Vyčítali ste si, že ste sa nesnažili otehotnieť skôr?
Ahojte,mam 26, manzel 28 rokov, skoncenu VS a pol roka po svadbe. S manzelom byvame u mojich rodicov a zaciname podnikat prve kroky k uplnemu osamostatneneniu. Uplne sami by sme mohli byvat do dvoch rokov. Nasla som si dobru pracu, kde by som este chcela pobudnut a trosku si to tam positit, pretoze zaskakujem za matersku dovolenku,ale moja predchodkyna sa vraj nechce vratit....S manzelom sa o dietatku bavim kazducky den, vieme ze je to nas zmysel zivota ale este sme na nom nezacali pracovat. Vidim to tak ze mozno o rok by sme zacali...Avsak kazdy den ma trapia myslienky, ze mozno to nepojde jednoducho, mozno budeme cakat roky a ja si raz budem vycitat tieto"stratene roky". Je to vsetko velmi iracionalne a viem, ze to nemozem ovplyvnit pokial to neskusime, chcela by som vediet, ci niekto z Vas zaziva/zazil nieco podobne. Dakujem
Dievcata dakujem vam. Je dobre pocut viacero nazorov od roznych ludi v roznych zovotnych situaciach a s roznymi skusenostami. Myslim, ze viacero dievcat ma taketo otazky a urcite ste pomohli aj im. Dakujem Vam!
Ja si to vycitala/litovala tezko rict co presne ale byla jsem na tom jako ty dodelana skola, meli jsme kde bydlet (i kdyz taky ne na stalo v 1+1 s ditetem to neni slast) odpracovano jsem mela, ale cekala jsem jestli nedostanu slibovanou smlouvu na dobu neurč. no a pak to samozrejme neslo a i kdyz jsme celkali jenom rok tak byl strasne dlouhej a moc krat jsem se na sebe zlobila ze jsem cekala. No a ted se snazime o druhe a ja si zas vycitam ze jsme mela zacit driv protoze to nejspis bude jeste tessi nez u prvniho, ale hodl jednou jsem se rozhodla tak uz s tim nic neudelam. Jinak tu smlouvu jsem stejne nedostala 😠
@kauai mnohe zeny materstvo odkladaju z roznych dovodov. Nie je kde byvat, nie su peniaze, este nechcem byt rodicom. ja si myslim, ze ak sa na to niekto neciti, nemal by sa do toho tlacit. Ak nie su peniaze a byvanie, tak sa tiez neda robit vela.
Na druhej strane. Obaja mate ukoncenu skolu, zamestnanie, pracujete na vlastnom byvani. ak budete mat kde byvat s babatkom, a viete ze deti chcete, zbytocne by som necakala. Jasne ze to pocka rok alebo dva, ale napriklad 5 je podla mna dost. Prirodu clovek neoklame. Vo vyssom veku je tazsie pocat a zaroven sa zvysuje sanca zdravotnych komplikacii dietata. Jasne ze je dobre budovat si karieru, ale ak ma zena deti skor, aspon sa jej neskor moze nerusene venovat vo veku, ked ma najvacsiu sancu na karierny postup.
Ja som rodila 21 rocna, druhe babatko budem mat v 23. Nie som ziadny divny clovek 🙂 ja som vedela ze chcem rodinu a minimalne 2 deticky. V 16 som nasla zivotneho partnera, o ktorom som nikdy nepochybovala. Sme financne zabezpeceni, mame rodinu ktora nas lubi a podporuje a mame vlastne byvanie. Ja som studentkou VS. mne vyhovuje dokoncovat si pomaly skolu pri detoch a neponahlat sa do prace. Do prace nastupit/zacat podnikat planujem ked budu obe deti uz v skolke. Som mlada mamicka, vela toho vladzem a budem svojim detom hadam aj kamoska. Planujem s nimi sportovat a robit vsetky aktivity ktore sa daju 🙂
Stari rodicia su pomerne mladi a mame jedine dieta v oboch rodinach.moj muz je o 10 rokov starsi, co povazujem za vhodny rozdiel, vzhladom na to ze je presne vo veku, kedy je zrely na rodinu a zaroven sa o nas dokaze postarat kym nebudem pracovat.
