Tehotentsvo ako 20 ročná verzus 30 ročná
Čo si myslíte?? Podľa mňa je oveľa lepšie mať dieťa ešte pred 30 .Samozrejme nie každému sa to podarí.Podľa mňa mať prvé dieťa po 30 je už trošku neskoro keď človek che mať veľkú rodinu.
@nre223 🙂 to je otazka ako ci 2+2 je skor 4 alebo 5. no ano, cim skor dieta, tym lepsie clovek znasa unavu z nevyspatia... ale zas neskor ma clovek viac nadhlad co sa vychovy tyka.. ktory moze prerast az do uzkosti, ked je to prilis neskoro. skratka, treba mat deti, ked sa da. ked je spravne obdobie, spravny partner atd.. when time is right. vtedy treba. a netreba rozmyslat, kolko ma clovek rokov.
@nre223 toto je moj osobný názor a vnútorný pocit, ale nech si každá urobí, ako myslí. nikoho neodsudzujem, ak ma dieťa aj neskôr
...prve dieťa som mala v 25, druhé v 31 a to druhé už sa mi zdalo aj neskoro, aj tehotenstvo bolo horšie, viac som sa strachovala a aj vôbec otehotnieť bol väčší problém (trvalo to vyše pol roka). Na tretie som mala limit maximálne do 35, ale už sme nemali.
Jasné, že sa dá mať dieťa aj neskor, ale čím neskor, tym viac problémov žena môže mať a načo zbytočne riskovať, že budem čakať do neviem kedy a potom to dieťa nemusím mať aj vôbec, alebo s kopou problémov, nepríjemných vyšetrení, umelým oplodnením a podobne ... a navyše kym bude promovať, ja budem dôchodkyňa. To som určite nechcela...
Môj názor je taký ze dieta treba riešiť až vtedy ked budeš mat zázemie bývania a dobrého partnera. Potom tu aspoň nebudú stále pribúdať témy typu bývam so svokrou(mamou) a je to cele naprd. 🙂 a ked to bude až v 35 tak až v 35.
Ja by som mala dieťa radšej pred 25 aj keď by som bývala u svokry..lebo to je len dočasné riešenie... nechápem prečo by niekto nechcel mať dieťa len kvôli tomu..veď nebudes bývať u svokrovcov alebo u rodičov naveky.. ale nechcela by som byť už starou ženou keď moje dieťa bude dospelé..ten vztah je tam uz trosicku aj iny.a načo čakať keď človek má toho pravého partnera.
@hettinka tých 6 rokov hore dole nie je to jedno?Ty budeš mať 55 keď Ti bude dieťa promovať iná bude mat 61 r je to také šialené??Prečo sa tu všetko ráta na to, keď bude mať dieťa maturitu či promovať?Pravda je taka, že pri tomto trende mať deti neskôr sa nemusíme dožiť vnúčat, keď naše deti deti budú tiež neskoro rodiť.A je to vôbec podstatne?Ideál je mať deti v mladom veku cca do 25 r ja som vtedy deti nechcela vôbec čo teraz?
Pozri ja mam za par mesiacov 32 rokov a nemám dieťa ani niesom tehotná a partnera mám nového takže momentalne sa ani nesnažíme mať dieťa..a poviem som rada že som dieťa nemala skôr lebo nechcem ho mať s hocikým keby mi to nevadilo a chcela by som silou mocou dieťa ako niektoré 20 ročné baby už by som ho mohla mať lebo nie jeden mi povedal že keď chcem nieje problém...nejdem si za tým ako pomatená ženská aj keď už cítim že čas dozrel a som pripravená ale na to potrebujem partnera o ktorom nebudem pochybovať..a nemyslím si žeby som vychovu a tehotenstvo nezvládla lepšie ako 20 ročná práve naopak.
