám, jsem takový cvok, co si bral teploměr i na romantický nocleh na skále nad řekou 😀)
Naopak výrazného zvýšení jsem zaznamenala například pokud jsem večer předtím vypila větší množství alkoholu, popřípadě se mi začala ohlašovat střevní chřipka...

Zpět na začátek

Čím měřit?

Prakticky jakýmkoli teploměrem pro měření tělesné teploty, já používám Hartmann Thermoval Rapid, ale věřím, že podobnou službu by mi udělal jakýkoli jiný 🙂

Rtuťové teploměry - tyto teploměry jsou velice přesné, jejich nevýhodou je, že měří velice dlouho (doporučuji minimálně tři až pět minut) a mohou se snáz rozbít. Při správném zacházení by to neměl být problém, ale zkroušeně se tu přiznám ke své fóbii - rtuťák ve mně praskne, sklo mě pořeže, rtuť vyteče a otráví mě a já umřu ☹ Já vím, jsem trochu cvok, ale tohle byl jeden z důvodů, proč jsem dala přednost digitálu 😀

Digitální teploměry - seženete je v každé lékárně, jsou finančně nenáročné (cca 120-220,- Kč), měří velice rychle (obzvlášť ty rychloměřicí - např. již zmíněný Thermoval Rapid již do deseti sekund), po naměření zapípají - přesto doporučuji měřit alespoň 1-2 minuty po zapípání, teplota občas ještě o desetinku dvě vyskočí. Jejich hlavní nevýhodou je to, že nebývají tak přesné jako rtuťové, zato jsou nesmírně pohodlné.
Občas se setkám s dotazem, jestli je nutné, aby měl teploměr dvě desetinná místa. Samozřejmě je to výhodnější, ale určitě to není nutné. Spíše si v takovém případě ale zkontrolujte, s jakou přesností teploměr měří. Teploměry obvykle udávají přesnost +- 0,1 (nebo 0,05) stupně. Pokud stejnou přesnost udává teploměr se dvěma desetinnými místy, je to jen snaha výrobce Vás nalákat ke koupi dražšího výrobku - uznejte sami, že Vám může být jedno, jestli teploměr ukáže 36,6 nebo 36,63, pokud je přesnost měření 0,1 stupně 😉
Také se občas vyskytne dotaz "jak hluboko v pochvě měřit" - odpovídám, že to instinktivně poznáte samy. Nicméně nebyla bych to já, abych to ze zvědavosti následující ráno sama nevyzkoušela, a tak mohu zodpovědně říct, že já měřím digitálním teploměrem v pochvě 5 centimetrů hluboko 🙂

Zpět na začátek

Kde měřit?

V prvé řadě - stále na stejném místě! Neměňte místo měření v průběhu jednoho cyklu!

V ústech - toto měření je velice jednoduché a rychlé, vyhovuje snad každému a měřit se dá i během menstruace, jeho hlavní nevýhodou ale je, že teplota v ústech poměrně dost kolísá, ovlivňuje ji teplota v místnosti, jestli spíte s ústy otevřenými či zavřenými... Takže křivky mohou být více rozkolísané. Pokud máte pocit, že z křivky dokážete něco vyčíst jen obtížně, měřte raději v příštím cyklu v pochvě.

V pochvě - tohle měření je přesnější, ovšem ne každému je příjemné. Také se většinou neměří během menstruace (ovšem pokud Vám nevadí omývat pokaždé teploměr od krve - proč ne?), což ale není takový problém - většina důležitých věcí se odehrává mimo menstruaci 🙂 Teplota v pochvě přitom bývá o pár desetinek vyšší než v ústech - na tom není nic špatného, není třeba provádět žádné korekce, jenom měřte stále stejným teploměrem na stejném místě.

Rektálně - také velice přesná metoda, bohužel s ní nemám osobní zkušenost.

Zpět na začátek

Kam hodnoty zapisovat?

Grafy si můžete malovat ručně, já například v začátcích měření používala obyčejný čtverečkovaný papír - na vodorovné ose co čtvereček, to den, na té svislé co čtvereček, to desetina stupně.
Také existují šikovné prográmky, které křivky vytvářejí za Vás - například Fertilityfriend nebo Wunschkinder.
(Více na Fertilityfriend)
(Více na Wunschkinder)

Zpět na začátek

No a jak tedy vlastně měřit?

