Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@minewka ved to.musime k tomu naozaj zodpovedne pristupovat.mozno zmenit ockovacie kalendare,zmenit vakciny...a takisto dat moznost slobodnej volby.no obe strany si fakt musia uvedomit ze riziko ktore je eliminovane dnes,nemusi byt aj v buducnosti.preto je to taka citliva tema a preto to treba riesit s rozvahou.nie hala bala.obe strany maju pravdu.a je dolezite aby sme postupnymi krokmi presli k tomu,ze obe strany si uvedomia mozne rizika,ktore ich rozhodnutia ohladom ockovania nesu.nie len dnes,ale i do buducnosti.sama to nevyriesim.preto by sa obe strany mali spojit a spolocne prist na nieco s cim by boli obe spokojne.no behom hodiny na to neprideme.je to velmi citliva tema a bude si vyzadovat velmi vela diskusii a moznych navrhov riesenia.netreba nic zavrhovat,nic hadzat do kosa.ale treba diskutovat s rozumom a slusne.skutocne hladat riesenia a nie utocit jeden na druheho.
@minewka neviem, či bola robená taká štúdia, nikdy som to neskúmala, lebo nikdy som nepochybovala o tom, že to tak nie je...mám už dosť rokov, aby som si to odsledovala nielen na svojich deťoch, ale aj na deťoch svojich kamarátok...určite dojčenie pomáha deťom neochorieť, ja v tom mám jasno...preto stále dojčím 😉 ale ak budem mať čas, dačo ti k tomu nájdem 😉
Baby, a Vam nikdy nenapadlo, ze to, co aj nam v minulosti pichali, ze to moze mat nasledky v nasom sucasnom stave zdravotnom? Viete, nechcem teraz vyryvat,ale ja sa nad tym casto zamyslam, ze vlastne to svinstvo, co vakciny obsahuju, ze co to urobi s ludskym organizmom vseobecne. Nikto to asi uz tak dlhodobo nesleduje - alebo skor si nespaja s ockovanim po tak dlhej dobe, napr. dnesni tridsiatnici. Ale na jednej strane bola afera s pouzivanim hlinikoveho riadu, ktory zakazali, a teraz (aj predtym) uplne beztrestne pichaju hlinik do tela.... A to nevravim o ostatnych zlozkach, ktore tie vakciny obsahuju! Chapem, ze asi nevynasli nic lepsie, ale je to na zvazenie, aky to moze mat nasledok na nas a na nasich detoch. Mne aj toto "beha hlavou", ked sa hovori o ockovani. Odhladnuc teraz od negativnych ucinkoch, o ktorych sa tu diskutovalo.
A este na zamyslenie historka z obdobia mojho tehotenstva 😉 Bolo to v case tzv. prasacej chripky, no velka "epidemia". Vtedy, ak si pamatate, stat nakupil vakciny za neviemkolko milionov. Ked som prisla na beznu prehliadku v tehu k mojej gynekologicke, tak mi hovori, ze dostali prikaz z RUVZ, ze musia kazdu tehotnu informovat, ze sa ma dat zaockovat proti prasacej chripke. Ak vraj s tym dotycna nesuhlasi, ma sa tak ci tak hlasit u svojho vseobecneho lekara a tam si to dohodnut, nevedela vsak presne, ci bude nutne podpisat nesuhlas alebo ako. Proste dostali tento prikaz. No a na zaver mi povedala, ze ona mi osobne neodporuca taketo nieco, ze "kto to kedy videl ockovat tehotne zeny! To je velke riziko!" Ale ak si pamatate, aj v mediach neustale opakovali, ze prednostne sa maju na ockovanie hlasit zdravotnici, deti a tehotne zeny... 😖
@bobocka vies, to je taka starsia pani, ona ma vela rokov skusenosti 😠
Crp robi ako odber, normalne rano na lacno, posiela do labaka a vysledky na druhy den, ci tak nejak.
No, nastastie tam chodime len preto, ze vypisuje potvrdenku starsej dcere do skoly, ked kasle, inak si ju uz par rokov liecim po svojom. A hladam novu lekarku, len nenachadzam zatial.
@zitaje naša má napísané na dverách, že ho má, ale asi je utajený, lebo ešte som nepočula, žeby niekomu crp robila. nám našťastie nebolo treba...
k tým lekárom, no to by sme najpr museli niektorých poslať na preškolenie, pretože naša nie je stará, ale dáva rady, napr. očkovať môžu deti do 38,5...môžu mať aj soplík priesvitný...dojčiť len každé 3 hodiny, lebo sa dieťa preje a bude kakať mlieko...tak kto mi zaručí, že taká lekárka prezrie pred očkovaním dieťa poriadne, alebo mu urobí nejaké testy, ktoré sú také drahé, že až...
