Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@abbey1 viem ako to myslis,ale nemyslis si,ze slo o obvinovanie neockovaneho dietata ,ze je potencialnym nosicom danej choroby,ako toho,ze ak dieta neockovane nie je,tak moze tak chorobu dostat od potencialneho nosica a nebude tak chranene.teda neslo o obvinovanie,ze po svete bude takto chodit kopec nosicov choroby ako toho,ze deti su tak nechranene.ale mozno som to zle pochopila.
ja by som fakt velmi chcela aby boli pediatri nuteni s rodicom stravit isty cas a podrobne mu vysvetlili proti akym chorobam sa ockuje,co ockovania latka obsahuje,preco je dobre to ockovat a aj ake neziaduce ucinky vakcina mat moze.ak chce rodic vediet info,tak musi travit hodiny na nete a zistovat a studovat.a pritom prave ti studovani z fachu by mali mat povinnost informovat rodicov svojich malych pacientov ako to vlastne je. ockovaci kalendar by mal byt prisposobeny ockovanemu a nie naopak.kazde jedno dieta je v case veku svojich 3 mesiacov ine.jeno ma rodicov alergikov,ine ma prave sopliky,dalsie je nedonosene ci porodene s nizkou vahou,jedno ma ledva 5kg ine 7kg.ja absolutne nesuhlasim s tym,ze sa doktori krcovito pridrziavaju ockovacieho kalendara a uz hned krutia hlavami a dvihaju obocie ak sa ockovanie presunie co i len o par tyzdnov. a takisto sa mi nepaci,ze nie je moznost ockovat monovakcinami.
@bobocka hmmm..myslím, že nejaké ideálne riešenie neexistuje. Malo by sa prihliadnuť na okolnosti, genetiku, chorľavosť dieťaťa, stav v čase očkovania...v neposlednom rade prístup rodičov k nejakej podpore imunity a podobne...
Myslím, že každé dieťa je individuálne, každá situácia jedinečná..
Pre mňa osobne zatiaľ očkovanie "vyhráva" nad neočkovaním....Zatiaľ ani jeden z doterajších strašiakov - napr autizmus a očkovanie (my ešte ani poriadne neviem, ako vlastne autizmus vzniká, kde sa "stala chyba", ale už vieme, že ho spôsobilo očkovanie? A je veľký rozdiel medzi "spôsobilo" a "spustilo")...ani ďalšie komplikácie ma nepresvedčili...
Všetko na svete môže mať nežiaduci účinok....
Očkovania z detstva niekedy vydržia, niekedy nie. Tu je moja skúsenosť.
Mám polročnú dcérku. Keď mala 3 týždne manžel začal kašlať a cítil sa zle, šiel k lekárovi a ten že chrípka a dal mu antibiotiká, veľmi silné a hneď dvojitú dávku. Po 2 týždňoch sa stav nelepšil, kašlal a kašlal. Šiel k lekárovi a ten zobral odbery - jedny do Blavy na exotické choroby a druhé na obyč testy - o dva dni boli obyč testy a že nejaká alergia - tak že objednať sa na alergologiu - vraj to nič nie je..... o 2 týžne domov telefonát od lekára nech sa okamžite dostaví - že má čierny kašel..... a naša malá nezaočkovaná......... Bolo nám odporučené ísť radšej k lekárovi, pretože choroba je vysoko nákazlivá a výsledok bol: Malá to nedostala, lebo bola dojčená a ja som vrážala do mlieka protilátky ktoré som mala ešte z očkovania z detstva, syn bol očkovaný a manžel tiež ale očkovanie už akosi nefungovalo. MAli sme štastie, inak by sme skončili s malou v nemocnici na prístrojoch ....kojenci majú 20% úmrtnosť......
Doteraz neviem čo si mám o tom myslieť. Choroba ktorá by už u nás mala byť prekonaná je zrazu bežne na Slovensku.... vraj sa sem prenáša hlavne z Nemecka, kde je veľa prisťahovalcov, ktorí sem chorobu znova doniesli. Manžel mal nejakých klientov Slovákov pracujúcich v Nemecku, takže asi odtiaľ.....
Moje staré očkovanie nás vlastne zachránilo pred nemocnicou alebo nebodaj niečím horším.
Nie som 100% zástanca očkovania, tiež som mala zmiešané pocity keď mi malú mali pichnúť toľkými vraj už mŕtvymi očkov látkami, no v dnešnej dobe kedy nevieš s kým vlastne prichádzaš denne do styku...... ach jaj nikdy nevieš kedy spravíš dobre, kedy nie....
