Vplyv veku otca na autizmus dieťaťa
Ahojte niekde som sa Dočítala že autizmus prenášajú hlavne otcovia keď už majú nad 35-40r. Tie Maminy čo máte doma takéto dieťatko máte starších partnerov ? Môj manžel ma 36 ešte by som chcela baabo ale bojím sa toho
@anonym_autor nech sa páči, vek manžela pri narodení našich detí 42,44, 52, 58. Všetky deti sú zdravé
Moj mal 31 ked sme pocali nasho syna s AS
Zaujimava otazka. Takze tu su statistiky podla aktualnych studii:
Vek otca 25 rokov: Približná šanca na dieťa bez poruchy autistického spektra: 98,5 %
Vek otca 30 rokov: Približná šanca na dieťa bez poruchy autistického spektra: 98,4 %
Vek otca 36 rokov: Približná šanca na dieťa bez poruchy autistického spektra: 98,2 %
Vek otca 50 rokov: Približná šanca na dieťa bez poruchy autistického spektra: 97,5 %
...a inak aj s vekom zien sa toto potvrdilo, len to ma este mensi vlyv ako u muzov.
Môj priateľ je otcom jedného dieťaťa s ťažkým autizmom, v čase počatia mal 26 rokov, druhé dieťa Adhd, 29 rokov. Príčina bude ešte niekde inde. Čítala som, že imunitný systém matky a stav jej črevneho mikrobiomu zohráva dôležitú úlohu. V rodine otca autizmus nikdy nemali.
My 37-40 a je dieťa ok
Moj otec ma mal hlboko po 40 tke a som ok
Kamoš okolo 50tky a má dieťa ok
Neviem no
A co poznám čo majú take dieťa, jedno mal mladého otca do 30 a druhé z umelého oplodnenia
Podľa mňa v tomto vek nehrá až takú rolu, musí byť v tom niečo iné
Čítala som to tiež, určitú logiku by to dávalo, ale prax to príliš nepotvrdzuje. Dokonca z môjho okolia to skôr vyzerá tak, že čím sú starší, tým sikovnejsie deti majú. Autistov poznám vlastne iba takých, ktorých mali relativne mladi rodičia. A velmi zaujímavé je, že okrem 1 rodiny sa vždy jedná o najstarsie dieťa a další surodenci boli zdraví. Tam budú zrejme rozhodujuce iné faktory, nie v zasadnej miere vek. Tých 36 rokov sa mi vôbec nezdá vela na ďalšie bábätko, pokial ostatné okolnosti sú vyhovujuce.
S takýmto zmyslanim nemaj dieta
To je individuálne. Manžel mal 54 a 56, ja 38 a 40. PAS nemá ani jedna.
Nie je to pravda mám kamarátky čo majú autistov a sú aj 20 ročne a manžel do 25 takže je to aj v nižšom veku ja mám autistku síce najmladšiu ale mám ďalšie 4 deti zdravé
@anonym_autor príčina autizmu je multifaktorialna. Rovnako ako pri rakovine, je teda faktorov veľa a s určitosťou v danom prípade nevieme, čím bol autizmus spôsobený. Tvrdiť, že je to vekom otca je to isté ako tvrdiť, že keď fajčíš dostaneš rakovinu pľúc. Sú ľudia, čo nemali cigaretu v ústach a zomrú na rakovinu pľúc. Sú mladí, zdraví ľudia, čo majú autistov
A baby je toho teda viac alebo len lepšia diagnostika?
@anonym_autor je to v prvom rade geneticke.
@anonym_autor ta stastika, ze nad 40 rokov maju muzi 5krat vacsiu sancu mat dieta s autizmom, je naozaj
spominana obcas.... ale aj keby si mala dieta s autizmom, tak co? miliardar Bill Gates,
Spevacka Susan Boyle, herecka Daryl Hanah, herec Anthony Hopkins,...
vsetci maju autizmus, ale su aj sikovni a maju v zivote vztahy a priatelstva.
Máme dcéru autistku , ja som mala 22 a muž 20 . Podla mňa blbosť
@anonym_autor Uf, hlavne nech nie je po tebe...s takým zmýšľaním 🙂.
