icon

Výchova podľa maminy verzus podľa doktorov

1medvedik1
7. jún 2017

Len tak čisto zo zaujímavosti 🙂 pri výchove svojich bábätiek sa riadite radami od mamiek, prípadne starých mám alebo od doktorov? Lebo bola som u známej ktorá má 3 mesačné bábo o kŕmila ho každé 2 hodiny, malo svoj presný režim, papá len mliečko a čistú vodu začala teraz dávať. Riadi sa tým, čo a ako povedia doktori.. Ale naopak mám ďaľšiu známu, ktorá chová bábo keď je hladné (tiež má 3 mesiace), dáva mu mliečko a sladký čajík, keď je unavený dá ho spať. Nemá presný režim že teraz toto o pol hodinu hento.. Riadi sa tak trochu radami maminy, ako vychovávala kedysi ona svoje deti..
Chcem sa opýtať, čo je podľa vás lepšie? A prečo? 🙂

Strana
z2
xoxo11
7. jún 2017

Ahoj medvedík1, podla vlastnej zkúsenosti viem, že každé bábo je iiné a chová sa inak. Aj na mňa tlačila moja mamaka aj druhá strarká a bola som z toho akurát dobre vystresovaná. Najhoršie je keď porovnáváš svoje mimi s ostatnými.
Každé bábo sa vyvíjá inak, má iné potreby a iný režim. Musíš sa naučit podla seba a podla vlastného miminka.
Moja dcerka nerobila nič podla predpisov, neliezla, nehovorila atd., bola vždy menšia ako ostatné. Doktorka ma ubezpečovala, že je to v normálu a že sa takto chová, vyvíjá jedno bábo z 1000. Teraz už chodí do školy, je jedna z najvyšších, a nemá problémy ani z učením.

Ako sa hovorí deti dobrovolňe hladom nezomrú, akurát bysom asi vynechala sladký čaj. My sme začali dávať sladké nápoje až po 3 roku veku.

jasminet
7. jún 2017

kojila som/davala flasu ked mali deti hlad - tak ako hovorila lekarka, nie tak ako vravela babka, ze kazde 3 hodiny, ak nieco na pitie, tak vodu (ako vravela lekarka), nie sladky caj ako vravela babka... spat sli ked boli unavene, vstavali ked boli vyspate - tak ako som to citila ja a deti... a rezim sme nikdy nemali, nemame doteraz ziadny pevny, vacsinou sa nase najmensie dieta prisposobuje programu celej rodiny, nie naopak...

dominika6
7. jún 2017

@1medvedik1
zapamätaj si
neexisuje žiadny režim,recept,tabuľky,či 100% rady na výchovu dieťaťa..
mama mieni,dieťa mení..
riad sa iba jedným...tvojim materinským pudom a srdcom..
kašli na net,lekárov,babky,susedky a knihy..
lebo je 100% istota že s v jednom probléme budú všetci odlišovať..

adussik777
7. jún 2017

Urcite by som počúvala viac rady dr, nakoľko ona je viac skúsená v takýchto veciach. Naopak,ak by mi mamina kázala,až vyskúšam toto a toto, že my ako jej deti nám to zabralo atak,nebola by som proti, veď mamina rada pomôže ak vie,ale viac menej by som ja osobne počúvala dr,a je rozdiel či nás ísť prvé decko všetko sa učíš, takže nevieš porovnávať alebo má už nejaké to druhé doma a pamätáš si nejaké veci od toho prvého bábätká. Čo jemu zaberalo atak. Ale isto vie toho dr viac, ako mama alebo babka .. a ten režim je úplne super keď má bábo,ja som ho nemala a až neskôr dom zistila aká je to výhoda. 😊😉

meluela
7. jún 2017

@1medvedik1 ak koji, tak normalny pediater dnes a aj odporucanie v porodniciach je resp. by malo byt dojcenie na poziadanie, cize ked babo chce a nie podla hodiniek. Nase mamy rodili vacsinou v 80 rokoch, ich rady su vacsinou odveci. Skor od babiciek ci prababiciek, teda zien co rodili v 30-50 rokoch by sme sa dozvedeli zaujimave veci.