@kbeata v mojej otázke bola odpoveĎ na tvoj príspevok..
Áno, viem, že jedno očkovanie nestačí - ale celkom dobre iným spôsobom vysvetlila @bobocka , že čo som chcela povedať.
čím väčší počet nezaočkovaných detí, tým väčšia možnosť lokálnych epidémií, šírenia choroby, tým väčšia šanca, že sa dieťa nakazí práve v kritickom veku. A nielen dieťa, ale aj dospelý. A dospelý to opäť môže prenášať na deti.
A k tomu kojeniu som už písala.
@minewka ja som na tom stale tak ako ty.teda ockovanie vyhrava,no na to aby bolo dieta ockovane musi byt dostatocne fit.moj maly ma zatial vsetky ockovania a aj jedno nepovinne a najblizsie ho caka v 6 rokoch a dovtedy mam teda 3 a pol roka a bude studovat a zistovat info jak dracica 😀 s rukou na srdci neviem ci ho preockovat dam,aj ked teraz momentalne mi ockovanie vyhrava.ale len tesne
ja neviem,mozno ma teraz maminky ukamenuju,no mozno by bola mozna sloboda v ockovani a nesankciovana ak by existoval zakon,ze neockujuci rodic musi predlozit lekarovi padne argumenty koli ktorym svoje dieta zaockovat nechce.tak by bolo jasne,ze dany rodic si uvedomuje o com dana choroba je,no nastudoval si aj neziaduce ucinky vakciny.teda by bolo jasne,ze to nie je len nejaky dili z hornej dolnej co plava s davom neockujucich ,ale naozaj rodic co vie co ockovanie obnasa,co si uvedomuje co aj choroba obnasa a rozhodol sa aj tak neockovat ci ockovanie prelozit na neskor.neviem ci to viem dobre vysvetlit,ale ide mi o to,ze ockujuci rodicia by tak vnimali a mali nejaku mini istotu,ze aj ti neockujuci si uvedomuju o com choroba je a v pripade,ze by ich dieta danu chorobu dostalo,tak by vedeli ako ho izolovat a ako postupovat tak,aby predisli nakaze inych.vobec neviem ci by to tak slo a ci by to malo vyznam,len ma to teraz napadlo. 😅
@jonas17 Nie, nič nezisťovali - uzatvorili ´to tak, že nás zachránilo kojenie a že manžel bol očkovaný ale nebol preočkovaný asi v 12 rokoch, pretože kedysi sa očkovalo 2 x potom od toho upustili a očkovali 1 x a teraz prišli na to, že sa to asi má preočkovávať 2x lebo 1 x nestačí....... Som z malomesta takže tu je aj taký prístup..... ja som bola z toho taká šokovaná, že som nemala vôľu to riešiť pretože keď sme sa diagnózu dozvedeli až 2-3 týždne od odberov a tými antibiotikami sa vlastne prevažná časť choroby zlikvidovala, takže keď sme sa to dozvedeli bolo už neskoro na čokoľvek..... choroba už nebola infekčná a pomaly odoznievala.
Nestiham teda citat vsetko,ale jasne ,ze v kazdej diskusii sa najdu pre aj proti..ja by som chcela na margo tych mamicek ,ktore ockovanie obhajuju s myslienkou-"moze sa to stat jednemu dietatu z mnohych"...k nim by smerovala moja otazka>a co ,ked byt to bolo prave vase dieta??na ktorom zanecha ockovanie nejaky negativny nasledok?neviem ci by kazda potom reagovala tak pozitivne pre ockovanie.Treba si nastudovat ,co obsahuju vakciny ,ako reaguju v tele,a potom tu mudrovat..a to,ze na nete su len negativne skusenosti popisane-niekedy sa clovek uci z chyb druhych..ockovanie by malo byt slobodnou volbou.Nezijeme v africkej krajine.Ak sa tam raz dospele dieta rozhodne ist,potom je mozno namieste uvazovat o potrebe zaockovania sa.Ale tlacit tazke chemicke vakciny do malych oslabenych telicok 😝 ,a ked sa aj niekto rozhodne ,ze v ockovani vidi len klady,ok,ale dieta by malo byt najprv vysetrene aj laboratorne ,ci je schopne bojovat s danymi protilatkami...