@anonym_autor ta stastika, ze nad 40 rokov maju muzi 5krat vacsiu sancu mat dieta s autizmom, je naozaj
spominana obcas.... ale aj keby si mala dieta s autizmom, tak co? miliardar Bill Gates,
Spevacka Susan Boyle, herecka Daryl Hanah, herec Anthony Hopkins,...
vsetci maju autizmus, ale su aj sikovni a maju v zivote vztahy a priatelstva.
@anonym_5ede6d 🤔jaaaj, no takých autistov ako Bill Gates asi nemá nikto na myslí, keď sa boji autizmu. Má má na mysli skôr retardovaných, čo nerozprávaju, plienkovaní, agresívní s epilepsiou a čo ja viem s čím všetkým.
@anonym_5ede6d 🤔jaaaj, no takých autistov ako Bill Gates asi nemá nikto na myslí, keď sa boji autizmu. Má má na mysli skôr retardovaných, čo nerozprávaju, plienkovaní, agresívní s epilepsiou a čo ja viem s čím všetkým.
@anonym_a400a9 epilepsiu mavaju ju aj ludia ktori vobec nie su autisti. Agresia takisto nie je automaticky sucast autizmu.
Bill Gates je vacsi kkt nez Susan Boyle, ked uz.
Mentálna retardácia nie je odnožou ani dôsledkom autizmu. Ludia na autistickom spektre nemajú zvycajne znížené kognitívne funkcie. Zásadný rozdiel medzi autizmom a mentálnou retardáciou spočíva v tom, že autizmus je duševný stav, ktorý sa prejavuje už od raného detstva a vyznačuje sa masívnymi ťažkosťami v komunikácii, interakcii a nadväzovaní vzťahov s inými ľuďmi. Deti s autizmom vo všeobecnosti nemajú znížené kognitívne funkcie. Naproti tomu mentálna retardácia (intelektuálne postihnutie) je neurovývojová porucha charakterizovaná postihnutím intelektuálnych a adaptačných funkcií. Mentálna retardácia je hodnotenie kognitívnych funkcií dieťaťa.
Pointa je, prestanme malovat hned najhorsie stereotypy a naucit sa aj FAKTY a PRAVDU o autizme prv, nez ho zacneme hadzat jedneho vreca s plienkami, agresiou, epilepsiou a ktoviecim.
@anonym_a400a9 epilepsiu mavaju ju aj ludia ktori vobec nie su autisti. Agresia takisto nie je automaticky sucast autizmu.
Mentálna retardácia nie je odnožou ani dôsledkom autizmu. Ludia na autistickom spektre nemajú zvycajne znížené kognitívne funkcie. Zásadný rozdiel medzi autizmom a mentálnou retardáciou spočíva v tom, že autizmus je duševný stav, ktorý sa prejavuje už od raného detstva a vyznačuje sa masívnymi ťažkosťami v komunikácii, interakcii a nadväzovaní vzťahov s inými ľuďmi. Deti s autizmom vo všeobecnosti nemajú znížené kognitívne funkcie. Naproti tomu mentálna retardácia (intelektuálne postihnutie) je neurovývojová porucha charakterizovaná postihnutím intelektuálnych a adaptačných funkcií. Mentálna retardácia je hodnotenie kognitívnych funkcií dieťaťa.
Pointa je, prestanme malovat hned najhorsie stereotypy a naucit sa aj FAKTY a PRAVDU o autizme prv, nez ho zacneme hadzat jedneho vreca s plienkami, agresiou, epilepsiou a ktoviecim.
@anonym_5ede6d Ale ano, napr. pri detskom autizme, ktorý sa diagnostikuje do 3 rokov, býva v 70 až 80 percentách aj mentálna retardacia. Postihnutý nepresiahne vývoj na úrovni 3 rokov.
@anonym_5ede6d Práve môj priateľ má takéto dieťa, je aj plienkovana.
Čítala som to tiež, určitú logiku by to dávalo, ale prax to príliš nepotvrdzuje. Dokonca z môjho okolia to skôr vyzerá tak, že čím sú starší, tým sikovnejsie deti majú. Autistov poznám vlastne iba takých, ktorých mali relativne mladi rodičia. A velmi zaujímavé je, že okrem 1 rodiny sa vždy jedná o najstarsie dieťa a další surodenci boli zdraví. Tam budú zrejme rozhodujuce iné faktory, nie v zasadnej miere vek. Tých 36 rokov sa mi vôbec nezdá vela na ďalšie bábätko, pokial ostatné okolnosti sú vyhovujuce.
