icon

Máte skúsenosť s chorobou, ktorá vypukla následkom neočkovania?

erienka
1. sep 2013

Rozhodla som sa, ze nedam dceru ockovat, no vcera som dostala od znamych brozurku o ockovani a zasa si nie som ista, ci som urobila dobre. O nasledkoch ockovania je tu toho napisaneho vela. Ale mate niekto osobnu skusenost s chorobou, ktora vypukla nasledkom neockovania a mala zly priebeh?
Pokial viem, vacsina chorob, proti ktorym sa ockuje, je liecitelna viac menej bez komplikacii, no znami mi vcera povedali opak - vraj priznaky choroby sa casto prejavia az vtedy, ked je choroba v rozvinutom stadiu a vtedy je uz pre dieta neskoro. Tak ako to vlastne je? Ma niekto skusenost s chorobou? Dakujem

jonas17
13. sep 2013

@zuzanaj54 ja tu neriešim chorobu, ja tu riešim spoločné nešťastie...ja som bola donútená svoje dieťa očkovať, nebolo to moje rozhodnutie....preto píšem, že je to biznis, že prečo sa neočkuje na menin. povinne, ked je tak častá a očkuje sa na obrnu, záškrt...viem, že tvoje nešťastie je veľké, ale moje tiež nezľahčuj...a tak sa spýtaj mamičiek autistov, ked cukrovka je malina, aké to je...spýtaj sa mamičiek detí s rakovinou...tiež im žijú....liečia sa...mojej kámoške zomrela dcéra na leukémiu, ktorú dostala po očkovaní, aj jej to tam niekde napísali...nebavme sa o tom, kto trpí viac...

jonas17
13. sep 2013

@natas4 hej, máš pravdu, v rozvojových krajinách...ja žijem na inej úrovni....a ked si pozrieš štatistiky, záškrt začal klesať dávno predtým, ako sa začalo povinne očkovať...a na sars je aká kolektívna imunita?

canama
13. sep 2013

@adsumus neviem ako to je, niektore zdroje uvadzaju ze po prekonani rubeoly je imunita dozivotna. co vsak viem urcite (lebo som si to precitala cierne na bielom v tehotenskych knizkach) je to, ze ja ako osoba ktora som prekonala rubeolu v detstve (este sa neockovalo) mam niekolkonasobne vyssie protilatky ako ina mamicka ktora rubeolu neprekonala a v detstve bola zaockovana. cize ak je mozne rubeolu opakovane dostat v dospelosti, ktora z nas dvoch ju dostane s vacsou pravdepodobnostou?

sisaka
13. sep 2013

@jonas17
citujem ta
23.03 nerozumiem, čím som ťa dotkla, prepáč, ak nechápem...ale ja som na tej istej lodi, ako ty, aj moje dieťa má chorobu, ktorá sa nedá liečiť, ja s tebou nechcem bojovať, ani mi to nenapadlo, moje dieťa je závislé na inzulíne, bez ktorého by umrelo, tak nerozumiem, čim som sa ťa dotkla

Tvoje dieta je zavisle na inzuline ale je stale tu ( a ak bude dodrziavat vsetko ako ma, moze sa vyhnut mnohym problemom, ktore suvisia s cukrovkou a dozit sa staroby - momentalne je to okolo 68 rokov, kto vie, kolko to bude, ked tvoje dieta bude starcekom, veda ide dopredu) , jej dieta tu nie je, ziadna veda mu uz nepomoze - fakt ta ista lod .....
Ahhhh, skoda pisat, mozno by bolo lepsie sa najprv zamysliet a potom nieco napisat a na zaver este aj po sebe precitat .....

sisaka
13. sep 2013

@jonas17 a este som chcela nieco specialne pre teba: uz sa testuje vakcina, ktora ma zvratit Diabetes 1 v zaciatocnom stadiu. Fuj, co?

natas4
13. sep 2013

@jonas17 nie tak davno SARS nakaza zistena u muza v Londyne http://www.theguardian.com/science/2013/jul/04/... a SARS zrejme mutuje....poslednu dobu sa hovori o MERS http://edition.cnn.com/2013/05/28/health/france...

