Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
🙂
@barenka007 nase slniecko youtube ako zdroj neberie 😉 ani google, a dokonca ani odbornikov 😉
@sorciera24 k mmr u nas - u nas sa tiez preockovava v 11 rokoch 😖
Ale inak ani ja nechapem, preco sa moze jedna vakcina pichat v roznych statoch rozne - teda co moze - musi!
A k pneumokokom. Vidite v pase ake stare mam deti. Pri najstarsej mi magistra ani lekarka neodporucala malu zaockovat proti nim (vtedy bola vakcina este spoplatnovana), pri mladsej mi lekarka ponukala, ze mi ju zaockuje zdarma - je to vraj dobra vakcina, a teraz je to uz povinne. Akosi rychlo sa menia nazory odbornikov... 😠
@kkristin hm... prave preto som jej dala taký link, aby sa nepovedalo že nedôveryhodný zdroj, odvysielané normálne v telke v Paľbe. Ale tak potom sorry ...... komu niet rady....
Damy, uz nechajte slniecko tak, dosli jej argumenty (resp. to co za ne vydavala), sama sa diskvalifikovala
@barenka007 vies co ja som sa na to ani len neunuvala uz aby som si dala tu namahu davat jej link....naco ved pre nu nieje relevantne ani to co hovoria odbornici....
@kkristin neviem ci som dobre pochopila, ale nepriamo naznacila v jednom príspevku, že má vedomosti z medicíny, takže potom asi aj pracuje v zdravotníctve .... takže nechce počuť, že co ju naučili bola propaganda a iluzia, na základe ktorej si farmafirmy delia svoje milióny. Gratulujem, dúfam že sa zamyslí trochu viac
@barenka007 myslim ze podla toho co tu pisala to boli len vyjadrenia, nakolko ziadnu relevantnu informaciu nam neposkyta 😉
@slniecko77 ved dobre ja sa nemam tiez potrebu natahovat. mas iny nazor a ja ti oponujem. Ale ze pisem bludy ?
@slniecko77 - ano, aj inde ockuju Prevenarom, ale to neznamena, ze je to bezproblemove 😉
Na margo tej "druhej strany" - ja si myslim, ze vsetci, ktori sme proti povinnemu ockovaniu mame na to svoje relevatne dovody - a tymi su negativne skusenosti. Nikto by ockovanie nespochybnoval, keby taketo skusenosti neexistovali. Rodicia deti, ktore s ockovanim problemy mali (a tym nemyslim zvysene teploty a vyrazky, myslim ovela vacsie problemy) patraju, hladaju, snazia sa ziskat informacie. A vidiet tu prave tu "druhu stranu", ktoru nechcu vidiet kompetentni. Chcu dokazy, ze ockovanie je bezpecne. A take dokazy, bohuzial, nie su, pretoze ockovanie nie je bezpecne. V urcitych pripadoch moze byt dokonca nebezpecne. A o tom treba hovorit, nie pred tym zatvarat oci. A ak je nieco potencialne nebezpecne, nemalo by to byt povinne. Kazdy by mal byt informovany a na zaklade pravdivych informacii by mal mat moznost sa rozhodnut a pripadne podstupit riziko. Moja pediatricka mi pred prvym ockovanim povedala, ze: Rozhodnut sa pre a proti ockovaniu je v podstate o tom, ci sa viac obavam choroby, proti ktorej sa ockuje, alebo sa viac obavam neziaducich ucinkov vakcin... Podla mna to vystihla 😉
Ja osobne si myslim, ze kazdy z nas pozna tu oficialnu stranku veci, tu, ktoru si Ty nazvala tou druhou. Ale, bohuzial, je nas tu vela takych, ktori pozname aj tu negativnu stranu. Ver mi, pre mna by bolo omnoho jednoduchsie neriesit to. Ale strach mi nedovoli sa tvarit, ze je to v poriadku a je to uplne bezpecne.
