Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@minewka ano ale dokym sa tie zmeny zavedu,zmeny ktore by privitali dnesni ockujuci i neockujuci rodicia,tak sa budu rodit dalsie a dalsie deti a ich rodicia budu statom nuteni do niecoho o com predvedceni nie su.preto ja velmi dobre chapem nas ockujucich ale i neockujucich rodicov,lebo my ideme podla planu a aj odklad ockovania je ok aj ke dr ok,nenahlasuje sa nic,ale co ti rodicia co z nejakeho dovod nechcu ockovat(co ak maju starsie dieta,ktore malo tak zlu reakciu na ockovanie,ze ich to natolko vystrasilo,ze mladsie uz ockovat nechcu),no su nuteni ockovat a ak ockovat nedaju,tak zacvakaju nemale peniaze.vies,je to voci nim nefer.dokym sa zavedu nove opatrenia v ockovacom kalendari a priamo s vakcinami,tak sa musi predsa mysliet aj na tych rodicov,ktori maju z ockovania strach a maju padne dovody na neockovanie.treba vnimat obe strany.
inac,vedel by niekto preco deti s DMO nemozu dostat MMR-ku?
nestiham to tu citat tak rychlo tu pisete baby, nie to este nieco napisat 🙂
ja som len chcela tak k tej slobode ockovania - teda ja zijem v Uk a tu je ockovanie nepovinne, ale ja som snad jedina co osobne poznam co neockuje vsetko alebo co sa vobec zamysla nad ockovanim. Mamky co tu poznam vsetky pekne krasne naklusaju a ockuju bez nejakych otazok. Takze aj keby u nas toto bolo neverim ze nejaka drviva vacsina mamiciek by neockovala.
V meste ako je Londyn zije vyse 10 milionov ludi, je to masa naroda a multikulturne velkomesto, s milionmi turistov z kazdeho kuta sveta, denne sa sardinkuju v metre, vlakoch, busoch, shopping centrach a pod. Zijem tu vyse 10 rokov a ziadna epidemia tu nebola. Takze si mi pride otazne sa bat epidemie na nasom Slovensku, kde je urcite cistejsie a nepremava sa tam cudzincov z celej planety dennodenne.
Aj ked teda epidemia tehu to isto 😀 😀 😀 😀 to ma pobavilo
@kbeata áno, bojím sa, vzhľadom k tomu, že košický a prešovský kraj patrí k miestam, kde je TBC najviac rozšírené. A nešíria ho len bezdomovci. (stačí si spomenúť na niektoré významné osobnosti čr a sr dejín, ktoré na TBC zomreli)
Okrem iného je napr. môj manžel zdravotník, pracuje a vdychuje materiál, ktorý po niekoľkých rokoch môže spôsobiť silikózu pľúc a pacienti so silikózou pľúc sú tiež náchylnejší na infikovanie TBC.
U TBC nakazeného človeka ochorenie môže prepuknúť aj po niekoľkých rokoch.
Irónia inak je, že na ochorenie TBC je náchylnejší jedinec so zníženou imunitou, oslabeným organizmom, ktorý by mal aj problém s očkovaním.
@zitaje ja teda nie,ja som priama a mam taku dr ,ktora berie aj moje info.v minulosti som si doma vytlacila clanok o homeo detoxe a o homeo podpore pri ockovani a dokonca ma ona sama poprosila,ze ci si to nemoze nechat,ze si to chce prestudovat,ze ju to velmi zaujima 🙂 pamykon mi uz ani nespomina,vie,ze je to zbytocne,ze to uz nechcem.napr moja dr vie,ze predomnou nemoze ani len spomenut augmentin duo.maly to bral az cely den a taku reakciu vychytal,ze sme vsetci plakali s nim. 😢 doslova sa mu zlupala koza z ritky 😢 dr nepovedla ani pol slova, v momente mu to vysadila.penicilin ani za pana!!! mam stastie na dr,ktora nema problem sa so mnou aj podebatit.osobne mi dala asi polhodinovu prednasku o tom ako najlepsie stahovat detom teplotu a preco prave tak a onak.nasla si cas.ale ona vie,ze ja som netovy manik a kadeco zhanam a cokolvek nam predpise si ja pooverujem kadekde nez to malemu dam 😀
@andrealisy to som si myslela aj ja ze ockovanost by neklesla,ale myslim ze v SR sa povinne ockuje kvoli tomu ze susedime s ukrajinou a my sme taky akoby mur aby sa zas nizsie na juh alebo smerom na zapad nedostali nejake choroby ☹
no neviem ale slovensko je zajac na pokus 😒
@bobocka hmm..ale ja ich vníma..len život nie vždy je fér..samozrejme, že ak sú opodstatnené dôvody, nemali by za to platiť.
