Túžba po bábätku: Ako prekonať fóbiu zo zvracania?
Ahojte,
idem si po radu. Od malička mám strašný strach zo zvracania. Keď mi raz bolo zle od jedla a vracala som, tak som plakala strašne a mám panické záchvaty, keď mi niečo odrazu je a neviem s tým bojovať :( manžel chce, aby sme mali bábätko a prajem si aj ja už bábo, leen proste ničí ma ten strach. Viem, že počas tehotenstva mi nič nemusí byť, ale to človek nevie takto dopredu a viem, že mám nejaký blok v hlave. Tie ktoré máte niečo podobné, ako ste sa z toho dostali ?
🙄
@lenkasmajlovaa nerieš, že ti bude zle, možno nebude.
@lenkasmajlovaa to si fakt iba raz vracala ?😃ja som ako dieťa vracala stale,pravidelne takže je to super ak si tak malo vracala.
Počas tehu nemusíš vôbec vracať podľa mňa väčšine žien býva zle ale nevracaju vobec, iba menšina vracia, ja som nevracala teraz som tehu.
Inak ja som mala takú túžbu po tehotenstve že všetky strachy išli bokom.
Pre mňa najväčší strach bol z toho ze sme nemohli roky otehotnieť 😒
Ale keď to tak cítiš Kľudne môžeš porozprávať so psychologičkou.
Ahoj, ja som mávala tiež paničky strach zo zvracania rovnako ako popisujes ty.Ani v jednom tehotenstve som nevracala, iba mi bývalo ťažko od žalúdka.Ale mám obe deti s refluxom, takže to u nás bola do roka katastrofa a to mi vôbec nevadilo, alebo som si zvykla lebo iné mi neostávalo neviem.Do toho 7 ročná s dysfunkciou trávenia vracia veľmi často a ja musím byť pri nej, no bolo to zozaciatku strašne ale nemám na výber.Nejako to zvládam, ani neviem ako.My matky zvládneme kvôli deťom všetko.Nenechaj sa tým strachom ovládnuť, ak sa naozaj tak veľmi bojíš skús navštíviť psychológa
@lenkasmajlovaa budem úprimná/za to som asi v živote/asi naj.potrestana Ale riešiš úplne ale úplne Mega pi💩....ny lebo,nakoniec budeš prekvapená, až budeš mať to 🍀 že si nájdeš// že ani nebudeš 🤢ale keďže to máš v hlave Tak keď zistíš že si tak sa sama k tomu dovedies 🤮
Keď budeš mať čas 👀 skupiny ivf,uiu,snažilky,adopcia a bude ti to trochen iným smerom dopinať, Lebo si Hold žena a žijeme v 21st.ani pocať už nie je tak prirodzene,a vracanie je to najmenej!?!
Mozno to tehotenstvo pre teba bude dobra (sokova) terapia a konecne si uvedomis, ze na zvracani nic nie je 🤷♀️ Proste ked to inak nepojde, budes musiet akceptovat vsetko, pre dobro dietatka.
No ja mám presne to čo ty...vracala som ako 15-ročná z červeného vína a odvtedy nie..strašne sa vracania bojím..ale že neskutočne...potom som v 20-tich mala syna...tam mi bolo zle dve hodiny..aj som sa postavila nad umývadlo, ale nič...pri dcére v 28-mich mi nebolo zle vôbec...no a teraz pri tretej dcére v 38-mich mi tiež zle nebolo..až dcéra doniesla zo školy v prírode brušnú virózu... celú sobotu prevracala..ja som sa o ňu starala a celú nedeľu som prevracala ja a čuduj sa svete prežila som a nebolo to ani až také strašné ako som sa toho bála 😅...takže sa sústreď na babatko a nie na to že budeš vracať 🥰
Jedine vyhľadať odbornú pomoc tu ti nepomôžeme všetko je v hlave. Máme 3 deti. Natálka je najmladšia a dnes má 2 týždne. Všetky pôrody som mala dobre a bez epi a Do tohto pôrodu som išla s tým že všetko bude dobré že každá väčšia bolesť znamená že je bližšie ku mne a aj tak bolo ešte aj pôrodné asistentky a teda všetci na sále že ako to super dávam. Hlava je základ
@lenkasmajlovaa Smer psychlog. Nie je to normálne. Skôr nenormálne. Psychlog vie pomoct so strachom, úzkosťou atd ...Keď sa dáte dokopy, potom bábätko.
Ahoj, mam babo je najkrajšie co moze zena zazit, nedaj si to vziat nejakou fobiou z vracania, budes potom velmi lutovat, ked to prepasnes, naozaj. Ja mam 3 deticky a je mi velmi luto, ze kvoli sekciam a dalsim zdrav.komplikaciam uz nemozme dalsie....