helencek
Autor odpoveď zmazal
veve39
13. sep 2013

@kbeata priznam sa, ze najskor som nechapala, ci si si ma nepomylila, kedze mi chybala nejaka nadvaznost na moje prispevky...takze predpokladam, ze ty predpokladas 🙂 , ze ja mam nejaku utopisticku predstavu, ze predstavitelia lekarskych kruhov budu koordinovat pri zostavovani ockov.kalendara zaradenie vakcin s diskusiami s AV aktivistami....ja som to vsak myslela uplne inak...co vie dnesny rodic o meningokokovej meningitide ? takmer nic o tom, aka je to hrozba, ak dieta zasiahne, ako v priebehu minut nastava boj o zivot - zial, hlavne u najmensich mnohokrat prehraty...co sa dozvie u pediatra o chorobe, o moznosti vakcinacie voci niektorym kmenom ? vacsinou ak sa sam nepyta, vobec nic....
a AV kruhy - stranka sloboda v ockovani (mnou solidne studovana, kedze som sa taktiez dlhy cas rozhodovala, ci a ktorymi vakcinami dat dcerku ockovat), ked som hladala info o meningokok.meningitide a vakcinacii - bagatelizacia vyskytu kmena C v nasich podmienkach (ano, nie je casty, ale JE tu a berie si zivoty deti aj v nasich koncinach , Zuzka ma k dispozicii statistiku vyskytu mening.kmena C v SR a CR za posl.roky, aj pocty umrti) bagatelizacia poctu ochoreni rocne a samozrejme aj bagatelizacia ucinnosti vakciny....takze pokial tvoj prispevok bol rekciou na moj prispevok o tomto, nespravne si ma pochopila

zuzkamacken
14. sep 2013

@prevenar
nuz iste, treba hladat vsetky dostupne informacie.. avsak nie som si ista ci rozne fora su doveryhodnym zdrojom pravdy...

adsumus
14. sep 2013

@canama napr. tieto ženy sa počas tehotenstva nakazili rubeolou napriek tomu, že mali prirodzenú imunitu. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8102288
http://www.jstor.org/discover/10.2307/30105521?...
alebo bola očkovaná http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9200039

Neviem aká je pravdepodobnosť, u očkovaných a u tých, čo prekonali rubeolou, nakaziť sa počas tehotenstva, ale tá možnost JE. Jediná istota ako sa nenakaziť je, že sa tu tá choroba nebude mať ako šíriť a to bude len vtedy, ak bude dostatočný počet ľudí zaočkovaných. Vid. momentálne okolo 30,000 prípadov v Poľsku. Do roku 2004 očkovali len dospievajúce dievčiny a teraz im tam nákazu roznášajú mladí muži, ktorí sú tým pádom riziko pre svoje nenarodené deti.

canama
14. sep 2013

@adsumus no istota to evidentne nie je, kedze pravdepodobnost ze sa nakazis je tu ako pises stale, ci uz si ockovana, alebo si rubeolu prekonala. proste teoria o kolektivnej imunite je skor utopia nez realita. proste nasledkom neockovania choroba nevypukne. to ci choroba vypukne alebo nie a v akom meritku je otazka mnohych faktorov. aby si niekto nedomyslal, neznamena to ze pisem ze nedajte sa ockovat. o tom ci sa niekto necha alebo nenecha ockovat by mal rozhodnut podla slobodnej vole on sam. ja len pisem ze sa zbytocne ludia snazia zivot a prirodu ovladnut na 100 percent, neda sa to. a ked sa nebodaj stane nieco zle, trvale nasledky alebo umrtie, tak su schopni si vycitat do konca zivota co by bolo "keby". zijeme, a to znamena ze kazdy den mozme ochoriet alebo zomriet a zit ovladana strachom a snazit sa eliminovat vsetky potencialne nebezpecenstva....to je taka blbost. cela tema ockovat vs. neockovat je uplne zbytocna.

zuzanaj54
14. sep 2013

@canama nie je zbytocna. Je predsa na to, aby sa tu pisali taketo osozne "mudrosti".

siska53
14. sep 2013

@prevenar len naozaj je tazke hovorit o imunite u dietata, ktore este nechodi do uzavreteho kolektivu pravidelne, nepocitam ihriska a nakup v obchode ci nakupnom centre.. Ale, mam kamosku, co ockuje, dieta plne kojene, kojene do 18 mesiacov, maly napriek tomu chorlavy. Dalsia kamoska tiez ockujuca, maly kojeny asi 17mesiacov, dieta chodiace od 17 mesiacov do jaslickek, teraz do skolky, no chory bol len raz. Takze tak, ako o imunite nerozhoduje dlzka dojcenia, resp. dojcenie/nedojcenie, nerozhoduje o tom ani ockovanie/neockovanie. Mamicky, ktore neockuju, v mojom okoli nepoznam, nebavim sa totiz so vsetkymi, ktore na ihrisku stretnem, to nie je v mojich silach a tie, s ktorymi som sa bavila, ockuju vsetky. Jedine kolegyna z roboty neockovala MMR a druha neockovala druheho syna( aspon mi vravela, ze ockovat nebude, ked som ju stretla v poradni, odvtedy sme sa nebavili o tom, nie sme v osobnom kontakte),lebo sa zlakla, ked starsi syn dostal febrilne krce kvoli horucke po ockovani. Ale tie krce mohol dostat pri horucke pri akejkolvek chorobe, nielen po horucke z ockovania. Takze tak.

