Vekový strop ženy na dieťa
Ahojte. Veľmi túžim po treťom dieťatku. Naše deti majú 15 a 12 rokov no stále mám pocit že mi doma ešte niekto chýba. Doteraz som to odkladala nakoľko druhý syn mal zdravotné problémy. Teraz od júla nastupujem do novej práce takže moje plány musím znova posunúť. Moja otázka je do akého veku by ste zvažovali bábätko? Viem že je to individuálne ale rada sa poradím. Momentálne mám 35. Ďakujem za každú odpoveď.
Ja som tretie dieta porodila mesiac pred 36kou 🙂 Bol to 3ti cisarsky, zotavovala som sa uplne identicky ako po druhom, na druhy den som v pohode fungovala a starala sa o dieta. Vek je len cislo, dolezite, ako si sa citis, ako si na tom po zdravotnej stranke. A hlavne, ze to 3tie dieta chces 🙂 Pekny den prajem
Každá žena má iné hranice. Ja som druhé mala v 38, prvé v 28. Teraz mám po 40-ke a cítim sa ok. Kedysi som hovorila, že do 40-ky, ale dnes si to viem predstaviť do 45-ky v pohode. Ale deti už neplánujem.
@denisah6 poznam tri sestry, medzi starsimi je rok a pol, neznasaju sa a medzi najmladsou a najstarsou je 14 rokov a su naj kamosky, chodia spolu na vylety, maju sa rady 🙂 jedna ma deti a druha nema a aj tak si rozumeju. Je to o povahach.
@babulkomale áno, jasné, úplne uznávam. Ja som totižto býk a sestra je baran, tak si asi vie každý domyslieť 😂 ja som ten racionálny, "chladný" typ človeka a ona je strašne pojašená a rozlietaná, čo začne nedokončí atď atď. Takže proste u nás vôbec nie. Z časti ma to aj mrzí, nepopieram, že nie, ale na napravenie/udržiavanie vzťahov treba dvoch. Možno sa sestra raz uvedomí, len dúfam, že to nebude neskoro už vtedy.
@elviku11 Dakujem🙂
Autorka,
Ja som rodila prve (a aj posledne) dieta ako 46 rocna. Fakt je ze vladzem menej ale nelutujem ani sekudu a urobila by som to znovu.
Povedala ze nie je mozne si urcit strop ked ide o to ci mat, alebo nemat deti.
Lebo aj ked si teraz urcis ten strop ze bude 40, tak neviem ci sa to da len tak seknut s tou tuzbou a vzdat sa jej len preto ze si dosiahla ten vek ktory si si pred 5 rokmi urcila. Je mozne ze sa v 40tke budes citit uplne super a mozno este lepsie ako teraz.
Okrem toho ked ide o tuzbu mat deti tak to sa velmi tazko zdovodnuje rozumom, lebo podla mna je to pud a ako taky uplne ignoruje akekolvek racionalne argumenty. Cize si mozes povedat v 40tke uz som na deti pristara ale ak po tom dietatku stale tuzis, tak sa budes snazit dalej.
Druha vec je tlak spolocnosti. Na Slovensku je ten strop tlaceny velmi nizko. Keby si zila niekde inde, nikto by neriesil ze mas deti po 40tke. Mne sa to nepaci sa nechat ovplyvnit verejnou mienkou ked ide tak silne osobnu vec ako je materstvo.
Zelam vela stastia a radosti, nech sa rozhodnes akokolvek.
Si pripravena na to ze to tretie dieta uz nemusi prist koli tvojmu veku? Ak skutocne chces tretie dieta, ja by som odkladala co najmenej. Plodnost zeny ide drasticky dolu po 35.
@andreatytler no vieš, možno tvoj názor vychádza z eufórie, ktorá nie je úplne štandardná.... Rodiť v 46 je síce obdivuhodné (a moc ti to prajem 🙏), ale rozhodne to nie je situácia, ktorú je fajn dávať za príklad. Pretože z mnohých racionálnych i zdravotných dôvodov to fajn proste nie je.
Max do 40
@tiezjedna Ja verim tomu ze rodit je fajn aj zdravotne aj inak racionalne dovtedy, dokedy ma zena menstruaciu. Matka priroda to tak zariadila ze to rodenie po 35 je uz stale menej a menej pravdepodobne ale stale mozne.
@denisah6 vztahy s vekom nijako nesuvisia. moj muz ma 2 bratov, su medzi 2rocne rozdiely a cim su starsi tym menej si rozumeju.