@bobocka - jasne, ze laska sa nemeria podla ockovania ci neockovania 😉 A takisto sa bezpecnost vakcin neda posudzovat podla toho, ci je rodic milujuci alebo nie - to nie su argumenty ani na jednej ani na druhej strane 😉 Ja mam len v tychto diskusiach pocit, ze ti, co ockuju, su viac "vybusni" (jasne, ze nie vsetci, je to take pocitove, ked si tu citam) a menej empaticki v zmysle, akoby nevedeli alebo skor nechceli pochopit, ze niekto moze mat z ockovania aj problemy. Jednoducho neberu ako argument realnu skusenost realnych rodicov a realnych deti a vacsinou tieto negativne skusenosti (vacsina neockujucich je za slobodu ockovania prave kvoli negativnym skusenostiam) pripisuju niecomu inemu. Ano, moze to tak byt, ale ani nemusi.
Ale myslim, ze je tu stale vela mamiciek, ktore tvrdia, ze boli zastancom povinneho ockovania a ked prisla negativna skusenost - zvazuju, hladaju, pripadne az odmietaju... proste chovaju sa uplne prirodzene k vzniknutej situacii. To by robil asi kazdy rodic, ktoremu zalezi na dietati a jeho zdravi. Myslim, ze kazdy, kto by mal negativnu skusenost - naozaj vaznu - tak by to riesil podobne, hladal by priciny a snazil sa zistit co najviac. Preto tieto mamicky dost tazko nesu, ked niekto spochybnuje ich uz aj tak negativnu skusenost. Lebo musia byt stale "v pohotovosti" branit svoje rozhodnutie, ktore by malo byt slobodne, ale nie je. Stale musia bojovat za nieco, co by malo byt samozrejme.
@katka121 tak ma zaráža, odkiaľ vedeli lekári, že ty tie protilátky v sebe ešte máš...je to len dohad...a stále si myslím, že dojčenie chráni dieťa nielen proti tým chorobám, ktoré matka prekonala, ale celkovo...
a podľa mňa je to len jasný príklad toho, že očkovanie chráni len určitý čas a nikto ešte nezistil, ako dlho...niekoho rok, niekoho pár mesiacov, niekoho ani pár dní...
@minewka podla mna by to nebolo zle.tak ci tak teraz neockujuci rodicia chodia do ordinacie s lajstom podkladov na zaklade ktorych sa rozhodli ockovanie odmietnut.no takto by na zaklade tych podkladov nemuseli behat po kadejakych komisiach a platit sialene pokuty,ale na zaklade ich informovanosti by bolo v zdravotnom zazname zapisane,ze rodic nechce ockovat pre toto toto a toto a mali by pokoj. a lekar by tak vedel,ze dany rodic si prestudoval problematiku dostatocne dokladne na to,aby si uvedomil rizika neockovania a ockovania a teda v pripade nakazy jeho neockovaneho dietata by vedel postupovat tak,aby sa predislo nakaze ostatnych.proste taky zdarv kompromis medzi jednym a druhym.teda keby som ja bola presvedcena,ze dane ockovanie nechcem s dietatom absolvovat,tak by mi nebolo problemom preukazat,ze preco som sa tak rozhodla. 😉
@minewka aj u dospelych ktorych uz nechrani ockovanie z detstva,aj u deti ockovanych,nemam info o pristahovalcoch,ci v romskych osadach,nepozerala som taku statistiku,ani neviem ci taka existuje, 😝
nemusis vypisovat zvlast skupiny ludi,ja som pisala len o tej kolektivnej imunite ktora pri c.kasli nefunguje
@jonas17 Aj to môže byť pravda, že dojčenie chráni celkovo ako také..... pravdu sa my už nedozvieme, pravdupovediac bola som šťastná že sme to prestáli bez újmy, teda až na manžela ktorý kašlal ešte niekoľko mesiacov. Ale protilátky som nejaké musela mať, keďže som sa nenakazila a to sme fungovali spolu v panelákovom byte - on bol pri mne doma po porode lebo som rodila cisárskym, takže som bola oslabená, potom ochorel takže sme spolu boli stále....nosil síce rúšku ale choroba je vysoko nákazlivá - 80%
@kbeata preco totalitou? 😕 podla mna by na tom nic zle nebolo. ockovat aj neockovat by mal naozaj len uvedomely rodic.tak ako by mal lekar povinnost stravit s rodicom isty cas a vsetko ohladne vakcin mu vysvetlit,tak by aj neockujuci rodic mal vysvetlit lekarovi preco sa napriek lekarskemu odporucnaiu pre neockovanie rozhodol.aj jedna aj druha strana by mala istu povinnost. 😉 kompromis nech su obe strany spokojne 😉
a nerozumiem, prečo sa zaočkované maminy so zaočkovanými deťmi boja neočkovaných..ved veria, že sú chránené, či? ved preto sa očkujú, aby sa nenakazili...ked pôjdem do thajska, tak si dám odporúčané očkovania, môžno, a tiež nemôžem očakávať, že každý, s kým prídem v krajine do kontaktu, bude zaočkovaný...z toho mi to príde tak, že očkovaní sa boja neočkovaných, len prečo?