Nejlépe si pořiďte svůj vlastní teploměr, který Vám ostatní členové rodiny nebudou brát pokaždé, když si budou chtít změřit teplotu - jednak je to hygieničtější, druhak budete mít jistotu, že Váš teploměr bude stále na tom samém místě. Teploměr si nachystejte na takové místo, kde ho budete mít po ruce hned po probuzení, aniž byste musely vstávat z postele. A potom už si najděte vlastní rytmus, já to například dělám takto:
Ráno zazvoní budík, umlčím ho, sáhnu po teploměru a měřím - vzhledem k tomu, že jsem schopná zase okamžitě usnout, tři minuty poté mám nařízený druhý budík, který když zazvoní, vytáhnu teploměr, přečtu hodnotu a potom buď vstávám do práce nebo spím dál. Pokud máte strach, že si naměřenou hodnotu nezapamatujete, raději si ji hned zapište na papír u postele. Po probuzení si hodnotu zapíšu - já například do programu fertilityfriend, pokud malujete tabulky ručně, zapište si ji tam.

Shrnutí
- Měřit každý den za stejných podmínek, zapisovat to
- První den cyklu = první den MS
- První část cyklu jsou teploty nízké
- Den, kdy se teplota zvýší, je den PO ovulaci, obvykle se plodné dny uvádějí 3 dny před a den po ovulaci, třetí den zvýšených teplot bývá už uváděn jako neplodný
- Poté se teploty drží 10-15 dní zvýšené, když teplota klesne (ne úplně všem ale klesá), přijde MS
- Každý má jinak dlouhý cyklus a jinde nastavené rozmezí teplot, co je pro jednoho normální, pro jiného může znamenat problém... Nejlepší je měřit aspoň pár měsíců, potom se spousta věcí pozná mnohem snadněji, je daleko lepší porovnávat sebe se sebou než s někým jiným

littledesire
5. jún 2015

@lilimoni mne sa tiez posunulo oproti predchadzajucemu mesiacu, ale zase mesiace predtym som mala jak tento tak uvidime🙂

lilimoni
5. jún 2015

@littledesire snad ti to vyslo 😀 vsak si chlapa vytrapila 😀 😀 😀

littledesire
5. jún 2015

@lilimoni no nehovor :D:D:D:D jak on moze trpiet paneboze :D:D:D chudacik moj ... 🙂 ts...

lilimoni
5. jún 2015

@littledesire chudacik 😀 svalovicu nemal? 😀

littledesire
5. jún 2015

@lilimoni podla toho kde 😀 😀 😀 😀 😀 ale nepriznal sa, ale v pondleok mi povedal, ze potrebuje pauzu, takze som mu dala pauzu 2 dni :D

lilimoni
5. jún 2015

@littledesire si mu dopriala 😀 😀 😀 ale hrdina, ze ticho trpel a nepriznal sa 😀

littledesire
5. jún 2015

@lilimoni ano no, ale podla mna ho lutovat netreba 😀 😀

lilimoni
5. jún 2015

@littledesire je to chlaaaap 😀 jeho treba polutovat staaale 😀

dzanem
5. jún 2015

@petra212 aha ok,no vyskusam vdaka

littledesire
5. jún 2015

@lilimoni jaaaaaaaj, sa mam esste co ucit ze ? :D ja mam len rok manzelstva za sebou 🙂

dzanem
5. jún 2015

@lilimoni
@littledesire no ja som zvedava v akom stave bude ten moj ci sa bude dat lapnut 😀

lilimoni
5. jún 2015

@littledesire no ja neuveritelne 2 roky a 1 mesiac 😀 chlapa treba bud chvalit alebo polutovat 😀 😀 ako dvojrocne deticky 😀 😀

lilimoni
5. jún 2015

@dzanem si este na svk? Poziciam puta 😀 😀 😀

petra212
5. jún 2015

@dzanem
rado sa stalo 🙂
tiež nie som nejaký odborník
viem iba to čo som si prečítala 🙂
a mám niečo málo vlastných skúseností

napr. aj s tým, že meniť teplomer uprostred cyklu je úplne na h...vno
graf bol úplne pošahaný vtedy
je to asi pravda, že rôzne teplomery, aj ked sú digtálne, namerajú rozdielne teploty

littledesire
5. jún 2015

@lilimoni heh, dobre zapamatam si :D

dzanem
5. jún 2015

@lilimoni jo jo,zajtra ficim spet)len ci nebude treba bicikk 😀

dzanem
5. jún 2015

@petra212 alebo ti neham tak a co osyd prinese,alebo bocian 😀

dzanem
5. jún 2015

@petra212 cez mobil sa super pise,ako hotentot,mozno pockam co osud prinesie

petra212
5. jún 2015

@dzanem
hej hej
som pochopila
no ved to si musíš už rozmyslieť, lebo ozaj je dôležité merať v rovnaký čas plus mínus pol hodinu, to ešte nehrá až takú rolu.
ale už viacej je problém
to už by som radšej ani nemerala, ak by som mala merať každý den v inom čase,
taký graf nemá veľmi výpovednú hodnotu
nedá sa nan spoľahnúť

lilimoni
5. jún 2015

@dzanem nooo ten nemam a tiez by sa zisiel 🙄

lilimoni
5. jún 2015

Tak a uz mi prislo 6 testov od lauritky 😀

lilimoni
5. jún 2015