Mam 2 kolegyne, jedna ma 2 sestry- o 2 roky starsiu, bavia sa na urovni slusnosti- blahozelania k sviatkom, navstevy na vianoce, atd. A druhu sestru ma o 10 rokov mladsiu a s tou su ako dvojicky. volaju si kazdy den, vedia o sebe este aj kedy ma ktora menzes.
A druha kolegyna ma o 12 rokov starsiu sestru a detto. Kazdy den si volaju, byvaju od seba takmer 100km, ale kazdy vikend sa navstevuju, super vztahy maju.
Vztahy su o povahach, nie o tom, aky je medzi detmi vekovy rozdiel. Co na tom, ze sa deti s "idealnym" vekovym rozdielom v detstve spolu par rokov vyhraju a cely dospely zivot si potom nemaju co povedat.
@andreatytler ani nie minule som čítala, že posledné roky rodia ženy 38-44 r aj preto sa trocha posunul vek na preplatenie ivf od poisťovne.ked som ja rodila už po 35 tke sa robila amniocenteza teraz veľa žien len začína s prvým dieťaťom.
Príliš stavu nás riešia nejaké tabuľky, vek ženy.Kamaratka v IT teraz rodí v 44 r nikto nad tým nelamentuje my sme ešte postihnutí časmi socializmu kedy žena mala rodiť hneď do 25 r
@matkahelka tiež si myslím, že to je o vzťahoch, rodinnej súdržnosti povahach ako o veku
@babulkomale presne taký prípad poznám aj ja, tri sestry, najstaršia a stredná sú 2 roky po sebe ledva sa pozdravia a najmladšia je 11 rokov po tej strednej a sú spolu nonstop.. je mi jasné že ročne dieťa s 15, 16 ročným budú mať iné záľuby, ale myslím že tieto rozdiely sú viditeľné v detstve a v dospelosti to už ide podľa povahy.
Ja mám tiež plno kamarátok nad 40 a aj 50, vždy som si rozumela viac so staršími, moje kamošky v 18 boli ešte pojašené a ja som si už svadbu chystala 😆 v 19 som sa vydala, o 2 mesiace na to som otehotnela, lebo som deti a veľkú rodinu vždy chcela. Nikto nechápal prečo sa tak skoro vydávam keď nemusím ale ja som to tak chcela, deti milujem, pracujem ako učiteľka v škôlke takže keď mi niekto povie či chcem zas utierať zadky a počúvať plač tak mi je to smiešne, pretože to mám aj v robote
@andreatytler
@luccija
to vnímanie je hrozne subjektívne. Ja to napríklad beriem aj v kontexte času. Pretože vek v dobe pôrodu je prakticky len začiatok. Mať cez 70 v čase, keď moje dieťa (teoreticky) bude končiť VŠ by som nechcela. Fakt nie.
@luccija presne tak.moj svagor so zenou a detmi ziju aktualne v bruseli. oni 45 rocni a jedno dieta puberta, druhe takmer dospele. a uz neraz povedali, ze sa tam citia ako mimozemstania, pretoze tam ziadna 45 rocna zena nema takmer dospele dieta, ze tam zeny do 30 nerodia, rodit zacinaju v 35 a vyssie. uplne bezne, ze zeny po 40 su tehotne. a nikto neriesi to slovenske stale omielane, ze v 60 bude dietatu na stuzkovej, to len my tu na SR sme v tomto taki zabrzdeni.
@matkahelka nejde o stužkovú ale o to, aby som si aj čas s dieťaťom užila čo najdlšie. AJ keď budú dospelí, budú mať svoj život, rodinu, myslím, že väčšine deťom budú ich rodičia chýbať a ich deti si starých rodičov možno ani pamätať nebudú.
Ja sim prve rodila pred 36 a druhe v 42 su to super deti zdrave a isla by som do toho rovnako v tomto veku zas 😁
@kvetinka75 Naši nás mali tiež neskoro na tú dobu, najstaršie dieťa v 32/34 a najmladšie v 37/39 a v pohode si užívajú aj vnúčatá. Dokonca sú vnúčatá už aj puberťáci, ale máme aj škôlkarov. A my už sme po 40-ke. Takže veľmi slabý argument.
