icon

Snažiť sa o dieťatko v 39?

mirkava
12. feb 2019

Caute baby, mamicky. Mam 39 v Maji 40. Mame jedneho synceka ma 5 rokov a stojime pred volbou ci este skusit mat dalsie. Chcela by som len vase skusenosti. 😉😊. Dakujem

petraslov
14. feb 2019

Ja som pred 7 mesiacmi porodila svoje tretie dieťa sekciou, lebo predošlé dve boli tiež sekciou a teraz v novembri som oslávila 39 rokov, paradoxne bolo toto tretie tehotenstvo úplne super, vôbec som sa v tomto tehotenstve necítila ako tehotná a do 39. týždňa som aktívne športovala (plávanie a bicykel). Je síce pravda, že tá starostlivosť o bábätko v tomto veku dá človeku trochu viac zabrať ale nie je to nič katastrofálne 😉 Tak ak sa na to obaja cítite, prečo nie. V okolí mám teraz vela známych v mojom veku, ktoré čakajú svoje prvé druhé či tretie dieťatko 😊

mirkava
autor
14. feb 2019

@gabinka79 krasny pribeh. Ja som teraz v prcovnom tempe po prvom.... ☺ Drzim palce

ludmila75
14. feb 2019

Prvý syn sa mi narodil v 37, druhý v 42, obaja spontánny pôrod, obaja sú v poriadku. Medzi nimi, v 40, som čakala ešte jedného synčeka, ale nebol v poriadku, tak mi odporučili prerušenie tehotenstva. Vzhľadom na vek, t.j. po 35, čo nesie so sebou zvýšené riziko porúch, má gynekológ povinnosť poslať ženu na odber plodovej vody. Samozrejme máte možnosť to odmietnuť. Ja som chcela pri všetkých troch tehotenstvách vedieť, či čakám zdravé dieťatko a dnes som šťastná, že mám dvoch krásnych chlapcov.

alexiss27
14. feb 2019

prveho som mala v 30 druhu v 40 po umelom a nelututjem nikdy nebudem lutovat, mna mala moja mama v 40 tiez dnes ma 81 a este mi aj tu malu pobavi 🙂
Mezdi prvym a druhym sme mame 4 anjelikov kazdy rok jedneho , este by sme jedno dietako chceli no zial uz sa neda prirodzene, ak sa nam podari usetrit tak do dvoch rokov este pojdeme isto na umele. Vsetko musis citit ty sama ak mas ten pocit chod do toho. drzim palce <3

trafenamamicka
14. feb 2019

V lete 40 a som v piatom mesiaci s druhym babom. Nesnažili sme a bac. Mam nizky tlak, byva mi zle ale inak je všetko v poriadku. Takze si myslim že je to iba na rozhodnuti rodicov a zvazeni ich zdravotneho stavu.

meredith83
14. feb 2019

Moja znama mala prve v 35 a druhe teraz ma v 39 ale v marci uz bude mat 40 a babo by malo prijst na svet v Juni. A k tomu jej prvy syn nie je po psychickej stranke najlepsie, ona tiez ma zdravotne problemy a predsa sa na to dala. Ja mam 35 a cakam prve a druhe by som chcela skusit tak za 2-3 roky. Ide o to co clovek v zivote chce. Ja som vzdy chcela deti a do teraz sa nedarilo.

maminuska
14. feb 2019

@alexiss27 chcem sa ťa opýtať ako si mamu vnímala ako dieťa...ako starú? , hanbila si sa niekedy za ňu ? Lebo týmto ma najviac strašia, že sa syn za mňa v škole bude hanbiť.

junova
14. feb 2019

@mirkava Náhodou som na túto tému natrafila dnes na fb. Tam je väčšina žien za to mať dieťa. Jasné že sú tam aj proti názory. Netýkajú sa len klišé ako budeš stará na stužkovej ale aj iných postrehov. Dozvedela som sa tam že tehotenstvo po 35 sa považuje za geriatrické, že po 40 tke hrozí oveľa väčšie riziko vývojových vád ako v mladšom veku. Je pravda, že dnes ženy v 40 vyzerajú mlado ale biologicky fertilny vek neoklamu. Bol tam aj vtipný postreh, že keď dcéry budú kráčať v šľapajach matky a porodia prvé dieťa v 40 tak si na vnucatko počkajú do 80 tky. Ja mám 37 , prvé som rodila v 27, druhé v 32 a premýšľam nad tretím. Podľa mňa je najdôležitejšie brať do úvahy fyzické a psychické zdravie rodičov, najmä matky. Ak sa na to cítia, prečo nie.

