Všetci v okolí otehotneli na prvýkrát a ja sa cítim frustrovaná, lebo nám sa nedarí
Ahojte! nikdy som si nemyslela, že budem písať na modrý koník, ale nikdy nehovor nikdy, že? 🙂 snažíme sa o dieťa, toto je štvrtý cyklus, kedy zasa nič (viem, nič nie je stratené, je to krátko....). Cyklus mám pravidelný, po druhom neúspešnom pokuse som zašla za gynekológom, ktorý mi sledoval ovuláciu, vždy prebehla, čiže vnímam a myslím si, že som v poriadku. Manžel je objednaný na spermiogram. Neviem ako je to možné, ale všetky ženy v mojom okolí sú presne tie, ktoré otehotneli na prvú šupu, aj také zatratené prípady, kde boli problémy s hormónmi a totálne nepravidelným cyklom ak nejaký vôbec bol, čiže vidina otehotnenia bez pomoci slabá, ďalšia kamoška autoimunitné ochorenie so silnými liekmi na štítnu žľazu - bum za chvíľu rodí, ďalšia kamoška horko ťažko raz za dva roky sex a bum na prvú šupu... Vďaka tomu som totálne bola v tom, že to vyjde na prvýkrát aj mne, vôbec som o tom nepochybovala, nuž realita je úplne iná. Nikomu som to ani nehovorila, tvárim sa, že akože sa ešte nesnažíme, lebo nechcem aby ma niekto ľutoval, alebo dával rady typu "prestaň na to myslieť a hneď sa to podarí", lebo ani nerozumiem čo sa tým myslí. Apropo, čo sa tým myslí prosím? aj tu som videla kopec príspevkov, kde znejú podobné rady a skúsenosti, že po rokoch snaženia si povedali, že tak nič kašleme na to a zrazu zostali tehotné. Ja tomu nerozumiem, veď ak by som sa vykašlala na to, tak používam kondóm, alebo nejakú inú formu antikoncepcie a logicky neotehotniem Ako ste to teda urobili, že jeden mesiac sa snažíte a ďalší sa dáte do módu, že sa nesnažím? U nás sex neprebieha v štýle že jupííí plodíme dieťa. Normálne sexujeme aj mimo plodných dní, proste neupínam sa na to počas aktu. to príde asi až týždeň po ovulácii, kedy sa sledujem, čítam fóra a podobne a trvá to až do menštruácie. Potrebovala som sa asi vyrozprávať, ale budem vďačná aj za rady, vysvetlenia, alebo aj slová povzbudenia. ďakujem
@lienkazuzu su ti stastni, ktorým sa zadarí hneď a sú ľudia, ktorí čakajú roky.Cim skôr prestaň s tým čítaním fóra, sledovaním a pod, lebo, ak sa náhodou nebude dariť rok budeš na tom zle psychicky.Pride, keď bude jeho čas🙂ovuláciu máš..spermiogram uvidíš...my sme čakali 2 r a žiadne zdr.problemy
To, že sa "vykašlali" na plodenie myslím ze značí to, že proste prestali sledovať ovulaciu, počítať plodné dni a doslova myslieť počas, sexu, že "nech to vyjde".
No a teraz k tomu... Štvrtý cyklus, čiže štvrtý mesiac snahy, tipujem...to je skutočne ešte málo na to, aby si sa stresovala že sa ti nepodarí..
Zbytočne sa budeš porovnávať s kamarátkami, skrátka niektoré ženy počnú hned, iné po mesiacoch snaženia, iné po rokoch a bohužiaľ aj také co im musí pomôcť medicína. A sú aj také páry, kde to nepôjde nikdy.
Ale to ty nerieš, nemysli na to, čo a ako majú iní, lebo len zbytočne sa dostaneš do stresu a skutočne sa zablokujes.psychija je veľmi silná.
Dieťa príde, keď ma prísť...