Ja som nevracala mozno 2 krat a to len z vycerpania, lebo som sa hnala a anevedela som, ze som este tehu....ale potom uz nikdy, davala som si pozor aby som nebola vycerpaan. skor mi bolo nevolno od zaludka, hlavne nalacno, musela som si vzdy dat nejaky keksik, suchar, banan, cukriky pomahali, horky caj...krasne sme to zvladli 😊
Rovnako som bola na tom, keď som zvracala už asi 150.krat, už mi to bolo jedno, prevesila som hlavu a už som to brala ok 😂😂😂
@lenkasmajlovaa ahoj, nikdy som nereagovala na žiadne fórum ale nedá mi to. ja ti môžem 100%ne povedať že ti rozumiem. Mám presne to isté čo ty. Blokádu zo zvracania. Nevracala som v živote asi nikdy. Iba som často videla ako dieťa svojho brata a nahnevanu mamu ktorá to upratovala- asi odvtedy tá blokáda. Každopádne, porodila som už dve deti a nikdy ani raz som počas tehu nevracala. Ranné nevoľnosti typu- točenie sa hlavy, nechuť, mierne napinanie to bolo, ale paradoxne treba zjesť niečo sladké a hneď to preslo. To vracanie v tehu sa deje hlavne kvôli tomu že prudko klesne cukor... Neposiela by som ťa k žiadnemu psychológovi. Keď budeš mať deti a budú potrebovať tvoju pomoc, čiastočne prekonas svoju blokádu. Síce som nikdy nevracala, tiež radšej ležím na gauči a zvyjam sa od bolesti :D. Ale môj starší syn má uz 8 rokov a keď potreboval moju podporu, bola som pri ňom. Zapchas uši, nos a opakujes si že je to normálny prirodzený jav a nie je nič zle na tom, že dieťa zvracia. Nie je mi to príjemné ale vravieť si že je to normálne/prirodzene a moja dieťa ma potrebuje je veľmi silna pomoc ako sa v daných momentoch prekonať a byť pri nich. Ak je zle niekomu inemu, utekám na druhú stranu republiky :D Dúfam že som ti aspoň trochu pomohla a ver mi že tie deti by stáli aj za to, keby mám počas tehu vracat ;)
@lenkasmajlovaa ja som nevracala ani v jednom z 3 tehotensiev. Ale smrdeli mi niektore potraviny. To sme vyriesili castejsim vetraním.
Drzim palce.
@lenkasmajlovaa Skoro mi oči z jamôk vypadli, že či som to písala 3 roky dozadu. Toto som úplne ja. Teda bola. Možno toto bude nechutné, ale mne by to bolo pomohlo keby si v minulosti prečítam.. Strašne som sa bála vracania z viacerých dôvodov a tak nejak aj kvôli mojej nevedomosti okolo toho, lebo s tým nemám skúsenosti. Bála som sa,..
1. Že sa nebudem moct nadýchnuť - to nie je pravda som zistila, proste človek počká a nadýchne sa keď sa bude dať, žalúdok nemá nekonečný objem a ono je to tak nejako spravené, že to funguje a telo to vie robiť
2. Že grcka sa dá vyprať/očistiť bez toho aby niekde ostal fľak
3. Že to automaticky neznamená, že človeka budú brať na verejnosti za ožratého
Robím to občas dodnes - beriem si do vrecka so sebou mikroténový sáčik. Nikdy som ho nepotrebovala - ale mám pokoj, že nikde nič “nespôsobím”.
Od intenzívneho pocitu na vracanie po samotné vracanie prejde nejaký čas a to, že mi je zle neznamená, že sa v momente povraciam, ale mám tam nejaký “voľný” čas, pomedzi to je ešte to, že ma napne. Takže sa stihnem “nachystať”.
Chvilu som chodila ku psychológovi, trochu mi to pomohlo aj keď nie úplne, najmä vyjasniť si veci, ktorým som nerozumela a spôsobovali mi najväčší stres. Pomohli mi najviac paradoxne 4 zážitky z gastroskopie - terapia šokom. Mala som zažívacie ťažkosti… Tá štvrtá gastroskopia bola nepríjemná , úplne rovnako ako ostatné, trvalo to snáď 4 minúty ak vôbec. Prežila som to, to nie je nejaký dlhý čas a viem ako to vracanie teda funguje. Pomáha mi ešte povedať si, že áno bojím sa tohto teraz a tu, ideálne niekomu inému.. lekárovi, partnerovi..
K tehotenstvu - presne tento pocit som mala, že ako to prežijem keď mi bude zle a budem vracať. Strašne som sa bála a bola som presvedčená, že to bude masaker. Dialo sa to, že sa mi točila hlava, bolo mi zle a do 16tt ma ani nenaplo. V 16tt mi v priebehu 2 min došlo zle tak, že ma asi trikrát naplo. Ale nič. Nevracala som. Ale už som bola zmierená s tým, že sa to ide diať. No šak nič, nabudúce. Už sa toho tak nebojím…
Skús si možno zanalyzovať, ktorého aspektu toho celého sa vlastne bojíš… a tiež čo je to najhoršie, čo sa pri tom vracanie môže stať.
Držím palce, nech to prekonáš! Presne viem aké to je.
@belaanabela Ja som podstúpila pri prvom IVF, túto fóbiu mám odmalička, je to strašne...a vôbec to nieje tak,že keď som si našla // som to neriešila ..práve naopak, áno hrozne som sa tešila,ale zmohla ma strašná úzkosť, plakala som,lebo hneď ma začalo napínat, nevedela som,ako to prežijem, bohužiaľ aj keď som nevracala,tak mi bolo hrozne zle, napínalo ma zo všetkého, vôbec som si tehotenstvo neužila, aj keď bolo vytúžene.. teraz som zasa tehotná, v 37tt, tiež ma od začiatku napínalo, napína má doteraz, tehotenstvami sa mi táto fóbia omnoho viac zhoršila,hlavne teraz pri tomto druhom...toto nedokáže pochopiť človek,ktorý týmto trpí...veľa emetofobikov radšej by zomrelo akoby vracali, taká to je hrozna fóbia

Ja az taku fobiu nemam ale tiez grem taz raz za 7 rokov v priemere, nomozem ti povedat ze ani pri jednom dietati som nezvracala. Pri synovi som mala ranne nevolnosti ale tie som zajedla, cize možno ta to minie ako mna 🙂