Tehotenstvo po 30tke
Ahojte chcela by som sa spýtať sú tu ženy čo rodili napríklad v 31, alebo 32,33 34 lebo ja mám 30 a ešte nemám dieťa a chceme ale každý sa ma už pýta kedy atď aa už mám s toho stres úzkosť lebo každý že som stará a nepadne mi to dobre len chcem vedieť či som sama alebo nie lebo okolo mňa všetky majú deti len ja nie a zle mi to padne aj mi chceme len chceme trosku nasporit peniažky teraz sme sa presťahovali do domu a potom chceme ďakujem všetkým za odpoveď
@lusyc vo väčšine štupdii je až po 35.
Aj ja mám nejaké to vzdelanie ohľadom ľudského tela nie len vy. Čiže 30 ročná nie je z hľadiska neplodná alebo stará na rodenie deti.
Graphic 3 shows that on average there is a decline in female fertility starting in the mid-thirties, with lower fertility especially after the age of 35. Women's fertility will continue to decrease every year, whether or not she is healthy and fit because the number and quality of the eggs decreases with age.
@elizaheta ak ty máš 30 rokov,tak si sa narodila už po '89 a vtedy to už s bytmi a prácou prestávalo byť také ružové ako za socializmu.ja som trochu staršia od teba a naši si zakladali rodinu v +/-30 lebo chceli mať našetrené a zabezpečené všetko a to ešte bolo "všetko zadarmo"... To len tak na okraj, že si "kedysi" nerobili všetci deti len čo vyšli zo školy
Boze baby...Ake blbosti tu mnohe trieskate zistite az ked budete mat same 35+.Citim sa na vrchole svojich sil,nikdy som nebola pokojnejsia,trpezlivejsia,vo vacsej pohode ako teraz,uzivam si kazdy moment s ovela vacsim.pochopenim.Uzivam si male dieta ovela viac ako ked som rodila v 28.
@zuzanockamt @konikkon nehovorím že v 30 je žena stará na materstvo, iba to že v 30 je neskoro mať PRVÉ dieťa z toho biologického hľadiska. každý lekár vám v určitom veku začne prízvukovať aj to že môžu nastať komplikácie a pod. proste biológiu (telo, prírodu) ženy neoklame nikto, nech si hovorí kto čo chce, nemá to nič spoločné s možnosťami doby, so štúdiom na vš, cestovaním a nekonečnou kopou možností, ktorá ponúka táto doba. to je proste pevne stanovené a nikto to nezmení, jedine evolúcia a tá sa tak rýchlo nemení. okrem toho je čoraz častejší problém dieťa splodiť.
@dida1234 Prve som.rodila v 30ke, druhe porodim ako 33 rocna. Skor sa nedalo, nebolo s kym 😁 nam sa Bohu vdaka prve dieta podarilo na "prvy sup" a druhe po 5.mesiacoch. Tak ja len k tomu cakaniu ze ak uz mate byvanie, moc by som necakala. Nikto ti negarantuje ze sa to podari na 1.krat.... Ale samozrejme je to vasa vec a ostatnych do toho nic a otazky typu "a vy kedy budete uz mat vlastne?" by som ustanovila za trestne. Komu co do toho. A presne ako pises, cloveka to akurat rozhodi...
Takze, neboj, je nas tu vela po 30ke 🙂 drzte sa a hlavne sa nedajte rozhodit blbymi recami okolia 💪💪🍀🍀
@dida1234 ja som rodila ako 37 ročná... Tehu aj porod bez komplikácií (teda až na nastrih a roztrhanie, ale to vôbec nesúvisí s vekom). Takže je to aj dosť o telesnej kondícii a pocite. Ale treba do toho ísť s túžbou a nie len preto, že rýchlo, už mám vek. Bábätko si vyžaduje veľa odriekania, ale aj lásky a pozornosti... Nie je to spoločenská povinnosť.