@zajaciq myslim,ze slniecko tie bludy myslela tym,ze si jej povedala,ze sa "vystatuje" a to ona nerobi,s tym suhlasim.
baby inak preco vam tak zalezi na tom,aby slniecko "presla" na "vasu" stranu?ma na ockovanie svoj nazor,nema s nim zlu skusenost ,tak jej len zazelajte nech ani nikdy zlu skusenost nema. nikde nenapisala,ze ockovanie nema neziaduce ucinky,ci ano? lebo ak ano,tak som to jednoznacne prehliadla.len ona veri,ze ockovanie je tu na to,aby ludi chranilo.svoje dieta miluje ako kazda z nas a predsa by ho nedala zaockovat ak by verila tomu,ze mu moze ublizit.
ja som tiez ockujuci rodic aj ked spatne by som ockovanie asi riesila inak,no mali sme stastie a dufam,ze to aj tak ostane.
baby ja vas chapem,ked ste matky co ockovat svoje deti nechcu a ste do toho nutene a tak zvadzate boj o moznost volby a platite nemale peniaze za svoje presvedcenie o neockovani.niet pochyb ,ze je to viac nez nefer a dufam,ze k zmene coskoro dojde.
no mne uz fakt idu krkom tie zabomysie vojny medzi neockujucimi a ockujucimi rodicmi.tak ako ockujuci rodic nenahana deti neockujucich rodicov s injekciou,tak by aj neockujuci rodicia mali nechat ockujuceho na pokoji a nepresviedcat ho o svojej pravde a strasit kadejakymi moznymi neziaducimi ucinkami vakcin.debata tu by mala byt o tom,ze co nas konkretne presvedcilo a ovplyvnilo nas nazor.pisat konkretne veci a SLUSNE o tom debatovat a nie si utierat usta o druhch diskutujucich ak maju iny ako ten nas nazor.
@zajaciq staci.velmi smutne ☹ lenze je rozdiel akym stylom sa osveta robi.a neprijemne pisane komenty s osobnymi invektivami -tym sa nic nedosiahne.teda podla mna sa tak osveta nerobi.
tema tak citliva ako je ockovanie,tema kde doslova ide o zdravie nasich najdrahsich deti,tak taka tema by mala byt zvladana trosku inak. utokmi a posmeskami sa nikto nikam nedostane.ja osobne som ockujuci rodic velmi otvoreny novym info,no ak na mna niekto robi bububu a este je pri tom neprijemny,tak stracam chut komunikovat a tym padom stracaju obe strany.strana co chce robit osvetu i strana,ktora je novym info otvorena,no prijma ich opatrne.vsetko je to o vzajomnej komunikacii a ucte . vsetci sme tu milujuci rodica co chcu pre nase deti to najlepsie a k tomu,co to najlepsie vlastne je by sme mali prist vzajomnou komunikaciou,vzajomnym vymienanim si info-ALE SLUSNE!
@bobocka - ja s Tebou suhlasim 😉 Ono ten koren veci je ale asi skor v tom, ze kazda otazka ohladne ockovania - ci uz za alebo proti - sa skonci tymito "vojnami" oboch stran. Uplne kazda otazka skonci vymenovanim pozitiv vsetkych ockovani (nielen tych v otazke zakladatelky temy) a vymenovanim negativ vsetkych vakcin... Do kazdej debaty vzdy "zabrdne" aj ta druha strana a uz je to tu. Ale zase, je to diskusia, takze vdakabohu, ze aspon tu moze clovek bez sankcie vyjadrit svoj nazor ci presvedcenie 😀
Este na margo tych ockovancov a neockovancov 😀 Podla mna je cely problem v tom, ze neockovancom ide iba o slobodu volby. Ved nejde o plosny zakaz ockovania. Ti, co neockuju alebo ockuju len nieco, sa chcu slobodne rozhodnut. Nenutia tych, ktori ockuju, aby neockovali.