@miriamzba toto sa aj nám potvrdilo v praxi. Deti ktoré mali oteckov 50+ boli inteligentnejšie, múdre a bystré.
A baby je toho teda viac alebo len lepšia diagnostika?
@simona20201309 len či sú ženy múdre vybrať si otca pre dieťa vo veku dedkov.Z môjho okolia 2 deti po IVF rodičia pred 40 tkou.Dalsi okolo 35, jedna do 30.
@anonym_547b45 je toho oveľa viac oveľa.Lepsia diagnostika je možno pri aspergeroch, ak dieťa nerozpráva, alebo je plienkovane, alebo výbuchy zlosti je to viditeľné tak je logicky zdiagnostikovane a nie, že lepšie.
Jezis, ja som myslela, ze das nejakych 50-60, a ty si zadrela 36. No nic, idem si uz zhromazdovat hlinu na hrob 🙂
Synovec je autista, svagor mal 3-32 led sa maly narodil. Svagor je nefajciar, nepije alcohol pravidlene ked neratam pohar vina raz za mesiac. V rodine sme nemali ziadne ine dieta na spektre
Syn ma spoluziacku tiez autistku, jej rodicia su obaja o 10 rokov mladsi odo mna, ona ma 30 jej muz tiez tak nejako 30-32 a ich dcera ma 7, mali ju ako fakt mladsi ludia.
Najhlavnejší faktor je genetika, podľa mňa to spojili s vekom ani nie preto, že starší muži majú starší organizmus, ale medzi nimi je veľa takých, ktorí neskoro pomýšľali na to, mať dieťa, lebo oni sami majú trochu problém so vzťahmi a trvalo im to dlhšie, kým prekonali naučili sa odpozorovaním ako to vo vzťahoch ide (majú niečo z aspergera). Tí potom môžu mať dieťa na spektre PAS a je pravda, že v súčasnosti sa to lepšie diagnostikuje ako pred nejakými 50 rokmi. Niekto povie, že nemali túto dg. v rodine, ale mohli mať takých príbuzných s uzavretou povahou, ktorí boli na hrane a nejako prežívali.
Táto dg. PAS má široké spektrum a niektorí z nich sú takí, že rokmi odpozorujú ako žije okolie a príjmu to za svoje. Tí ktorí, majú tých príznakov PAS veľa a ani nerozprávajú, nosia plienky a pod. u tých toto nefunguje.
Keď som ešte chodila do škôlky, tak do autistickej triedy chodili mamy prevažne mladé a mužov mali tiež mladých, tých starších bolo menej.
Mojho synovca mala svagrina okolo 35, jej muz okolo 45. Pred nim a po nom maju zdrave deti. Ono sa uz pri tejto chorobe upusta od vekoveho koeficientu ako priciny choroby. Ja som mala este starsia dieta, dalsie svagrine detto a ani jedno dieta nie je PAS.
Ono je to ešte zrozumitelnejšie vysvetlené tak, že ak je otec dieťaťa aj 50 ročný a viac, ale on je spoločenský, napr. už aj mal rodinu, tak taký nebude mať dieťa s novou partnerkou s príznakmi PAS. Ale taký 40-tnik , 50-tnik, ktorý bol doteraz slobodný, nemal ani veľa vzťahov, obyčajne mu veľa pomáha mama, pracovne sú niekedy aj celkom úspešný, tak ten môže mať niečo s aspergera a to sa prenesie aj na jeho dieťa.
ex mal 34 ked splodil dieta z ktoreho je autista
manzel mal 43/44 ked splodil dieta bez autizmu
Ex mal po 40 a splodil zdravé dieťa, kolegyni muž splodil jedno vo veku 47 a jedno 48 obe deti zdravé

@anonym_autor je to rizikovy faktor, ako genetika, pas v rodine, alkohol/fajcenie pocas tehotenstva, alebo komplikacie pri porode. Zas to nie je s urcitostou, ze prave vam sa nieco take stane.