@konikkon ísť príkladom a vyhlasovať že to problém nie je, je jedna vec. ale veda je vec druhá. všade píšu že ženy mávajú menopauzu aj skôr, než v minulosti. ďalší faktor je, že je problém dieťa splodiť, čoraz častejšie ženy zúfalo siahajú po umelom oplodnení. to, že to niekomu vyjde a je všetko bez problémov, je super, ale bohužiaľ to nie je pravidlo.
@marytesss aj ja som si v 30-ke myslela, že tesne pred 40-kou už žiadne dieťa nehrozí, lebo veď stará ... Ale keď som dospela do toho veku, stále som sa cítila veľmi dobre, kondične lepšie ako v 25-ke a teda tehotenstvo, pôrod maximálna pohoda....a aj tá starostlivosť o dieťa je iný level teraz pre mňa ako v 30-ke....kto nezažil, nepochopí
@lusyc ty si hrozná pesimistka ...
@zuzanockamt možno som. Ale mám aj zažité a videné, týždne odležané na rizikovom oddelení pre tehotné, videla a počula som osudov strašných až moc, nachodila som sa do inkubátorov, a koľko detí tam pomrelo za ten čas, lebo príliš skoro narodené a aj veda je krátka, matky 30-45 ročné. Koľko som sa nachodila po lekároch s dieťaťom a so sebou. A to som nemusela chodiť do CAR. Ja naozaj nemám dôvod nikomu radiť, že po 30 tke je času dosť. Tomu všetkému by som sa vyhla a mohla kľudnejšie spávať, kebyže to " stihnem" o nejakých 5-8 rokov skôr.
Reprodukčný vek sa posúva asi skôr nadol, dievčatká začínajú menštruovať skôr ako my, stále sa tu rieši nízke amh a predčasné menopauzy. To, že sa dá telo nadopovať hormónmi, aby omladlo, vynosilo a porodilo dieťa, je výdobytok doby, zas.
Nie, nie je prirodzené zakladať rodinu medzi 30-40, iba to tak robíme, lebo inak nestíhame.
30 je najvyšší čas, 35 bije 12h a neskôr už je to ozaj zázrak. Keď to ženám, alebo párom vychádza aj takto po 35, viac detí, v pohodičke, bez zdravotných komplikácií, môžu si ozaj gratulovať.
Ja sa teším a modlím každý deň.
@marytesss Neskoro lebo preco?V 30tke nie je zena geriatricka rodicka,tak mi vysvetli aky je dovod tohto tvojho tvrdenia??
Keď som mala 30 tak sme sa začali snažiť o bábo....po xy skúsenostiach od kamošov a kamosiek, rôznych diskusiách som si myslela, že to tak skoro nebude...že možno tak do roka sa môže zadarit a tu zrazu mi oči skoro vyskočili na ďalší mesiac bum tehotná..jasné že sme sa tešili, ale boli aj v šoku 😊
Rodila som prvé ešte ako 30r. Celé tehotenstvo v pohode, pôrod tiež úplne super aj rada na neho spomínam
My sme si napr chceli aj pocestovat, niečo zažiť a usadiť sa - nie že budem bývať s mamou v byte a deckom na krku
A tiež sme sa napocuvali, kedy bude bábo a kedy a kedy...no ja som stále odpovedala, že v pravú chvíľu príde..viac sa už nepýtali
Porodila som tretie dieťatko týždeň pred 39. narodeninami. Stretavala som sa počas tehotenstva najčastejšie s otázkami ci sme plánovali. 😁 Okoliu nevyhovieš, nerieš.