girlnextdoor
7. jún 2017

Riadim sa hlavne svojim vlastným a obyčajným sedliackym rozumom, selektujem čo zoberiem od DR a co od zien z rodiny...
Ono kazda mama, svokra, teta si myslí že vie toho viac a lepšie, lebo x deti vychovala, mh, v tom prípade zeny v osadách sú matky roka...
Nečítam žiadne nety, mamily, a pod.
Počúvam rady iba tých ktorým dôverujem, z každého súdka iným...

siska53
7. jún 2017

@1medvedik1 pokial ide o stravu - prikrmy a hygienu ci zdravie,ak som.si nebola v niecom ista,tak s pediatrom. Mama ci svokra mali moznost vyjadrit svoj nazor.
Papanie a spanok - tam som respektovala potreby svojich deti a pocuvala svoj instinkt.
Ich potreby sa menili a teda aj rezim a ten pekne prisiel postupne so zavedenim prikrmov.

jasminet
7. jún 2017

@meluela ako moja babka, ktorej sa prve dieta narodilo v 1954 - daj tej malej (6m) hrachovej polievky, vsak su vianoce, aj kusok kaprika by uz mohla 😀

klara333
7. jún 2017

Ciastocne sa riadime radami lekarov aj nasich mám, ale nie vo vsetkom. Deti maju rezim, pretoze sa nam pri nich stereotyp osvedcil. Dojcila som a nedavala vodu, pretoze sa mi nezdalo, ze bz vodu potrebovali v tom case. Nedavala som sladky caj a cukriky, pretoze nemame na zubara 🙂 pri prikrmoch som sa riadila tym, co ma ucili v skole a co som si nacitala. Ked neviem zaujat postoj, dam na lekarku alebo rodicov. Nebijeme deti napriek dobre mienenym radam, ze ak im nedame na zadok a nenaucime ich posluchat na slovo, budu rozmaznani. Takze ako kedy 🙂

kristalova_slza
7. jún 2017

@dominika6
suhlasim, ale vcelku ma desi, ked nejakej mame srdce hovori, ze nechat vyplakat parmesacne babatko je ok, ked kazdy normalny clovek vie, ze ho to moze traumatizovat na cely zivot (pocit som tu sam a nikto nepride, moze mat reflux, moze ho tlacit plienka, nemoze sa poskrabat, moze mat krc...) moze to byt milion veci a je malicke a bezmocne a zanechane v postielke :(
ked to tu niektore pisu, je mi do placu

sense
7. jún 2017

ja som sa riadila zdravym rozumom ale brala do uvahy aj rady mamy ci svokry ale aj radami pediatra a dokonca aj internetom... nedojcila som resp len mesiac, dcera dostavala um kazde 2,5 az 3 hodiny, riadila som sa sice odporucanymi davkami ale ak bola dcera hladna dostala viac...dbala som na to aby neprekrocila davku 1l um na den kvoli zatazeniu oblicie, pit dostavala len vodu, spanok mala podla potreby a mali sme rezim resp ritualy...a mame ich dodnes tak... prikrmy som zavadzala viac menej podla tabuliek ale nie uplne striktne zacali sme zeleninou ale nie mrkvou, ale tekvicou kedze ta stolicuu zmakcuje kdezto mrkva zapeka...atd...

