Čo mi hrozí ak odmietnem očkovanie?
Ahojte, mam takmer 15 mesacnu dcerku, o 2 tyzdne by mala byt ockovana (MMR). Ja sa ale obavam moznych nasledkov a rozmyslam ze ju nedam ockovat. Co ma caka ak ockovanie odmietnem? zaujima ma to uplne presne... teda ak je tu niekto kto odmietol toto ockovanie-uvitam presny popis toho cim si musel nasledne prejst 😅 vopred dakujem 🙂
PS: mozu mi malu za to odobrat?
Nechcem sa tu zapájať do diskusie,ktorá asi nemá zmysel. V živote budeme každá veriť len tomu o čom nás život presvedčil a rovnako iba lekárom voči ktorým máme dôveru.Úplne super by bolo,keby sme tu ani jedna nemuseli o očkovaní polemizovať.Stačilo by ,aby bolo doprovoľné ako je to väčšine demokratických krajín,alebo tak úplne bezpečné,ako nás o tom presviedčajú.len mi je ľúto,keď argumenty "neočkujúcich" rodičov sú brané a chápané len ako "zvaľovanie" viny za ochorenie dieťatka.To je poburujúce.Ja osobne poznám mnohých lekárov,ktorí tiež neočkujú a lekárov,ktorí očkovania neodporúčajú.tak prosím hovorme o rovnocenných partneroch v tomto dialóge."Očkovaní" už majú tú výhodu,že konajú legitímne.Kdežto my vraj "protiprávne". 😠 A len v záujme dieťaťa vraj nestačí. 😒
@tin007
@bobocka
dakujem, hmmm tak teraz ste ma nepotesili, ja som myslela ze sme "za vodou".
Dobre a teraz keby som odmietla ockovanie MMR a potom ma predvolaju a ja budem argumentovat zdravotnym stavom, aj ked v case "riesenia" priestupku tu bude mozno uz O.K. mozu mi dat pokutu, resp. ratam ze maly bude mat tak tri rocky, "nariadit" alebo zaockovat,alebo zaplatit pokutu?
@abbey1 nasa dr. je v pohode ale je za ockovanie, vsetky deti dala ockovat a chodi na seminare kde "rozoberaju" mometnalnu modu odmietania ockovania a zda sami ze na vsetky nase A im oni nadiktuju B, tak potom tomu veria, ale neverim, skoro na 100% som presvedcena ze ak nemusi tak ma vyslovene hlasit nebude, len som zvedava ze ci to teda maju povinne alebo nie?
@sevzuz BCG vakcínou (proti TBC) sa môže očkovať až do 6 týždňov od narodenia, čiže ak máš termín v decembri a toto očkovanie od 1.1.2012 konečne zrušia, tak možno nič nebudeš musieť riešiť 😉
čo sa týka MMR, akú poruchu imunity tvije dieťa má? Moja staršia mala zistenú zníženú celobunkovú imunitu a imunoalergológ tvrdil, že NESMIE byť očkovaná živou vakcínou (MMR je živá vakcína).
@evca35 mne lekárka tvrdila, že ma hlásiť nebude- ak príde kontrola, všimnú si...ale @abbey1 neriešilo sa toto na vakcinologickom kongrese alebo niekde inde? Že lekári už budú musieť hlásiť? Neviem či to prešlo a či to už je v platnosti...možno @manof by vedel...
@abbey1 no ved to ze ti co si chcu zobrat zdopovednost za svoje dieta na seba konaju protipravne, to je na hlavu postavene, ale kto je ich pravny zastupca???
@bobocka neviem ale aj dr. v damskom magazine mohla zavadzat, kedze castokrat sa tam temy rozoberaju len podla zakona, predsalen verejnopravna televizia, je platena nasim drahym statom a ten vlastne sponzoruje farmaceuticke spoloconosti tym ze z ockovania sparvi povinnost a tak vytvori peknu cesticku kadial sa daju krasne ulievat peniazky zo statnej kasy. tunel tunel tunel 😠 😠 😠
@veronikapp
Zatiaľ nič také ako zákonom vynucované udavačstvo neočkujúcich rodičov do Zbierky zákonov neprešlo, ale keď také niečo bude predhodené na pripomienkové konanie, dáme určite vedieť.
