Tehotenstvo po štyridsiatke
Na jednej strane milión článkov ako sa po 35 rapídne znižuje plodnosť ženy, kvalita vajíčok, na druhej strane tehotenstva žien 40+ veľmi bežné. Veľa dokonca tvrdí, že otehotneli rýchlo, aj na prvýkrát. Tak kde je pravda? Je to len strašenie gynekológov?
@bebebosorka na odber plodovej vody sa nechodí automaticky, rovnako nie je pravda, že by bola tehotná po 35 automaticky na rizikovom. Na to musí byť indikácia.
@bebebosorka Rodila som v 35 tke druhé, v 39 tke tretie. Neabsolvovala som žiadne špeciálne vyšetrenia navyše, nebola som na rizikovom, neodporučil ma ani na odber plodovej vody. Všetky vyšetrenia som mala úplne v poriadku. Otehotnenie na prvú šupu, tehotenstvá a pôrody úplne v pohode. Detí zdravé. Pri tom treťom mi doktorka povedala, že ja im tam môžem chodiť aj každý rok rodiť😉Keď som povedala, že už som stará, tak mi povedala, že s mojim ročníkom tam majú veľmi často iba prvorodičky. Mám okolo kamošky, dve museli ísť cez umelé, jednej sa žiaľ bábo nepodarilo ani tak. Skúšali to od 30 tky. Vek sa posúva, ale aj moje staré mamy rodili po 40 tke, nie je to len touto dobou. Pokiaľ žena bola plodná, antikoncepcia nebola, tak sa veľmi často prihodilo aj takéto tehotenstvo. Myslím, že to naozaj veľmi závisí od jednotlivca a páru. Ale ak tam nejaký problém je, vek môže byť rozhodujúci.
@bebebosorka Tak mala si po 40 tke a zlé výsledky. Ale napísala si, že po 35 tke je žena automaticky na rizikovom, čo nie je pravda. Iba, na to som chcela upozorniť.
@bebebosorka ja som mala odber plod nariadený len skrz veku, odmietla som. Na rizikovom som nebola, aj keď od 35 som bola skoro stále v nemocnici, lebo stále niečo.
@bebebosorka píšeš ako keby to bola automaticky hneď riziková rodička, čo nie je. To nie je ťahanie za slovíčka. A tento rok mam 40, rodila som pred mesiacom - žiadne rizikove na základe veku sa nekonalo.
Ja som bola podľa Dr v predčasnej menopauze už v svojich 35rokoch. Čiže všetci mi vraveli, že inak ako ivf neotehotniem. Ivf nevyšli poriesila som si iné veci a čuduj sa svete do mesiaca som bola tehu spontánne čiže ono to nemusí byť vždy tak rodila som mesiac po 40tke čiže oslava mojej 40tky s veľkým bruchom predomnou. A o tri roky na to ďalšie. Dodnes ovulujem čiže ono je to individuálne a štatistiky sú len štatistiky.
Tiež by som už po 40 nemala deti. Ale ani by som nemohla, lebo v 40 mi začala menopauza. A na to myslí veľmi málo žien.ale keď to príde, už je neskoro rozmýšľať. 🤔

@kiki68 zalezi na dalsich rizikovych faktorech a výsledcích prvotrimestralniho screeningu, s utrogestem je to otazka delky děložního cipku.
Oba mohou kazdy svým způsobem v jine indikaci pomoci, presto zůstává vek rizikem, a presto se vyse zminene komplikace mohou vyskytnout.