0silvia0
7. jún 2017

@1medvedik1 riadila som sa vlastnou intuíciou. Raz som ju neposlúchla (intuíciu) a dlho som to ľutovala.

maykaaa1122
7. jún 2017

suhlasim, ale vcelku ma desi, ked nejakej mame srdce hovori, ze nechat vyplakat parmesacne babatko je ok, ked kazdy normalny clovek vie, ze ho to moze traumatizovat na cely zivot (pocit som tu sam a nikto nepride, moze mat reflux, moze ho tlacit plienka, nemoze sa poskrabat, moze mat krc...)

esther03
7. jún 2017

@1medvedik1 radim sa podla mojej intuicie. Prikrmy a veci ohladne vyzivy som riesila s pediatrickou nakolko tieto veci sa menia vzhladom na vyzkumy a poodbne. Sem spada i to, ze som nedojcila na poziadanie, nakolko moje prave narodene dieta este nerozpravala tak mi nevedelo povedat ci je hladne, smädne, chce si prdnut, grgnut alebo sa nudi a preto place. Tak som zaviedla system papame najskor o 1,5 hodiny od predchadzajuceho krmenia. Aj traviaci trakt dietata si potrebuje oddychnut, natravit co zjedol atd. Co sa tyka starostlivosti o deti a vychovu, jednoznacne som pri oboch detoch prebrala system mojej mamy, co znamenalo dat dietatu rezim (osvedcilo sa pri oboch detoch). Cize o 9.00 sme mali prvy spanok- zvycajne balkon, zahrada prechadzka (kym boli malicke), desiata, o 11.30 obed (resp. malicke dojcenie), 12.00 spanok (doma v postielke), 15.00 olovrant, prechadzka, hranie atd podla pocka 19.00 kupanie, papanie, 20.00 spanok. Tento system bol dobry pre dieta (vedelo co kedy bude nasledovat), aj pre mna, aby som co to doma aj porobila or pracovala z domu. Kamoska bola zasedne proti akemukolvek rezimu, ze ona to necha na dieta kedy co chce robit. Ale nebolo jedno stretko aby nebedakala, ze nic nestiha, nevie kde jej hlava stoji, ani navarene, bordel v byte...Ked jej hovorim, ze je o to rezime a organizacii, tak ona, ze ona nevie svoje deti nutit spat. Ale to vobec nie je o nuteni, Ja som svoje deti nenutila spat, len sme zaviedli rezim. Ked bola starsia väcsia, lahla si do postielky a len lezkala, oddychovala... proste mala cas relaxu 🙂

matazirafa
7. jún 2017

@maykaaa1122 o par príspevkov vyššie je pisane uplne to iste len od iného nicku

esther03
7. jún 2017

@kristalova_slza
@maykaaa1122 co mate na mysli pod pojmom nechta vyplakat dieta? Je to nechat ho chvilu pomrncat, pripadne par minut poplakat alebo nechat ho revat 2 hodiny bez zaujmu?

mimka11111
7. jún 2017

Rady mojej pediatricky: dieta uz od narodenia dokaze s tebou manipulovat, nenosit,nespat s tebou v posteli,atd...lebo bude rozmazname,treba ho nechat aj trochu vyplakat...rady mojej svokry: dieta si musi trochu poplakat,nesmies byt otrokom svojho dietata....moja realita: nosim na rukach,ked je to potrebne, ....spi so mnou v posteli, pretoze si obcas vyzaduje aj v noci moju blizkost....nenecham vyplakat,ani poplakat /aj mimo toho sa naplace dost /, ....venujem sa mu vzdy,ked nespi a vzdy,ked nechce byt sam,tzn.napr. ho dam rano do postielky,na ktorej ma kolotoc..dokaze sa s nim pohrat, "porozpravat" cca polhodku a ja si zatial robim zakladnu hygienu,nakrmim psika,predpripravim nieco na varenie,atd...to je cela samostatnost nasho prcka, ktorej ho ucim...ked nechce byt sam,jednoducho sa mu venujem...

kristalova_slza
7. jún 2017

@esther03
pre mna to je proste nereagovanie na potreby dietata, vedomé "povedanie si", ze nebude so mnou kyvat a nechanie ho plakat bez povsimnutia. Casty pripad matiek ktore nezazili lasku, pozornost, tyranych, malo sebavedomych (zenu so zdravym sebavedomim ani nenapadne ze by s nou malicke babo chcelo a vedelo kyvat).