Každopádne, novela očkovacieho zákona a vyhlášky sa údajne pripravuje, aké hrozné budú nakoniec schválené zmeny, to sa ešte uvidí.
@veronikapp dakujem za tip, mne len dr povedala ze ma znizenu imunitu a nasadila bronchovaxom a ja som nevedala ze existuju aj nejake druhy znizenej imunity, do prcic vyzeram tu ako uplny debil co sa ani nestara o to co jeho dietatu je 😠 taka som na seba nastvana 😠 😠 a nebyt minulorocnej dovolenky ani by ma asi nenapdlo riesit ockovanie, je to trapne ze som nechcela ockovat len aby maly nemal na dovolenke reakciu 😠 ale o jeho zivot som sa nezaujimala 😠 ☹
@sevzuz no ked by ti v buducnosti stanovila doktorka termin ockovania a ty odmietnes,tak by ta asi predvolali pred komisiu a tam by si musela dovod svojho odmietnutia obhajit.podla tvojich dovodov by komisia dala pokutu.najvyssia mozna je myslim 331 euri.ja som pocula aj o pokute 5 euri.ja neviem,v tychto veciach by ti skor neockujuci rodicia vedeli poradit.tie info co ti ja davam su len info co som ja kdesi pochytila.z vlastnej praxe neviem o neockovani a dosledkoch v podstate nic.lenze ty nie si rodic co len z presvedcenia by nedal ockovat.u vas su na to padne dovody skrz zdravotneho stavu maleho,takze ja by som sa velmi nejakych financnych sankcii nebala.tie dovody si ustojis ak teda nebudes chciet dat ockovat.aspon ja si tak myslim 😉
@lucikan ja som na tom podobne bola ako ty...mmr som riesila od narodenia... ale netusis ako mi odlahlo teraz ked je to uz za nami🙂 myslim ze najlepsie su na tom maminy ktore nic neriesia a nic neciatju🙂 a fakt necitaj este o tom,lebo sa zblaznis...ja som bola uz zrela na psychiatriu a to som sa tomu intenzivne venovala az tesne pred ockovanim...
@nellina
@jonas17 ti lekari boli nasi dobri znami.. s ktorymi sme v kontakte nielen ked potrebujem nieco vediet o mmr... a nemyslim zeby mi klamali... konkretne o tej cukrovke sa vyjadrili ze ked ma dieta v sebe predispoziciu tak mu to ockovanie mozu cukrovku prebudit (nie sposobit) ze cukrovku vyvolavaj virus a teda aj obycajna chripka ju moze prebrat k zivotu... tym nechcem povedat ze u vas to neprebralo ockovanie, len vravim ze ake su rizika ... ja o nich viem a lekari to predo mnou netajili... len ma upozornili na mozne rizika ak to ockovanie nedam (nie pravne ale zdravotne) a tie mi prisli nebezpecnejsie ako minimalne a este minimalnejsie riziko ze dostane cukrovku ktoru v nej moze hocico prebudit...
ja som odmietla MMRku a nasa dr. mi povedala, ze nas hlasit nebude (nemusi nas halsit,nikde to nie je povinne),len nas upozornila, ze im obcas (raz do roka) chodi kontrola z RUVZ a vtedy na to mozu prist.......ale ta kontrola moze prist o rok.....hned v tom momente nemusi hlasit nic!.......a doba premlcania priestupku je 2 roky.....