tecko28
14. feb 2019

Ak si zdravotne OK, tak smelo do toho, velmi drzim palce. Ja som mala prveho v 38r, velmi sme tuzili po druhom a aj sme sa zacali cca pol roka po porode snazit, zial nepodarilo sa a minuly rok (41r) mi zacala menopauza. Bola som v soku, lebo moja starsia sestra aj mamina isli do menopauzy okolo 50-tky, segra v 41 rodila. Odporucam necakat a snazit sa 🙂

meredith83
14. feb 2019

@junova Vo vacsine krajin uz povazuju geriatricke tehotenstvo az po 37-38. V 40tke zenu urcite budu viac pozorovat. Ano je jasne ze su vacsie rizika na rozne postihnutia pri babo ale ani mladsia zena si nemoze byt ista. Ono to niektore zeny v 40 su zdravsie ako tie v 20tke. Na Sk to nie je take obvykle ale inde vo svete maju zeny aj v 45 prve...

kikulienkadd
14. feb 2019

@xtremme ahoj,no vlastne mi dr ešte tehotnej povedal,že sa nemám báť, prípadne urobíme štvrtú sekciu. Pýtala som sa ho totiž na prirodzený 3.pôrod a vzhľadom na moje diagnózy som dostala odpoveď, že treba "ist na istotu"sekciou. Všetky 3 sekcie robil tento istý lekár a mám dojem,že jazva je taká hrubsia,poriadne zasita pre prípad viacerých sekcií. A mala si niekedy v 2.a 3.tehotenstve problém s jazvou?(lebo ja nie) Alebo ťa doktor len straší? Je to individuálne, treba vždy posúdiť aj riziká...

chrochrinka
14. feb 2019

Ja som mala prve dieta v 30., druhe v 40tke. Popravde? Toto druhe materstvo (mala ma 9 mesiacov) si ovela viac uzivam. Otehotnela som na prvy sup, tehotenstvo bolo bezproblemove (okrem tehotenskej cukrovky), dieta som donosila (na rozdiel od prveho, ktore sa narodilo predcasne). Porod bol spontanny a megarychly (to bol trochu problem, ale nastastie vsetko dobre dopadlo). Takze za mna urcite ANO 🙂. Ale aj tak zalezi, ako sa ty citis. Kazda sme ina, kazda prezivame rovnake situacie inak. Drzim palce 🙂

gabinka79
14. feb 2019

@mirkava ďakujem a drž sa! 🙂

junova
14. feb 2019

@meredith83 Jasné, ani mladšia žena si nemôže byť istá, že porodí zdravé dieťa. Ale povedzme si to na príklade. Keď spadne mladý človek, môže si zlomiť nohu. Keď spadne starý človek je tam pravdepodobnosť zlomeniny oveľa vyššia. A 40 ročné môžu byť zdravšie ako 20 ročné, to nepopieram ak tá mladá trpí nejakou autoimunitnou chorobou alebo inou. Ale ak vedľa seba postavis zdravú 20 ročnú a zdravú 40 ročnú ženu, je štatisticky vyššia pravdepodobnosť že tá mladšia bude mať lepšie tehotenstvo, pôrod a zdravé dieťa. Jasné, že sú aj výnimky. Nedá sa všetko len matematicky riešiť. Život je nevyspytateľný. Ja si rada vypočujem za aj proti názory. Nie len sladké reči aké to bude krásne. Môže a nemusí byť. Ako som napísala. Ak je žena zdravá, obaja s partnerom chcú dieťa, majú kde bývať a čo jest, nech idú do toho.

mya123
14. feb 2019

Moja krstná ma 43 rokov a ma 2 rocku dcérku... Už len pohľad na ňu mi dalo odpoveď že v každom veku je krásne mat dieťatko a v tak neskoršom ešte zvlášť teší sa z nej a môžeme si ako mladé mamičky hovkriť skúsenosti... 🙂 určite sa nebojte mat dieťa ved to je dar od Boha 🙂

eliska13
14. feb 2019

@maminuska myslím, že to bude úplne bežné, že deti budú mať starších rodicov.Ved sa rodí čoraz viac detí po 35 r vidíš len tu koľko sa našlo žien.Ppdla mňa dieťa ľúbi rovnako či má mamu 30 r či 45r.Ked bude mať nových spolužiakov a tí sa mu budú vysmievať to neovplyvnis.podla mňa deti tak neriešia vek je to mama a tato

tatisna
14. feb 2019

@mirkava to nič, aspoň že sa zobudil 🤣 bez manžela ťažko plodiť...keď máš už 5 ročného, bude to ľahšie s tehotenstvom aj s bábätkom...

eliska13
14. feb 2019

@maminuska hlúpych spolužiakov tam malo byt

andraska
14. feb 2019

@mirkava ja som otehotnela cistou nahodou v 39 mali sme jedno dieta a ked sa mi maly narodil iba 2mesiace pred dovrsenim 40r tak starsi syn mal 10🙂 takze ja si myslim ze praveze necakajte a snazte sa , v mojom okoli je dost mamiciek co otehotneli ako sa hovori v druhej vlne ked uz mali odrastene deti aj vyse 20rocne a okolo 40tky plus minus 5rokov porodili , a vsetko v poriadku nieje naco cakat , druhe dietatko nam prinieslo do zivota kopec radosti , milujemeho najviac lebo sme ani nedufali ze budeme mat este niekedy dietatko prirodzene