Ja som mala rovnaky postoj voci MK, a som tu pecena-varena 😂
Uplne viem o com hovoris, za ten cas co sme sa my snazili o dieta maju nasi kamarati uz po dve deti, niektori uz aj skolopovinne. Je tazke sledovat ako to inym ide bez najmensieho problemu a ini musia vyvinut vela energie. Vy ste ale este len na zaciatku, priemernemu paru trva cca rok kym sa im to podari. To ze mas okolo seba same superplodne zeny je "nestastna" zhoda okolnosti. My sme skoncili v centre asistovanej reprodukcie, ale verim ze to nebude vas pripad a vsetko bude ok 🙂
Poradit ti mozem akurat sledovanie ovulacie. Doktor ti potvrdil ze prebieha, ale je dolezite vediet kedy cca, po ovu mas len max. 48 hodin na oplodnenie.
Ked som toto riesila, tak som vyslovene cele dva mesiace pouzivala ovulacne testy, od konca kramov po ich zaciatok. Vtedy som zistila, ze jeden cyklus bol ok, ovu bola vtedy kedy ma byt. Ale v druhom cykle sa ovulacia na prvy pokus nepodarila, az na druhy pokus ovela blizsie ku koncu cyklu.
Drzim palce so spermiogramom, cim viac informacii budete mat, tym lepsie sa vam bude dychat. Ak by sa aj stalo ze vysledky nebudu dobre, tak aj to je uzitocna informacia, pretoze s problemami sa da pracovat a riesit ich 🙂
A to s tym "prestan na to mysliet", myslim ze to je dobre mienena rada ale realisticky sa to proste neda. A je to prirodzene, ved ti na tom zalezi, chcete byt rodicia tak je jasne ze na to myslite. Cim viac som na to chcela prestat mysliet, tym tazsie to islo... To je tiez taka pasca do ktorej sa da dostat. Co mi pomohlo je presmerovat mysel na nieco ine. U mna to boli rucne prace (fakt, mozog nemoze prilis ubiehat, lebo ruky musia precizne pracovat) a potom som sa ponorila do studia toho ako vlastne funguje reprodukcny system. To ze tomu rozumiem mi pomohlo sa upokojit.
Ahoj. Prikloním sa k názoru ostatných, že na stresovanie je ešte naozaj skoro. Ale pridám aj moju osobnú skúsenosť. My sme sa s manželom tiež snažili, bohužiaľ o naše prvé bábätko som prišla ešte v prvom trimestri. To bol pre mňa ale signál, že moje telo sa na tehotenstvo potrebuje pripraviť.
Zmenila som životný štýl a upravila stravu v prospech živín, ktoré pomáhajú, aby organizmus mal všetky potrebné vitamíny na úspešné otehotnenie. Pre mňa to bolo logické riešenie, pretože sa venujem poradenstvu vo výžive. Je tam totiž veľa faktorov, ktoré môžu ovplyvňovať úspešné oplodnenie, nad ktorými sa mnoho žien ani nezamýšľa. Ak tvoje telo nie je v pohode zvnútra, najskôr bude riešiť ten problém.
Druhým aspektom môže byť aj problém u partnera, na to už ale treba odborné vyšetrenia.