@sorciera24 ahoj, a tie 2 roky sa rátajú od dátumu kedy mala byť očkovaná? my sme totiž tiež nedali očkovať....mala len TBC, po ktorom furt nemá zahojenú ranku 😠 , a prvú dávku hexa a prevenaru....druhú som jej už nedala a mala sa jej dávať v novembri minulého roku, ale menila som tam aj Dr. lebo som sa s ňou kvôli očkovaniu povadila a asi sa na to aj nejako pozabudlo 😝 a min mesiac chcela dať nová Dr. 3 preočkovanie a všimla si, že sme nemali ani druhé 😅 ale ona tiež nehlási až vlastne tá kontrola na konci roku čo jej chodí z RÚVZ to zistí, ale to už by bol rok 🙂
@manof ahoj, ty náhodou nevieš od kedy sa rátajú tie 2 roky? premlčacia doba? od prvého predvolania na RÚVZ alebo od termínu očkovania? a budeme si musieť zabezpečiť právnika? viem, že to prvé predvolanie vieme obísť listom, ale na to druhé sa už musíme dostaviť osobne....máme si potom zabezpečiť právnika? ty si to už asi absolvoval 😕
@barbyes tie 2 roky sa rataju od odmietnutia ockovania!...cize ked podpises u dr. odmietnuutie, alebo jej odovzdas vlastne podpisane odmietnutie...tak od toho datumu 😉
@sorciera24 tak to nič..lebo my sme zatiaľ nepodpisovali nič 😒
@zuzkat1 len ma upozornili na mozne rizika ak to ockovanie nedam (nie pravne ale zdravotne) a tie mi prisli nebezpecnejsie ako minimalne ...tak to by zaujimalo aj mna.. a ked sa tieto detske choroby potlacia do dospelosti tak uz nebudu nebezpecne??? nerozumiem tomu 😕 ved vakcina "chrani" len niekoko rokov..(samozrejme to je tiez diskutabilne co sa tyka ochrany..tiez co sa tyka vytvorenia protilatok, tie sa nemusia vytvorit, takze tak..u mna plati, ze riziko neziaducich ucinkov, prevysuje riziko nakazy..)
@jonas17
@nellina baby ako mna uz naozaj nebavi riesit to... ja som uznala ze toto su len nafuknute veci vsetko co sa pripisuje ockovaniu... tym nepopieram ze je moznost ze moja mala mozno ma predispoziciu na cukrovku a teda toto ockovanie ju prebudi,ale mylsim ze riziko je velmi male... povedali mi ze tieto choroby mavaju velmi zly priebeh kedze vacsina populacie je ockovana a teda sa vyburia na tych co ockovani nie su...samozrejme vobec nie je iste zeby ich dostala...
ja som ockovat dala a zatial nelutujem a myslim ze ani nebudem lutovat... vy nemusite dat ja nikoho nepresviedcam ved sama som zvazovala ze nedam, ja ani neodsudzujem nikoho kto neda a ani toho kto veri ze to vsetko s ockovanim suvisi, ja len hovorim ze ja tomu uz neverim, verila som ale uz neverim... nic ma o tom nepresvedcilo...
@nellina tato cela tema je o tom ze jeden je za a druhy proti...potom je tu skupina ako ja- co je na tom 50:50 a ide o to co viac presvedci...mna viac presvedcili ti lekari a fakt ze nikde nebol rukolapny dokaz ze tie pripady s ockovanim naozaj suvisia...ja samozrejme neznevazujem a uz vobec nechcem zlahcovat tie osudy deti ...len nevidim jasnu suvislost...
mna sa tu len pytali ci som ockovanie nakoniec dala a preco... tak som odpovedala ale je na kazdom osobitne ze ako sa rozhodne🙂
ahojte, nas teraz caka druha davka hexa, myslite ze ked ma mala nadchu a je prechladnuta ze to mozem posunut, nechcem ju dat takuto ockovat (aspon budem mat viac casu porozmyslat ci ju vobec dam ockovat). a ked ma ekzem, myslite ze to obstoji ako dovod ze nechcem ockovat? d.