siska53
14. sep 2013

@kbeata ano, ale zije s nou dlhodobo.. A ziskala to z infuziek po/pri operacii. Tak ja som zas mala vzdy strach, ked mi isli pichat infuzky a ano, absolvovala som i operacie - dve sekcie a vyber zlcnika plus pruh, ze dostanem z toho cukrovku. Zatial o nej neviem, ze by som ju mala. Tak takto sa clovek zacne bat.. Niekto ma negativnu skusenost po jednom ockovani a logicke, ze sa boji, a ked to povie inym, ti sa zacnu obavat tiez. Ja som sa takto bala infuziek a operacii. Prave kvoli tomu, co sa stalo mojej babke. A dovodom nebolo len pichanie inzulinu..

helencek
Autor odpoveď zmazal
siska53
14. sep 2013

@helencek ved presne tak. Ani my nejak casto nechodime, ja len nutny nakup v dm a jednote, ci v bio obchode, vynimocne vlacik a sup von. Ale su mamicky, ktores miminami vysedavaju po nakupnych centrach, prechadzaju sa tam. No mne povedala dr., ked som sa pytala, ze na nakup pokojne, ale nechce ma tam vidiet travit cas dlhodobo. Tak to moze byt spokojna. To som dodrzala.

prevenar
14. sep 2013

@siska53
hmm ..ale ona chodi do kolektivu . 1x 2x tyzdenne chodi do detskeho centra na cca 3-4 hodiny .

ono, vychadzam hlavne z prispevkov rodicov, kt maju 2 a viac deti s tym ,ze najstarsie je plne ockovane a mladsie nie su , ze vidi rozdiel ,ze tie neockovane su odolnejsie . takychto prispevkom som videl dost , za ten cas co som na koni .

zas len vravim , kto si mysli ,ze benefity z ockovania su vyssie , ako riziko neziaducich ucinkov z ockovania, nech kludne ockuje .. "povinne" aj nepovinne - vsetko do radu. nemam s tym najmensi problem.

siska53
14. sep 2013

@prevenar skor ide o to, kto sa coho viac boji - ci chorob alebo neziaducich ucinkov. Ale to by som potom v zivote si nedala ziaden liek, lebo ked si precitam NU... Ale vzdy dufam, ze mi pomozu a nebudem mat ten najzriedkavejsi NU, ktory sa tam vyskytuje, je totiz vzdy najhorsi.

prevenar
14. sep 2013

@siska53 no,, ved si nedaj 🙂 chapes ..tvoja volba. to by som chcel aj ja - dat si , alebo nedat to co uznam za vhodne JA bez pokutovania a vydierania ^^ . co vlastne aj realizujem 😵 za poslednych par rokov bola najvacsia chemikalia ktoru som prijal - acylpyrin.

siska53
14. sep 2013

@prevenar a s tym vypozorovanim chorobnosti, ja zas viem, ze som bola i v detstve a i teraz som chorlavejsia ako moja mladsia sestra. A to vyrazne. Ja som od nej v detstve vzdy vsetko chytila, ona odo mna nikdy. A to sme boli ockovane normalne podla ockovacieho kalendara. To mi ako vysvetlis? Kojena bola len o mesiac dlhsie ako ja.

prevenar
14. sep 2013

@siska53 nijako, nemam dovod ti nic vysvetlovat 😅 rob, alebo nerob co uznas za vhodne , je to tvoj zivot.

siska53
14. sep 2013

@prevenar ja len na margo tych vypozorovani o vacsej odolnosti mladsich neockovanych deti... Vidim, ze ziadne vysvetlenie nemas. Takze nie je to ockovanim ci neockovanim, ta odolnost. Aj ty si rob, co uznas za vhodne. Tvoja vec.