Prve dieta sa mi narodilo v 36-ke, teraz v 38-ke sa zacinam citit na druhe. Vekovy strop urci do istej miery biologia sama..a rozhodnutie by som urobila podla toho, ci sa este citis na prebdene noci, a na pubertiaka v 50-ke. Pri dnesnom priemernom veku dozitia 82 rokov na zenu, je to podla mna v pohode😂
@zuzanockamt asi nechceš nikoho presviedčať, ze rodiť vo vysokom veku (45+) prvé dieta je úplne normálne a hlavne prima napad, ze?🙄pretoze po žiadnej stránke nie je… Myslím, že najmä k tomu smerovala väčšina odpovedí, ktoré sa niesli v nie práve nadsenom duchu… Je to každého vec samozrejme, a keď sa roky nedarí, tak chápem, že človek je potom vďačný za diaľnicu na teste bez ohľadu na vek. Ale vedome to plánovať na 45+ je podľa môjho názoru sobecké voči dieťaťu/deťom. A nie, ani v zahraničí to nie je bežný štandard.
@kvetinka75 predstava rodicov vec jedna, realita vec druha. dnes mladi pocas VS/po VS odidu na "skusy" do zahranicia a zostanu tam, najdu si tam partnerov a zalozia si tam rodiny. kolko je len tu na koni zien zijucich v zahranici. a aj ked ich matky mali v 20, tak ich realne vidia kolko? 2x za rok, ak vobec. za mna je uplne chore v 40 riesit, ako sa budem (a ci) venovat vnucatam. aby som 20-30 rokov dopredu planovala, co bude. zijem predsa primarne pre seba, pre to, ako to vyhovuje mne. nebudem hadam svoj zivot prisposobovat imaginarnym vnucatam, ktore alebo budu alebo nie.
@kittykat22 ti si sa s konom zrazila?
Toto pises aj na tie portaly kde sa zbiera pomoc pre deti lebo ich je 5 a ich 35 rocny otec ma rakovinu?
Alebo co tu bola mamicka bubena a zomrela na rakovinu, kolko mala rokov?
Plna detska onkologia ti nieco hovori?
Mam kamosky ktorych rodicia boli starsi na vtedajsiu dobu alebo boli kamosky tretie ci stvrte dieta v poradi a vies co? Vsetci ziju...vidam ich este v celkom fajn stave.
Zato moje rovesnicky a mladsie kocky, zhodou okolnosti tri bezdetne spachali samovrazdu, dalsia mala nejaku chorobu krvi a dalsi kamarat umrel na infarkt, tiez bezdetny.
Nevravim ze ktorakolvek starsia mamicka nemoze ochoriet, ale takto sprosto to napisat, akoby to bolo pravidlom, to je hnus. Ked kazdy piaty par ma problem s pocatim.
@kittykat22 🤦🤦🤦
@babulkomale štatistiku žiadnym plamenným komentárom nezmeníš. Pravdepodobnosť zdravotných komplikácií vekom rastie. To je proste fakt.
Toto je veľmi individuálne ale pre mna je strop 35, teraz budem mat tretie dieťa do 30, skúsime ešte jedno (možno dve 😅) v 32. Ja sa potom už aj teším do prace, na život bez plienok a spanok 😁 a hlavne pre mna najväčší faktor je vzťah s manželom, cestovanie a najmaja by som strašne chcela byt aktívna babka a pomáhať s vnúčatkami, hlavne sa ich chcem dožiť a teda ak v 35 sa rozhodne rodiť aj to moje dieťa tak v 70tke už to bude ťažké zvládať vnucatka, mám čo robiť 😁
@kittykat22 tymto komentarom si prerazila dno. mala by si sa hanbit. chemoterapia sa NESPAJA s vyssim vekom. rakovinu maju batolata, male deti, skolaci. kolko zien na koni 30-rocnych tu s rakovinou bojovalo/bojuje. si hlupa zena, ak taketo cosi dokazes napisat!
@tiezjedna ja nemenim statistiky. Ale toto pisat ludom? Ktori mozno nemali stastie ma partnera do 30 a potom.lietali po CAR?
Aspon trochu slusnosti by to chcelo.
Cize ty chodis po cakarnach a vmietnes tam ludom do tvare, ze vy co tu robite taki mladi, ako mozete mat reumu alebo sklerozu multiplex? Alebo prides na onkologiu a rozpravas tam ludom ze urcite zili zlym zivotnym stylom?
Alebo povies sesternici ze keby si nepchala do seba tie hormony kvoli otehotneniu, nemusela si mat teraz rakovinu?
Ci len na internete ste svalnate hrdinky?
Ze zeny...Adolf by mal z vas radost. Postrielat chorych a starych, ze?

Nedá sa mi dať like na komentáre keď som to uverejnila anonymne, ale ďakujem veľmi pekne každej jednej z vás že ste si našli čas a napísali svoj názor. Asi pobudem nejaký rok v práci, nech to nie je že idem hneď na matersku a v 36 sa pokúsime. Ak to vyjde dobre a ak nie zmierim sa s tým, bude ako má byť. Ďakujem ešte raz baby 😊