@abbey1 suhlasim s tebou, toto je uplne nezmyselna diskusia, nechapem vyznam zakladania takychto diskusii, kto chce, ten si najde info, ktore potrebuje a vie, kde ho ma hladat. Kto nechce, tomu su uplne zbytocne argumenty druhej strany. Myslim, ze my vieme svoje (a dalsie mamicky, ktore si prezili svoje a doteraz sa trapia s nasledkami po ockovani). My sme mali napriklad vcera opat raz hroznu noc a taky zachvat placu, ze mat pri sebe "odbornikov" z imunizacnej komisie, tak ich so vsetkou uctou urcite zavesim za vajka a podakujem za ockovanie.
@desszi toto nebola nezmyselne zalozena diskusia.tema znela-co sa mi stane ak dieta odmietnem danou vakcinou ockovat.uz len potom samotne prispevky sa temy prestali dotykat a zvrhlo sa to ma "hadku" ockujucich a neockujucich rodicov.sa cudujem,ze na to admini vtedy neupozornili 😀
@azarijka samozrejme ze v takomto pripade to ockovanie mozes posunut a ak mas spravnu pediatricku,tak to posunie sama 😉 dieta musi byt v case ockovania 100%fit a ak nie je,tak je tam riziko tych neziaducich ucinkov podstatne vacsie,tak naco pokusat stastie? 😉 kludne to mozes odlozit a ked mas dietatko ekzematika ,tak aj tam sa vam asi striedaju kludove obdobia s obdobiami ked je to horsie a ak sa v case ockovania akurat ekzem zhorsi,tak aj to je padny dovod na posunutie ockovania.ja som ockujuci rodic,no zas si dobre uvedomujem rizika s ockovanim spojene a v ziadnom pripade by som svojho syna nedala ockovat ak by co i len soplik mal. 😉 a v akom stadiu ma ela ekzem? lebo moj misko mal tri suche mapky asi 3 tyzdne po druhej hexe a prevenare na sebe,kozna tupana hned ekzem diagnostikovala a kortikoidy mu predpisala.strasny armagedon na mna v ordinacii pustila az som s revom odtial sla.doma som sa ukludnila,kortikoidy som ani neotvorila a maleho som natierala obycajnou modrou indulonou a cuduj sa svete ziaden ekzem nema!!!stacilo premastit kozicku a na tie mapky som davala vittelu ictamo http://www.icmc-pharma.com/cz/vitella-ictamo-st... a fakt to riadne rychlo zabralo a uz sa nam to nevratilo.uz vyse roka ma nadhernu hladku kozicku 🙂
@bobocka ma ho po celom telicku - brusko hrud chrbatik nozicky an na ruckach trosku, teraz ho ma v klude ani ho nieje moc vidno, najhorsi ho mala asi 1-2 tyzdne po prvej Hexe - neviem ci to mozem jej prisudit alebo nie, myslela som najprv ze ho ma taky zhorseny z toho ze som jedla vela sladkosti.ale tento vikend som tolklo sladkosti pojedla a nic, ma ho pekny, takze pricina bola asi v niecom inom, neviem v com.... ja stale vaham ci ockovat alebo nie (myslim celkovo, teraz ked je chora nebudem urcite).... aspon takto ziskam viac casu na rozmyslanie.... teraz som tak 50 na 50 😉

@abbey1 ja mam ine info. 😕 v damskom magazine sa o ockovani bavili (par mesiacov dozadu) s pediatrickou a ta to povedala.ona vtedy hovorila,ze pediatrici nenahlasuju maminky preto,lebo im to radost robi(vsak v tom danom momente sa straca ta ista dovera rodic-lekar),ale ze to robia preto,ze ked by im prisla namatkova kontrola a mali by v zaznamoch dieta,ktore nebolo v danom stanovenom termine podla povinneho ockovacieho kalendara ockovane a bezdovodne(teda by nebolo chore atd),tak ze by za to pokutovani boli. ta lekarka si to nemala preco vymyslat a v tv o tom otvorene hovorit...ci? 😅