Nie je vsetko len cierne alebo biele, treba zvazit aka je vasa situacia a vas postoj k zakladani rodiny. Ja podporim kazdu mladu mamicku, ktora ma podmienky a presvedcenie ze chce deti, pretoze potom niet co odkladat 😉
@kauai rozhodně ne, myslím nevyčítám, počala jsem až jsem byla připravená já i můj muž, a povedo se na poprvé, připravovali jsem se, zdravě jedli atak a pak se to povedlo, je úplně jedno jestli budete ve svém nebo ne . my třeba nejsme, rozhodli jsme se prostě ve chvíli kdy jsme věděli, že je ta správná doba 😵 takže žádný stres, že když počkáš dva roky tak to nepůjde, půjde, pokud na to bude vhodná doba a pokud to tak má být
Ja som rozmyslala ako ty..len este o par rokov neskor..v 26tich som este len zacala poriadne zabehavat v praci a zacalo sa mi tam crtat, co budem do buducna robit a ako sa zabezpecim predtym ako budem mat dieta...zacali sme sa snazit a v 31 rokoch som porodila..chcela som tak v 30tke, tak o rocik sa mi to posunulo..ale podarilo sa nam vlastne na prvy sup..a absolutne nikdy to nebudem lutovat...pre mna je to super, zabezpecena som ja, tiez manzel, mame kde byvat, mozem malemu dopriat dobru stravu a kvalitny zivot..podla mna je doba teraz, ze zena musi zial pozerat aj na seba, je rozumne sa zebezpecit a tiez je dobre ak to babatko ma kam prist - do vlastneho byvania, mat vlastny priestor...ked je pokoj v rodine, kde sa nemusite handrkovat kvoli byvaniu, financiam, co si mozete dovolit, urcite je to lepsie prostredie aj pre dieta...to len moja skusenost
A vek - prave som bola u lekara tento tyzden a sme to rozoberali..ja budem mat cochvila 34 a ze ci druhe dieta ..lebo vek..a on sam mi hovoril, ze je to len cislo..ze ide o to ako sa zena citi..ze je x zien co bez problemov porodia v 40tke a su na tom fyzicky stokrat lepsie ako 20rocne..aj sa rychlo zotavia a behaju okolo deti...a je to pravda...moja mamina ma 56 a tatko 60...ziju od nas dalej...taka by som bola rada ak by boli na dochodku a mhjli mi pomoct s malym..moja mamka ma este 5 rokov do dochodku..to uz moj syn bude mat 7 rokov..stale si hovorim, ze skoda, ze nie je starsia..keby mala 60, ze by mi pomohla s malym..teta ma 60, je na dochodku, vitalna zena plna zivota, chodi cvicit, na dovolenky, plna energie...no skoda, mna mala mamina ako 22 rocna...keby som bola sla v jej slapajach, tak si moje deti babky a dedka neuziju uz vobec..
Kym my pojdeme do dochodku, tak uz podla mna budeme vsetci dochodcovia najskor v 65tke...tak moj syn bude mat akurat 33..mozno prave bude mat dieta, ktovie 🙂
A este taku dodatok, ked tu niektore pisali, ze maju 30 a nestihnu 3 deti 🙂 Ked som bola au pair v Nemecku, mala som 21-22.. a tam bolo samozrejme bezne, ze zeny mali deti ovela neskor ako u nas..v rodine kde som bola to bolo take ukazkove ako v mnohych rodinach tam - vzali sa ked mala ona 30 a on 33...dalsich 5 rokov cestovali, zarabali, zabezpecili byvanie..on bol kardiochirurg, ona graficka dizajnerka..prve dieta v 35, druhe v 37, tretie v 39...krasna rodina s 3 detmi...kopec energie, plni vitality, 3 bezproblemove tehotenstva a porody...a nechapali, ze moja mama bola od tej domacej starsia o 5 rokov, pricom ja som sa im ako 22 rocna starala o deti vo veku 4, 2 a novorodenec🙂
mam 36, takto to proste zivot priniesol a stali sa veci, ktore sa stali a teraz sa snazime o nase babo, nevycitam si ze az teraz...teraz to tak citim, obaja chceme, teraz to v nas dozrelo a teraz je cas 😀 nikdy som si nevycitala, ze som nieco stratila, bola tu praca, potom VS, len mi je trocha luto, ze uz v tomto veku, je to tazsie aj po zdravotnej stranke, ale takto to je a budeme verit, ze sa to skor ci neskor podari
ahoj , i ja pridam svuj nazor. Vzdycky jsem rikala,, ze dite je , teda alespon pro me, nejdulezitejsi "vec" v zivote, nikdz nic nebude u me nad dite, a proto jsem nejak neresila praci a zkousela otehu. i pres to, ze jsem mlada, to neslo hned a musela se mi nastartovat ovu. proto jsem nesmirne radza to, ze cekam malou ted. Pac buh vi, jak by to slo o par lwt pozdeji...
@kauai ahojky, mně byly v mých 25 letech zjištěny vážné zdravotní potíže, nebudu to rozebírat, ale přišla jsem o jeden vaječník a druhý vaječník taky nebyl (ani teď není) úplně ok. Přestože jsem měla (a stále mám) skvělého partnera, nyní už manžela, tak jsem se rozhodla, že mít dítě teď jen proto, že se bojím do budoucna možných komplikací, se mi nechce. Chtěla jsem ještě chvíli pracovat a cestovat. No a ve 28 letech jsem se vdala a otěhotněla jsem na druhý pokus 🙂 Jsem ráda, že jsem nepodlehla tlaku lékařů a okolí, za ty tři roky jsem si udělala dobrou praxi atd. a teď už si RD užívám v klidu a nemám pocit, že musím nutně něco dohnat. Takže moje rada zní: nestresuj se zbytečně, pokud máš fajn práci a chceš tam ještě chvíli pobýt, tak s miminkem počkejte, jsi opravdu ještě mladá a bez zdravotních potíží...
Jinak ale souhlasím s názorem, že na dítě není člověk stoprocentně připravený nikdy. Takže zase nemá smysl čekat do nekonečna.

@kauai ne nevycitala (spise si teda vubec neumi predstavit, ze bych mela syna drive... ) Prcek se mi narodil kratce pred mymi 29. narozkami... A urcite se predem netrap myslenkami, ze to treba nepujde... treba to taky pujde dost rychle 🙂