U mňa sa teda tieto zmeny oplatili a neriešila som plodné dni, proste sme boli spolu, keď bola možnosť. Budem teda držať ešte palce. 🙂
@lienkazuzu aj my sa snažíme tiez 4ty mesiac, tiež bez úspechu a okolo mam samé baby co sa im to podarilo na prvý krát 😌 prvý mesiac to bol obrovský plač keď som dostala MS 😔 tiež som si nikdy nemyslela ze skončím na modrom koníkovi. Ale aspoň vidíš, sme dve co sa snažia presne rovnako, nie si v tom sama a musíme byť pozitívne naladené ze sa to podarí ❤
@lienkazuzu nechce sa mi verit, ze vsetky tvoje zname v okoli otehotneli na 1x. To nie je moc obvykle - skor naopak. A nieco take, ze mi to chodi raz za 3 mesiace a hura mame dieta na prvy pokus, je na zamyslenie. Ludia s tym, ze prisli k dietatu ako slepi k husliam nebudu verejne trubit. Druha skupine je presne ako ty - snazia sa mesiace a ked pridu II tak oznamia, ze to bolo bez snazenia, sledovania a ani nevedia ako k tomu prisli. Ale mnohe z nich velmi dobre vedia. Chceli sa vyhnut lutosti a dobrym radam, presne ako ty. Snazit sa prist k dietatu je aj bez verejneho zaujmu okolia, psychicky narocna disciplina. To co pises, ze ludia to maju hodit za hlavu - tak to je presne plodne a neplodne dni, ovulvacia & spol. Ty to riesis 4 mesiace ale niektore zeny to riesia 4, 5, 6, 7 rokov a robili okrem spominanych mozne aj nemozne ako prist k dietatu. A neda sa prestat mysliet na to, ako si pomoct. A zeny im radia - nechaj to tak, kasli na to a podari sa. Lenze to sa 100x lahsie pise ako robi. Vypnut si mozog ked x rokov neprichadza dieta je level schudnut 15 kilov bez namahy.
@lienkazuzu len tak medzi nami veľa žien hovori že otehotnela som na supu ale niekedy to nie je úplne pravda a časom zistíš že sa snažili celkom dlho ..ja ti poviem takto otehotnela som tri krát na prvý krát že úplne na prvý cyklus snaženia ..prvé bábo sa podarilo bez akýchkoľvek problémov ..potom dva potraty ...veľa vyšetrení hlava v smútku ...Ahm nízke ....potom sme sa snažili asi dva tri mesiace až nakoniec som si fakt povedala že kašlem na to ..šak to je jedno ..jedno dieťa nám stačí ... otehotnela som v cykle kde sme mali sex možno tri krát a tuším aj mimo plodných dní..ono to fakt príde keď nečakas ...teraz mám nastavenu liečbu a verím že to dotiahneme do šťastného konca ❤️🍀🙏
@lienkazuzu no prvá vec je že sa snažíte naozaj krátko na to aby si k tomu mala takýto postoj. A to je práve to čo je problém. Síce píšeš že na to nemyslíš a sexujete normálne ale evidentne to nie je pravda podľa toho čo píšeš. Ak by to tak bolo tak by si nečítala fóra. Užívajte si sex a nesleduj čo má kedy prísť a neprísť. Ak budete mať sex približne každý tretí deň tak sa do ovulácie trafiť musíte. No a ďalšia vec je to že tak ako ty nehovoríš kamoškám a ľuďom okolo že sa snažíte tak rovnako to nemusia priznať ani ony. Môže sa zdať že otehotneli na prvý šup ale v realite sa možno snažili až niekoľko mesiacov. Málokto o tom otvorene rozpráva. Otehotnieť ma prvý šup je v dnešnej dobe naozaj rarita.