@lusyc tak to sme s manželom asi zázrační 🤭
@maminkadeticiek ja si myslím, že to každá cíti inak. Ja som nechcela už po tridsiatke deti, keď sa podarilo len jedno, tak sa podarilo len jedno do tridsiatky, napriek tomu si nemyslím, že po tridsiatke mať dieťa je neskoro. Ak sa žena na to cíti, má zázemie, nech má dieťa aj po štyridsiatke, je to čisto jej vec a teda samozrejme aj jej partnera. Ja som si to chcela odkrútiť do 30-32 rokov dve, tri deti a potom si užívať, nezaťažovať sa v 50. pubertálnymi prejavmi, neriešiť internáty a strednú školu a pod. Je to možno sebectvo a pohodlnosť, ja to cítim takto. Zrejme by to bolo iné, keby sa mi nepodarilo otehotnieť do tých 30-32 vôbec, po dieťati som túžila. Niektorá žena si chce užívať, cestovať po skončení strednej, či vysokej školy, deti posunie a niektorá je celá šťastná, keď ich má čím skôr a v jej 40-45 rokoch sú už dospelé a samostatné. Univerzálny recept neexistuje. A poznáme obidve aktívne 55-60 ročné ženy, plné energie a elánu a tiež 25 ročné, ktoré sú unavené, unudené.
Veľmi pekne ďakujem za každú odpoveď prečítala som si všetky chvála Bohu je tam viac pozitívneho čo má veľmi nabilo energiou ❤️❤️ a veľmi pekne ďakujem ste veľmi zlaté a veľmi ma to potešilo ❤️ a tie negatívne som si prečítala je to tiež názor a beriem ho určite nechcem čakať do 40 tky to že sme si postavili dom a už sme v ňom neznamená že hneď musím porodiť nakoľko sme chceli dokončiť ešte pár vecí len proste tak na nás tlačia že to sa už nedalo vydržať ale teraz ste ma nabili pozitívnou energiou a dúfam že na vianoce nie pre ostatných ale pre nás dám priateľovi ten najkrajší darček ❤️❤️❤️ ďakujem vám ešte raz za pozitíva ❤️
Ja mam 31, vždy som mala predstavu, že deti porodim medzi 27 a 30, no nevyšlo to.. Manžela som stretla 26,5 ročná. Už rok a pol sa snažíme o dieťatko, no nedarí sa... Som po potrate... Budúci mesiac ideme prvýkrát do CAR. Áno, cítim sa aj ja stará na 1. dieťa, napriek tomu, že dnes vyše polovica žien rodí po 30tke...aj mňa irituju tie otázky, o to viac, že ja po dieťati aj túžim, myslím si ze tie ženy, ktoré ešte nechcú mať dieťa, pri takých otázkach sa nastvu, ale tie ktoré už dlho aj by sme chceli bábo cítime pritom aj neskutočný smútok... Ja sebe vždy hovorím, že mi už dieťa čakáme, len ešte neprichádza.... Keď sa iný pýtajú, manžel pohotovo odpoveda: pracujeme na tom. Ja som tak ze ma to zarazí, a zakaždým poviem niečo iné...
@luccija už teraz som unavenejšia ako pred desiatimi rokmi a toto sa zlepšovať nebude. Skôr naopak. Čím je človek starší chce mať viac kľud nehovoriac o tom, že to bremeno, že dieťa nie je dospelé a človek pomaly dôchodca to tiež nie je nič moc. Nehovoriac o tom, že staršiemu človeku "hrozí" viac smrť ako mladšiemu. Mne zomreli rodicia keď som mala 34 a bolo to skoro. Tiež boli starší. A človek má v 50 iné názory ako v 40 a je od mladších už niekde inde. Vidím to na sebe. Preto aj to zvládanie puberty bude iné u najmladšieho než je to teraz

@beata_k
@cariad o biológii ľudského tela niečo viem. Aj vy si prečítajte.
Zdieľam názor drvivej väčšiny gynekológov. Netreba si dávať ružové okuliare, že rodiť prvé dieťa v 35 je OK, lebo tak nastavený biologický čas nie je, iba my ľudia sme si to tak prispôsobili, lebo doba...
A naozaj po 30tke nie je na čo čakať, nemusí sa hneď zadariť.