Ale úprimne - ja osobne by som zaplatila, ak som o tom presvedčená. Pokiaľ je v spoločnosti zavedený určitý štandard a je chcem niečo neštandardné, som za to pripravená aj platiť, pokiaľ to nejde inak..
Ale súhlasím, že to spravodlivé ani férové nie je.
@kbeata
myslis? ja neviem ja ked vidim tych Indosov a Pakosov co sa tu suchtaju kade tade, neverim ze boli niekedy u lekara a traz si predstav ze s nim lezis v nemocke......tu je bezne aj 6 ludi v jednej izbe oddeleni len plachtami. Tu by to muselo byt cele zamorene vselicim moznym....radsej nemysliet. Ja len ked chodim na nakup do Tesca alebo tak ked vidim kolko narodu je tam co vsetko obchytkavaju kde mali predtym ruky a po com posliapali a my si toto donesieme do bytu.....
@minewka 330 eur je ale strasne vysoka suma pre mnohych.konkretne pre mna je to sakra vela penazi.ja viem,ze zdravie dietata je neocenitelne,ale aj tak mi vadi toto postihovanie rodicov za ich presvedcenie.hovorim,ak by bol zakon,ktory by im umoznoval preukazat sa tym,preco ockovat nechcu,tak by financne postihy byt nemuseli.vies,apon trochu to zlahcit.aj ked samozrejme viem,ze prave ten financny postih ma akoze rodicov nutit k prehodnoteniu neockovania a tak teda slovenski obcania z velkej casi zaockovani ostavaju,lebo nie kazdy je ochotny a schopny 330euri zaplatit.skareda hra je to ☹
@andrealisy pocula som od kamaratky skoro odpadla kolko ich tam je,ale co uz s tymi pristahovalcami urobia,sami su urcite nahnevani,ved aj robia mozno nejake plany alebo obmedzenia,a ze europska unia 😒
chvalabohu ze nas stat je chudobny a idu radsej do vyspelejsich 😲
@minewka ja si to myslím tiež, ale moje zdravé dieťa s genet. predisp. , dobrou imunitou a dojčené dostalo do tela očkovaciu látku, ktorá tu imunitu tak zblbla, že sa až zbláznila a dostalo cukrovku...všade v nemocnici, každý lekár sa pýtal, či bol očkovaný...nemyslím si, že si robili osobnú štatistiku...aj oni riešia súvislosť očkovania a cukrovky, len neviem, prečo to nikde nenapíšu a riešia to len medzi 4 očami...a s tým kojením ma nepresvedčíš...moja malá mala 2 týždne, ked som ju 3 týždne držala celé dni v nemocnici pri chorom synovi, nedostala ani sople, a dalšie 3 týždne soms ňou presedela pri umierajúcej svokre na internom, všetci mi vraveli, že tam nemá dieťa čo hľadať, ale nemala som ju kde nechať a našťastie neochorela, určite dojčenie k tomu dopomohlo... 😉
@kbeata
ano to suhlasim......su tu ako vsi.....obmedzovat mozu uz je neskoro v 60tych rokoch si sem privliekli cele generacie a teraz sa tu pekne potichucku mnozia a tahaju rodiny. Aj s ich chorobami...
Na Slovensku nas toto nemusi trapit.
@bobocka
a ako to je ked nepovies ze nedas zaockovat len chces odlozit a takto to odkladas a odkladas.... 😀 to sa neda?
@andrealisy vraj toto sa da 🙂 odklad nie je nesuhlas s ockovanim.pokial mas v talone milion dovodov preco prave v tom konkretnom case ockovat nechces,tak odkladas a odkladas do aleluja 😀 a vraj dolezite je nepodpisovat nic do zdravotneho zaznamu dr,lebo kadeco sa da dopisat a samozrejme si potom moze rodic piskat,kedze tam svieti jeho podpis.takze ziadne take,ze ku dnu tomu a tomu odmietam ockovat a posuvam a den ten a ten.ustna dohoda musi dr stacit 🙂
@kbeata no som zvedava ake info donesies naspat 🙂
@kbeata jasné, že tieto choroby nie sú pre mňa banalitky a "bežné detské ochorenia", ako sa niekde píše..ale bavili sme sa konkrétne o TBC. A ťažko povedať, čo je horšie. TBC je nevyliečiteľné, ložiská ostávajú v tele doživotne. A ochorenie sa môže kedykoľvek opäť prejaviť..