Ja mam iny priklad: my sme este s jednym parom jedini co otehotneli, ostatni nic. Toto je este skoro na nejake hladanie problemu
@ivik4 áno samozrejme ja viem, že sú ľudia v oveľa oveľa horších situáciách, to nespochybňujem, napriek tomu sa necítim psychicky dobre...ale ďakujem a držím palce ❤
@luccija ja už teraz sa necítim dobre a uvedomujem si, že sa z veľkej časti trýznim sama a už mi zostáva len zmeniť to a prenastaviť si myseľ, čo je trochu obtiažne 🙂 ďakujem za radu ❤
@jaskolka máš úplnú pravdu veru. porovnávanie je smrrrrť. keď ja toto všetko racionálne viem, ale pocitovo si to neviem ovládať a prijať skrátka, že ja to mám takto a je to v poriadku a hotovo. ďakujem ❤
@lucka_ke jejda nestraš, ja mám 33 rokov, veď aj kvôli veku som vystresovaná, až taká "stará" mama som nechcela byť, ale nevydalo skorej 😀..klobúk dole za Tvoju trpezlivosť, som rada, že sa oplatilo ❤
@emalka waau, ďakujem za pochopenie a povzbudivé slová. Vidím, že sme podobné. Pre mňa je tiež skôr priechodnejšia cesta poznania a tak si aj sledujem ovuláciu (testy mám asi blbé, vôbec sa podľa nich nedá riadiť, preto som radšej šla k doktorovi) a študujem všetko, aby som zhruba chápala ako to funguje a mám pocit, že ma aj návšteva u lekára a poznanie svojho aj partnerovho stavu skôr upokojí ako vystresuje, lebo presne, aj keď bude niečo zle, môžeme to napraviť (snáď). Som mega racionálna bytosť a neviem si predstaviť, aj napriek tomu, že chápem že sú to naozaj úprimne mienené rady ohľadne zabudnutia kedy mám a nemám plodné dni, hahah..to jak akože si mám vypnúť mozog a zmysly? 😀 ďakujem ešte raz ❤
@jankaguru venujem sa tiež výživovému poradenstvu, aj športu, beriem aj vitamíny, ale chápem čo si chcela povedať a súhlasím, že toto je pre počatie veľmi dôležité. ďakujem ❤
@kundiboo ja plačem každý mesiac 😀 ale hej, ten prvý bol najhorší. Ono niekedy veľmi zahreje pri srdiečku pocit, že v tom nie sme samé a niekto na svete má ten istý problém a tak ťa dokonale vie pochopiť. veľmi si to vážim, objímam a prajem ti to čo mne 😉❤
@kittykat22 zas ono to neni zástup žien 😀 sú to také najbližšie, ktoré sa o tom so mnou otvorene rozprávali..ale akože to je jedno už, či to pravda je alebo nie je. Viem že 4 mesiace sú oproti 4 rokom nič, mám pokoru a rozumiem tomu, ale myslím že každý si rieši problém ktorý aktuálne má a považuje ho za "najhorší". Ostáva mi len dúfať, že naozaj robím z komára somára. ďakujem za názor a držím palce ❤
@dkethe žiadna blažená radosť netrvá večne 😀 ďakujem ale za názor
@dejna_ ďakujem za podelenie sa o skúsenosť a veľmi držím palce ❤
@kkovacovak ospravedlňujem sa za môj neoprávnený postoj k tomu že len krátko neviem otehotnieť 😀 ako som písala sexujeme normálne, žiaľ svoje telo vnímam a poznám a viem kedy mám plodné dni skrátka aj bez rátania a túto schopnosť si vypnúť neviem 😀 ďakujem za názor
@tomikejt som rada, že vám to nakoniec vyšlo a modlím sa aby som tak dlho nemusela čakať 😀
@kiki68 možno skoro, možno nie. čím skôr sa odhalí, tým skôr sa odstráni, to je zas môj pohľad ❤
@lienkazuzu ide len o to že je to ešte krátko na to aby ťa to muselo nejako extrémne trápiť. Samozrejme že na to myslíš keď to chcete čo je jasné, ale je dôležité vedieť že to naozaj nejde niekedy len tak. Práve to je dôvod prečo sú z toho často ženy frustrované lebo si myslia alebo počujú že to ide na prvý šup. To myslím tým postojom. Nerieš iné ženy alebo to že kamošky to majú tak alebo onak. Ono je to také klišé ale naozaj to príde keď to najmenej čakáš. Ja som si napríklad myslela že už nemám plodné dni a zrovna vtedy sa to podarilo. Preto viem že brať na toto ohľad tiež nemusí byť zárukou. Preto píšem nemyslieť na to, netestovať hneď. Príde to keď to má prísť tak držím palce ✊
Tak zaklad je sa neporovnavat s inymi, lebo ta z toho porazi a presne ako pises, budes frustrovana. Ked sa snazite to je fajn, treba byt trpezlivi a hlavne to neprehanat, aby ste si este tym aj vztah neznicili.
ja ťa nechcem stresovať, to určite nie, len si myslím, že 4 mesiace naozaj nie sú dlhá doba, držím palce
@lienkazuzu vo mozes spravit je ist ku gyn a na hematologiu. Muzovi nasadit folandrol, volne nohavice, ziadne jeansy a celkovo velmi zdravu zivotospravu. Sex kazde 2-3 dni. A uvidis. Mozno sa naozaj zrazu za mesiac zadari.