h2
7. jún 2017

@1medvedik1 Ahoj, určite by som nedávala 3-mesačnému dieťatku sladký čajík, ani nesladký čajík a dokonca aj vodu by som dávala, len ak by bolo veľmi teplo. Také malé dieťatko nepotrebuje okrem materského mlieka nič iné. A či sa riadiť radami mamy, alebo doktora? Záleží na tom, čo Ti radia. Ani doktori nie sú vševediaci a mama sa určite snaží poradiť najlepšie, ako vie, čo ale neznamená, že to musí byť správne. Argument, že: "Aj ja som Tebe dávala čajík, keď si mala 3 mesiace a neumrela si od toho." neobstojí.

dazdovka
7. jún 2017

@0silvia0 presne aj ja to radim kamaratkam, treba posluchnut svoju intuiciu, aby si nic nemuseli vycitat...
@1medvedik1 a ci sa radim radami mamy, ci lekara? No ked som zacala s dcerou praktizovat bezplienkovu metodu, nasa pediatra gulala ocami, ze to nemoze fungovat, ze dieta nema do dvoch rokov vyvinutu nervovu sustavu (teraz bezplienkovu metodu uspesne praktizujem od narodenia uz s tretim dietatom), mama moja tiez podobne a len pocuvam, ako sa ktory zo surodencov nevedel adaptovat z plienok na serbel a takto to mam skoro so vsetkym, lebo vychovavam a staram sa o deti trochu inac, ako ide hlavny prud. No a to je hlavne vychova a servis deti podla svojich pocitov, poznatkov, informacii, ktore aktivne vyhladavam (napriklad aj prostrednictvom stretnuti so zaujimavymi zenami).

1988majka
7. jún 2017

@1medvedik1
Kazde dieta je ine a myslim ze mama si svoje dieta najlepsie pozna a vie sa riadit svojim instinktom a zdravym rozumom.
Co sa tyka vychovy riad sa iba sebou a svojim partnerom. Hlavne aby ste sa na tom zhodli. Niekedy je fajn si aj veci trochu nastudovat aby si sa vyhla komandovaniu a dobrym radam okolia aby si sama vedela co a preco tak robis.
Co sa tyka starostlivosti o dieta - v zdravotnych otazkach sa riad predovsetkym lekarom. Ale nie v tom zmysle ze by si sa stresovala ak tvoje dieta nezapada do tabuliek 🙂. V zasade ako uz bolo spominane uz davno sa upustilo od trendov v dobe nasho detstva aj vdaka vyskumom. Niekomu vyhovuje pevny rezim a niekomu nie myslim ze to dost zavisi od povahy a zvyklosti rodicov a babatka 🙂. Co sa tyka napr. jedenia ktore si spominala deticky by mali papat podla ich potreby a plne kojene deti pokial niesu tropicke horucavy nepotrebuju cajiky a uz vobec nie sladene. Mliecko je sladke az az 🙂

1medvedik1
autor
8. jún 2017

Ďakujem za odpovede, vidím že každá to máme inak, lebo každé mimi je iné. Zaujímalo ma to, lebo síce zatiaľ nie som mamina ale na tej návšteve kojila známa malinké cca 15 minút, a potom už len hodíny sledovala, že kedy znova ho pôjde kojiť lebo musi každé 2 hodiny. Pritom babätko si v priebehu pol hodiny odhrclo aj 3x .. Zdalo sa mi prejedené, mohol byť aj reflux ale tak neviem no..

snehuuulienka
8. jún 2017

@1medvedik1 podľa Tvojej otázky usudzujem,že ešte nie si matkou☺
Ak by si už ňou bola,nezadala by si takúto otázku😉