Proste nepovažujem tieto ochorenia za také banálne, ako ich popisujú niektorí zástancovia neočkovať... 😒
@bobocka jasné, je to veľmi vysoká suma..každopádne, každý rodič dnes pri narodení dieťaťa dostane príspevok, ktorým to vie pokryť...aj odber pupočníkovej krvi napríklad niečo stojí...(to len príklad toho, že aj tam by niekto mohol napísať, že si to nie každý môže dovoliť, že sú rizikové skupiny detí, že každé také dieťa by to malo mať zdarma a podobne..)..vždy sa všetci musíme rozhodnúť, koľko sme ochotný do svojho dieťaťa investovať. Ak som presvedčená o smrteľných či trvalých ťažkých následkoch po očkovaní - 300eur za život dieťaťa nie je tak veľa. Cca do 1 mesiaca po narodení dieťa rodič dostane cca 700eur..Každý, kto tento príspevok dostane, ho môže ľubovoľne investovať.
Skôr ale ide o to, či ak nebude nejaká pokuta - či ľudia budú niečo podpisovať, zamýšľať sa a podobne. Proste nepríde a bodka, nič sa mu nemôže stať.
Bohužiaľ mám takú všeobecnú skúsenosť, že všade tam, kde sa nemusí platiť (a je jedno, čoho sa to týka), si to ľudia nevážia, nezamýšľajú sa nad tým, tam, kde nie je pokuta, nikto sa ničoho neobáva, nedonesie žiadne potvrdenie, má to na háku.
Aj toto je prejav kultúrnosti národa. Kde mi nič "nehrozí" - mám to na háku. Je to smutné..kiež by to tak bolo, že ľudia budú zodpovedne pristupovať k všetkému a nie štýlom "predo mnou vidno, za mnou tma"...
Ja som napríklad tiež dopláca za niektoré vakcíny, za rota. som doplácala skoro 100eur...🙂..keď si to tak zrátam za celý očkovací kalendár - možno sa to aj k tým 300eur dorovná 🙂
@jonas17 ale ja nikde nepíšem, že dojčenie , čo sa imunity týka, neznamená nič. Pre mňa osobne znamená do 6 mesiacov veku (a som presvedčená, že sa to dosť prepája s imunitou matky , s ňou prekonanými ochoreniami a protilátkami, ktoré sama v tele má)...
Tiež som ani raz nenapísala, že očkovanie nemá vedľajšie účinky. Som presvedčená o tom, že má. Tak, ako majú vedľajšie účinky atibiotiká, lieky, strava a tisíc Ďalších vecí..
Ja som svoje dieťa kojila do 3 mesiacov, aj to nie výlučne, malá má 10,5 mesiaca, mala 2x sopel, aj to, keĎ jej išli zuby, nebrala žiadne lieky, ani len kvapky do nosa.
Všetky očkovania zvládla absolútne bez jednej jedinej negatívnej reakcie, nemala ani zvýšenú teplotu.
A to som s ňou každý deň vonku od 2týždňov veku, muž je zdravotník, často býva aj u neho v práci, sme dennodenne medzi ľuďmi.
Ja osobne si myslím, že je to tým, ako jej imunitu budujem. Ako ju otužujem..atď..(v mojom prípade to z m.mlieka nebude...)
@minewka K tomu tvojmu príspevku o pokutách už ozaj nie je čo dodať. Tvoje zmýškanie v tomto ohľade je na zaplakanie. Ty si myslíš, že ja svoje peniaze neviem investovať do svojich detí lepšie, ako zaplatiť nezmyselnú pokutu? To je blbosť! Mám platiť pokutu za niečo, čo som nespáchala? Vieš, o čom píšeš?
Prosím vás,ktosi tu spomýnal nejaké prehlásenie o odmietnutí očkovania. Je tu toho už tak veľa, že to neviem nájsť. A ak je náhodou nejaký vzor, alebo čosi také na to prehlásenie, prosím o IP. Termín sa blíži, musím čosi riešiť.
A je tu niekto kto pov. očk. odmietol, má dieťa čo chodí do škôlky a bol na tom RUNZ? Pomohlo by mi, keby tu napísal ako to všetko prebiehalo.

@bobocka nejdem volit 🙂 neviem koho