demetria
14. feb 2019

@zitaje
Ono sa vravi, ze s kazdym dalsim tehotenstvom vo vyssom veku sa akoby predlzuje plodnost. Preto si nemala problem otehotniet, kedze si bola uz 2x tehotna.
Tiez mam des, ze sa nam zadari este jedno, kedze som tiez bola 2x tehotna v 35tke (tiez jedno tehotenstvo nevyslo).
Kamaratka, cerstva stvormama, ma paniku, ze by stihli este jedno😂.
@mirkava
Vobec som nevidela ziadny rozdiel medzi tehotenstvom a materstvom v 26, 30 a 35. A na sebe nevidim ziadne zmeny ani teraz, ked mam 40, takze predpokladam, ze by som ti materstvo zvladala rovnako, ako v mladsom veku.
Neboj sa toho. Ak po dietatku tuzis, pokojne do toho chod.

andraska
14. feb 2019

@maminuska ja som asi v skolke starsia mama a este dve sme tam take , a veru deticky mi casto vravia Damianko prisla tvoja stara mama heheheeh ael ok nevadi mi to mam 45rokov a maly ma 5r. ako vek citim akurat v tom , zenie vzdy sa mi chce behat s nim a tak , unavena byvam rychlejsie al einak chodime do rpirody sportujeme a venujem sa dietatu tak ako aj prvorodenemu...nic lepsie sa nam ani nemohlo stat ako to ze ho mame🙂

eliska13
14. feb 2019

@demetria to sa len tak traduje počet vajíčok máš daný geneticky, od prírody tehotenstvo s tým nič nemá skôr sa uvoľnila psychika a preto sa im druhé podarilo prirodzene, lebo to nečakali😁

demetria
14. feb 2019

@eliska13
To nie je len otazka poctu a kvality vajicok. Dalsi limitujuci faktor vo vyssom veku byva starnutie vajickovodu, len sa o tom velmi nehovori. Vidam to u zien, kde sa robila hysterektomia z roznych pricin, ze existuju takmer patdesiatnicky, ktore v pohode ovuluju, ale v histologickom obraze tie tuby vyzeraju ako u sedemdesiatniciek. A potom su zeny, ktore ovuluju, maju dokonca primordialne folikuly a tuby ako dvadsiatnicky. Ci sa to naozaj spaja s poctom gravidit, neviem. Ale vravi sa to😉.
A samozrejme, dalsia vec je, ze histologicky obraz nemusi nic hovorit o funkcii. Aj ten najkrajsi vajickovod nemusi oplodnene vajicko do maternice dopravit.

xtremme
14. feb 2019

@kikulienkadd s jazvou problem nebol ani raz akurát teraz pri 3.porode som už mala zrasty brušná stena bola zrastena so stenou maternice tak mi vravel ze 4.porod by neodporúčal už...

diankainka
14. feb 2019

Ahoj mamicky, som vo vasom klube . 40tku som oslavila v nemocnici a dcerka prisla na svet v marci. Mam 45 a keby bolo trosku viac vypomoci tak by som sa pustila do dalsieho babatka.

zitaje
14. feb 2019

@demetria ja som bola pred týmto tehotenstvom dvakrát tehotná ako "staršia" mamina, po 35-ke. Celkovo je to moje 5.tehotenstvo a bude to 4.dieťa 😀
Ale mám niekolko kamošiek v, mojom veku, čo už sú v menopauze...

demetria
14. feb 2019

@zitaje
Zabudla som pogratulovat.
Gratulujem!
Moje spoluziacky zvesela rodia, tak radsej nevravim, ze ja som uz mimo hru😁.

eliska13
14. feb 2019

@demetria asi si zdravotník máš dobré info😁
Nehádam sa... ináč je zaujímavé, že buď mám okolo seba baby, ktoré rodia v 39, 41, alebo zase naopak také, ktoré už okolo 42 sú v menopauze

kikulienkadd
14. feb 2019

@xtremme ...No,takže to má svoj význam, čo ti dr povedal. Každá máme iné fyzické dispozície,lekár ťa pozná, zase netreba za každú cenu riskovať. Je lepšie,keď majú 3 deti zdravu mamičku, ako mať 4 polosiroty. Ja som zase vďačná aj za tych dvoch loptošov, kt.mam,len niekedy túžim po väčšej rodine...

drakvak
14. feb 2019

@mirkava Moja sestra-prvé dieťa dcéra v 42 rokoch, druhé dieťa syn v 44,5 rokoch, obe počaté prirodzene, obe sekcia - prvé kvôli polohe KP, druhé zo zdravotných dôvodov a kvôli veku, detičky zdravé, amniocentézu odmietla, trisomy test pri oboch a v oboch tehotenstvách pichaný fraxiparin kvôli diagnóze ohľadom zrážanlivosti krvi. Takže dá sa to prirodzene aj vo vyššom veku, otecko má o 9 rokov menej ako mamička, výchovu zvládajú, starí sa necítia 😉