@nre223 Prečo neskoro?A ako vieš že budeš zvládať mať veľkú rodinu fyzicky psychicky finančné?Najprv treba mať jedno a potom dumat co ďalej a nie takéto otázky.Ked sa Ti to zapáči môžeš rodiť každý rok🙂do 35 máš 3,4 deti, ak Ti bude dopriate
Čo je lepšie ťažko povedať pre každého niečo iné😚
@nre223
Aký iný je ten vzťah?Zažila si to, že to vieš posúdiť?Poznám 55 r ludi, ktorí lyzuju chodia na hríby žijú....A ďalší 55 sú ako 70 tnici všetko ofrflu a už sú usadení nič ich nebaví nemajú cieľ teda majú čakajú na dôchodok🙂)a potom sa spustia ešte viac, lebo už nie je treba robiť nič
Všetko je o temperamente povahe
Dnes, keď ľudia rodia po 30,35 bude veľa ľudí na promociach v dochodku je to nejaký handikep?
@pribinak mne je jedno, kolko rokov majú iní rodičia, ja som nechcela taký veľký vekový odstup od mojich detí, že pojdem taka stará na stužkovú alebo promócie (to bolo aj tak len na ilustráciu ...) Je super, že ja mam 40 a dcéra ma 15 a sme super parťáčky, ešte spolu môžeme kamkoľvek vyraziť. Banujem, že sme aj druhé nestihli skôr, ale nedalo sa ...
Ale ako som písala, to je moj vnútorný pocit, JA za seba som to tak nechcela, ale ako si kto urobí, tak bude mať.
@nre223 samozrejme,ze je z viacerých hľadísk lepsie mat dieta skor,myslim,ze mladšie mamičky nie su take uzkostlive a teda zvládajú to aj lepsie fyzicky...len ja o tom viem prd....mam 31,dieťa žiadne,lebo sa uz 2r nedarí nijak.....a ver tomu,ako len radi by sme s manželom dieta mali....ľudía su taki,ze chcú byvanie a fin.zabezpecenie,stalu prácu a nejaku istotu a potom dieta.....len bohužiaľ sa moze stat to co u nas....jedine co chyba je dieta...
Moj gynekológ mi od 25r pilil usi kedy uz konecne budem mat dieta....najprv som to brala jednym uchom dnu a druhym von a hlavne som nikoho nemala 😀
Pred cca 3r mi povedal,staviate si velke domy s vela izbami,len skoda,ze izby ostavaju prazdne....ani vo sne by mi nenapadlo,ze prave ja budem musiet riesit,ze sa dieta nedari.....a vidis aky kus pravdy v jeho slovach je
@lilyianka taký istý problém si mohla mať aj v 25 r
@hettinka vzťah s deťmi buď je, alebo nie je ak si s ňou dobre rozumieš, tak by to bolo aj v 45r.Staci, že máš dieťa introverta a nevynecham by s tebou nikam.pre veľa žien je len čierne, alebo biele nič medzi tym
Autorka, ak si o tom presvedčená, že bývať u svokry a mať dieťa do 25 r choď si za tým nikto nemá čarovnú gulu
Ja nehovorím že by som to chcela..
@eliska13 ja si už riešim vlastné bývanie a svadbu čiže nemienim bývať u rodičov alebo u svokry.ale aj keď by som túto možnosť nemala určite by som s potomkom nechcela čakať..
@lilyianka to je mi ozaj luto... drzim palce nech sa vam to co najskor podari.clovek moze mat krasny dom, nove auto ale bez dietata je to onicom.ty to isto vies.ak by si mohla vratit cas urobila by si to inak?
@nre223 neviem ako inak by som to urobila....mala som 5r vztah,skoncil v 25tke....potom som bola 2r sama a spoznala manzela.....po 2r sme sa vzali a potom riesili dieta.....inak to neslo....aj ked si vravime,ze sme mohli skusit skor,ale tiež to nejde hned na zaciatku vztahu ked clovek nevie ako to vlastne dopadne. 😉
@eliska13 ja som to dieťa mala v 25, ALE mala som manžela (otehotnela som až po svadbe), mala som kde bývať a obidvaja sme mali prácu, skončenú školu. Takže to nebolo nezodpovedné vrhanie sa po hlave do niečoho. Ak by som bývala u svokry alebo nemala pri sebe manžela, je to iné ... a som rada, že nam to takto vyšlo.