@bobocka ja stále opakujem, že keby mi niekto otvoril oči pred dvoma rokmi, môj syn mohol byť zdravý...nemusela by som sa teraz neustále strachovať o 16-ročného chalana, či si dobre odváži obed, či nebehá príliš veľa, pri každej kontrole trpnuť, či má v poriadku obličky, oči, tlak a všetko ostatné, je toho veľa...keby som stretla pred dvoma rokmi niekoho, kto by mnou zatriasol, nemusela som tento strach teraz prežívať...
nerozumiem dosť vetám, že každá matka chce pre svoje dieťa len to najlepšie...jasne , hej, aj bezdomovkyňa, ktorá svoje dieťa kolíše pod holým nebom, ho miluje, aj matka, ktorá dá na noc dieťaťu dithiaden, ho miluje, a všetky chcú svojim deťom len najlepšie...robia to len tak, ako to vedia..ja som svojmu Oliverovi tiež chcela len to najlepšie, prvá som stála v rade na očkovanie...No dnes už mám viac informácií...radšej by som bola, keby moje dieťa dostalo osýpky, či mums...na tieto choroby sa neumiera, ale rakovinu, cukrovku, autizmus...toto sa nevylieči...A ked mi niekto povie, že v minulosti sa umieralo aj na záškrt, rubeolu, a neviem čo, tak si pomyslím, že aj pri pôrode ženy umierali a napriek tomu rodíme dodnes, dokonca ani očkovaciu látku na pôrod nemáme 😉
slniečko mi tu v tejto debate prišla, akoby nebola úplne presvedčená o tom, že robí dobre, že očkuje, len ešte hľadá argumenty, vlastne, inak by sem ani nezavítala...pripadala mi tu ako osa, ktorá lieta z kvetu na kvet a sem-tam štipne..a ked jej niekto povedal, s čím nesúhlasila, tak trepal bludy, ako zajaciq..a zdala sa mi tu v tejto debate jediná neslušná, hádavá...
a furt mi z toho všetkého vyjde, v každej takej debate, že tie, ktoré neočkujú, sa musia obhajovať, vysvetľovať ...a pritom by som tak rada očkovala a nemala žiaden problém....verte mi ☹
@minewka dobre si napisala,ze tu nebola este diskusia ked nejake dieta prekonalo niektoru z tych chorob,ale ked si kazdu jednu chorobu zoberies tiez by mohli ti co vakciny vyvijaju prisposobit to uz dnesnym podmienkam,tak napr.ze bcg vakcinu zrusili,alebo posledny vyskyt zaskrtu,pri c.kasli kolektivna imunita nefunguje,je toho viac,nie som odbornik,no bohuzial zostavaju zatial vsetky plus su pichane dalsie a dalsie 😒
je to dost neumerne mnozstvo pre par kilove babo,rozmyslal niekto s kompetentnych ci existuje aj nejaky strop?ze hups je toho uz vela,to babo to moze zle znasat?
to ma tak ovalila moja pedina ked zacala dame hexu do jednej,prevenar do druhej a moze aj rotavir na lyzicku 😒
@kvetinka211 ty si asi 84 rocnik,moj syn je 89-ty a on uz ocko proti mumpsu nemal 😉 ,a aka sranda ved je chlapec,co by mu prekonanim mumpsu hrozila neplodnost
zato toho polia na lyzicku mal aj on,a ked som sa nedavno docitala ze polio bola zla volba,tak ma skoro porazilo,on ho vypil 5 krat 😒
@katrinka8 lenze neviem o tom,ze by ockujuci rodicia boli proti slobode v ockovani.ja ako ockujuci rodic to vo velkom podporujem. a kedze aj neockujuci rodicia maju v tomto podporu tych ockujucich,tak s nami zabomysie vojny viest nemusia.vies co myslim.mna nik nemusi presviedcat o svojej pravde.ja kazdemu jednemu rodicovi zelam slobodnu volbu a zelam ju aj sebe-ockujucemu rodicovi.