Ahoj, som na tom podobne ako ty, s tým rozdielom, že je to 9 mesiacov čo sa snažíme. Muž už bol na spermiograme s dobrým výsledkom a mne robili síce trochu dávnejšie testy, ale tiež som z toho vyšla v poriadku... okrem zle položenej maternice a potom miernej nadváhy, ktorej som si vedomá, ale pomaličky sa jej zbavujem... Muž prestal fajčiť, obaja sme obmedzili alkohol na úplne minimum, ja som prestala sladiť všetko, pečivo si dám tak raz týždenne, dokonca sme obaja začali chodiť skôr spať aby sme boli vitální. Sexujeme s chuťou a tiež ako ty nechápem vetu "Prestali sme sa snažiť, nerieš to toľko." ... Ja to neriešim... áno priznám sa že pred menštruáciou som v mierne napätí či príde atď., ale čo sa týka sexu nerobíme to len cez ovuláciu a náš vzťah si užívame, chodíme na dovolenky, výlety, žijeme si skvele... Úplne sa od tejto túžby však nedokážem odosobniť a je to úplne normálne.
Ak by si chcela niekedy pokecať a nebývaš 300km odomňa (som z Rovinky) môžeme sa stretnúť niekedy na kávu a trochu sa povzbudiť... mne by to asi bodlo 🙂
@beata_k možno kratučká, možno nie, uvidíme, pokaziť sa tým hádam nemá čo. Doktor to hneď sám navrhol, tak why not? ak by sme mali 25, tak určite počkáme, ale nemáme 😀
@kkovacovak máš pravdu veru, keby sa to tak aj ľahko realizovalo, ale budem na tom pracovať. ďakujem 🙂
@veronika_e pravdu máš, budem sa snažiť, ďakujem 🙂
@lucka_ke nestresuješ ma, viem že to nie je dlho, ale keď bol mozog nastavený, že veď mne to vyjde hneď, tak si ho musím prenastaviť, že aj takto je to v poriadku, len sa mi to ešte nedarí 🙂
@kiki68 folandrol je už objednaný, aj inofolic 😀 ku gyn chodím každý mesiac, zatiaľ len sledoval ovuláciu, no vravel že nabudúce mi spraví aj nejaké ďalšie vyšetrenia, tak uvidíme. ďakujem za rady a snáď to veru vyjde 🙂
@luna379 vidíš, ono je zas fajn vedieť, že ste v poriadku a super aj že ste zmenili životosprávu. potom to je asi v psychike niečo (neviem, ja si myslím že toto bude aj náš prípad), ani táto doba možno tomu neprispieva, bohvie. Bývam zhodou okolností kúsoček, vieme si tu napísať niekde súkromne? som tu úplne nová a vôbec neviem 😀
@jankaguru ahoj, tiež mám problém ako autorka, len dosť ma zaujala tvoja odpoved že treba upraviť stravu v prospech živín, ktoré pomáhajú, aby organizmus mal všetky potrebné vitamíny na úspešné otehotnenie. Vieš mi o tom viac napísať? aké živiny sú potrebné? nemyslím si že sa zle stravujem ale rada by som si dala poradiť od vyživovej poradkyne ak by ti to nevadilo 🙂
Presne viem o čom píšeš . My sme sa o bábätko začali snažiť keď sme sa zasnúbili ,ale to len tak ,že sme proste čakali že sa to stane ,vôbec som nesledovala plodné dni ,ovulaciu ,neriešila som . Po svadbe sme to už brali vážnejšie a prvý cyklus som bola v Tom že proste viem kedy to treba aby sa podarilo . Vovec som nepripúšťala možnosť že sa nezadari...a veru trápili sme sa 2 roky 😕 anovulacne cykly , každý mesiac 3x folikulometria...ja si myslím že keby to neriešim tak