Preto si myslím, že ak sú splnené základné podmienky, netreba umelo odkladať rodenie na vyšší vek len preto, že je to tak "moderné", lebo to tak je teraz bežné
Mam dojem, že ak dnes žena rodí skôr, akoby to mala potrebu ospravedlňovať, že rodila "priskoro", že si nič neužila, nemá postavený dom a našetrené tisíce ... a pritom sú to vždy len také trendy. Kedysi ak žena nemala dieťa do 25-ky, už bola "stará", potom to bolo OK do 30-ky, teraz už sa to posúva na 35 aj 40 a deti aj nakoniec majú, aj sú dobre mamy a všetko ... len lekári bijú na poplach, že toto nie je moc pozitívny vývoj.
A myslím, že sa časom zasa vráti doba, ked ženy budu riešiť materstvo skôr.
@lilyianka Aj mne gynekolog pilil usi, ze naco cakam. No predsa na niekoho, kto bude super tatino. A dockala som sa po 30. A otehotnela som nastastie v poho, tehotenstvo bezproblemove /az na nevolnosti, no tie nesuvisia s vekom/ , porod super a deti nastastie zdrave.
Kedze som skolu skoncila v 25 a chcela som mat nieco na zaciatok, tak som chcela min. 2-3 roky pracovat. Takze dieta v 25 neprichadzalo do uvahy aj keby bolo s kym.
Mne to okolo tej 30 vyhovuje. Dokonca som viac v poho ako mladsie mamicky. Nie som taka vystresovana ako mnohe z nich. Ani nocne vstavanie mi nevadi. Hoci nim niesom nadsena :-P
A stuskovu ozaj neriesim. Kamoska mala ist na rok dcere na stuskovu a dcerenka ide s triedou na vylet namiesto klasickej stuskovej. Takze je jej prd platne, ze ma 37 rokov a vyzera super. Bude sediet doma.
@nre223
Ja musim priznat, ze sa citim horsie teraz pri synovi, ktoreho som porodila ako skoro 31rocna v porovnani s dcerou, ktoru som porodila kratko po 28rokoch, ten deficit spanku a sil, ale samozrejme je to urcite spojene aj s tym, ze sa staram uz o dve male deti. Urcite je lepsie mat dieta skor ako v 30tke, ale tie pocty nepustia. Skoncila som univerzitu v 24, riesili sme pracu, byvanie. Ja milujem svojich rodicov a aj svokrovci su v pohode, ale ja som velmi striktne za to, aby bola kazda rodina pekne vo svojom. Ono aj ked je len to spolunazivanie kratkodobe(bohuzial vacsinou to ani take kratkodobe nie je), tak to dokaze nenavratne narusit vztahy. Ale uplne suhlasim s tym, ze lepsie radsej pockat nez to silit a potom nahanat nejakeho debila kvoli vyzivnemu alebo vyplakavat, ze svokra mi nici zivot😕.
ja mam 42 prve v 19 a nelutujem vek mojich deti je 23, 19, 16, 8 a 4 a pol a je to super a ver mi pri poslednej dcerke som si zvolila konecne epi a bol to najkrajsi porod a vsetko zvladam aj do prace chodim starsie deti pomozu aj s najmensou, ktora je autistka, naucili sme sa vela veci a som stastna
No ja som bola v 20 úplne nezrelé decko... rodila som v 26, 32 a 37, najhoršie tehotenstvo aj pôrod som mala pri strednom dietati... podľa mňa je na rodenie najlepší vek okolo 30, žena už ma rozum aj nejaké skúsenosti a zázemie, a pritom je ešte mladá.
Ja som mala prve v 25,druhe v 31.
@andrejka1974 mozem sa spytat aku pracu robis ked mas viac deti?