@katrinka8 hm,neviem. ja ockujem a nema pocit,ze by som upierala neockujucim ich pravo slobodnej volby 😅 prave naopak. a absolutne nepodcenujem ich negativne skusenosti s ockovanim.sama som si par pri mojom malom zazila.uvedomujem si,ze ockovanie nesie so sebou aj vela negativ.a takisto aj neockovanie.mozno teraz je to pre neockujuce obyvatelstvo ok,je malo neockovanych a kedze je viacej ockovanych,tazsie sa choroby prenesu.no o 10-20-30 rokov po slobodnej volbe ockovania to moze byt uplne ina pesnicka.a vdaka necokovaniu sa mozno zas vrati cas epidemii.a nemusi.no nik z nas nevidi do buducnosti a preto aj jedna aj druha strana sa dnes musi spravat zodpovedne,aby sme naozaj v buducnosti neplakali krvave slzy.plati to pre obe strany.
Baby, ja si aj tak myslim, ze jeden z najzavaznejsich nedostatkov pri ockovani je zistovanie, resp. nezistovanie zdravotneho stavu dietata. Ved ako moze mat lekar istotu, ze dieta je 100% zdrave, ked obvykle ho len bezne prezrie, nerobi ziadne testy. Dieta moze byt v inkubacnej dobe nejakej choroby, hoci len "obycajnej"" chripky alebo anginy. A taketo dieta proste zaockuje a kaastrofa je na svete. Nerobia sa ziadne testy, ziadne odbery, na ockovanie sa chodi, ked sa nam zda, ze je dieta zdrave, bez ohladu na to, ze je chripkova epidemia a pod. Chapete, ako to myslim. Opravte ma, ak sa mylim, a niekde sa nejake testy ci vysetrenia robia, ale u nas nie ☹
@bobocka no máš pravdu, malo by to tak byť. Je až smiešne, že ľuďom nevadí podpísať napr. krajne nevýhodnú zmluvu s nejakým poskytovateľom služieb, ale podpis papiera, kde uvediem dôvod, prečo očkovať nechcem a podpíšem sa, že som si vedomá možných rizík - to už problém môže byť...
Inak by ma zaujímala ešte jedna vec - a to, ak sa o 20-30 rokov kopec ochorení vráti (ak bude teda prevládať viac neočkovaných ako očkovaných jedincov) - ako sa budú pôvodcovia ochorenia správať, či nedôjde k náhodným mutáciám, rezistentnosti na súčasnú liečbu a podobne..
@katrinka8 s týmto aj ja súhlasím - napr. povinné crp pred očkovaním. Alebo aspoň možnosť si ho dať spraviť za nejaký príplatok. (ja by som to využila)..plus napr. pred každým očko vyplniť nejaký základný dotazník - aby to bolo aj na papieri, čo je dobré aj pre jednu aj pre druhú stranu..

@minewka no, neviem...a akoje to v iných krajinách, kde nie je očkovanie povinné? ked príde matka do pôrodnice, tak môže mať doma dieťa aj s hnačkami, chrípkou, kiahňami, mohol sa manžel vrátiť z nejakej exotickej krajiny...ved nie sme zaočkovaní proti všetkých chorobám na svete! ja som v 8 mesiaci bola na návšteve a po dvoch dňoch sme sa dozvedli, že hostiteľ leží na inf. s hepat.A.nikto na tej oslave neochorel, a nikto ani nebol zaočkovaný..ono je to asi fakt o tej hygiene, hostiteľ bol dokonca hlavný kuchár...a tiež si myslím, že novorodenec je chránený kojením, neskôr , ked ho zaočkujú, tak už materské mlieko ako ochrana nestačí...