Ak to raz príde,budeš sa riadiť inštinktom,a potrebami dieťaťa,a tak to bude spravne.Rady okolia Ti tak akurát pôjdu na nervy☺každá Ti poradí inak,ja som to robila tak a tak...Čo sa týka Dr. áno môže Ti dobre poradiť,ale jej rada nemusí robiť dobre Tvojmu dieťatku,Ty si spravíš aj tak po svojom,keďže Ty ako matka si budeš najlepšie poznať svoje dieta

esther03
8. jún 2017

@1medvedik1 a co je na tom zle, ze sledovala hodiny? Mozno im to tak vyhovuje. Neries cudzich ludi co robia a preco robia (ak sa ta situacia bytostne nedotyka), maju na to zvycajne svoje dovody...

nini1010
8. jún 2017

Najlepsi je zdravy rozum a materianky instinkt.Ked to dieta bides mat spolahlivo ti povedia aky pristup zvolit.nijaky spolahlivy navod neexistuje.

1medvedik1
autor
8. jún 2017

@esther03 ja ich neriešim. Každá matka vychováva dieťa inak a podľa nej najlepším spôsobom, i keď sa to iným možno nepáči, ale každá to robí ako chce..
Len ma zaujímalo či je to dobre, chcem sa dozvedieť. Akokeby ,,priučiť" ako je to u iných matiek a ako to chodí. Ja nikoho neodcudzujem, a nestarám sa do životou. Len sa pýtam či je to v poriadku aby som vedela ja.. 🙂

esther03
8. jún 2017

@1medvedik1 je to uplne v poriadku, ak mamicke a babätku vyhovuje rezim (väcsine detom rezim vyhovuje). Ale nie kazdy je tak nastaveny. Ja osobne si neviem predstavit nemat pri detoch rezim, cas papania, spania, kupania...Jedna vec dieta by bolo dost dezorientovane ked raz spi doma v postielke, potom v kociku na prechadzke, potom na terase kaviarne atd., pri nedojcenych detoch ked niekam ides nevies kolko mlieka, vody zobrat, bude jest raz alebo 3x? a podobne. Nehovoriac o tom, ze ja som pocas oboch deti aj ciastocne pracovala z domu (praca ma bavi a po 3 rokoch materskej by po mne ani pes nestekol v mojej brandzi keby vypadnem uplne). Takze keby nedam ziadny system, nemohla by som ani pracovat npr, cez obednajsi spanok cca hodku dve denne. A to ani nehovorim o fungovani domacnosti. Ale to je moj system, niekomu vyhovovat nemusi.

eeffka
8. jún 2017

@jasminet jj babky su ( teda boli) coool, moja pchala 4m do ruky paradajku nech si da vitaminy 🙂 tak ale ked bola ona mala nebolo nicoho, ona aj salamu na chlebicky vzdy krajala akoby sekerou nech si dame a nie sme take vychrtnute lebo chudi rychlo kapu 😒 ( prezili vojnu, tak bolo odpustene)

eeffka
8. jún 2017

@1medvedik1
@esther03

je to vyslovene o vnútornom nastaveni zeny, ja som malu kojila a robila z domu a nemali sme ziaden rezim ( jedli sme kedy sme chceli, spali kedy na nas prislo) domacnost som stihala v pohode aj nieco uvarit a mne to nevadilo lebo viem aj varit aj sa bavit s dietatom a popri tom aj lakovat nechty 🙂 .jediny rezim bol ze som robila od 5,30-7,00 ci sme v noci spali alebo padali kanony a sme tu
mna osobne dost vytacaju mamicky co o 19,00,00 sa kupe, 19,20,00 sa podava kasa.... a ak vybocia z rezimu su na prasky.

esther03
8. jún 2017

@eeffka preto som napisala, ze to vyhovovalo mne. Mna nevytacaju mamicky co rezim nemaju, su mi u prdele 😀. Navyse kazdy mame ine dieta. Skus pri autistovi nemat rezim 😉

Strana
z2