ja som naozaj otvorena novym info,no kedze som ockujuci rodic ,tak mi aj velmi zalezi od toho akou formou mi su info ponukane.mna ide rozdrapit ked citam na fore dristy typu-ja svoje dieta milujem,preto ho ockovat nedam? 😠 😠 😠 to akoze ockujuci rodicia maju zdravie svojich deti v pazi? to akzoe ja svoje dieta nelubim??? milujem ho nadovsetko na svete!!!!!! a prese takato forma osvety mna skor vytoci ako nakloni na opacnu stranu a posunie k hlbsiemu studovaniu bezecnosti ockovania.preto hovorim,ze je velmi dolezite to akou formou jedna a druha strana svoj nazor prezentuje.a ja som naozaj velmi otvorena novym info 🙂
@kbeata nebudem tu zbytočne písať o tom, prečo sa dnes tieto choroby, voči ktorým sa očkuje, vyskytujú tak zriedkavo, ako vyskytujú...aj tak zástancov "slobody" v očkovaní nepresvedčím 🙂 .
Už som v nejakej diskusii písala - že najväčšmi rizikovými sú deti do jedného roka. Generácia naša je preočkovaná dostatočne. Benevolentnosť pri očkovaní tento počet radikálne zníži.
Ako sa zabezpečí - aby dieťa sa nenakazilo napr. v pôrodnici? Príde rodiť mamička, v inkubačnej dobe čierneho kašľa, lebo má doma choré staršie dieťa ...ako to zabezpečia? Bude rodiť na izolačke? Spravia jej testy? Bude mamička natoľko uvedomelá, že na to upozorní personál? čím väčší počet nezaočkovaných jedincov, tým väčšia šanca nákazy Zaoberal sa niekto rôznymi situáciami, ktoré môžu nastať? Kto bude niesť zodpovednosť, ak sa niečo stane? Bude ochotná mamička, ktorá napr. nakazila moje dieťa v pôrodnici a dieťa zomrelo alebo bude mať trvalé následky, hmotnoprávnu zodpovednosť? Alebo to bude typické slovenské "ja nič, ja muzikant?"
Slováci ešte ani zďaleka nie sú natoľko uvedomelí, aby si túto slobodu vôbec mohli dovoliť. Absolútne ich nezaujíma dopad ich činov na ľudí okolo. Nie sme kultúrny národ.
Vedia rodičia, ktorí sú proti očkovaniu vôbec rozoznať príznaky napr. čierneho kašľa? Sú si istý, že dokážu dieťa ihneď izolovať od rizikových skupín? Budú vôbec natoľko ohľaduplní a zodpovední voči svojmu okoliu? Pôjde mamička s deckom, u ktorého je podozrenie na čierny kašeľ k lekárke taxíkom alebo si zoženie odvoz, alebo to bude mať v paži a nechá ho veselo kašľať a prskať v MHD?
Ako vždy sa ide z extrému do extrému. Miesto toho, aby sa skôr apelovalo na to, aby napr. o čase a spôsobe podania vakcíny rozhodol lekár, aby sa povedzme viac dbalo na to, že dieťa má byť v čase očkovania 100% zdravé, aby bola možnosť výberu jednej vakcíny a pod...alebo keby sa rozprúdila diskusia "ako sa budem správať a čo mám robiť, keĎ moje dieťa ochorie na vysoko infekčnú chorobu ? Ale hneď rovno to zrušiť?Alebo resp. nech si každý rozhoduje o čom chce? 🙂
mat tak doma maly labak,a vsetky ampulky preskumat, 😉 asi napisem ziadost do modreho z neba 😀
Vážne si niekto myslí, že očkovanie z detstva má účinnosť až do smrti? Lebo stále sa tu opakuje len otázka zaočkovanosti detí. Dospelých nikto nerieši 😨 😨 😨 . Nikto nerieši ani otázku, že sa po očkovaní ďalej neskúma, či sa protilátky ozaj vytvorili. uspokojujeme sa myšlienkou, že je dieťa zaočkované. A prečo sa očkuje povinne i voči chorobám, ktoré nie sú životu nebezpečné? A skúmate zdravotný stav každého cudzinca, s ktorým prídete do styku? Veď sa neočkuje všade rovnako?