@bobocka vies,ale to by si musel potom aj nas stat odlozit nejake peniaze na odskodnenie postihnutych vedlasimi ucinkami vakcin,deti co ochoreli na cukrovku,alebo dostali epilepsiu,ci ine choroby,
vies ale na takych stat kasle,vies co raz nejaky kompetentny povedal?ze ved to mame zo zakona o zdravotnej starostlivost 😀
v niektorych statoch na to maju fondy,tak potom si ja pripustam ze tie neziaduce ucinky su, ☹ a ja fakt nechcem aby sme boli jeden trebars z tisic postihnutych
@katrinka8 my sme neboli očkovaní toľkými vakcínami, ako teraz naše deti...ja mám deti 3 a najstarší má najmenej očko, stredný už viac a dcéra by mala najviac, ak by som dala...a ešte ma napadlo, v našej osade deti sú minimálne očkované, niekedy chodievala dr. do osady s lyžičkou a očkovala ich tam...teraz už nechodí a žiadne epidémie tam neprepukli...okrem žltačky A a epidémia tehu je nonstop 😉
@minewka - no nasa ma CRP, ale pri prvych ockovaniach mi ani vo sne nenapadlo daco take riesit, kedze som netusila, o co ide. Az ked sme zazili to, co sme zazili, tak uz by som konala inak 😉 Ale tak zase nasa pediatricka robi CRP obvykle dost casto, vzdy ked je co i len mala neistota, tak urobi, nech je istota - problem s tymto nema, nastastie 😉 Ale aj tak si myslim, ze napr. take krvne testy nik nerobi... Tuto na MK je aj pribeh jednej babule, ktorej dcerku zaockovali, myslim proti MMR, a mala pasovy opar, ktory bol bezpriznakovy - cize sa bez testov nedalo zistit, ze ho ma. Dievcatko nakoniec umrelo ☹ Bolo to v CR...
Myslim, ze niekde na nete bol uverejneny vyskum a statistika ochoreni, proti ktorym sa u nas povinne ockuje, v krajinach EU, kde ockovanie povinne nie je a ani nebolo. Vysledok tychto statistik je taky, ze ochorenia su na takej urovni ako u nas - nie je ich viac, niektore dokonca su v mensej miere. Skoda, ze neviem, kde som o tom citala... ☹
@katrinka8 a koľko tých zdravotníkov sa dalo vtedy zaočkovať? Ja som bola v tom období na preventívke, zrovna vtedy v nemocnici zomrel pacient, ktorému diagnostikovali práve ten chrípkový vírus. A obvodná lekárka mi povedala, že by si v živote nedala vakcínu proti prasacej chrípke pichnúť 😒
@jonas17
ze epidemia tehu 😀 😀 😀 😀 😀 odpadnem 😀 😀 😀 😀
@bobocka ja viem, vsak jeden cas bolo aj tak, ze to ma byt crp pristroj povinny, lenze nakoniec asi nie je - ja som to nezistovala.
Hej hladam novu, ale nastastie aktualne ozaj nedavam dcere na kazdy sopel Pamykon, hoci jej ho vzdy predpise 😅 Hlavne ze viroza, dame antibiotika. Chyba mi smajlik, co si trieska hlavu o mur. No proste odbornicka.
Ockovanie ako take je "dobry napad", ale je na nom aj prilis vela nedostatkov, ktore nikto neriesi alebo riesit nechce. Medicina je teraz velmi vyspela, preto pochybujem, ze je taky problem vyrobit bezpecne vakciny alebo inym sposobom riesit choroby...
@bobocka hmm..v ideálnom svete by to tak malo byť 🙂
Ako vravíš - je to citlivá téma - hlavne čo sa ďalších desiatok rokov týka. Ale ťažko povedať, či existuje nejaké optimálne riešenie.
Ja osobne si myslím že nie, lebo nie každý človek vie objektívne posúdiť riziká z jednej, či druhej strany a malo by to byť skôr na lekároch...To je hrozne ťažká téma, do akej miery máme právo slobodne rozhodovať v mene svojich detí. A do akej miery máme právo slobodne rozhodovať o veci, ktorá nepriamo môže reťazovo ovplyvniť kopec ľudí v blízkom ale aj širšom okolí.
Ako si písala - je mi sympatickejšie "zmodernizovať" očkovacie protokoly, posunúť čas očkovania, individuálne ho prispôsobiť stavu pacienta, poskytnúť možnosť monovakcín... V individuálnych, rizikových skupinách na odporúčanie lekára dieťa nedať očkovať.
Ale - ja osobne som proti tomu, aby očkovanie sa stalo nepovinným. Riziko rozšírenia niektorých vysoko infekčných chorôb, ktoré vďaka očkovaniu sa vyskytujú zriedkavo a raritne, vznik lokálnych epidémií, možnosť vzniku rezistencie na lieky, či náhodné mutácie - toto všetko pre mňa osobne ďaleko prevyšuje riziko nežiadúcich účinkov pri očkovaní. Myslím, že aj vznik nežiadúcich účinkov pri očokovaní by sa dal značne eliminovať aplikovaním vyššie uvedených zmien.. 😒

hm, tak to by najprv museli mat lekari crp pristroj v ambulancii. Nasa nema doteraz 😠 🙄