sa nepodarí aj doteraz 🤷 no ale teda počas nášho trápenia otehotneli hádam všetky ženy z rodiny ,kamošky aj známe ,a najviac som milovala že podaktore boli ešte nešťastne že sa im posmyklo, alebo nám hovorili akože "srandy" že či to nevieme robiť , či nám treba ukázať , alebo že "na mňa môj len hodí trenky a som tehotná" ...niektoré mesiace som bola už strašne na dne z toho 😞 teraz má malý uz 3,5 roka ale pamätám sa ako má tie reči boleli ...švagrinej sa tiež posmyklo a mňa bolelo sa na jej bábätko aj pozrieť ,lebo som aj ja strašné chcela 💔 ach no poznám to ...a chvalabohu sa nám podarilo ,tak ako sa podarí aj vám ❤️ ale po tejto skúsenosti chápem každú ženu ktorá má tieto pocity ❤️ neboj ,niesi v Tom sama , niektoré ženy sa snažia aj 10 rokov ,ale sme silné , a tie malé zázraky za to všetko stoja ❤️
@weronikcka ahoj. jasné, napíš mi prosím nejakú správu, lebo tu sa mi to takmer stratilo. 🙂
@zazrak1991 jeeej dakujem za krasne povzbudive slova a slova pochopenia ❤ hej,to je najhorsie ked su niektore este aj smutne ze otehotneli hned,ze vobec s tym neratali,jedna mi v 5om mesiaci plakala,ze to lutuje ze do toho sla a podobne. Neviem ani ako na to reagovat. Nuz nic,nezostava mi nic,len verit a skusat. Dakujem este raz 😊
@lienkazuzu toto ako by som pisala ja,presne moje myslienky, len ja narozdiel od teba mam zasebou dva potraty(minuly rok) ale zial odvtedy sa nam nedari, tak mame zasebou 2iui zial neuspesne, takze nas cakaju dalsie postupy aj v januari
@lens to mi je velmi luto 🥺 co je to iui? Prepac za mozno intimnu otazku,ale ako sa citis psychicky? Dva potraty su asi velka zataz,nerozmyslala si nad psychoterapiou?
@lienkazuzu ja som na tom rovnako, “snazime” sa tiez cca 4 mesiace, vsetky zeny v okoli na prvu supu a ja to nerozumiem (aj o dost starsie odo mna). Cyklus mam pravidelny a toto sa mi deje :(
@lienkazuzu keď sme sa začali snažiť p dieťatko my tak tiež som myslela že sa to hneď podarí a nič. Menstruacia chodila pravidelne. Potom mi doktor vysvetlil ako si merať teplotu a sledovat ovulaciu. Tam bolo tiež všetko v poriadku. Po roku mi urobil testy a zistilo sa že mam zvýšené hodnoty na ureoplazmu ( aspoň myslím že sa to tak volá...bolo to davno) v tom čase sa toto vysetrenie nerobilo automaticky. Ale povedal mi že u veľa žien sa mu toto potvrdilo a keď nasadil lieky snaženie vyšlo. Takže sme dostali lieky...ja aj muž. Potom sme kupili dom...zacali prerabat a keďže sme museli predať byt...tak som išla ja byvat ku kamoske on k banke...stretavali sme sa len vonku ako pubertiaci. A keď sme sa nasťahovali do noveho...prvy akt v novom a bum. To bolo po 3 rokoch od prveho snaženia.
Tak možno sa skús spýtať gynekologa. Veľmi držím palce. Lebo povedať si že nemyslím na otehotnenie je ťažké...az nemožné.

No bud rada ze si stale len vo fazy snazenia sa. Ja som mala okolo rodiace 2 kamosky a ja som o 2 deti prisla pocas tehotenstiev z toho jedno vo vyssom mesiaci. Nemysli na to tak a s muzom si uzivajte 😊