@minewka ale teraz vazne,vies ze ked babo v 3 az 4-tom mesiaci dostane prvu davku ocko.proti c.kaslu je chranene tak na 20-30 %,potom druha davka a nakoniec posledna okolo 9-teho mesiaca,ked uz by pren nebol smrtelny ak by ho dostal?
velku ulohu obrany zohrava aj kojenie,a myslim ze vacsina koji aspon pol roka
@minewka presne toto mna stale drzi v presvedceni,ze ockovanie vyznam ma.pre toto sa neviem poriadne rozhodnut na ktoru stranu sa pridat.nezaockujes,neziaduce ucinky nemas no riskujes samotnu chorobu a ta nie vzdy konci bezproblemovym vyliecenim.alebo ockovat das a riskujes skarede neziaduce ucinky.TOTO JE AKO SOFIINA VOLBA 😠 😠 😠
@abbey1 nie nie,jasne,ze sa riesi aj dlzka trvania ochrany ockovanim,ale predsa len ak ma dospely dobru imunitu,tak moze chorobu lepsie zniest ako 3 mesacne miminko s takmer ziadnou imunitou.ale je pravda,ze niektore choroby zas dieta znesie lepsie nez dospely-kiahne napr.jaj ,cele zle 😒
@bobocka Ja viem, že ju môže lepšie zniesť. narážala som na obviňovanie, že moje nezaočkované dieťa je potencionálne nebezpečné pre svoje okolie. Ale dospelí môžu tak isto byť nosičom ochorenia a tam to nikto nerieši.A hnevá ma, že je toho očkovania tak veľa i ohľadne nie tak závažných ochorení. Každá choroba môže mať zlý priebeh, ale vieš ako to myslím. Ale určité očko by mohli byť vypustené, ďalšie preložené do podstatne neskoršieho veku. A hlavne brať ohľad na dieťa, aby rodič i pediater mohli niečo k tomu povedať a nie byť stavaní k múru: Buď , alebo!
A ty vieš (bez irónie), prečo sa začalo očkovať? Akým spôsobom sa dosiahlo, že choroba sa nerozširovala ďalej , že sa objavovala zriedkavejšie a zriedkavejšie? Vieš aký je rozdiel napr. medzi vakcínou proti chrípke (ktorú napr. ja osobne považujem za ozaj zbytočnú) a vakcínou proti čiernemu kašľu?
Hmmm--a nemá kojenie vplyv len vtedy, ak má matka protilátky?
Skutočne si myslíš, že ak dieťa ochorie v 9tom mesiaci - čierny kašeľ nie je smrteľný?
Inak - ak sa sloboda v očkovaní presadí...a celkom určite sa opäť objavia niektoré ochorenia vo väčšom počte , než doteraz - akým spôsobom ochrániš dieťa napr. do 3-4 mesiaca? Alebo v 5-6?
@bobocka ja som asi tak rozhodnuta,ze maleho dam zaockovat okolo dvoch rokov,najlepsie trojkombinaciou,a hadam sa zas nieco pohne dopredu,ja sa zas nieco nove dozviem,no rozhodnem sa podla okolnosti,len tento ocko.kalendar tu sa mi nejako nepozdaval,hlavne kvoli prevenaru,najprv nepovinny teraz povinny 😒

@slniecko77 ty neberies za zdroj ani odbornika ktory sa roky tbc venuje, ktory bol pozvany ako odbornik do televizie aby vysvetlil preco sa ockovanie rusi??co ty ako zdroj beries??samu seba?
vies co myslim si, ze nemam k tebe viac co povedat nakolko pre teba nikto nieje dostatocny zdroj ani len odbornici a ty tu podsuvas linky ako sprievodca ockovanim...nemam nato viac co napisat. myslim ze nemas ani zaujem sa nieco dozvediet a prijimat nejake nove informacie, tym co pises si to len potvrdila.
prajem ti vela statia, aby ta neziaduce ucinky nestretli.