dazdovka
14. sep 2013

ahojte, nacitala som celu diskusiu, ale vyjadrim sa k teme.
Predpokladam, ze kazdy rodic, co sa rozhodol odmietnut ockovanie venoval dostatok casu samostudiu chorob a ich spustacov. Tak, ako sa niekto rozhodne neockovat rotavirus alebo bcg, ci meningokoka z racionalnych dovodov, rovnako to je aj u nas po zvazeni povinnych vakcin…
Nechapem to osocovanie, ze antivakcinacne hnutie bojuje za toto, za hento, nie, ja som svojpravna osoba, ktora vedome rozhodla, ze prevencia formou vakcinacie je pre mna a moje deti v aktualnom case vhodna/nevhodna.
Keby bol Rotarix povinny, tak sa tu idete umlatit argumentmi, ako a kolko zivotov zachranil a umerne tomu by ste ma niektori zavalali obvineniami zo sirenia a ohrozenia zaockovanej komunity 😔

prevenar
14. sep 2013

@siska53 ja vysvetlenie mam ,, akurat nemam vysvetlenie pre teba (zaujem nieco vysvetlovat). to presne robim 😉 , paa

lilke
14. sep 2013

@erienka ockovanie proti ciernemu kaslu je povinne, napriek tomu v synovej skolke mali epidemiu cierneho kasla. ockovanie nepomohlo.

erienka
autor
15. sep 2013

@lilke a mal ho aj tvoj syn? Ak ano, ako prebiehala liecba?

lilke
15. sep 2013

@erienka on bol akurat stiahnuty zo skolky, lebo bol po mandliach. bola som vtedy na RD, tak som si ho nechala doma zo dva mesiace, kym to neskoncilo. takze netusim, ako to riesili rodicia... vyhlasenie: ockovanie nepomohlo som myslela na jeho spoluziakov.

prevenar
15. sep 2013

@erienka cierny kasel sa volne siri populaciou bez ohladu na ockovaci status. to uz dnes vie snad kazdy ^^ neockovanych ludi je na slovensku stale male percento - cize snad 99,98% tych co dostanu cierny kasel bolo ockovanych proti ciernemu kaslu ^^ . tato choroba je najnebezpecnejsia pre deticky od 0-6 mesiacov ..riziko je v tom ,ze take male dietatko nedokaze vykaslat hlieny a hrozi zadusenie. cim je starsie dieta , tym je tento problem mensi dospely clovek ani nemusi pochopit ,ze ma cierny kasel.

dokonca nedavno sa mojej znamej stala taka sranda ,ze mala vysoke podozrenie ,ze ma cierny kasel - v nemocnici to odmietli otestovat , kedze bola zaockovana , tak nevideli dovod !!!! kasla tak ,ze z toho zvracala ^^ ,,takze tolko k statistikam a nasmu zdravotnictvu.

liecbu si mozem vycitat v nasej teme ..na pravo dole mas linky na stranky , kde je liecba opisana.

aliza
15. sep 2013

@zuzanaj54 tiez by som ti chcela vyjadrit uprimnu lutost nad tym, co sa vam stalo. Nechcem si ani predstavit, cim ste si museli prejst 😢 . Ale....nechcem sa ta dotknut, ani nic spochybnovat, ale vo vasom pripade sa uz neda hovorit o neockovanom dietatku...vasa malinka ockovana predsa bola, i ked nie prave na tu zakernu chorobu. Takze tazko posudit, preco sa to vlastne stalo, preco k tomu vobec doslo a co sa v tom malickom telicku dialo predtym. Ja ta plne chapem, preco teraz tak bojujes za tu vakcinu, ale je to len pohlad uboleneho rodica, ktory potreboval najst niekde vinnika. Nezda sa mi vsak vhodne povazovat tuto vakcinu za zachrancu zivotov pre vsetky deti lebo nejake dieta moze prave v dosledku jej ockovania zomriet alebo mat dozivotne nasledky. Je tu tema o nasledkoch po ockovani a je to velmi smutne a bolestive citanie 😢 , taka ista bolest, ako ta tvoja. A tych deti je tu neporovnatelne viac....

bralilienka
15. sep 2013

@helencek na onkológii som stretla práve očkované bábätká, spoločný menovateľ- prvá či druhá hexa + prevenar, či synflorix. Maminky moc dobre vedeli, čo im k tej diagnóze pomohlo. A nikto tam neobil prieskum, či je, alebo nie je očkované, čo by výrazne dopomohlo k zisteniu príčiny ich diagnózy. Nikto neriešil či neskúmal príčinu, zaujímali sa iba o liečbu. Prevencia v zdravotníctve nie je výskum a zisťovanie príčiny, ale očkovanie. Smutné. Všetko zlé.