My mame deti s 11 rocnym rozdielom a nelutujem. Ked som mala 20 mala som vuac casu, energie a nic sa mi nezdalo byt tazke. Tehotenstvo a pirod super, no nemala som dokoncenu skolu, pracu a zili sme z rodicovskeho prispevku. Po 30 som mala tazsie tehotenstvo, bolestivejsi porod, uvedomovala som si rizika, alevuz som ich aj predvidala a pripravila som sa na to. Cas musim podelit medzi rodinu, kazde dieta, manzela, domacnost, pracu a pod. Nemam pocit, ze by to bolo horsie, kazda etapa zivota je ina, nie je lepsia, alebo horsia, je proste ina, a zalezi vzdy iba na cloveku, ako sa k situacii postavi. Podla mna je hlupe cakat na ten idealny cas, podmienky, dikonaleho chlapa. Nikdy nic nie je idealne, dokonale, ale zivot moze byt pekny, to zavisi len od nas a nasho pristupu. 🙂
No neviem, podľa mňa je život priveľmi "pestrý" na to, aby si človek vedel predom nalinkovať, kedy bude mať deti.
Osobne som toho názoru, že radšej nemať deti vôbec, ako ich mať dobrovolne s idiotom "len aby boli", a z podobného názoru vychádza odkládanie dieťaťa pre veľa žien. Ale je to iba môj osobný názor.
Sú ženy, ktoré sú v 20 hrozné matky, a v 40 by boli výborné matky a naopak. Každý má právo na to byť šťastný a keď sa niekto hoci aj v 30 ešte na dieťa necíti a spomenie si na to v 35, je to úplne legitímne. Biologicky je možno najlepší vek na prvé dieťa do 25, no je málo takých vyvolených, čo na to v tých 20 - 25 majú podmienky - tzn dobrého partnera, skončenú školu, skončený psychický vývoj (ukončenú potrebu chodiť každý piatok na diskotéky, opíjať sa, mať kopu kamošov, vyberať z kopy chlapov), akési zázemie.
@mima4 robím pre automobilku a smeny si volím sama ako mne vyhovujú prevažne nočné cez den spím a v noci robím ja som nocna sova tak mi to nevadí robím 8 hodín 5 krát do týždňa od 22.00 do 6.00
@andrejka1974 cize vo vyrobe?
ja som brigadne v minulosti robila aj nocne vo vyrobe a veru, telo nezvladalo....
@nre223 prepac ale mam pocit ze tuto temu si zalozila len aby si seba a svet presvedcila ake super rozhodnutie robis... myslim ze je uplne jedno v akom veku rodis ... jasne, biologicky je fajn do 30... na druhej strane dnesne zeny nie su tak zrobene ako to bolo v minulosti a aj v minulosti sice zeby zacinali rodit okolo 20tky ale pri 10- 11 detoch ( z ktorych velakrat prezili 3-4 so stastim) koncili rodit aj po 40tke... cize by som to tu nejsk moc nerozoberala - to ako sa aktualne zena citi suvisi velakrat s tym ako sa o seba stara a nie s vekom - je vela 40tniciek vysportovanych, aktivnych etc. A vela rozkotenych umrncanych 20tniciek - ktora bude lepsie znasat tehotenstvo? Ja osobne som vzdy otehotnela hned - ci pred 30 ci po nej... 3 zeny v mojom okoli co doteraz deti nemaju sa o ne snazia od cca. 25-27 rokov - teraz maju po 30tke a stale nic...
Maj deti ked myslis ze je to spravne; vzrah bude len taky aky si vytvorite - opaet to s vekom pramalo suvisi...
Veru mozem to u seba porovnat prvy bol 23 ked som mala a nasa princezna uz v 30tke.rozdiel asi vtom ze v 30tke ma chytalo vsetko mozne od seknutia v krizoch co som nikdy nepoznala zapal mocovych ciest nikdy nepoznane silny zapal oblicky sice poznane ale po 2 a 3 porode nie cez tehu.pri malej vsetky mozne bacile ktore som tam nikdy nemala.sice vysledky v poriadku v 2 a 3 tehu vyberanie plodovej vody pri malej som to nemusela ale u mna to bol riadny rozdiel co sa tyka mna.antibiotik som tolko pojedla co za zivot tolko nie.

ahoj minule sme o niečom podobnom kecali tu
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/mlade-maminky-skutocne-pribehy/